Regisztráció Blogot indítok
Adatok
brown_h

336 bejegyzést írt és 90 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újra olvasva Az ellenállás melankóliáját, a zsigeri katarzis már nem volt meg, a részletek, a finomságok viszont most már jobban megvoltak - mestermű! Mint ahogy szinte tökéletes a Robespierre utolsó napját elképesztő mélységben, gazdagságban, értelmesen elemző, elmesélő könyv, fantasztikus…..
Rear Window 2023 legjobb sorozatai 2024.01.18 20:50:50
Az év legjobbja (ami sajnos egyben e is zárult): Succession Szintén véget érő sorozatok, amelyek szintén korszakalkotóan jók voltak: The Great, Barry, Happy Valley A legjobb új vagy (elvileg) one-shot sorozatok: The Last of Us, A Murder at the End of the World, One Piece A legjobb folytatódó, de…..
Szép hosszú lista, nem is próbálnék végig menni, csak szemezgetek. McCarthy utolsó (páros)regénye egészen fantasztikus mestermű, 90 évhez közeledve egy nagyszabású, filozofikus, tudományos, történelmi, érzelmes, magával ragadó alkotást hozott létre. Dezső András magyar bűnügyi (eddig)…..
Elképesztő az alaposság, színvonal, olvasmányosság, ami Ungváry könyvét jellemzi - az ostrom dimenziói, okai, sztorijai, értelmetlensége, mind-mind nagyon érdekesen és részletesen vannak kifejtve. Egyéb történelem-gyöngyszemek: Tolsztoj utolsó napjaiból, heteiből kiindulva írt Baszinszkij egy…..
Sok könyv, nagy és igen erős mezőny ebben a negyedévben. De még abból is kiemelkedik Tompa Andrea egészen nagyszerű regénye: Matyi/Tilda/Matild 50 éve az emberi történeten kívül Kolozsvárról, Erdélyről, a magyar-román viszonyokról és nem mellékesen a színházról is értékesen és értően beszél. A…..
Rendkívül kiegyensúlyozott mezőny volt. A Csehov-összeállítás szomorú érzelmi többletét Morcsányi Géza halála adta. A regényekben eljutottunk a XVI. sz-i Münsterbe (Rakovszky) és Habsburg Császárság / Magyar Királyságba (Meighörner), a XIX. sz-i vadnyugatra (Obreht), a jelen Magyarországra (Kemény)…..
Rear Window 2022 legjobb sorozatai 2023.01.20 22:53:15
Az év legnagyobb meglepetése és egyben legjobbja: Station Eleven A folytatódó vagy éppen befejeződő sorozatok legjobbjai: Better Call Saul, Peaky Blinders, Stranger Things, Euphoria Egyéb kiemelkedő folytatások: Gomorra, Marvelous Mrs. Maisel, The Righteous Gemstones, Bridgerton, Barry, Gentleman…..
A Három nővér Morcsányi Géza új, kiváló fordításában is az az örök időkre szóló remekmű és világítótorony, amilyennek ismertük. Bauer nagyszabású Mozart-életrajza néhány furcsa dramaturgiai megoldástól eltekintve nagyon jó. Sokkal rövidebb, de szintén igen informatív a BFI könyvecskéje a…..
Spoto megírta a 90-es években a Marilyn-életrajzok non-plus-ultráját. Nem csak a hagyatékot, az archívumokat dolgozta fel, lehetősége volt még sok-sok szemtanúval is beszélni. Mondhatnánk, hogy elfogult, de inkább érzékeny, részletekbe menően figyelmes, és így rajzolódik ki a tragikus hős képe, aki…..
JKS egy zseni, csodálatosan ír, az Ásta is simán ott van a Menny és pokol nyomában, szintjén. Ellroy újabb trilógiát kezd a Perfidiával, ismerősök a helyzetek, előzménysorozatként ismerős sok szereplő is, mégsem veszt frissességéből (már amennyire a légszomj, a rothadás, a pocsolya friss tud lenni).…..
Jó néhány év szünet után Hilary Mantel lezárta a Cromwell-trilógiáját, egy monumentális, ezer oldalas remekművel. Történelmi regény a legmagasabb szinten. Octavia Butler régi sci-fi klasszikusa szintén fénypont volt, mint ahogy az észak-ír Troubles-ben játszódó Tejes, Szvoren Edina újabb…..
Bolsunov és Johaug nyerte a két sífutó-maratont (még ha a férfiaké az időjárás miatt inkább félmaraton volt csak...), ez aztán totális papírforma, nem volt sok kérdés. A gyorskori tömegrajtos versenyekben elég kaotikusak, nem olyan egyértelmű a papírforma, de Swings és Schouten győzelme kicsit sem…..
A két biatlon tömegrajtosban francia és norvég arany, Braisaz és JT Boe, és ez tök rendben is van itt és most, mert ez a két nemzet emelkedett ki sikerességben a mezőnyből Pekingben. Az északi összetett csapatot az őrületesen szoros ugrás után futásban már uralni tudták a norvégok. Alpesi síben nem…..
