Regisztráció Blogot indítok
Adatok
shak_ti

0 bejegyzést írt és 132 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Kalifornia két arca 2022.12.01 06:30:00
Kaliforniáról a legtöbbünknek alighanem a napsütés, Los Angeles és persze Hollywood jut az eszünkbe, pedig az amerikai állam ennél sokkal izgalmasabb hely. Történelmének akadnak fényes és büszkeségre kevésbé okot adó lapjai – ezeket is felidézi Susan posztja...
shak_ti 2022.12.10 00:29:55
@Mr.Tellinghovon:

Braziloknak tucat helyzete volt, az usztasáknak meg hatalmas mázlija a végén.
Még az ünnepek idején is és még Skóciában is. Legalábbis ha hiszünk (és miért ne tennénk) az ott élő Krisztinának, aki fotót is küldött erről az alapvetésről. Külföldön élő magyarok karácsonya, 2. rész. Szóval Krisztina a skóciai Musselburgh-ból küldte a nyitóképet, vallva a címben is…..
shak_ti 2021.12.31 18:36:23
@P.Elliot: :)
Magyarországon kezdődik az iskola, így aztán Vera posztja éppen időszerű. Történetének (ezúttal szó szerinti) hőse saját lánya, aki sok határátkelő gyerekhez hasonlóan kemény helyzetben találta magát, amikor kisgyerekként nyelvtudás nélkül a családdal kikerült Hollandiába. A nehéz kezdetek mára már…..
shak_ti 2021.09.03 22:43:04
@Zsuzsi65: mi abban a vicc hogy az unokáim, megfagynak, sülnek majd?? de mismásolj csak tovább…
shak_ti 2021.09.04 06:57:13
@gabors: mi vitte el? A tűz vagy az áradás?

:)))
A nyáron sokat volt szó arról, kinek mit jelent a magyarság, milyennek látja az országot kívülről vagy akár belülről. Krónikás véleményét nyilván sokan szélsőségesnek tartják majd, de ettől még ez is egy vélemény, amivel kulturált körülmények között persze lehet vitatkozni. Neked mit jelent…..
shak_ti 2019.09.27 14:26:42
@Platonica: :-)
shak_ti 2019.09.27 14:26:47
@Csodabogár: Igy igaz, errefelé is sokan tultoljak a kanadaiságot, viszont a szittyasagot - foleg 56-os magyarok - még tobben.

Elozo nevetseges az utobbi szomoru..
Krisztina története elé nagyon nehéz mit írni, hiszen az út, amit a gyerekkori családon belüli erőszaktól a megtalált spanyolországi boldogságig bejárt, nagyon rögös és nehéz volt. Története remélhetőleg sokaknak ad erőt!..
shak_ti 2019.09.26 23:05:10
@Öreg Tőgy (Erdei Galand): íráskényszer

nem a platonica :P
Hat év London után sok mindent másként lát az ember, hazaárulózástól kezdve egészen addig, hogy mitől lesz magyar valaki. Travis legfontosabb üzenete talán mégsem ez, hanem az, hogy merj élni!..
shak_ti 2019.09.12 15:09:18
@Platonica: Mert nem politizálsz, s tán nem is talalkozol ilyen szittyamagyarokkal..
Megkezdődött az iskola, amivel megkezdődött az iskolai kaják időszaka is. Ami engem illet, sok jó emlékem nincs arról, amit anno étkeztetés címen műveltek velünk (a helyzet azóta sem javult, ha jól látom). Amerikában sok szempontból más a helyzet – hogy jobb vagy rosszabb, azt mindenki döntse el…..
shak_ti 2019.09.11 15:32:29
@Frady Endre: :DDD
Rekordokat döntöget az Ausztriában dolgozó magyarok száma, olyannyira, hogy év elején már közel 100 ezer (98 227) magyar állampolgárról szóltak a statisztikák (és ez még csak a hivatalos szám), ami a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen magas. A kérdés az, mit dolgoznak az ottani magyarok?..
shak_ti 2019.09.10 21:49:00
@pametno: kis frajd veszett el benned pimento...

