Regisztráció Blogot indítok
Adatok
c0vf3f3

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A száraz tokaji borok érlelhetősége örök slágertéma és kérdőjel a honi borszakértők, borászok és borrajongók körében. A komolyabb tokaji édes borok, szamorodnik, aszúk érlelhetősége lényegesen kevesebb vitát vált ki, ha kivált egyáltalán, és a mai poszt szereplői is…..
c0vf3f3 2018.11.29 23:01:49
@furmintfan: @rszabi:
bízom benne, hogy nem arról van szó, hogy egyes körökben még mindig menőnek hiszik alaptalanul lepontozni a Szepsy borokat (...) - hanem csak a palackotok volt nem megfelelően szállítva/tárolva vagy kapott olyat, ami nem tett jót neki

...amikor én nemrég ezt a bort ittam, az bőven 8 pont felett volt (= kb. a besírsz az örömtől kategória)

eleve: ha az Eszter 8 pont, akkor ez elég nehezen lehet 7/7+

arra meg őszintén kiváncsi lennék, hogy miből következtethető ki, hogy ez a bor már túl lenne a csúcsán
...ha ez nem csak hasraütésszerű kinyilatkoztatás akart lenni, hanem valóban erre utaló konkrét jeleket érzett ki belőle Szabi, akkor az a fenti gyanút igazolja az adott palack elkutyolódásáról - de az nem a bor hibája

nekem mondjuk szerencsére van még belőle, úh Karácsonykor újra teszteljük :-P
c0vf3f3 2018.11.29 23:10:35
@c0vf3f3:
most kicsit jobban megnéztem a fotókat - és bár biztos, hogy nem egészen valósághűek a színek, de a cimkék színéhez viszonyítva elég sötét némelyik bor
...úgy értem, túl sötét

az én Szepsy szamorodnim nem barnult meg ennyire, de ahogy látom, szegény Amicus is kapott jócskán, és bár pont ez a Kikelet nálam nincs, de amim volt korábban, az sem lett ilyen sötét ennyi idő alatt

...feltételezve hogy jó hőmérsékleten és páratartalomban tároljátok - nem lehetséges, hogy esetleg a fénytől nem véditek eléggé a fehér üvegben levő borokat, és az okoz idő előtti öregedést? :-o
Nincs mese igazi anti-ABC ember vagyok.  Nemrég részt vettem a remeknek bizonyult Bormedence rendezvényen, ahol a fókusz a Kárpát-medencei magyar borászokra és autentikus szőlőfajtákra irányult. Mégis sikerült ebben a közegben a privát TOP 3-as listámba egy bordói házasítást,  egy chardonnay-t és…..
c0vf3f3 2018.11.14 12:29:16
@rszabi:
ha jól rémlik "csak" olyan 38 volt végül :-P
...és asszem a NÉBIH-esek hozták műanyag palackokban, ha jól értettem, a hozzájuk beadott mintákból válogatva elrettentőbbeket ;-)
c0vf3f3 2018.11.15 14:14:26
@shiraz2:
gondolod, hogy ezt támogatta vmelyik minisztérium?! :-o
...mert ha igen, ahhoz képest elég ... mondjuk úgy, "önszorgalmúnak" tűnt a szervezés :-P

és most pl. a weboldaluk sem működik, mondván, hogy "A domain tulajdonosának tárhelye
fel lett függesztve" - pedig egy tárhely egy évre nem több pár ezresnél... :-o
Amennyiben fővárosunk nemzetközi repülőterén keresztül készülünk elhagyni az országot, számolnunk kell azzal, hogy szükségszerűen áthaladunk néhány adómentesnek nevezett üzleten is. Az itteni kínálatnak pedig nemcsak a dohánytermékek és a röviditalok, hanem a különböző borok is oszlopos részét…..
c0vf3f3 2018.11.13 22:23:31
@ungert:
jaja, még kint vagy, akkor értem :-)

akkor a csomagfeladás mellett javaslom, hogy a kinti vámmenteseket se hagyd ki a szórásból - még ha átszállással jössz is - mert a kézipoggyászba és mellé is nagyon jó ajánlatokat lehet kifogni

pl. előre is meg lehet nézni az útbaeső reptér ilyesmi boltjainak aktuális kínálatát, és célzottan nagyon jó borokat lehet találni