Egyéni sportok csapatversenyei orrba-szájba: Biatlonban két látványosan hullámzó, a nehéz körülmények között komoly zűrzavarokat hozó versenyben svéd és norvég aranyak. Mindkettő tulajdonképpen normális végeredmény, a svéd lányok csúcsra érésének különösen örültem. Bezzeg a sífutás csapatsprintben a…..
Rear Window Peking 2022 - 7-9. nap 2022.02.13 16:47:25
Lara Gut olimpiai bajnok! Számomra nem sok minden történhet itt már, ami akár csak megközelítené ezt. A nagyszerű GS-bronz már mutatta, hogy az állapot, az erő megvan, és a Super-G-ben ennek aranyérem lett az eredménye. Korona a királynőn! Lelki fejlődés eredménye azt hiszem, hogy tulajdonképpen…..
Rear Window Peking 2022 - 4-6. nap 2022.02.10 20:19:51
Az elmúlt 3 napban sífutásban favorit-győzelmek, de míg a női sprintben a svéd 1-2, a férfi sprintben Klaebo eléggé magától értetődő volt, 10 kilométeren Johaug 0,4 másodperce Niskanen előtt maga a nagy dráma. Fillon-Maillet hatalmas volt a biatlon egyéniben, ahogy Nathan Chen is a férfi…..
Rear Window Peking 2022 - 1-3. nap 2022.02.07 16:29:20
Két bronzérem eddig short-trackben. Minden izgalma, látványossága, drámája mellett nem tud igazán a szívembe férkőzni a sportág a rengeteg videózás és kizárás miatt. Csapatszinten valamelyest kiegyenlítődik az, hogy ennek a rossz vagy a jó végére kerülnek az emberek, bár a koreaiak valahogy mindig…..
Rear Window 2021 legjobb sorozatai 2022.01.11 21:07:27
Abszolút top: Succession Nagyon-nagyon szuperek: Yellowstone, The Nevers, Mare of Easttown, Sweet Tooth, The White Lotus, The Great, Landscapers, For All Mankind Külön kategóriaként az évben látott top koreaiak: Haechi, Mr Sunshine, Bojwagwan, My Name Említést érdemlően kiválóak: The Man In The…..
Chabon ál-életrajza, Donoghue spanyolnátha-kórházdrámája, Gross szatírája - történelmi, történelemmel játszó, nagyívű regények, fantáziával, szívvel. A sci-fik között a RP2 tulajdonképpen meglepően korrekt és élvezetes folytatás, Weir új regénye pedig persze a Marsi nyomdokain halad, de a tudományos…..
Az olimpia ellenére is egész sokat sikerült olvasni, és igen magyar lett az élboly. Borbély regénye ököllel vág a gyomorba, késsel szúr a szívbe. Závada Amphitryon-átirata szellemes, okos, váratlan, és nekem újdonság és érdekesség volt a sztori Újszövetség-allúziója is. Az Eldobható testekben…..
A pólós bronzmeccsen a két, szellemileg és fizikailag kifacsart csapat közül a magyar volt kevésbé az, plusz az élete legutolsó mérkőzését játszó Nagy Viktor megadta a szükséges lelki és szakmai löketet. Egyértelmű volt, és két elrontott olimpia után kellett is az érem már nagyon. Jason Kenny…..
Annyira egyben volt tudás és akarat, majd annyira jól sikerült a rajt, hogy a Kozák-Csipes-Kárász-Bodonyi négyes a vártnál biztosabban, kétségeket sem hagyva győzött, megőrizve a dominanciát. Kozák Danuta a hatodik aranyérmét nyerte. A női pólósok kimásztak a bronzmeccsre a gödörből, és…..
Kovács Sarolta az előző két olimpián sokkal nagyobb éremesélyes volt, de rendre hibázott. Most pedig mindenen túl, műtéteken, megcsinálta és bronzérmes lett. Óriási eredmény egy óriási sportembernek. Bevallom, nem láttam jönni, hogy karatében lesz magyar érem. Hárspataki Gábornak öt küzdelme volt,…..
Tótka Sándor olyan eszméletlenül belenyúlt a rajtba, hogy azt hittem, onnan nem lesz kérdés, valahogy mégis beérték ketten is, de a célfotó igazságot szolgáltatott. A két férfi kajak egyéni szám magyar lett, pár éve még abszurditás volt, most meg szinte papírforma. A királynő számot a királynő…..
Lőrincz Viktornak nem jött be ez a furcsa lebonyolítás, hogy több mint 24 órát kell várni a döntőre, ugyanúgy egyértelmű volt szinte az első pillanattól a veresége, mint bátyjának egy nappal korábban a győzelme. Olasz Anna negyedik helye egészen fantasztikus, jó jel holnapra? A két csapat…..