Regisztráció Blogot indítok
Adatok
davidkrny

26 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hollandia tájai ugyan meglehetősen laposak, ám különleges városai, települései miatt igazán változatos ország. Területének jelentős részét a tengertől szerezte meg intenzív lecsapolással, amik így a tengerszint alatt fekszenek. Azt hiszem, ez is a holland találékonyság és alkalmazkodóképesség…..
Az Alföldön biciklizni azért nagyszerű, mert lapos, ám épp ezért kissé unalmas is. Viszont a Tisza-tó körül a táj annyira szép, hogy egyáltalán nem unalmas egy többórás bicajtúra. Ha kicsit eltávolodunk a tótól, a Hortobágy irányába, már jobb átélhetjük az alföldi hangulatot, és ha innen nézzük, az…..
Izlandra eljutni mindig is álomszerű gondolat volt. Az északi, misztikus sziget hűvös, kopár tájai egyszerre vonzzák, és rémítik meg az utazót. Különleges természeti adottságai közé tartoznak, a számtalan gleccser és vulkán mellett, a gyönyörű vízesések, a hőforrások, meleg vizű patakok és a vad…..
davidkrny 2024.03.04 19:20:28
@geegee: Köszönöm és előre is jó utat!
A Kanári-szigetekről sokan azt gondolják, hogy a kanárimadárról kapták nevüket. Pedig ez épp fordítva van. A szigetek neve a latin Canariae Insulae névre, vagyis a "kutyák szigete" elnevezésre vezethető vissza. Hogy valóban számtalan kutya élt-e a szigeteken, vagy igazából tengeri kutyákról, azaz…..
Krétán gyönyörű strandokat, remek éttermeket és hangulatos városokat találunk. A sziget olívaolajáról is híres, ám természeti szépsége, és változatossága teszi nagyszerű úticéllá. Nemcsak finomhomokos, türkizkék vízű tengerpartok vannak a szigeten, hanem 2500 méter magas hegycsúcsok, drámai…..
Amerikába utazni egyszerre idegen és otthonos érzés. Szinte minden más, és máshogy működik, mint amit Európában megszokhattunk, viszont a pop-kultúra és elsősorban a filmek miatt valahogy sok dolog mégis nagyon ismerős. Igazán belekóstolni, és kicsit talán el is telni az élménnyel, nincs is jobb…..
Trieszt mindig is a kultúrák és népek találkozási pontja volt az Adriai-tenger északi csücskében. Olaszok, németek, osztrákok, szlávok és persze magyarok éltek és élnek a mai napig ebben a tengermelléki nyüzsgő városban. Mindez meglátszik kultúráján, építészetén, a gasztronómián és a közlekedésen…..
Ízek & Horizontok 1 hét Korzikán 2024.01.02 10:30:00
A Franciaországhoz tartozó Korzika igazából egy a hegy a Földközi-tenger nyugati medencéjében Olaszország partjaitól alig 100 kilométerre. A sziget nyugati oldala laposabb, míg belseje és keleti része hegyvidékes. Bonaparte Napóleon szülőföldjeként ismert, ma leginkább turizmusból élő sziget, amely…..
Valaha a Comói-tó a gazdagok és előkelők egyik kedvenc nyaralóhelye volt Észak-Olaszországban. Ha megnézzük a villákat, házakat, kastélyokat a tó partján, mind-mind erről a gazdagságról árulkodnak. A legmélyebb pontjain 400 méter mélységet is elérő tó ma is a különleges úticélok közé tartozik, noha…..
Írország a leprikónok, a zöldellő tájak, a vad sziklapartok, a szivárványok és a szemerkélő eső hazája. Innen származik a Guiness, kiváló a whiskey, a tejtermékek és a krumpli. Európa egyik legfejlettebb országa, egy különleges, félig kihalt nyelvvel, és meglehetősen borsos árakkal. Ha nem csak…..
Az Azori-szigetek, az Atlanti-óceán egyik legkülönlegesebb szigetcsoportja. A Portugál szigetek felfedezése életreszóló élmény, hiszen egyelőre kevéssé ismert, mégis számos kalandozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. A szigetekről hosszabban itt lehet olvasni. Ebben az útitervben 10 napot…..
Az Azori-szigetekről sokáig nem is hallottam. Madeira sokkal jobban ismert portugál sziget az Atlanti-óceánban, de a járatlan, ismeretlenebb úticél mindig kicsit izgalmasabb is, mint a sokak által ismert. Miután kicsit megismerkedtem a szigetekkel, rögtön tudtam, hogy egy igazán különleges helyről…..