(mondjuk legutóbb egy utolsóként kallódó Pongrácz rosé (MCC) került elém, nekem meg nem volt szívem egyedül hagyni - de pl. a Masi is ellenállhatatlan ajánlatokkal csábítani (sikerrel :-P))
c0vf3f3 2018.11.14 12:35:57
@blend11:
hát ez jó kérdés, ilyennel én még nem szembesültem :-o
...de az is igaz, hogy akkor, amikorra még emlékszem, hogy hazafele itthon vettem volna vmit is, akkor az csak alkoholmentes csoki volt
én ált. bort még felszállás előtt, a kinti reptereken veszek, mert ott érdekesebbnek látom a kínálatot, szóval még az is lehet, hogy tényleg embargós az ital vásárlás itthon megérkezve :-)
ha így van, akkor arra kiváncsi lennék, vajon az előre elkészített csomag átvételét is hasonló korlátozáshoz kötik-e
Az lényeges és fontos téma, hogy miként-hogyan érnek és öregszenek a hegyaljai szárazak. A magasabb árszegmensbe sorolt tételek esetén világos, hogy komolyabb elvárásaink vannak, amelyek a hobbiérleléstől egészen a befektetésszerű borvásárlásig sokmindent befolyásolhatnak. Szilágyi László Kastélya…..
c0vf3f3 2018.11.13 22:00:25
@Gabssy: @furmintfan:
tudom, hogy vkik szerint eretnekségnek számít, de pl. a (sima, nem bor-) hűtő is rendesen tudja konzerválni a borokat egy bizonyos szinten
eleinte tartottam tőle, mert azt tanultam, árt a bornak a hideg, meg állítólag még az a minimális rázkódás is, amit a gép működése okoz, de miután kipróbáltam pár palackkal, és nem tapasztaltam érzékszervi romlást, már nincsenek ilyen fenntartásaim

...másoknak mi erről a tapasztalata?
(és ide direkt nem véleményt írtam :-P)
Bizonyára senki sem kérdőjelezi meg a széleskörű fogyasztói igényt a kifejezetten olcsóra hangolt fehérborokra. Magunk között maradva pedig nyugodtan bevállalhatjuk azt is, hogy mi sem törekszünk hétről-hétre csúcsborok bontogatására, bár kétségtelen, hogy néha lenne rá igény. Még a köznapi…..
Néhány nappal ezelőtt az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben vásároltam egy palackot egy tokaji éltermelő száraz (akciós árú) borából. Másnap ki is cuppant belőle a dugó, kóstolgattam magában, kipróbáltam az aktuális ebédhez és vacsorához is, el is fogyott ripsz-ropsz. A bor igen jó volt,…..
c0vf3f3 2018.09.12 17:28:54
@rszabi:
van valamilyen konkrét ismereted ennek az adott borkereskedésnek a raktározási módszeréről?
pl. egyáltalán valóban ők raktározzák évekig, és nem csak időnként szállítják el a termelőtől?
illetve tényleg légkondis a raktáruk?
stb.
...vagy ez inkább csak amolyan "wishful thinking" a részedről? :-)

a cím miatt én inkább az utóbbira tippelnék, de hadd ne legyek előítéletes, inkább rákérdezek :-)
c0vf3f3 2018.09.14 17:16:16
@furmintfan: köszönöm a választ!

