Regisztráció Blogot indítok
Adatok
olap

0 bejegyzést írt és 140 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Ez év januárjában és februárjában erősen megnőtt az influenzaszerű tüneteket mutató betegek száma. Jóval több érintett volt, mint jelenleg, DE AKKOR NEM TESZTELTÜNK!" Amire a szenzációhajhász média és a hisztériakeltésben érdekelt politikusok nem képesek, képes egy vidéki magyar háziorvos:…..
olap 2020.10.15 14:12:58
@A kiló nem százat jelent.: Azért ennyi, mert az általad produkált szenny ennyit ért, és több időm önjelölt szakértőkre nincs. Olvass utána ha akarod, mi a gond ezekkel az antitest felmérésekkel. Meggyőzni nem akarlak, mert hívő vagy azokkal nem érdemes foglalkozni. Azért azon gondolkozz el, hogy New York város lakosságának már 0,28%-a belehalt ebbe a betegségbe. Ha nem félsz, menj be a Lászlóba, kevés az ápoló, csak maradj csöndben, mert beléd állítják a szikét ha jössz a remek elméleteiddel.
H. vagy megerősíthette, vagy cáfolhatta Csontos István vallomását, vagy összezavarhatott mindent. Zárt tárgyaláson hallgatta meg H–t, Csontos István kapcsolattartó tisztjét a Budapest Környéki Törvényszék. Nem lehettünk ott, de az előzményekből, a korábbi…..
Avagy megerőszakolhatók-e a közgazdaságtan alaptörvényei? Nem lenne meglepő, ha egyes közgázos szakkollégiumokban már kurzust hirdettek volna a heti Matolcsyzmus tudományos igényű cáfolatára, s a magyar szakértelmiség csütörtökönként azért olvasná a Heti Válaszban…..
olap 2012.07.03 13:24:11
@SemBoga: Az zseniális lenne, ha a közgazdaságtan legalább annyira tudományos lenne, mint a meteorológia. De sajnos -egyelőre - még nem ez a helyzet. Sokáig a meteorológiában is egyensúlyi állapotokat modelleztek, de aztán rájöttek, hogy ez mennyire nem jó. A 60-as évek óta, Lorenz nyomán káoszelméleti alapon alkotnak modelleket. Hol van ehhez képest a közgazdaságtan? Sehol.
Görögország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Írország. Jellemzően ezeknek az államoknak a neve bukkan fel a médiában ha Európa válsága kerül szóba. Romló életszínvonal, növekvő munkanélküliség, csökkenő GDP, ingatag lábakon álló pénzügyi szektor, menekülő…..
olap 2012.06.25 15:32:59
@SemBoga: igaz, a ker. bank nem tud végtelenségig pénzt gyártani.De annyit tud, hogy instabillá tegye a gazdaságot (Lásd: Minsky: Financial instability hypotesis). Vannak korlátok a rendszerben, de nem meggyőzőek, és Basel III, sem lesz végső megoldás, igazából a legrosszabbkor vezetik be.
olap 2012.06.25 15:57:57
@SemBoga: szerintem onnan is indultunk kb. csak elbeszéltünk egymás mellett. Ha akarsz jó könyvet a témában: neweconomics.org/publications/where-does-money-come-from
olap 2012.06.26 08:56:56
@bucbuc: Igazad van a peak-el kapcsolatban, annak is van szerepe, de inkább kiegészítik egymást. Jelenleg egy Irwing Fisher által a 30-as években, majd később Minsky által leírt adósság-deflációs folyamat zajlik.

www.creditwritedowns.com/2012/04/minskian-perspective-on-instability-in-financial-markets.html
"A görögök után legtöbben Magyarországot raknák ki a NATO-ból" - írta minap az Index egy külföldi szakértők közötti kutatás eredményéről tudósítva. Potyautas - ez a szitokszó, ami az ilyen szövetségek tagjai között az alulteljesítőknek jár, s nekünk ismerős lehet a…..
olap 2012.05.27 01:31:01
@csekker4: jaja balti és nem 2016, hanem 2015-2018 között, de légtérnek légtér.
olap 2012.05.27 15:18:47
@politologus: olvastam én is a 2016-os dátumot. De szerintem precízebb a "valamikor 2015-18 között". A válság miatt meg 2016-ban sem fogunk többet költeni, sőt.
 (Cséfalvay) abban egyetértett Jávorral, hogy egy túl erős egyensúlyjavítás recessziót okozhat. De a Jávor által javasolt gazdaságélénkítés sem járható út, mert ugyan rövid távon működhet, de azonnali eladósodást okoz. Különben elsőre az EU is az élénkítéssel…..
olap 2012.05.23 16:42:29
@Kopi3.14: Nem a megtakarítást költöd beruházásra, hanem a kereskedelmi bank endogén módon pénzt teremt. Hitelezéskor nő a pénzügyi szektor mérlegfőösszege, hitelvisszafizetéskor csökken. (A bank lekönyvel egy aktívát, a hitelszerződést és egy passzivát, folyószámlapénzt. A központi bank utólag mindig biztosítja a rendszer stabilitását és a központi banki pénzt.)