Képzeljünk el egy az óceán közepén zöldellő szigetcsoportot, ami szinte mindentől elzárva, de legalábbis bármilyen szárazföldtől távol, csodálatos természeti látnivalókat tartogat. Ez az Azori-szigetek. Talán túlzásnak hathat a leírás, de megérkezve az ember alig győzi befogadni a különleges tájat.…..
Olvasólista Afonso Cruz: Virágok 2018.06.26 11:51:13
Afonso Cruz regénye egyszerre költői, finom hangú és ironikus. Néhol pedig közhelyes, ami ebben a könyvben valamiért mégsem baj. A portugál saudade, avagy melankólia némi humorral szinte derűlátássá változik a könyv lapjain. A főszereplő elbeszélő, aki egy pocakosodó fiatal apuka, fokozatosan…..
Ha valaki, akkor az északi szerzők írnak a legérzékenyebben a tengerről, a természetről és az emberi lélek legapróbb rezdüléseiről. Stefánsson könyve ezeket a témákat úgy kapcsolja össze, hogy közben a leglíraibb prózát írja. Olyan különleges szöveget kapunk ezáltal, mely átöleli Izland egész…..
Az utóbbi időben már sok szó esett itt a blogon Krausz Emma első könyvéről az Osztályképről. Érdeklődve vártam magam is a regényt, hiszen olyan fontos témák kerülnek benne elő, mint a szerelem, a gyász, önmagunk és mások elfogadása, és az iskolai élet. Elolvasva a kötetet, azt kell mondanom, hogy…..
Eddig sajnos kimaradtak Krasznahorkai korai munkái az olvasásaim közül, úgyhogy elkezdtem bepótolni ezt a hiányosságot az első novelláskötetével. A szerző szövegeit eddig is úgy láttam, mint a globális kilátástalanság, a "valami nagyon nincs rendben" művészi igényű…..
Első mondat: Gustav Perle ötéves korában egyetlen dologban volt biztos: hogy szereti a mamáját. Az angol írónő könyve, ami egy egész életet dolgoz fel igazán klasszikus olvasmány. Abban a tekintetben mindenképp, hogy nagyon könnyen olvasható, az elbeszélő mindent tud – de…..
A szolgálólány meséje egy újabb olyan regény, mely a belőle készült filmváltozat miatt került reflektorfénybe. Még jóval a sorozat körüli hype előtt került a várólistámra, de csak nemrég sikerült elolvasnom. Aztán pedig a szériát is sikerült végignéznem. Ha összevetjük a kettőt, akkor érdekes…..
Első mondat: Meghaltam / 6840 méterrel a tengerszint fölött / május negyedikén a ló esztendejében. Néhány hónapja olyan könyveket kerestem, amelyek német eredetiben születtek meg, mert úgy éreztem, hogy túl kevés németajkú szerzőt olvasok. Így találtam rá Ransmayr nevére és több könyve is a…..
Első mondat: Isten valamikor asszony volt. Mia Couto regénye egészen véletlenül került az olvasólistámra. Olyan könyvet szerettem volna, ami a lehető legtávolabb játszódik attól a társadalmi-kulturális közegtől amiben élek. Azt is szerettem volna, hogy lehetőleg a déli féltekén játszódjék, hiszen a…..
Első mondat: – Később! – Ez a szó, ez a hang, ez a stílus. Aciman regénye, a Szólíts neveden minden bizonnyal a nemrég, belőle készült film miatt került sokak látóterébe. Magyarországon ez egészen biztosan így volt, hiszen az Atheneaum kiadó rögtön a filmes borítóval jelentette meg az első magyar…..
Nagyon vártam, hogy magyarul is megjelenjen ez a kötet, hiszen az első egészen különleges élmény volt. A könyv első része mégis kevéssé volt erőteljes, mint az első kötet. Aztán olyan részek következtek, melyeknél, még a könnyem is kicsordult a meghatottságtól; egészen konkrétan Vanja születésének…..
Ha a Holtverseny nagyszerű volt, akkor ez a könyv még inkább az. Csak nagyon máshogy. Mondjuk a Holtverseny is azért volt jó, mert borzasztó volt, ez még inkább az.  Az elbeszélői hang józan, pontos, roppant őszinte és hiteles. A világ, amiben él szintén hihető, hiszen egy atomháborúban, még ha…..
Olvasólista Szabó Magda: Az ajtó 2018.04.02 14:35:30
Rengetegszer hallottam erről a könyvről, hogy milyen nagyszerű, mégis ágáltam az elolvasásától – olvastam ugyanis a Régimódit, s az nem igazán tetszett, de persze nem ítélhetünk meg egy írót, egyetlen könyve alapján. De jól tettem, hogy végre elolvastam, hiszen nagyszerű élmény volt. Pár nap alatt…..