:DDD
Vajon hogyan zajlik a terhesgondozás és aztán maga a szülés Olaszországban? Olaszmamma élete úgy alakult, hogy a terhessége első részét még Magyarországon élte végig, de kislányának már Olaszországban adott életet, így aztán van összehasonlítási alapja...
A digitális eszközök és lehetőségek terjedésével lett egyre népszerűbb az elmúlt években a digitális nomád életforma is, ami voltaképpen a határátkelés egyik alfajának is tekinthető. Persze ennek az életformának is ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai, ma az előnyöket vesszük sorra, hogy…..
shak_ti 2019.09.08 08:41:28
@gabors: Balkán az egész világ koma.
Kriszta és párja szó szerint fejest ugrottak az amerikai életbe. Négy évük summája talán az is lehetne, hogy ugyan alapos tervezés nélkül is bele lehet vágni a határátkelésbe, de azzal a saját dolgunkat is megnehezítjük. Nekik mindenesetre sikerült egyenesbe jönni!..
Határátkelő Magyarok a BBC-ben 2019.09.05 06:30:00
Nem akármilyen évforduló a mai, hiszen 80 évvel ezelőtt ezen a napon indult el a BBC Magyar Adása. Hogyan kerül ez a Határátkelőre? Úgy, hogy működésének 66 éve alatt (2005-ben zárták be) egyike volt azon műhelyeknek, amely a vasfüggöny mögött élő magyaroknak bemutatta, milyen a külföldi élet,…..
shak_ti 2019.09.06 07:46:27
@shak_ti: Abbey i meant :)
shak_ti 2019.09.06 07:46:31
@gabors: Nezz teniszt inkabb, Bianca is coming :)
A kérdést többször felvetődött már, legutóbb ebben a posztban, most Eszter írta meg Dániából, hogy mi az, amiért ő Magyarországra költözne – illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy mi tartja vissza a hazatéréstől. Neked mi kellene ahhoz, hogy hazaköltözz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com…..
shak_ti 2019.09.05 06:34:34
@Öreg Tőgy: :)

Dzsanázom a nikked Tőgyi :)
shak_ti 2019.09.06 07:46:36
shak_ti 2019.09.06 07:46:44
@Az Öreg Tőgy látogatása: Nagyon jó helynek kell lennie hogy legalabb a minimum bert megkapja egy takarító amerikában.

Sokan 2-3 ilyen munkaval is az utcan elnek.
Nehéz kérdés, nem igaz? Számtalanszor fel is merült már itt, a blogon is, István véleménye azért lehet érdekes, mert több évtized kanadai élet után talán kicsit másként látja a dolgokat. Vajon mi változott ezen a téren az évtizedek alatt?..
shak_ti 2019.09.04 15:55:59
@Hari Seldon 2: Miért lep meg?
shak_ti 2019.09.04 18:57:23
@Hari Seldon 2: Hiába na, minden jót a frogok találtak ki ;)
shak_ti 2019.09.04 23:32:10
Fb Londoni Magyarok Közösség

