Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AttoFemto

14 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szögezzük le gyorsan, hogy nem vagyunk bírók, és összesen egy darab, az érintett féltől származó levélre alapozhatunk, mégis az az érzésünk, hogy az Elmü ezúttal rutinból aláz meg és próbál jól megszívatni egy házapárt, miközben az eset körülményei minimum nem…..
 Kvantumszámítógép - kevés (hipotetikus) tudományos vívmányról írtak annyi érdekességet és hordtak össze annyi zöldséget, mint a kvantumszámítógépről. A valaha volt legnagyobb informatikai áttörés, avagy humbug, a modern alkimisták aranya? Mindenki derítse ki maga, itt…..
AttoFemto 2009.10.05 21:49:27
@Tgr: Köszönöm a pontosítást, valóban szerencsésebb lett volna a két alrendszer viszonyáról beszélni.

A no communication theorem (van ennek valami szép magyar neve?) azért a tiednél kicsit gyengébb állítást fogalmaz meg: az ilyesfajta manipulálást nem lehet információ közvetítésére felhasználni. Az EPR paradoxon egyik feloldása a lokális realitás kritériumának feladása: ebben az esetben változhat a másik részrendszer állapota, hiszen az nem lokális entitás.

A P=NP-hez nem tudok hozzászólni, de faktorizálásban -a jelenlegi algoritmusok ismeretében- egyértelműen a kvantumszámítógép győzne. Mellesleg az adiabatikus kvantumszámítógép esetén hogyan illik bele a kimenetek közötti interferencián alapuló képbe?

@Tgr: @wuang: Arra számítottam, hogy a blogot majd érdeklődő laikusok olvassák, erre épp az ellenkezője történik. :-)
AttoFemto 2009.10.05 21:56:52
@Tgr: Még egy dolog eszembe jutott: a tágan értelmezett kvantumszámítógép fogalomba belefér az is, mikor pl. optikailag csapdázott ultrahideg atomokkal valósítanak meg modellrendszereket. Klasszikus példa: www.nature.com/nature/journal/v415/n6867/full/415039a.html

Mellesleg ez a fajta „szimuláció” közelebb is áll a kvantumszámítógép eredeti, Feynman-féle értelmezéséhez.
AttoFemto 2009.10.27 23:11:10
@Tgr: Vagyis összefoglalva: jelenleg klasszikusan a szoftver, kvantumosan a hardver hiányzik a hatékony faktorizáláshoz.

Nekem is úgy tűnik, hogy a Shor-algoritmuson kívül feltűnően szűkében vagyunk használható kvantumalgoritmusoknak. Emlegetni szokták még az általad is idézett adatbázisbeli keresés algoritmusát (Grover-algoritmus), de az valóban csak mérsékelt előrelépés: gyök-N-el skáláz a klasszikus N-el szemben.

Valóban inkább arról lehet szó, hogy a kódtörés jó hívószó volt az alternatív támogatási formákért (ld. DARPA) vívott küzdelemben. Ne nehezteljünk ezért. A poszt folytatásában írtam, hogy "qbitek ürügyén kutatók a kvantummechanika alapvető kérdéseit feszegetik. Ezekre a kutatásokra a kvantumszámítógép ígérete nélkül a kutya sem adna egy fityinget sem."
Forrás: BBC A múltkori poszthoz írott kommetjében Bandee egyrészt rámutatott arra, hogy az önreprodukáló nanoszerkezetek egyelőre pusztán a science fiction keretein belül értelmezhetőek, másrészt felemlítette az egészségügyi-gyógyászati alkalmazások…..
AttoFemto 2009.10.22 16:15:39
@Mikron: Köszönöm a javítást. Az érveid felől nézve valóban nem túl logikus, amit írtam.

