Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Konstantin Nemeth

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Japán történelme során számos alkalommal tettek kísérletet idegen hatalmak a szigetország feletti uralom megszerzésére, de mindannyiszor kudarcot vallottak: a felkelő nap földje soha nem lett gyarmat, vagy megszállt terület, s az átlagos japán ember számára elképzelhetetlen volt, hogy ez valaha is…..
Konstantin Nemeth 2021.03.02 07:35:17
@Vagablonde: Nagyon jó a kérdés. A wikipédia szerint a történészek sem tudták kideríteni eddig: "t is unclear why the occupation plan was changed." Lásd: en.wikipedia.org/wiki/Occupation_of_Japan#Japanese_surrender
Üdvözlök mindenkit az "Új évben", amely minden reményünk szerint jobb lesz, mint az előző. Az első Napi érdekest láthatjátok ma és mostantól a vasárnap reggel is indulhat majd vele, mert e héttől a hét utolsó napjának nulla órájától lesznek kint a legnézettebb sorozatunk bejegyzései. Az online…..
A mostani napok egyik fő fogalma: a vétó. Lehet-e haszna a magyar és a lengyel kormányfő ellenállásának az Európai Unió előtt álló vitákban? S van-e vétó-tanulsága az amerikai történelemnek?..
Konstantin Nemeth 2020.12.01 13:03:10
Félrevezető cikk, mert az USA és az EU vétójogai között hatalmas a különbség. Az EU egyik kormányfője által az adott ügyben gyakorolható vétójog abszolút, felülírhatatlan az EU testületei vagy más kormányai részéről: legfeljebb csak ha az adott ország lecseréli a kormányfőjét, lehet újrakezdnei az ügyet. Az EU-ban 27 kormányfő gyakorolhat vétójogot. A hasonló szövetségi szinten az USA-ban csak egy fő, az elnök gyakorolhat vétójogot, és vétóját a Kongresszus mindkét háza kétharmadának egyetértésével érvénytelenítheti, felülírhatja. Vagyis az USA elnökének vétója nem abszolút vétó, felülírható - és ez jópárszor meg is esett már a történelmükben.

Abban is félrevezető a cikk, hogy az USA alkotmányának hatélbyalépéséhez cska kilenc akkori tagállam jóváhagyása kellett, de azt nem írja, hogy az alkotmány szerint csak azon államok vonatkozásában hatályos, amelyik jóváhagyta (ratifikálta), a kimaradókra nem vonatkozott. (Ők is ratifikálták később, de nem volt kötelező nekik és akkor nem lettek volna az USA részei).

Kétségtelen, Magyarország is önszántából lépett be az EU-ba azzal, hogy mindne későbbi döntést elfogad. Az egy másik kérdés, van-e az EU tagságnak alternatívája, kilépnénk-e. (Az USA-ban viszont nem léphet ki egy tagállam, ha egyszer már belépett.) Szerintem kilépni nem érdemes, az EU tagságnak nincs valós, reális, biztonságot és relatív jólétet nyújtó alternatívája. Ugyanakkor azt meg az EU is válallta a belépésünkkor, hogy van vétójog, akkor tessék elfogadni... Az is bolasztás, ha biztosított joggal való élést nem nézik jó szemmel.

Amúgy is, nem jogilag, hanem politikailag, mindkét oldal elbeszél és félrevezet. Orbánnak nem a jogállammal van baja, vagyis a törvények uralmával, hanem azzal, hogy ki és mikor hozza azokat a törvényeket. Az ügyben leghangosabb nyugati vezetőknek nem Orbán korrupciójával van bajuk (azt hagyják, ahogy a román, bolgár, horvát és a saját házuk táján meglévő korruciót is), hanem hogy a menekültkérdésben Orbán blokkol. Márpedig itt fontosabb az a kérdés, ki, milyen és kire kötelező szabályt hoz. Márpedig Orbánnak más kártyája a menekülteket illetően nincs, hogy itthon hatalomban maradjon, és továbbra is működtesse EU-pénzekből és hitelekből korrupt rendszerét...
Mariam Al-Ijliya a 10. században élt a szíriai Aleppóban. Korának legismertebb asztrolábium-készítőjeként tartották számon. Mérnök és iparos családból származott. Apját követően Bastulus segédje lett, aki jól ismert asztrolábium-készítő volt Bagdadban, s akit a legrégebbi asztrolábium tervezőjeként…..
Konstantin Nemeth 2020.09.06 10:25:39
@arthurthedent: A szextánst a 18. században tallták fel, azóta használják (ma is néha) a tengeri navigációban a hajókon. Bizony, előtte, a középkorban asztrolábiumot vittek magukkal a hajósok.

