Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Trigo

25 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rubicont lépett át a magát a magyar püspöki konferencia "félhivatalos" hírportáljaként aposztrofáló híroldal, a Magyar Kurír. A Kuzmányi István főszerkesztésével évek óta egyre "liberálisabb" és színvonaltalanabb, a katolikus olvasótáborral szemben pedig egyre durvább cenzúrát alkalmazó portál…..
Trigo 2019.01.07 11:20:56
Kedves Katolikus Válasz!
Bár Bulányi sok butaságot mondott és leírt élete során, és egyáltalán nem volt egy békülékeny ember, sokkalta inkább egy elszabadult hajóágyú, de azért ennél a bejegyzésnél - a nettó eretnekként megbélyegzéssel, csak azért, hogy ütni lehessen egy sajtóterméket - sokkal-sokkal többet érdemel.
Például azért, mert bár a Bokor amolyan ellenkultúraként a szocializmus kimúlásával maga is elvesztette értelmét, marginalizálódott és radikalizálódott, a 70-80-as években (más hasonló mozgalmakkal, közöségekkel együtt) új életet lehelt egy szellemileg (és teológiailag) teljesen kiüresedett, elöregedett, minden vonzerejét elvesztett, szoros állami felügyelet alatt vegetáló egyházba.
Szerte az országban virágoznak ma is olyan közösségek (nem Bokor-közösségek, sima, tradicionális egyházközségek), amelyek egy-egy egykori Bokor-tagnak köszönhetik létüket.
A Bulányi vs. magyar püspöki kar vitát pedig utólag is elég nehéz az utóbbi javára eldönteni, lévén, hogy a tisztelt püspökök gyakorlatilag állampárti nyomásra kezdtek bele az egészbe, miközben a konfliktust az állambiztonság titkosszolgálati eszközökkel élezte, gyakorlatilag belekergették a Bokort a szakításba - és ez nem afféle bulányista mítosz, hanem az elérhető (nem egyházi...) levéltári források alapján állítható történelmi tény. (szakirodalom itt:
www.academia.edu/13313023/Religious_Policy_and_Dissent_in_Socialist_Hungary_The_Case_of_the_Bokor_Movement)
Nem kell rajongani Bulányiért, de teljesen méltánytalannak lenni vele szemben ostoba, fájdalmas hiba.
Március végén kezdtem el írni a Fantasztikus Könyvtárat. Bár különösebb cél, terv vagy elvárás nem lebegett a szemem előtt, talán nem teljesen érdektelen megnézni, mire jutott a blog kilenc hónap alatt.  Viszonylag gyorsan fogyasztom a könyveket. Gimnazistaként és egyetemistaként 4-5 kötetet is…..
Régóta terveztem, hogy végignézem Claude Lanzmann legendás Soá című dokumentumfilmjét. A francia rendező 11 éven keresztül készítette a több mint kilenc órás filmet. A hatása minden várakozásomat felülmúlta. Pedig abban az 556 percben nem történik semmi különös, nem hangzik el semmi olyasmi, amit…..
Kurtág György és Kurtág Márta Bach-átiratokat játszik. Némi közszolgálat: holnap mutatják be a milanói Scalában Kurtág György első operáját, amelyet a 92 éves világhírű zeneszerző Samuel Beckett Végjáték című abszurd drámája alapján írt. A darabot élőben közvetíti az olasz közrádió (RAI-Radio 3)...
A napokban jelent meg Stephen Hawking "posztumusz üzenete", amelyben a népszerű fizikus, mintegy választ adva a sokakat foglalkoztató kérdésekre, kijelenti, hogy nincs Isten, az univerzumot nem irányítja senki, és a következő ötven évben a természettudomány segítségével azt is…..
Trigo 2018.10.19 12:02:11
@$pi$: "Ha egy lopott órát találnak a fiókodban, akkor mondhatod azt, hogy idegen lények időgép segítségével tették oda vagy isten csodát tett. A rendőr meg mondhatja, hogy te tetted oda, mert rajta van az ujjlenyomatod."

kicsit megfordítva: találnak egy lopott órát a fiókodban. Melyik a meggyőzőbb: hogy "véletlenül" került oda, vagy hogy te loptad el és tetted oda?

A véletlen sokszor önmagában nem jelent semmit. Vagy legalább minimum problematikus, hogy mit jelent.
Trigo 2018.10.19 13:51:32
@$pi$: Pontosan ugyanzt próbáltam mondani: hogy a véletlen nem magyarázat. Legalábbis nem jó, nem meggyőző.