A linket rögtön megnézem.
 A kvantumszámítógép és a kódtörés kapcsán a katonaság már egyszer keresztbe tette bakancsos lábát a nanotechnológia békés fejlődésének ösvényén. Járjuk most egy kicsit jobban körül, mi módon változtatná meg a fejlett nanotechnológia a hadviselés jelenleg ismert…..
AttoFemto 2009.09.04 14:34:23
@Bandee: Üdv! Köszönöm a gratulációt! Komolyan én sem tartok az önreprodukáló nanorobotoktól, csak szerettem volna egy provokatív posztot, ami kommentelésre hergeli az olvasókat. És mellesleg rámutatni, hogy a nanotech a katonáknak is többet ígér a lovagi páncél 21. századi megfelelőjénél.
AttoFemto 2009.10.09 17:23:09
@Nyaligátor: Új technológia, új veszélyek. Csak ennyit akartam mondani. Nyilván nem mondhatunk le az új technológiákról a potenciális katasztrófák miatt, ebben teljesen igazad van. Utolsó mondatodat kicsit kiábrándultnak érzem, ennyire talán nem sötét a kép.
Vírus kvantumdobozbanForrás: Romero-Isart et al., arXiv:0909.1469 Itt a nanoblogon már megemlékeztünk egyszer a fizika históriájának legboldogtalanabb háziállatáról, Schrödinger macskájáról. Az állatvédők lecsillapítása érdekében fontosnak tartottuk leszögezni,…..
A nanoblog kollektívája nem kíván kandidálni a „Felesleges Munka Hőse” elismerésre, ezért az olvasók példáját követve egy emberként elvonul nyaralni. Mottó: ilyenkor a fű sem nő. (Ha mégis, nem nézünk oda.) Folytatás úgy két-három hét múlva.  Érdekes…..
 A múltkor hosszan elidőztünk Schrödinger macskájának, ennek a keserű sorsú házikedvencnek a történeténél. Hja, Arany Jánostól tudjuk, hogy tudós macskájának lenni nem egy életbiztosítás. S a múltkor már nem is mertem elárulni: nem elég, hogy szuperponálják a cirmit…..
A tudomány és még inkább a tudományos publikálás nagy változások elé néz. Habár több évtizedes hagyományt kell megszakítani, de véleményem szerint nagyon jó irányban haladnak a dolgok. 3 példát szeretnék erre felhozni. 1) A kutatókat nem lehet kilóra mérni Egy kutatót…..
Forrás: TU Delft A múltkor megismerkedtünk az egyelektron-tranzisztorok elvi alapjaival. De vajon miként lehetne egy ilyen eszközt előállítani. Nos, ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy rögtön többmilliárd ilyen tranzisztort tartalmazó processzort fabrikáljunk, akkor már ma…..
w Demográfiaexport 2009.07.17 09:00:00
Az Egyesült Államokban főműsoridős, választási vitákat uraló téma, Európában még csak mellékszereplők mellékfrontja, Rocco Buttiglionétől a római pápáig. De szépen képernyőre vihető, úgyhogy hozzá kell szokni. A keresztény egyházaknak fontos identitásképzési és…..
AttoFemto 2009.07.17 20:14:38
@Kalokagathia: "Arany János, Toldi estéje:
Nem elég, hogy gazdag országot hagy rátok,
Védeni a sírból járjon föl apátok?

Bocs, ha pontatlanul idéztem."

Helyesen:
"Nem elég, hogy _szabad címert_ hagya rátok,
Védni azt a sírból járjon fel apátok?"

Valóban pontatlan voltál. Bocs, hogy beleugatok, de úgy tűnik nekem, hogy a poszt és a kommentek jó része is pont a "szabad címer" vs "gazdag ország" ellentétet feszegeti. (v.ö. Ha túl gazdag az ország, pár évtized múlva a címer nem lesz szabad.)
Gordon E. Moore (forrás: wikipedia) Gordon E. Moore, az Intel egyik alapítójának a nevéhez kötik azt a tapasztalati megfigyelést, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége körülbelül másfél évente megduplázódik. Bár a Moore-törvény eredeti…..
Konspirációs teóriák JFK - 2.0 2009.07.06 07:30:00
Mielőtt a háttérinformációkat tartalmazó első részt követően belevágnék a JFK-sztori második, konteós részébe (amely blogunk történetében az eddigi leghosszabb lesz, előre szólok!), szeretném megköszönni olvasóinknak a példamutató visszafogottságot, amit azzal…..
w Amilyen az adjonisten 2009.07.05 18:45:00
Amikor Orbán Viktort eddig ismertté vált legőszintébb pillanatában arról kérdezték, hogyan oldaná meg a Gárda-problémát, ismertette programját – lám, van neki! –, amelynek két meghatározó eleme a pofon és a hazazavarás. Orbán ezt ráadásul Horthy Miklóstól…..
AttoFemto 2009.07.05 22:22:20
@Tóta W. Árpád: "kezicsókolom, én itt most nem ítélkezem. megállapítom az érdekes összefüggéseket."