""Segítségükkel meghatározható a nap és a bolygók állása,"
Nem, nem határozható meg, mert a bolygók nem körpályán mozognak." - a perturbált ellipszispályáktól függetlenül az asztrolábiumokat bizony hazsnálták a bolygók, a Hold és a Nap helyzetének meghatározására. Tudod, a ptolemaioszi elmélet körpályák kombinációival elég jól visszaadta ám a bolygók helyzetét, akkor is, ha igen bonyolult volt...
Máig számos legenda kering Marie Antoinette-ről, és ezek többnyire nem túl hízelgőek. Az egykori francia királyné frivol, költekező, nemtörődöm, botrányos nőalakként maradt fenn az emberiség kollektív kulturális emlékezetében, bár ma már Franciaországban is arra törekszik néhány történész, hogy…..
Egyre-másra döntik le a szobrokat Amerikában. Elsősorban a Konföderációs árulók a Jim Crow-érában felhúzott szobrai esnek áldozatul ennek, de rabszolga-kereskedők vagy konkvisztádorok is (újabban pedig válogatás nélkül bárkinek a szobra, akit nem ismernek, az is áldozatul esik, mert feltételezik,…..
Konstantin Nemeth 2020.06.26 15:42:21
@Történelmi gyökerek: Viszont a szerző sem ismeri. Az ugyanis a magyar csillagászati szaknyelvben is asztrolábium. Valószínűleg fogalma sincs a szerzőnek, miről ír (amúgy nem csak ezen a ponton).
1913-ban Bosznia-Hercegovina annektálása után, annak több helyőrségébe magyar honvédezredek kerültek, mint megszálló csapatok. Az egyik ilyen helyőrség Nevesinje kisvárosában, Mostartól keletre volt. Itt a pozsonyi 18. honvéd gyalogezred II. zászlóalja állomásozott. 1913. január 19-én egy vasárnapi…..
A most következő cikkben egy olyan akciót mutatunk be, amelyben egy amerikai ejtőernyős katona halált megvető bátorsággal küzdött. Az ejtőernyőst még ma is a legnagyobb hősként emlegetik az amerikai hadsereg berkein belül...
Konstantin Nemeth 2020.06.14 11:02:47
@flydomi: Ollyannyira benne van Ambrose könyvében, hogy annak magyar fordításából került ide pl. szó szerint a párbeszédek egyike... A könyvben is csak 1-2 oldal a történet, de sokkal jobban van leírva.
Japán már 1933-ban a háború útjára lépett, amikor expanzív külpolitikába kezdve megszerezte magának Észak-Kínát, ahol egy Japánhoz hű bábállamot alapított (Mandzsukuo). Egyes történész-vélemények szerint már ekkor kezdetét vette a második világháború. Alig 4 évvel később, 1937-ben az egyik legősibb…..
Konstantin Nemeth 2020.04.26 18:54:32
@geri415: Pontosan így van, Doolittle különítménye a Midwaynél hagyott örizetlen szakaszon jutott át a japán védelmi gyűrűn, és jól mondod, ez provokálta ki a japánok támadását Midway ellen. (Akkor a japánoknak nem volt radarjuk, és repülőgépes őrjáratuk sem - hova szálltak volna le az akkori hatósugarúkkal, ha Modway még amerikai kézen vot?) A Doolittle-rajtaütés - amely ugyan sok kárt nem okozott Japánnak, de a sebezhezőségét megmutatta - meg azért szervezték, hogy egy-két bombát Pearl Harborért ők is dobjanak Japánra - 1942-ben ez még nem volt triviális feladat...

A csatahajók korának lejárta talán már korábban elkezdődött. A Bismarckot az Ark Royal repülőgéphordozóinak torpedótámadásai lassították és állították meg, hogy az angol csatahajók utolérhessék és elsüllyeszthessék, és ez 1941. májusában történt. Ezután a németek rájöttek, hogy repülőgép-hordozók jelenlétében a csatahajóik sebezhetőek, és haza is rendelték a csatahajóikat az Atlanti-óceánról az északi-tengeri kikötőikbe. Az angolok ennek ellenére csak a Prince of Wales és a Repulse elsüllyesztésekor értették meg 1941. decemberében, hogy csatahajónak, de cirkálónak sincs esélye repülőgép-hordozók ellenében.