Na most. Dawkins valóban nem egyenesen véletlenről beszél, hanem valószínűségről/valószínűtlenségről. Az én értelmezésemben, ha egy dolog nagyon valószínűtlen, mégis megtörténik vagy létezik, akkor két dolgot tudok mondani. 1. nem tudom miért van, hiszen nem valószínű, 2. véletlen.

Pl. a linkelt videóban azt mondja, hogy valóban tökre valószínűtlen hogy vagyunk, ahogy vagyunk, az evolúció pedig pont azért meggyőző, mert ezt a valószínűletlenséget apró lépésekben ugorja át. Ez tök jó, én szeretem az evolúciót.

De mégis: ha van egy hosszú-hosszú folyamat, ami lehet h egyes lépéseit tekintve nem annyira valószínűtlen, egészében, eredményét tekintve mégis az, akkor szerintem nem elrugaszkodott megállapítás azt mondani, hogy ebben a folyamatban szerepet játszhatott a véletlen is. Vagy legalábbis a folyamat egyes részeit, vagy egészét részben tulajdoníthatom a véletlennek.

Egyébként pedig köszönöm a tök jó felvetéseket, bár lenne időm az összesre reagálni.
Trigo 2018.10.19 21:40:31
@$pi$: "A világegyetemet azonban nem érdekelte, hogy Einsteinnek tetszik -e ahogy a világ működik. Nagyon valószínű, hogy a világ nem determinisztikus, alapjában véve vééletlenszerű"