Korrekt feltételek mellett a szigetországban maradhatnak az EU-s állampolgárok?
Na erre vigyázni kell. Van precedens arra, hogy a britek megszegték a külföldről érkezőknek tett ígéretüket. Nem szabad hinniük az Egyesült Királyságban hosszabb ideje élő EU-s állampolgároknak a brexiterekben.
Kétségbeesetten kiáltotta a kamerákba a félelmeit egy portugál nő a minap egy londoni tüntetésen, amelynek résztvevői az ellen tiltakoztak, hogy Boris Johnson miniszterelnök egyebek mellett a parlament ülésezésének szokatlanul hosszú felfüggesztésével akar szabad kezet adni magának a brexit menedzselésében. - Portugál vagyok, aki 20 éve dolgozik itt, mégis visszautasították a letelepedett státuszért benyújtott kérelmemet. A maguk gyerekeire és időseire vigyáztam, erre most kipenderítenek - idézi a nő panaszait Lionel Laurent, a Bloomberg publicistája.
A cikkíró szerint ezt csak egy volt a sok panasz közül, amely a még az előző konzervatív kormány által elindított regisztrációs eljárást éri. Az Egyesült Királyságban élő európaiak tartózkodásának meghosszabbítása, a letelepedett státusz megadása sem nem automatikus, sem nem tartós. A bürokratikus útvesztőben már eltévedtek francia séfek, belga tisztviselők, sőt egy 77 éves holland nő sem kapta meg a hatóság pecsétjét, pedig még azelőtt érkezett a szigetországba, mielőtt az 1973-ban belépett az EU elődjébe.
A kint élőket megriasztja Johnson puszta öklű harca azért, hogy kiszakítsa országát az unióból október végén, illetve Priti Patel belügyminiszter megjegyzése, miszerint a brexit napján egy pillanat alatt fogja érvényét veszteni az uniós polgárok szabad mozgásának joga.
Óvatosak
A rossz publicitás, meg a 3,6 millió bevándorló esetleges elvesztésének súlyos gazdasági következményei miatt persze általában óvatosan fogalmaznak a brexiter politikusok. Például Patel minisztériuma azt kommunikálja, hogy az EU-s állampolgároknak 2020 végéig lehetőségük lesz letelepedett státuszt kérni a brit államtól. A Sunday Times szerint elhalasztják a szabad mozgás megszüntetését, ha a brexit október 31-én megtörténik. Ennek ellenére az európai bevándorlóknak minden okuk megvan arra, hogy ne bízzanak az ígéretekben.
Először is a 2016. júniusi függetlenségi népszavazás óta brit politikusok többször gúnyolódtak az uniós bevándorlókon és sértegették őket csak azért, hogy bizonyítsák milyen nativista (azaz velük született nemzeti értékeket hordozó) nacionalisták. Theresa May, az előző miniszterelnök a sehonnan nem érkezett polgárokról beszélt, meg arról, hogy a brexitnek köszönhetően megelőzhető, hogy további EU-s munkavállalók álljanak be a bebocsátásra váró vendégmunkások sorába.
Amber Rudd korábbi brexitügyi miniszter 2016-ban arról értekezett, hogy a külföldieknek nem kellene olyan állásokat kapniuk, amelyeket britek is be tudnának tölteni. Liam Fox korábbi kereskedelmi miniszter az EU-val folytatott válási megállapodási tárgyalások egyik adujaként hivatkozott a bevándorlókra. Ne feledjük: a brit kormány tagjairól beszélünk, nem szélsőséges politikusokról - emeli ki a Bloomberg publicistája.
Digitális személyi
És a tettek összhangban vannak ezekkel a szavakkal. Az uniós polgárok letelepedését rendező jogszabály olyan digitális személyi igazolványt ad az érintetteknek, amilyet egyetlen brit sem fogadna el. Három adminisztratív kategóriát különböztet meg. Az uniós polgár kaphat letelepedett státuszt, amely alapján korlátlan ideig maradhat a szigetországban, kivéve, ha öt évre távozik, mert ez esetben elveszti megszerzett jogosultságát. Az előzetes letelepedett státuszba kerülők azok, akik nem teljesen felelnek meg az előbbi feltételeinek, végül az egyik sem kategóriájába azok tartoznak, akik kérelmét valamilyen ok, például bűncselekmény elkövetése miatt elutasítják.
Drámai változás
Megdöbbentő milyen gyorsan csökken az első státuszt elérők aránya, miközben a második nő. A letelepedett státuszt áprilisban még a kérvényezők 66 százalékának adták meg, míg júliusban már csak 56 százalékuknak. Eközben a jóval gyengébb státuszt jelentő előzetes letelepedett kategóriába esők aránya 34-ről 42 százalékra nőtt. Nem meglepő ennek tükrében, hogy az európai bevándorlók többsége nem bízik a hatósági eljárásban.
A Bloomberg cikkírója szerint megismétlődhet az a precedens, amely a második világháború vége után történt az Egyesült Királyságban. A birodalom végnapjaiban kinyilvánítottak, hogy a Brit Nemzetközösség polgárai előtt nyitva áll a szigetország kapuja, majd a hatvanas évek elején visszavonták ezt ezt az ígéretet. Ugandaiak, kenyaiak, tanzániaiak és mások vesztették el munkájukat, a megélhetés lehetőségét Nagy-Britanniában annak ellenére, hogy brit útlevelük volt. (Napi)

