Regisztráció Blogot indítok
Adatok
energia4.0

41 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Magyar Állam az államadósság-finanszírozásban immár „zöld” állampapírokat is használ. Ennek a lényege, hogy a befektetőktől felvett pénz célhoz kötött és ezek a célok döntően a közlekedés tisztításáról és az áramtermelés zöldítéséről szólnak. A keretrendszer és az egyedi projektek is fontosak,…..
A koronavírus okozta gazdasági sokk kapcsán élénk vita zajlik arról, hogy a növekedés újraindítása fontosabb-e a következő időszakban, mint a korábban megfogalmazott klímacélok. Németország, Európa legfontosabb autópiaca a vitát nem döntötte el, de éppen a gazdaságélénkítés keretében adott nagy…..
Az állam ismét elektromobilitási programot indított, a támogatás az e-autók és az e-robogók vásárlását célozza meg. Egy ilyen programmal nemcsak a vevők, hanem közvetve mindenki nyerhet. Távol álljon tőlem, hogy a vátesz szerepében tetszelegjek, de érdekes egybeeséseket produkál az élet. Május…..
A koronavírus járvány alatt kevesen vásárolnak gépkocsit, az elektromos autók piaca is lefagyott. Ám ez a hatás aligha állítja meg azt a folyamatot, amelyben globálisan és itthon is intenzíven nőttek az e-autó eladások, sorra nyíltak a töltőállomások, egyre professzionálisabb e-mobilitási…..
Nem az energiaszektor a legerősebb érintettje a koronavírusnak, de nekünk is komoly kihívást jelent a járvány. A szünetmentes szolgáltatás igénye tovább fokozódott, miközben az ellátásbiztonság is a valaha volt legnagyobb prioritást kapta. Újra kellett gondolnunk a folyamatainkat, kontaktmentessé…..
HMKE – háztartási méretű kiserőmű, szaknyelven így hívják az egyre népszerűbb otthoni nappaneleket. A napenergia hasznosításának terjedése támogatja a karbonsemlegességet, ezért alapvető fontosságú, ugyanakkor az éven és napszakon belül is ingadozó energiaforrás komoly kihívás a hálózatoknak.…..
Gyors ütemben fejlődnek az elektromos autók, egyre messzebbre jutnak egy töltéssel, egyre nagyobb akkumulátort tudnak elvinni magukkal. Viszont a villanyautó-tulajdonosokat ezen kívül két másik dolog is foglalkoztatja: ki tudom-e várni az otthoni töltést, illetve alhatok-e nyugodtan vagy leég közben…..
energia4.0 2020.02.07 16:45:36
@clemens: Köszönöm az észrevételt! Egyetértek. A háztartási dugaljakat nem ilyen használatra tervezték. A vezetékek túlmelegedhetnek, ami akár tűzkárhoz és emberi sérüléshez is vezethet. Az is fontos, hogy a megfelelő vezetékezésen túl, nem szabad megfeledkezni a megfelelő kiegészítő védelmi berendezések beépítéséről sem. De nemcsak a fogyasztói vezeték körültekintő kialakítása szükséges, hanem a megfelelő töltőeszköz használata is kulcsfontosságú: a jobb minőségű, falra szerelhető töltőkben például megtalálható túláram elleni védelem vagy beépített DC hibaáram érzékelő.
Ha egy város, mint a kolumbiai Medellín, valaha rettegett kokainbárók székhelye volt, akkor a lakosság számára a legörvendetesebb változás az, ha egy évtized alatt 80 százalékkal csökken a gyilkosságok száma. Ám ez a pozitív trend vélhetően egyáltalán nem független attól a komplex fejlesztéstől,…..
A napenergiát alapvetően mindenki szereti. Nem szennyez, nem bocsát ki kellemetlen gázokat, nagyon tiszta, működése is nagyjából érthető, nem kelt gyanakvást a hétköznapi emberben. Eddig főleg villamosenergia-termelésre használtuk, miközben bőven vannak olyan kutatások, amelyek szerint a napból akár…..
Vonatközlekedés pusztán nappanelekkel? Sajnos még nem terjedt el ez a megoldás, mindössze egy 3 kilométeres, teljesen egyenes sínszakaszon működik. De a lényeg, hogy létezik már olyan vasút, amelyik pusztán a vagonok tetejére és az állomásokra szerelt napelemeit használja a…..
Dánia a globális éllovas a szélenergia felhasználásában, már ma is több mint 40 százalékban széllel fedezi az áramigényét, de hamarosan meglehet az 50 százalék is. Összehasonlításképpen: Magyarország energiatermelésének csak egy százaléka a szélenergia. De vajon miért ennyivel nagyobb a dánoknál a…..