Ha beruházásokkal munkahelyet teremtesz a kis és középvállalati szférában, már meg is van az a tömeg, amelyik felszívja a megtermelt szolgáltatásokat és termékeket.

A jelenlegi negatív spirál helyett ez egy pozitív visszacsatolás lenne.
olap 2012.05.23 19:10:51
@Kopi3.14: "nem bankokról beszéltem. A kis és középvállalat tartósan kinek adja el a termékeit? Teszem azt elkezdek gyártani széket. Kinek fog kelleni állandóan szék?"

Henry Ford úgy gondolta, hogy tisztességesen meg kell fizetni a munkásokat, és akkor lesz aki megveszi a termékeket. Az IKEA egész jól megél többek között székgyártásból, de egy soproni ismerős srác pl. egyéni bútorokat gyárt és jól megy az is. Természetesen piacképes beruházásokba kell befektetni, ócskaságot senki nem vesz meg.

"Normális esetben meg a nemzeti bank sem teremt csak úgy pénzt a semmiböl, ahogy a bank is csak a betétesei pénzének erelyéig hitelezhet."

A nemzeti bankok természetesen a semmiből teremtenek pénzt, mint ahogy a kereskedelmi bankok is. Ben Bernanke kb. a kétszeresére emelte USA-ban az M0-t a válságot követően.

A kereskedelmi bankok is a semmiből hoznak létre pénzt, amikor hitelt nyújtanak, jóváirnak a számládon x forintot, ami korábban nem volt sehol a rendszerben, betét keletkezik. Ha érdekel bővebben: neweconomics.org/publications/where-does-money-come-from
www.econom.hu/endogen-penzteremtes/

"Ami betét esetlegesen a fogyasztás helyett van benn, ergo ennyivel csökken a piacon a kereslet."

A betétek folyamatosan forognak, a látra szóló gyorsabban a többi lassabban.
Publius Egyforintos megalkuvás 2012.02.26 15:56:00
(forrás) Simor András bejelenti, hogy hátrányos helyzetű közgazdászhallgatók javára lemond fizetéséről, amennyiben a kormány visszavonja a jegybanki függetlenséget sértő rendelkezéseit. Mindenki örül: végre egy konstruktív ellenzéki tisztségviselő, aki pompás stratégiai…..
olap 2012.02.27 11:16:08
@Megfigyelo: A BOE 1946 óta állami tulajdonban van, a FED tényleg magántulajdonban van. (Csak a pontosság kedvéért).

Az egyik legnagyobb feljegyzett inflációt amúgy a független Reichsbank hozta össze, ami 1875 óta magántulajdonban volt, és csak 1939-ben került állami kontroll alá.
olap 2012.02.27 11:51:48
@Silverstein: Keress rá erre a névre: "Hjalmar Schacht", ha eleget olvastál, és már érted, hogy miről szóltak a húszas-harmincas évek és a Reichsbank tevékenysége, akkor fogalmazzad újra a hozzászólást.
Sárdobáló Kiképzett bűnözők 2012.02.20 07:00:00
Rendszeresen visszatérő konzervatívnak tetsző nosztalgia az általános hadkötelezettség visszasírása. Mert azokban a régi, szép időkben minden férfi igazi férfi volt, bírta a kiképzést, rendet tanult, és ez még a lányoknak is tetszett. Persze mások máshogy emlékeznek: a…..
olap 2012.02.20 10:42:10
@Bélabáttya: Egy ismerősöm történetesen felderítő volt Egerben, ő kifejezetten élvezte, mondjuk túl sokat nem jártak a laktanyában. 1991 környéke, lent voltak a határon, hóban sárban. A kocsmában a helyiek nem hagyták, hogy fizessenek, nem tekintették őket bűnözőnek, hogy a posztra is utaljak.
olap 2012.02.20 11:25:46
@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: Törvénytisztelő állampolgárként, a jogszabály által engedélyezett formában neked is lehet. Én nem tartok tőle ha neked is van, mert gondolom, te sem vagy bűnöző. Én csak örülnék, ha egyre több ember élne a lehetőségeivel és terjedne a lövészélet Magyarországon. 1956 után itthon mindenkinek a fejébe verték, hogy akinek fegyvere van az bünöző, és/vagy elmebeteg, (márha nem párttag). Ez nincsen így, Ausztriában, Szlovákiában, más a hozzállás, hogy csak közeli példákat említsek.