ezeket az általánosabb dolgokat én is tudtam róluk, illetve a raktározásukról - de úgy tűnt, mintha lenne itt vmi konkrét háttérinfó is ennek a bornak a tárolásáról
Három (3.). Ez a Hangyász jelenlegi motorjának a sorszáma. Pont kettővel több az ideálisnál, ugyanakkor a magyar igazság alapmennyisége. Nekem is émelyítő, de kitúrtam: az első motor 2010 májusában érkezett meg egy raklapon egy brit bontóból, miután valaki porrá törte a 2003-as Nissan 350Z-t,…..
Hosszú idő óta ismét egy rosé akadt horogra a tegnap ittam-sorozatban, még ha közben a rosé-témát nem is hanyagoltuk el teljesen. A Bella Róza több szempontból is rendhagyó darab: spontán erjedt, hordós, inkább egy komolyabb gasztrobor, mintsem egy szimpla kvaterkázós fröccsalap, mondhatni premium…..
A szuperágyú, amivel el lehet lőni Izraelig Gerald Vincent Bull, a világ legnagyobb tüzérségi szakértője 1990 március 30-án gyilkosság áldozata lett Belgiumi lakása előtt. Amikor a 62 éves tudós lerogyott a földre egy álom is véget ért, egy szuperágyú megépítésének álma, amely képes műholdakat…..
c0vf3f3 2018.08.03 03:53:41
@molnibalage: sajnálattal látom, te még mindig ugyanaz az irritáló kis mitugrász szerencsétlen vagy, aki korábban is...
és felettébb szomorú, hogy a legjobb blogokat trollkodod össze fölöslegesen - ahelyett, hogy inkább lenne vmi életed
...mi meg olvashatnánk nyugalomban érdekes posztokat a bicskanyitogató stílusban előadott okoskodásaid nélkül
:-/
Cikksorozatunk folytatásában továbbra is az energetika széles területével kapcsolatos érdekességeket, újszerű megoldásokat, vagy egész egyszerűen csak nem mindennapi képeket mutatunk be...
Még márciusban kimentem az AMTS-re, hogy megnézzem, merről fújnak a szelek idén a matt fólia - fényes felni szcénában, és még be se léptem az első pavilonba, amikor a lengőajtón egy 30 Hz-es basszushullám hátán kiáramló csoportból kivágott egy huszonéves srác, és azt kérdezte: Mi van már a…..
Nem bírok leszállni a témáról. Viktor annyira sokoldalú, hogy arról beszélni kell. Múlt héten éppen komikusi hajlamait csillantotta meg. Ami az alattvalókra nézve mégis tragédia. Először is az történt, hogy a miniszterelnök úr bevágtatott egy fővárosi rendelőintézetbe testőrei körében, majd üres…..
„Hisztizik??? Én biztos fognék egy poharat, és leönteném vízzel!” Bárcsak annyi pénzem lenne, ahányszor ezt és ennek a "jó tanácsnak" a különböző verzióit hallottam! Most elmesélem nektek, milyen volt az, amikor az ovisom képen öntött egy pohár vízzel. Igen: ő engem. Az ovisom úgy 20 hónapos kora…..
Tokaj és furmint, Toszkána és sangiovese, bordói grand cru classé és a répacukor. Az első két szimbiózist nem kell magyarázni, azonban a harmadik hallatán gyaníthatóan sokaknak a tarkójára szalad a szemöldökük. Bevallom, nekem sem sikerült megbarátkoznom a gondolattal, hogy a…..
c0vf3f3 2018.05.28 23:05:42
@rszabi:
ld. "A VILÁG HÍRES BORVIDÉKEI"
(Dula Bence – (Dr.*) Mészáros Gabriella – (Dr.*) Rohály Gábor)
(* a neten Dr. nélkül szerepelnek, pedig az is jár)
c0vf3f3 2018.05.28 23:10:05
@zoli:
jaja, pl. az a jó kis 100 pontos Nyakas Chardonnay is, ugye... :-P :-DDD
Első pillanatra egy 1500 forintos hiperes édes szamorodni kockázatos vételnek tűnik. Egy szamorodni palackjának átlagos polci ára jóval efölött jár, ugyanakkor a másik oldalról ennyiért a kísérletezés sem annyira fájdalmas. A nagyobb tokaji pincészeteknél bevett dolog egy amolyan másodcímkés vonal…..
c0vf3f3 2018.04.04 23:37:08
@furmintfan:
egyetértek azzal, amit írtál, hogy még mindig sokkal inkább ezen tanulják meg az emberek a szamorodnit, mint a sokkal rosszabb lőréken - ezért is írtam, hogy "ez még messze nem a legrosszabb szamorodni az alsó polcokon - sőt"
...a legutóbbi alsópolcos "kalandtúrámból" is emlékszem pár rettenetre, amelyekkel büntetni lehet :-D