Az utolsó bekezdésben túlmész ezen, és tanulság levonására szólítod fel a széljobbot. Szerintem másnak is lenne itt molyolni valója. Én például komolyan tartok attól, hogy szimplán mindenkinek emelkedik kicsit az ingerküszöbe, de ezen kívül az égadta világon semmi nem változik. Eltekintve a Jobbik plusz akárhány százalékától. Te talán nem?
AttoFemto 2009.07.06 10:23:50
@pinky, the brain: én a 'féle' szócskát nem tettem idézőjelbe, így nem is hordozza azt a politikai töltést, ami rárakódott mostanában, és amit (vélhetőleg) te is tulajdonítasz neki. Véleményemet Vona Gáborról legfeljebb sejtheted, de annyit elárulhatok, hogy a szellemi képességeit nem vonom kétségbe.
Forrás: IBM  A múltkori foglalkozásunk nagyon elhúzódott, de így is mára maradt néhány részlet tisztázása. Először is, a múltkor citált képen (ld. itt balra is) réz felületen —kukacoskodóknak réz (111) felületen— vasatomokat láthatunk,…..
Nem állítok semmi, csak kérdezek.Ugye nem csak én olvastam a mai sajtóban, hogy megrendült Kocsis vezérigazgató pozíciója?Ugye nem csak nekem tűnt fel, hogy ez a Kocsis évek óta kiemelt cégek vezérigazgatója, Paksi Atomerőmű, MÁV Start, MVM, BKV?Ugye másban is felmerült, hogy ez…..
 Egy gigantikus felfújható torony jelentené a kötélpályás űrfelvonó alternatíváját. Az ötlet támogatói szerint bár az elképzelés legalább annyira futurisztikus, mint az űrfelvonóé, megvalósítása viszont gyorsabb lenne.Az egész űrfelvonó törekvés lényege, hogy a…..
  "Látni és látszani!" - ez volt az Állj! Közlekedj okosan! című rajzfilmben a Kutyus egyik sokat emlegetett alapelve (vagy Csíkos Úr mondta? most összezavarodtam). Mindegy, a lényeg, hogy bármely technológia legalapvetőbb művelete az észlelés és a…..
 „Nem, látjátok, nem hiába firkálok...” Ma kaptam egy igazi pozitív visszejelzést, a nanopaprika.eu szerkesztője keresett meg e-mailben. Az említett honlap egy közösségi portál, melyen a The International NanoScience Community tagjai blogolnak,…..
Az emberiség történelme (számos más párhuzam mellett) úgy is felfogható, mint folyamatos harc, kutatás és kísérletezgetés az egyre hatékonyabb (és olcsóbb) energiaforrásokért. Már a nagyon távoli őseink is azon izmoztak, hogy száraz fűszálak helyett olyan faágakat rakjanak a…..
  Az 1970-es években, mikor Sir Harold Walter Kroto, FRS, Nobel-díjas (akkor még valószínűleg csak Harry Kroto) vegyész, a sussex-i egyetem kutatójaként elkezdte vizsgálni az intersztelláris poranyagot, különféle szénláncok után kutatva, még nem sejtette, hogy nemcsak a…..
 Mi is az a nanotechnológia, vagy nanotudomány? Az összetételben a "nano" tag a nanométer (nm) SI hosszegységre utal, ami a méter milliárdod részének (10-9 m) felel meg. A "nano" prefixum másrészt a görög νανος (törpe) szóból…..
AttoFemto 2009.06.21 21:53:55
@szomszédsrác: Köszönöm! Folytatás folyamatban :)
Legutóbb az egyedül maradt fehér szappantartót teszteltem le, most az újdonsült MacBook Prók (korábban unibody MacBook) erősebb képviselőjét néztem meg. Handrás az XMS-ben kinyitott egyet a kedvemért, amik elég gyorsan, alig egy hét alatt elértek Magyarországra is.Az ezüst…..