Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Égigérő

39 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
írtam még év végén, hogy nemsokára egy menő helyről fogok jelentkezni, és azt is, hogy mostantól már nem egyedül fogom folytatni a munkát – köszönhetően építész doktorandusz kolléganőmnek, aki ősszel azzal keresett meg, hogy nálam szeretne dolgozni. Mivel szakterülete éppen a tradicionális népi…..
Legutóbbi bejegyzésemben a Pilisben elkészült három házat mutattam be, melyeket volt szerencsém tervezni (és a mai építészeti szakmagyakorlástól némileg eltérő módon többé-kevésbé építeni is). Azóta hallgattam, mert vártam, hogyan alakul egy, az Órségbe tervezett háztervem sorsa. Bár sok szál fut…..
Csak eljött ez a nap is. Megjelent az újságban egymás utáni lapszámban a második pilisi házam is – illetve a miénkkel együtt a harmadik pilisi – így végre kerek lett ez az első, mégoly fontos portfólió-rész. A házak tervezése alatt ugyan még nem jelentkezett a gondolat, de elkészülésük után…..
Nemrég ígértem, hogy hírt adok két további projektről, amelyek időközben közel kész állapotba kerültek és kifejezetten jó minőségben készültek el. Sosem tudhatom előre, melyik tervnek mi lesz a sorsa, megépül-e egyáltalán és ha igen, mi lesz belőle a végén. Emiatt különösen nagy öröm, amikor úgy…..
Nagyon úgy tűnik, hogy valami beindul végre. Még csak nemrég voltunk befotózni a Dunakanyarban lévő projektet, most hétvégén pedig máris a következőt látogathattuk meg fotós barátommal. Persze ez még nem maga a fotózás volt, csak az előkészítő látogatás – de akkor is. Mindez azt jelenti, hogy egymás…..
Nem igazán jártam még a házunkon kívül olyan otthonos helyen, mint ezen a hétvégén. Ha elmegyünk pihenni a családdal valahova, nekem kiemelt jelentősége van az épített környezetnek, ebből a szempontból elég finnyás vagyok. Ne értsen félre senki, nem a pucc számít, sőt, éppen, hogy nem az. Sokkal…..
Két hónapja írtam utoljára, azóta szervezzük a Dunakanyar-projekt fotózását. Mindenképpen szerettem volna hírt adni róla, hogy végre itt és itt tartunk, készíteni pár telefonos fotót és leszervezni, hogy mikor legyen az építész életének végső soron legünnepibb pillanata, a fotózás. Az egyszerűnek…..
Meglepetésemre megkeresést kaptam a Finn-Magyar Társaságtól: szeretnék a házunkat kiállítani Finnországban. A megkeresés szövegében indokként szerepelt, hogy „a jövőben a klímabarát épületállomány növekedése nem tud kizárólag új, energiahatékony épület állománnyal megvalósulni, fontos stratégiai…..
Jóismerősöm ült a teraszunkon és beszélgettünk, amíg a gyerekek óriási amplitúdóval rohangáltak körbe a kertben. – Te vállalsz ilyet? – kérdezte, mikor arról beszéltem neki, mennyire szeretem azokat a tervezési feladatokat, amikor egy önmagában rossz házat meg lehet gyógyítani. – Nincsen olyan…..
Szinte nincsen olyan háztervezési folyamat, ahol ne merülne fel, hogy szeretnének sok fát. Beltérben ez nem okoz problémát, annál összetettebb a kérdés kültérben. Számomra kiemelt jelentőségű ez a téma, mivel visszatérő elem a terveimen a fa. Számos termék ígéri, hogy megoldja ezt a problémát, a…..
Égigérő 2023.04.10 14:06:31
@Bandi968: négy oldalt égetve tartósabb lesz
Több mint egy év telt el, hogy egyszeri építésztervezőként építésvezetőnek álltam. Illetve, nem csak vezetnem, de szerveznem is kellett az építési folyamatot, miközben tervezőként végig kísértem, ellenőriztem is. Bár nagyon fáztam a dologtól, úgy éreztem, most az egyszer muszáj bevállalnom, hogy fel…..
Ősszel volt időm írni utoljára, annyi lett a feladat mostanában – egy saját tervezésű projekt menedzselését végeztem az elmúlt hónapokban, ami teljesen lekötötte minden figyelmem. Erről a projektről most csak annyit, hogy nagyon ígéretesen alakul, mesés helyre építünk két szép házat a Duna-kanyarban…..