Ami nekem nagyon hiányzott a posztból, az annak a trükknek a leírása lenne, ami a japánokat a célpontjuk elárulására késztette. Az AF, mint célpont, meg MI - hiába lenne Midway Island angolul, de ezek japán szövegekben fordulatk elő - akármit jelenthetnek. A cikkben megnevezett, relatíve alacsonyabb rendfokozatú rejtjelfejtő tiszt javaslatát fogadták meg Nimitzék (Istenem, hány országban lenne elképzelhetetlen, hogy egy admirális nem fogadja meg, nem is hallgatja meg egy százados tanácsát!), hogy a Pearl Harbor és Midway kozti, tenger alatti, biztonságos kábelen utasítsák Midway parancsnokát, hogy rejtjelezetlen, tehát a japánok által könnyen elfogható és érthető üzenetben jelentse azt, hogy fogytán a midwayi helyőrség ívóvíze műszaki meghibásodás miatt. A midwayi parancsnok ennek eleget is tett. Pár nap múlva az amerikaiak elfogtak és megfejtettek egy japán rádiógrammot, miszerint "AF ívóvízhiányt jelentett". Ennek a primitív trükknek dőltek be a japánok, és így vált egyértelművé a célpont. Nimitz ezután küldte csak a hordozóit Midwaytől északkeletre, hogy álljanak lesben.

Midway kiegyenlítette a repülőgép-hordozók számát a Csendes-óceánon - ennek igazából az amerikai időnyerés volt a lényege, mert egyetlen négyzetméter területet sem vesztett egyik fél sem. De a japánok kínos lassúsággal építették a repülőgép-hordozókat és még lassabban képezték ki a pilótákat. A háború végére, de még jóval a tömeges kamikaze-akciók előtt, az amerikaiaknak nagyságrendekkel több horozójuk, repülőjük és pilótájuk lett. Vagyis a midwayi győzelem megadta az az időt, ami az anyagi fölény megteremtéséhez nekik annyira kellett...