És igen általában diktatúrákra jellemző, hogy tiltják, vagy adminisztratív akadályokkal nehezítik az emberek fegyverhez jutását. Sőt Európában a hírhedten szigorú fegyvertörvényekkel rendelkező Nagy-Britanniában a legmagasabb az erőszakos bűnözési statisztika.

A (lő)fegyver nem egyenlő az erőszakkal, ezt ideje lenne már felfogni.
olap 2012.02.20 12:10:10
@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: huh ez rendkívül szinvonalas részvétel volt a vitában, köszönjük.
Fotó: sky1.sky.com A Válaszcsapás jófiúja az életben is jófiú, állapíthattuk meg rögtön a beszélgetés elején. Az HBO-n futó sikeres akciósorozatban Winchester keresi mindig a normális megoldást, ő az, aki átgondolja a dolgok rendjét, aki a szabályok szerint játszik. Londonban…..
olap 2012.01.24 11:48:44
@Jelen a: jaja de lófarka volt a filmben
olap 2012.01.24 16:11:24
@calebmarlow: "A Patrióta" c. filmre gondolsz? Mert a cikkben "A hazafi" szerepel. Pontosan kell írni és nem megsértődni firkászkám.
olap 2012.01.25 09:29:09
@calebmarlow: jaj perszehogy,
"1998-ban Seagal ismét készített egy környezetvédelmi thrillert, A patriótát (The Patriot)," Wikipédia. Ugyanott a filmlistán "A hazafi"-ként szerepel. Tehát mindkettőnknek igaza van és egyikünknek sem.

Ha két filmcím azonos, illik odabiggyeszteni egy gyártási évet és meg van oldva probléma.
Ja és leszel szives te megbaszni, akit óhajtasz.
A történet alighanem ma már minden hírérzékeny magyar újságolvasó-internetező számára ismert. Páratlan botrányként tálalja a román sajtó, hogy a pénteken Csíkszeredában lejátszott román-magyar válogatott jégkorongmérkőzésen a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai…..
olap 2011.12.19 20:51:17
@fantomböske:

"Azért, mert ők románok. Román útlevelük van. Nem ciki az szerintem, a román is csak ember."

Az utolsó négy szóval egyet tudok érteni.

Az első mondatért megölnek, ha rossz helyen mondod.
olap 2011.12.19 20:57:12
@Mária:
"Te pedig azt felejted el, hogy az a "leledzés", amiről írsz, az nem átmeneti állapot."

De az.
Az egyik német közszolgálati adó, az ARD vezetői ha nem is tudták előre, de azért biztos sejthették, hogy ha Erwin Rommel Generalfeldmarschallról forgatnak tévéfilmet, abból éppen még botrány is lehet. A Teamworkx nevű berlini stúdió Rommel című filmje 1944-ben játszódik,…..
 Most, hogy a világgazdaság (lásd ebben a tárgyban „Érted tespedek Szent Világgazdaság” című írásunkat) éppen megmurdell, szerkesztőileg úgy döntöttünk itt a fejemben, hogy a tulajdonunkban lévő időgéppel ellátogatunk a múltba. Utazásunk célja, hogy…..
olap 2011.11.12 14:05:39
@zum trucc:

"egyébként "vakhit" egybe írandó."

a kontextus is számít, természetesen nincsen igazad.
olap 2011.11.12 14:12:52
@zum trucc:

"Olaj már van több (drága amerikai kutak, kanadai olajpala stb.) A lényeg, hogy a kínálat a gyakorlatben, nem ingyen és nem azonnal, de mindig nőhet,"

Ebben is tévedsz, természetesen. Örömmel vennék egy hivatkozást kőolajra.

"praktikusan ezer-tízezer-százezer évekre, és akkor miről beszélünk."

A készletek már most kimerülőben vannak, száz évre nem lesz elég nem ezerre.

"A palagázban meg én nem hiszek, szerintem az atomé a jövő."