www.facebook.com/172857392797977/posts/2432113536872340?sfns=mo
Mi történik, amikor túl sokat lógsz külföldön a honfitársaiddal vagy más határátkelőkkel? Képes leszel beilleszkedni? Egyáltalán: szükséges a beilleszkedés? Mi a helyzet ellenkező esetben, ha túl sokat vagy együtt a helyiekkel? Elfelejted, honnan jöttél? Levetkőzöd a régi szokásaid? Egyáltalán:…..
Határátkelő Lángoló Amazonas 2019.09.01 06:30:00
Elég nehéz ma úgy megnézni egy híradót, kinyitni egy híroldalt, hogy ne látnánk képeket a lángoló brazíliai esőerdőkről. Megoldás van, hogy lesz-e, az már egy sokkal érdekesebb kérdés...
shak_ti 2019.09.01 16:40:21
shak_ti 2019.09.01 16:40:22
@pametno: Ürge Diána? :))
shak_ti 2019.09.02 06:41:53
@Brix: “A kerítèsek nem állítják meg őket, mert amióta az ember lètezik, mindig is migrált az èlhetőb területek felè.”

S a trumpok, orbánok, keritéshuszárok fedughatják majd maguknak a keritést, s mi meg majd nézhetjük kárörömmel..főve saját levünkben.
A mindennapokban (legyen szó magánéletről és közéletről) egy ideje már elég durván elszabadultak az indulatok. Ha visszamennénk akár csak 10-15 évet az időben és megmutatnánk pár mostani megnyilvánulást az akkori énünknek, lenne csodálkozás. A helyzet nem speciálisan magyar, így van ez mondjuk…..
shak_ti 2019.08.31 19:43:57
@Csodabogár: Teniszt nézek :)
shak_ti 2019.08.31 21:05:41
@shak_ti: :))

Bianca Andreescu, Canada, advanced to the Us Open semifinals.

Yupeeeeee
shak_ti 2019.09.01 09:17:36
@Zsuzsi65: Maiselt szeretjük :)