A japán haditengerészet és kormányzat meg eltitkolta a vereséget. A japán hadsereg hetekig azt hitte, valójában győztek, mert hát ugye a Yorktown elvesztését ők is hallották... Csak a saját veszteség volt titok sokáig előttük is.
Az internet korában az élet minden területéről valósággal ömlik ránk az információ és nincs ez másként a űr világával sem. A nagyobb hírportálok is előszeretettel szemezgetnek a csillagászati hírek közül, ezek azonban néhány kiemelt jelentőségű hírt leszámítva megmaradnak a felületes beszámolók…..
Konstantin Nemeth 2019.08.26 07:12:50
Az 1955-ben az Ausztrál kormány déli sarkon létrehozott egy kutató állomást, aminek többféle funkciója is volt. Az állomás neve a semmitmondó THOM-9 nevet kapta. A rajta dolgozó kutatók pedig a 327-es kutatócsapat számot viselték. Elsődlegesen tudományos és katonai céllal rendelkezett, amely…..
Konstantin Nemeth 2019.06.18 07:49:18
@al Dajjal: nagyon jó meglátás. Még Nemere is elláta az őrült könyveit forrásjegyzetekkel, hog ymelyik nyugati bulvárlapból vette a hülyeségeit. Itt egyetlen forrás nem szerepel, a google is csak ezt az egy cikket adja THOM-9-re és 327-es kutatócsapatra, akár magyarul, akár angolul keresek rá... Hazai kitaláció!
    A környezetvédelem igen fontos dolog, ezt majdnem mindenki tudja. Katalin hercegné főképpen, aki mind ejt erről egy-két szót. Most megmutatta a saját tervezésű kertjét (nyilván nem egyedül tervezte), ami persze Diana kedvenc virágát is a szépségei között rejt. Olyan kertecskét álmodott,…..
Miközben az egész világ lélegzetvisszafojtva nézte, mi lesz a párizsi Notre-Dame sorsa, van egy másik ikonikus épület is Európában, amely hasonlóan romos állapotban van...
Konstantin Nemeth 2019.04.17 10:10:16
@paráznabillegető: Akkor Te nyugodtan élhetnél 19. századi körülmények között is, akkor orvosi ellátással, biztosítás és áram nélkül, ténylegesen éhbérért. Próbáld ki 10 évig, erősen javaslom Neked. Utána szívesen meghallgatom a véleményedet megint.
  Korunk hősével, Nagy Blankával akar találkozni az EB alelnöke, arcát az MKKP pedig pénzre nyomta. Ez pedig sok szempontból aggasztó. Elsősorban azért, mert ezen kívül a legtöbb ember tudomása szerint nem sok mindent tett eddig. Félreértés ne essék, Blanka beszéde arányos és jogos volt, mivel ezt…..
Konstantin Nemeth 2019.02.17 13:28:59
Ma, néhány órával ezelőtt volt Bezsenyi Mihály rendőr dandártábornok, az NNI igazgatójának temetése. Az, hogy személyesen ismertem és évekig jó bajtársak, kollégák voltunk, magánügy. Miként talán az is az, hogy egyike volt azoknak a (becslésem szerint nem túl nagyszámú) felső rendőri vezetőknek,…..
Megjelent egy írás az Indexen, melyben az MTA egyik történésze mond búcsút a munkájának, múltjának, s siratja a valószínűleg volt munkaadóját, mikor az MTA kormány általi bedarálásáról ír. Félreértés ne essék, igaza van, tudjuk, hogy mire megy ki a játék. Nincs ebben…..
Konstantin Nemeth 2019.02.05 14:49:16
@közíró MAXVAL bircaman: Ha ilyeneket írsz, akkor nyilván foglmad sincs róla, hogy a legtöbb akdémikus jobboldali, és tagja a kormánypárti Professzorok B. Körének, vagy éppen a Fidesznek. A Fidesz által köztársasági elnöknek jelölt Mádl Ferenc vagy Sólyom László is akadémikus volt, de orbán egyik volt minisztere, Pálinkás József is. Nyilván arról sincs fogalmad, hogy Palkovics maga is tagja az MTA-nak, mégpedig rendes tagja, telhes szavazati joggal. Vajon ő akkor a kötelezően liberális? Hogy kerül az Orbán-kormányba?

Ritkán olvastam annyi marhaságot egy helyen, mint amennyit itt a kommentelők összehordtak. Képtelen látni, hogy miről szól a tudomány és hol húzódnak a frontvonalak. Azért a kötelező mocskos bérkomment is megvolt, de hát ha az Orbán-kormány eszerint liberális miniszterekkel van tele... (Nagydoktorként Kásler miniszter is MTA köztestületi tag, vagyis van szavazati joga az MTA közgyűlésére küldendő küldöttek kiválasztásában...)
A különböző kinézetű és kultúrájú, más-más területen élő és életmódot folytató csoportokkal való találkozás mindig is arra sarkallta az embert, hogy kategóriákat hozzon létre annak érdekében, hogy könnyebben tudja értelmezni a másikat. A mai biológusok és antropológusok előfutárai többféle módon…..
          Freund Tamás, meglehetősen dühösen, kimondta azt, amire elég sokan gondolnak. A legtehetségesebb emberek fogják elhagyni Magyarországot az akadémiai intézeti rendszer szétverése miatt.         A Magyar Tudományos Akadémia legfontosabb szerepe az volt a rendszerváltás után, hogy itt…..
Példátlanul sokan tüntettek London belvárosában a Brexit és a konzervatív politikusok ellen. A szervező People's Vote UK sem számított ekkora megmozdulásra...
Isten nem nézi az emberek nemét, a bőrük színét stb. csak a Megváltóba vetett hitét, amellyel bűnbocsánatot nyerhetnek és elnyerhetik a helyüket a Mennyországban (Róm. 5,1). Az, hogy nincsenek fekete bőrű angyalábrázolások a keresztény művészet meghatározó századaiból tehát nem éppen a Mennyország…..
Konstantin Nemeth 2018.10.08 09:28:01
Hét tenger Az osztrák Titanic 2018.09.21 16:50:02
Az 1914 előtti két évtized nemcsak a Monarchia haditengerészete, hanem kereskedelmi tengerészete számára is a gyors fejlődés időszaka volt. A flottával párhuzamosan egyre gyorsuló tempóban gyarapodott a kereskedelmi flotta állománya is. 1904 és 1913 között a Monarchia hajói által lebonyolított…..