Mondom hívő vagy :)))

Hihetsz amiben akarsz tőlem, de világszinten kevesebb atomerőmű épül majd, és csak ez számít, a többi nem.
olap 2011.11.12 21:04:29
@A szerelő:

Ez a srác teljesen zakkant. Gondolom már beadták neki a gyógyszert és lefektették az osztályon. Remélem este minden rendben lesz, és nem kell ágyneműt cserélni.
A Pécsi kesztyű után újabb magyar termékekbe szeretett bele a világhírű pop díva, Lady Gaga. Az énekesnőről az egyik filippínó takarítónő készített fényképet, amint a Gömböcöt gágogva simogatta, billegtette, majd hüvelytornácán fixálta annak egyetlen egyensúlyi…..
Az előző részben elszabadult a paripa az írókkal, minden szál megindult, mint Czollner Gyula fantáziája Alonso alsógatyás fotóját látva, csak aztán nehogy beleszakadjunk ebbe a fene nagy rohanásba. Ned Starknak (megint) szar napja van, nem elég, hogy térdkalácson szúrta valami…..
A dróton túl Zsoldosok 2011.04.11 16:00:00
Néha előjön ez a dolog a kommentek között, meg a tágabb interneten, főleg ha valami történik Afganisztánban a magyarokkal, hogy a katonák azok "zsoldosok" (úgyhogy magukra vessenek, ha valami bajuk esik, nem érdemelnek semmi tiszteletet, esetleg dögöljenek meg -…..
olap 2011.04.11 17:34:34
@kutya_zzr:

Ha egy szerződéses katona visszautasítja a vezénylést, amennyiben az egysége is megy, kirúgják a MH-tól, egy kedves kis jogszabályváltozás miatt.

Aki lezsoldosozza a honvédeket és az áldozataikat semmibe veszi az egy utolsó szar alak.
Mielőtt bárki azt mondaná, hogy e blog írója nem ért a dologhoz, szögezzük le, hogy az illető személy 7 éven át élt és dolgozott Egyiptomban, s kapcsolatrendszere meghaladja a diplomáciai viszonyban szokásos szintet. Egyiptom most forrong. Az arab világ legfontosabb államában…..
Vastagbőr 09/11 2010.09.11 16:16:00
Tisztán emlékszem, hogy mit csináltam 9 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én, new yorki idő szerint 09:03-kor. Magyar idő szerint 15:03 volt. Előtte pár nappal kezdődött az egyetem, rohangáltunk tanárok után, hogy bekerüljünk a szemináriumokra, és az esti sörözésen járt az…..
function PlaySound(url) { document.getElementById('spanDyn').innerHTML=""; } Nádasdy Ádám évekkel ezelőtt készült Modern Talking című cikksorozatában remekül rávilágít nyelvünk kínzó kérdéseire, és kiválóan meg is válaszolja őket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy…..
Védőkörzetünk a Báj község előtti Tisza-szakaszon volt kijelölve (Csobaj—Tiszatardos—Tiszaladány előtti Tisza-területek). Itt a Tisza vonala erősen kanyarog, és holtágakkal cifrázott, előtte kevés megszakítással árvízi töltésekkel, a töltésen helyenként kazalba…..
olap 2010.06.19 17:35:51
@Patay Gábor: Talán sajnáltad tőlük azt a kis bort? Te szerencsétlen.
A rossz hír az, hogy semmi igazán különleges nincs a görög válságban, sok ilyen volt már, és senki sincs beoltva ellene - állítják Reinharték, Carmen és Vincent. Mítoszrombolás öt pontban, a pénzügyi válságok hosszú és zajos története alapján. 1. Szuperszofisztikált…..
olap 2010.05.11 23:00:17
@Lemmiwinks: "annál hamarabb indult meg a növekedés a 29es sokk után"

Ez Németországra igaz talán, de az USA, csak a háború kitörése után lábalt ki a válságból a kereslet felfutása miatt.
Ritka helyzetben vagyunk: a voksolás utáni időszak minden bizonnyal érdekesebb és különösen kiszámíthatatlanabb lesz, mint amilyen maga a választás volt. Április sok nyitott kérdést lezárt, ezek többsége azonban már hónapokkal korábban sejthető volt – nem véletlen, hogy…..
Az eddigiektől eltérően a mostani és a következő bejegyzésem egyáltalán nem lesz könnyed hangvételű. Ahogyan a mi tegnapi délutánunk, esténk sem volt az. Délután elmentünk a War Remnants Museumba. Jóllehet, felkészülten érkeztünk - Tamás már korábban is látta a…..