Most akkor mégiscsak használjuk a véletlent magyarázatként. És ezzel vissza is jutottunk a kiindulóponthoz, amiről a bejegyzés szól.
Az előző két bejegyzés a (poszt)modernitás erkölcsi zűrzavaráról szólt, korunk emotivista kultúrájáról (és az esetleges kiútról), amelyben nem létezik egységes mérce a cselekedetek, dolgok és életek értékének objektív megállapítására. Most egy lépést hátralépünk,…..
Az előző bejegyzésben arra kerestük a választ, hogy miért tűnnek legtöbbször tökéletesen értelmetlennek az erkölcsi kérdésekről szóló személyes és közéleti vitáink. Ehhez  Alasdair MacIntyre Az erény nyomában című művét használtuk sorvezetőnek. A skót filozófus szerint az erkölcsi kérdések körüli…..
Trigo 2018.09.22 08:28:51
@Zalai Béla: a kérdés, hogy erre lehet-e működő etikát alapozni.
Kant meghatározásában a felvilágosodás "az ember kilábalása a maga okozta kiskorúságból". Kant tévedett: ilyen kilábalás nincs, a "kiskorúság" új körülmények között folyamatosan újratermelődik. Mennyiben tekinthető kevésbé "kiskorúnak" a mai ember abban a kanti értelemben, hogy "valaki mások…..
Tegye fel a kezét a kedves olvasó, aki az elmúlt pár évben akár egyszer is képes volt meggyőzni valakit a saját igazáról valamilyen erkölcsöt érintő kérdésben, legyen az a meleg házasság, abortusz, nők elleni erőszak, eutanázia, halálbüntetés vagy a menekültek befogadása/be nem fogadása. Gyanítom,…..
Igyekszünk megfeledkezni róla, de ha létezik általános, mindenkire kiterjedő emberi tapasztalat, akkor az a szenvedés. A testi és lelki fájdalom, a halál elkerülhetetlen velejárója életüknek. És minden szenvedőben felmerül legalább egyszer a kérdés: miért én? mi értelme a fájdalmamnak,…..
Az ókori ember elsősorban nem elméleti stúdiumként, hanem gyakorlatként tekintett a filozófiára, olyan mankóként, ami segít jobban, szebben és értelmesebben élni. Csupán jóval később, a középkori egyetemek megszilárdulásával vált a filozófia szigorú intézményi keretek…..
Trigo 2018.08.19 22:19:22
Közel harminc év telt el a magyarországi államszocialista rendszer lebontása óta, de még mindig ott függ a fejünk felett a megválaszolatlan kérdés, hogy érdemes volt-e feláldozni a békés átmenetért cserébe a lehetőséget a diktatúra vezetőinek, működtetőinek felelősségre vonására. Mindez azonban nem…..
A "Péterek nemzedéke" ma talán legkevésbé ismert szerzője Lengyel Péter. Pedig a kritika egy szinten emlegeti a "többiekkel", Nádassal, Esterházyval, 2010-ben megkapta a Kossuth-díjat is. Lengyel Péter azonban 25 éve nem jelentetett meg új könyvet, hosszú ideig interjút sem adott. Alakját ezért…..
A Könyvhéten általában az 500 forintos kötetekre szoktam vadászni, egész szép gyűjteményem van már a kiadók által így kiszórt könyvekből. Főleg a világirodalom esetében működik jól ez a módszer: mivel legtöbbször csak a leghíresebb, legmenőbb külföldi szerzőket ismerjük, a többiek minőségtől…..
Az elmúlt hetekben a témában kiírt ír népszavazás miatt ismét fellángolt a vita itthon az abortusszal kapcsolatban. Egyes szerzők már remegnek előre a magyar szabályzás esetleges szigorításától, csodálatos vívmányként ünnepelve a magzatelhajtást, mások az életvédők oldalán állva jegyzik meg, hogy…..
A magyar társadalom súlyosan polarizált és szélsőségesen individualista: nem bízunk sem egymásban, sem az intézményeinkben, politikailag szélsőségesen megosztottak vagyunk minden lényegesebb kérdésben, nincsenek közösségeink, sem közösen vallott értékeink. Mindez rányomja a…..
A néhány hete elkezdett videósorozatom következő, e hét pénteki adásában is javasolni fogom majd jobban kifejtve, amit itt előrebocsátok: küldjetek ötleteket, amelyekből közösen összeállíthatunk a Fideszével szemben egy alternatív politikai cselekvési programot. A jövőben a blogot és a youtube-ot is…..
A történelem során számos gondolkodó foglalkozott a kérdéssel, hogy milyen körülmények között legitim az alattvalók, polgárok ellenállása az államhatalommal szemben. Ebben a posztban a politikai liberalizmus egyik atyja, John Locke elképzeléseiről lesz szó. Általában évente egy alkalommal…..
Létezik-e Isten? Nagyjából mindenki felteszi magának a kérdést életében legalább egyszer. Van, aki neveltetéséből, tapasztalataiból, személyiségéből fakadóan gyors választ tud adni, mások hosszú ideig, akár évtizedekig rágódnak a kérdésen megfogható eredmény nélkül. Ez a poszt arról fog szólni, hogy…..
Például azt, hogy a nem kormányzati (NGO, nálunk civil) szervezetek a szemünk előtt formálódó globális világbirodalom előmozdítói, és tevékenységük folyamatosan gyengíti a nemzetállamokat. De nem jobb a helyzet az emberi jogokkal, a multikkal és más hasonló multikulti…..
A homo sapiens csupán egy a természetben megtalálható számtalan állatfaj közül. Sőt, rendszertanilag csupán egy a homo, vagyis emberi nem számos ismert tagja közül. A homo sapiens ma uralja a Földet, míg a többi homo faj és alfaj tízezer évekkel ezelőtt kipusztult. Miért? Mi tette különlegesé a homo…..
Darvasi László szerint igen, legalábbis nem tudom másra vélni, miért kellett hosszan és kínosan kanosszát járnia a magyar fociválogatott teljesítményért, amikor Daniel Kehlmannt laudálta a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján. Kommentár. Ugyanis mielőtt belement volna a…..
Ma kezdődött a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége Daniel Kehlmann. A megnyitó utáni pódiumbeszélgetésen a német író többek között arról is beszélt, hogy számára a regényírás leggyötrelmesebb része az első vázlat elkészítése, mert az törvényszerűen mindig vacakul sikerül,…..
Nyilvánvalóan semmit, de azért ne intézzük el pusztán ennyivel. Míg Tacitus az egyeduralom és zsarnokság kialakulásának mozgatórugóiról ír történeti műveiben, a  görög poliszok viszályát megörökítő Thuküdidész (Kr.e 460-395) a hatalmi politika természetének legbensőbb lényegét rögzíti. Ez pedig…..
Az Antikrisztus, Friedrich Nietzsche (1844-1900) egyik utolsó művének leginkább zavarba ejtő részei, amikor  Jézus "pszichológiai karakterét" próbálja megragadni az Evangéliumokon keresztül, miközben a "történeti Jézus" ingoványos talajára is be-be szédeleg (mindkettőnek egyébként nagy divatja volt…..