na nem o volt az egyetlen, sok zsido komikus nő volt a hatvanas evektol, a leghiresebb Joan Rivers,
Távol álljon tőlem, hogy negatív legyek (ezen a héten már úgyis volt itt minden és mindennek az ellenkezője is…), de kétségtelen, hogy az élet sehol sem tökéletes. Portugáliában sem, még akkor sem, ha az ottani életnek rengeteg előnye van, kezdve az általában elég kellemes időjárástól a gyönyörű…..
shak_ti 2019.08.31 07:53:01
shak_ti 2019.08.31 14:31:54
@pametno: whatever.
A címben feltett kérdésre nem könnyű válaszolni, hiszen természetesen országa is válogatja, hogy igennel vagy nemmel felelhetünk. István fél évszázad kanadai élet után megkísérelt választ találni rá...
shak_ti 2019.08.30 17:38:40
@littke: :-)
shak_ti 2019.08.30 18:54:30
@gabors: én peldaul Ontario Province, Carleton County (megyében) -ben lakom, valszeg littke olvtárs is.
shak_ti 2019.08.30 18:54:31
@gabors: itt is county a megye.
Ass blaster Gyerekiahóra... 2017.09.16 22:40:11
Körülbelül két évvel ezelőtt írtam egy posztot. A poszt nem érdekes, nem vagyok rá büszke később bocsánatot is kértem érte. Nem ez a lényeg, hanem hogy a hozzászólások között teret adtam egyik barátomnak akinek, hát hogyis mondjam, elég sajátos világképe van. Több más blogról kitiltották már, de…..
shak_ti 2019.08.29 16:24:09
@MAXVAL bircaman közíró: nincs neki gracra penze, a csalad bedugta a kozsegi elfekvobe, ott horog..Gyulaaaaaaaaaaaaa Gyulaaaaaaaaaaaaaaaa, saaaaaaaaaaaaaaktiiiiiiiiiiii
shak_ti 2019.08.29 17:42:27
@MAXVAL bircaman közíró: EU baksist akartál irni :-))
Még ha határátkelő is lett valaki, több év után is teljesen másként reagálja le Magyarországot és azon belül Budapestet, mint egy kisgyerek, akinek már az a természetes, amit külföldön élve tapasztalt. Így aztán különösen érdekes, milyennek látta egy 5 és egy 10 éves, Hollandiában élő gyerek a…..
shak_ti 2019.08.29 07:38:43
@Zsuzsi65: csak a szoborról beszéltem, ohne fairtás, politika..
Augusztussal nagyjából a határátkelők nyári hazalátogatásai is véget értek, ilyenkor mindig érdekes látni, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a külföldön élő magyarok. Balázs (akinek előző posztját itt olvashatjátok) például egészen pozitívakkal. Te is hazalátogattál? Milyen tapasztalatokat…..
Képzeljük el, hogy egy este lefekszünk és amikor reggel felkelünk, ismét 17 évesek vagyunk, csak éppen a jelenlegi élettapasztalatunkkal és tudásunkkal. Jól hangzik? Elsőre persze. És másodikra? Nos, másodikra talán már inkább ijesztő belegondolni. A példát nem én hoztam fel, hanem Celia Arroyo…..
shak_ti 2019.08.25 16:07:46
@Arthamyr: Majdnem ugyanazok a kritériumok a hazaLátogatások s hazaTérések között ha fájdalmas érzésekről beszélünk.
shak_ti 2019.08.25 17:47:13
@Arthamyr: Olvass újra, talán.
:)
shak_ti 2019.08.25 20:12:57
@blackhairlady: Így is úgyis érzékeled a bajokat.
Talán nem véletlen, hogy éppen augusztus 20-án töprengett el az elmúlt hetekben oly sokszor feltett kérdésről (mit jelent magyarnak lenni, mit jelent a honvágy és mi történne, ha hazatérne félmillió magyar) Wien74. Posztja szerintem rengeteg érdekességet tartalmaz, például arról, hogy miért nem…..
shak_ti 2019.08.23 23:33:44
shak_ti 2019.08.24 16:21:39
@desw: Holt lelkek.(gogol)

Örülök hogy tóbbeknek bejött a heti Flaszter.
shak_ti 2019.08.24 18:13:35
@desw:

Migránsok nélkül nem tudom hogy lehet majd megoldani a dolgokat.

Ahogy elnézem pedig a hazavándorlás nem lesz tényező.

János téziseit nemigen lehet megcáfolni.
Úgy tűnik, tovább folyik a vita arról, mi történne, ha hazaköltöznének a külföldön élő magyarok. Ma Endre véleménye következik, amivel persze megint lehet vitatkozni (nyilván fogtok is…), de ez nagyon hasznos is lehet. Válaszát a 10 év után hazaköltözött Orsi írása inspirálta. Szerinted mi…..
shak_ti 2019.08.23 08:37:04
@csizkek: kizárt hogy csak 1102 kínai él magyarországon.