de azért mondjuk pont az Oremus "rendes" szamorodnija olyan, hogy azon keresztül már érdemes ismerkedni Tokajjal - és ugyan dupla ennyibe kerül, de dupla ennyiért élményt kapni sztem sokkal jobb üzlet, mint ennyiért egy nem túl jó bort inni

amúgy nekem az egyik első olyan tokajim, amelyre totál fogalmatlan VBK-fogyasztóként is felkaptam a fejem - jó sok évvel ezelőtt -, pont egy Oremus volt; igaz, aszú, de akkor még kis puttonyszámú - viszont akkor is csak néztem az első korty után, hogy "éseztmegígymosthogy"... :-)
...kb. az volt nekem a kapudrog :-P

úh én kedvelem az Oremus-t, és örülök, ha megkapják a már rég megillető elismeréseket, már csak azért is, mert pl. a Mandolás is sokáig elég megbízható standard minőség volt, de tudom, hogy ők is főleg a magasabb árkategóriában tudnak nagyobbat mutatni

...a Göncöl név alatt több különböző (pl. félédes) bor is meg szokott jelenni akár még diszkontokban is - vmelyikről írtak is ódát egy azóta megszűnt boros oldalon -, de azok közül amiket én is kóstoltam, nekem eddig egyik sem volt olyan, amelyet nyugodt szívvel mutogatnék bárkinek, még ha alacsony is a költségvetés

nem így pl. a Kerház - bár tudom, hogy sokan nem annyira szívlelik őket (vagy legalábbis az állami dotáció piactorzító hatását rajtuk keresztül), és ezt jórészt meg is értem, de azért az ő Késői Arany nevű boruk egy egész vállalható édes tokaji több évjáratban is (kisebb-nagyobb változásokkal persze), nem drágán

...bár mindezt úgy mondom, hogy annak sem tudom a készítésének a hátterét (pl. hogy volt-e ott mustsűrítmény vagy akármi egyéb) - de érzékszervileg nekem egész jó szokott lenni

(ugyanezt persze nem tudom már elmondani az ő szamorodnijukról - még ha legújabban Amethyst márkanév alatt fut is :-P)

sztem még szintén elfogadható olcsó édesborok pl. a Béresék vagy a Bodvin édes cuvée-i - szemben pl. pár egyéb, hasonló árú, de gyengébb versenytársukkal
nyilván nem túl összetettek, de legalább nem hibásak, és több, nem borszerető ismerősöm kimondottan kedveli ezeket - ráadásul könnyű is beszerezni őket, ami szintén nem hátrány

nemrég amúgy egy olyan olcsósított szamorodnit is kóstoltam kiváncsiságból, melyet inkább nem nevezek meg, de amelyet külföldön is terítenek hiperben, sőt, ha jól tudom, még vmi állami segítség is volt benne, és bár sokat nem vártam tőle, de még így is kiábrándított
nagy kár, hogy sok külföldi azt fogja először kóstolni, mint "Tokaji", 5 fontért...

azzal egyetértek, miszerint a jó természetes édesborokat meg is kell fizetni, mert a borász is bőven megérdemli a tisztességes hasznot, nemcsak a sok fáradozásásért és a befektetéseiért, hanem a kockázataiért is
- de azért én mégis azt remélem, hogy csak lehet vmilyen módot találni arra, hogy elég alacsony áron is vállalható és kulturált édesborokat is lehessen kínálni a magamfajta "proletárnak" :-)

pl. én sem könnyen adok ki huszonezreket egy félliteres aszúért - ritka, sátoros ünnepeket kivéve -, még ha az meg is szólal

és annak sem örülök, hogy az utóbbi években sok magyar bornak elindult úgy fel az ára, hogy a minőséggel ez már nem annyira korrelál - különösen külföldi viszonylatban, különösen vásárlóerő paritást is figyelembe véve

emiatt annak viszont örülök, amikor pl. a mádiak vagy a tállyaiak nekiállnak a helyi termelő közösséget is bevonva olcsóbb, de vállalható édesbort készíteni

sztem van helye az olcsó belépőszintnek, ahogy a high end-nek is, meg az összes köztes lépcsőnek - még ha én magam leggyakrabban inkább csak az alsóbb lépcsőkig jutok is el
:-) :-P