Ha nem akarsz sokat olvasni a fenntartható házakról, és a cím miatt kattintottál, először is üdv, másfelől görgess nyugodtan a cikk végére, ott megtalálod, hogy mi az a két dolog, amire a cím utal. Ha viszont van egy kis időd, érdemes maradni, megpróbálunk kicsit bepillantani, mit hozhat a jövő a…..
Megkerestek a napokban és rövid egyeztetés után el is jöttek forgatni hozzánk az M1 Kékbolygó című műsorától. Bár korábban némi túlzással egymásnak adták a kilincset nálunk a különböző médiumoktól, egy ideje leült már ez a dolog, ami teljesen természetesnek tűnt. Meglepődtem hát, hogy újra feltámadt…..
Óriási és embert próbáló változásokat hozott az elmúlt időszak - ezek közül talán éppen a rezsiárak változása az, ami a legintenzívebben érinti itthon legtöbbünk életét. Aki teheti, máris keresi a megoldásokat, hogyan tudná csökkenteni azt az összeget, amit havonta ki kell csengetnie a jövőben…..
Építész tervezőként több olyan ügyfelem is volt már, aki a lehetőségeihez mérten túl nagy házat szeretett volna. Volt, amikor ez csak az építés során derült ki, de volt olyan is, hogy előre lehetett látni, bizony kicsi lesz az a takaró. Nem szeretem a kudarcos történeteket, a meg nem valósuló…..
Égigérő 2022.05.26 17:40:20
@boundary: rendhagyó komment, jólesik, nagyon köszi!
Ezen a blogon kiemelten foglalkozom a fenntartható házak témájával. Az Égigérő Építész blogot két éve, kezdtem írni, amikor a Covid-járvány miatt érezhető volt egyfajta kollektív magunkba szállás, ami felcsillantotta a reményt: hátha eljött a pillanat, amikor visszavesszük a gyeplőt. Nos, jelenleg…..
Régen írtam a Pajta-stílusról, bár többen is kérték már tőlem, hogy várnák a folytatást. Meg akartam azonban várni, hogy legyen elég, a témához legalább valamelyest kapcsolódó saját példám ahhoz, hogy erről a stílusról bővebben tudjak beszélni. A témában született legutóbbi posztomban ezen a néven…..
Mindenhonnan hallani: egekben az építőanyag árak, és velük emelkednek a munkadíjak is. Egybeesik a járvány utáni építőanyaghiány az állami támogatásokkal, így aki most akar építkezni, különösen okosnak kell lennie. Aki teheti, nyilván megfontolja, hogy elhalassza az építést és megvárja, amíg…..
- Segédanyag! – jött a sommás komment a házunkról megosztott posztra a legnagyobb közösségi oldalon. Ez nem ma történt, már hónapokkal ezelőtt, a hozzászólás pedig idős mérnökembertől érkezett. Igazat mondott egyébként, hiszen a házunkon alkalmazott, fatelepeken kapható legolcsóbb építőfa, illetve a…..
Ezen a blogon a jövő (és kicsit talán már a jelen is) fenntartható lakóházainak jellemzőit próbálom bemutatni, körüljárni ezt a témát. Meggyőződésem, hogy a nagy eredményeket kis lépésekkel lehet elérni, és így van bizony ez a lakóház-építészet esetén is. Ha fenntartható módon szeretnénk élni,…..
Az elmúlt hetekben szinte közéleti vezértémává vált az eredetileg az Apor Vilmos térre tervezett Makovecz-templom kérdése, megépüljön-e vagy sem? Makovecz Imre egykori tanítványaként, gyakorló építészként azt gondolom, ez a jelenség önmagában örvendetes fejlemény, hiszen rámutat az építészetben…..
Tavasz óta lehetett biztosra tudni, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai története véget ért. Évekig tartott a dolog, sokáig csak találgatni lehetett, mit is szeretne tulajdonképpen az egyetemért felelős egyházi vezetés. Meggyőződésem, hogy a döntéshozók részéről nem színjáték volt a…..
Az új "székelykapu" ( a cikkben saját fotókat használok) Alkotó ember vagyok, ennek sok előnyével és egy-két hátrányával. Nagy előny például, hogy meg tudom csinálni, ha kitalálok valamit, építettem így már sokad-magammal kápolnákat, csaknem egyedül egy házat, alkalmi közösséggel óvodai favonatot…..
Legutóbb feltettem a kérdést, hogy milyen házakat kellene építeni? Az összefoglaló jellegű írásban összegyűjtöttem a témában korábban született bejegyzéseimet a kompakt, fenntartható, környezettudatos házakról, amelyek átgondolt építészeti megoldásaikkal igen tetszetősek is lehetnek. Legutóbbi…..