Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Biljarszki Emil

8 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orbay Lilla a fiatal jazz-generáció egyik legkiemelkedőbb egyénisége, aki muzikalitását nem csak, mint énekesnő, de mint komponista és zenekarvezető is kamatoztatja.  Öt-hat évesen kezdett el zongorázni, hét évesen már saját számokat írt. Két éve kezdett külföldön játszani, de már járt több európai…..
  Nem volt kérdés, hogy magyar zenészek nemzetközi érvényesülésével foglalkozó új podcastem első vendége a Muzsikás lesz, aki már 40 éve kitaposta az utat a nagyvilág felé. A második is könnyen jött – a Devil’s Trade talán a legtöbbet turnézó magyar zenész manapság. Évi két 24-28 állomásos turné,…..
Jaj, a világ! podcast. Magyar zenészek érvényesülése a nemzetközi piacon – beszélgetések életutakról, stratégiákról a külföldön sikeres zenészekkel. A külföldi siker útja és ára. Biljarszki Emil hosszú zenei, rádiós, újságírói és zeneipari karrierje során megismert zenei pályákat, életutakat mutat…..
Cserepes Károly már akkor játszott világzenét, amikor ez a fogalom még nem létezett. Mai, mindenhez szokott füllel nem tudjuk elképzelni, milyen hatást váltottak ki az analóg szintetizátoros arpeggiói a Vízöntő zenekar népzenéjében, a 80-as években. Ma is elől jár, az utolsó albumában feltérképezte…..
  Olvastam a felettébb érdekes interjút, amit Jávorszky Béla készített Ráduly Mihállyal, Syrius és pár másik formáció szaxofonosával A Hangfoglaló Könnyűzenei Örökség alprogramja oldalán. Ennél a résznél fennakadtam: Jávorszky Béla Szilárd: Bár nem a neved alatt jelent meg, sokan az első…..
Ritmus és hang Sámán vagy? 2018.06.20 09:13:54
  A rendszerváltás idejére datál az orosz világzene születése - erről írtunk az előző cikkünkben. Hatványozottan igaz ez Oroszország más népeinek a zenéjére. A cári elnyomást követő bolsevik ölelésből szabadult népek lassan ocsúdnak fel a sok évszázados álomból. Sok ősi nép eltűnt a térképről,…..
A kétrészes írás első cikkében szubjektív koktélt és objektív elemzést kínálunk az orosz világzenéről. Lesz szó kirúzsozott nénikről, megvilágosodott punkokról, tiszta lelkű sztaroverekről és viszonzatlan hazaszeretetről. A komolyság-látszat fenntartása végett neves szakértőket is bevontunk.   A…..
Legújabb albumuk címe „Gleimim”. Így becézik Said Tichiti (a zenekarvezető) szülővárosát, amely a sivatag „kapujában” fekszik, ott találkozik a berber kultúra az arabbal és a fekete afrikaival. Beszélgettünk vele a zenekar közel 20 éves történetéről, Marokkóról, távoli kultúrákról és zenei…..