Mennyivel kevésbé terheli a környezetet egy elektromos autó, mint egy hagyományos? Nem könnyű kérdés, mert mindenkinek megvan a maga hite és az ezt alátámasztó statisztikája. Az egyik értelmezés szerint óriási a különbség, a másik szerint pedig nincs is érdemi differencia. Minden számsor igaz lehet…..
Alig egy évtized alatt forradalmian javult a szél-, illetve a napenergia felhasználásának hatékonysága. A legfejlettebb megújuló-energiás megoldások motorjai az Egyesült Államok, illetve Nyugat-Európa, különösen sikeresek a bostoni MIT technológiai egyetem kutatói. Ám a tudósok tarsolyában még bőven…..
Kína, India és Indonézia még mindig rengeteg szenet éget el a hőerőműveiben, az Egyesült Államokban viszont egyre inkább visszaszorul ennek az energiahordozónak a felhasználása. Alig tíz év kellett hozzá, hogy az akkori energiamixben még csak 1 százalékot jelentő nap-, víz- és szélenergia lehagyja…..
Mire és mennyi energia fogy a háztartásainkban? Persze mindenhol más, de akár a nemzeti átlagok összehasonlítása, akár az energiamixek tételes lebontása sok tanulsággal szolgál. Az valószínűleg senkit nem lep meg, hogy egy átlagos katari több energiát fogyaszt, mint egy átlagos etióp, de vajon a…..
Az elektromos autók terjedéséről, fejlődéséről már mindenki hallott, ám környezetvédelmi szempontból a kamionok, a repülők, de még a hajók világában is ideje lenne a fosszilis üzemanyagok leváltásának. Eredmények már vannak, de az út hosszú lesz. A világ napi olajfogyasztása 2006 és 2019 között…..
Meglepő lehet, de a dobogó legfelső fokán a medúza áll. Bezzeg szegény pandák vagy szarvasmarhák idejük nagy részében mást sem csinálnak, csak esznek és aztán ezt a tevékenységüket kell kipihenniük. Persze az „emberállat” sem áll olyan rosszul ebben az összehasonlításban, hiszen kevés időt kell…..
Végre egy igazán jó emisszió-csökkentési hír. Bár eddig is a tengerjáró hajók voltak a környezetre legkevésbé ártalmas szállítmányozási eszközök, ugyanakkor a kikötők közvetlen környezetében nagyon sok egészségügyi problémát okozott a nagy hajók nehéz üzemanyaga. Jövőre ebben jön változás. A nagy…..
Milliárdnyi adat keletkezik a bolygónkon minden másodpercben. Elsőre talán ijesztő ez a beláthatatlan mennyiség, feldolgozása is eléggé reménytelennek tűnik. Pedig, ha jól hasznosítjuk, az adatok sokat segíthetnek az előremutató megújuló energetikai megoldásokban, vagy az energia hatékony…..
A világ legnagyobb naperőműveinek területe külön-külön is óriási. A legnépesebb és legmelegebb államokban, elsősorban Indiában, Mexikóban és Kínában akkora napelemparkok működnek, mint egy-egy pesti kerület. Terület, lakosság, népsűrűség, Aki szereti böngészni a nagy világatlaszokat, annak biztosan…..
Izland fővárosának jók az adottságai egy környezettudatos városüzemeltetéshez. Ám az már az izlandiak érdeme, hogy ezzel élnek is, és az egész várost igyekeznek fenntartható módon működtetni. Reykjavík mellett Malmö egyik városrésze, Hyllie is kiváló északi példa. Az északiak valamit nagyon tudnak:…..
Az elmúlt évek legfontosabb energiapiaci változásai közé tartozik a palaolaj-forradalom. Az olaj világpiaci ára a kínálati bővülés hatására mérséklődött, és az Egyesült Államok lett a legnagyobb kitermelő, nagy importőrből exportőrré változott. Most azonban újabb változás tapasztalható. Drágul a…..
Miért nem kedvelik a zöldek szegény szarvasmarhákat? Azért nem, mert nagyon megterhelik a környezetünket. Rengeteg vizet isznak és csak úgy ontják magukból az üvegházhatás miatt különösen veszélyes metánt. Ökológiai lábnyomuk vetekszik a légiközlekedésével. Aki valaha foglalkozott…..
Mit ér az, ha én egy kicsit jobban odafigyelek, amikor hétmilliárd másik ember felelőtlenül fogyaszt, szennyez és pazarol? Jogos kérdésnek tűnik, de esetenként mégis trend lesz egy jó ötletből, és összességében nagyon is komoly hatása lesz a megtakarításnak. A felelősen gondolkodó ember olykor a…..
A megújuló és teljesen tiszta energiaforrások sokfélék lehetnek. Magyarország földrajzi adottságai folytán nekünk sajnos árapályerőművünk nem lesz, pedig ha a technológia tovább fejlődik, meghatározó lehet a világ energiatermelésében a rendkívül ötletes apály-dagály energia. Magyarországon, amikor…..