Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MagyarFarmerZambiában

44 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eljött a 2021 és látszott, hogy a Covidot továbbra is képtelen kezelni Európa, így Pisti hiába várt, hogy vége legyen a járványnak és nyugodtan utazhasson a farmra. Ezért aztán úgy döntött, hogy nem várhat tovább, ha belehal is, de menni kell, ennyi ideig nem lehet a farm kontroll nélkül.   Kettős…..
Miután Gyuri elhagyta a farmot és a Covid miatt lehetetlenné vált az utazás, nehéz döntés várt a vezetőségre. A farmra nem lehet eljutni, Wiscott meghalt, hogyan tovább? Az alaptézis sajnos, hogy egy farmot Afrikában nem szabad 1 hónapnál hosszabb ideig magára hagyni, mert minden el fog tűnni. Pisti…..
MagyarFarmerZambiában 2021.04.10 09:17:19
@Jossarian: A nigger szó valóban nem pc, sőt kifejezetten sértő. Ilyet soha ne használj a feketékre, jogosan sértődnek meg. Ugyanúgy sértő a kaffer szó használata, ami az africaans nyelvből jön. Magyarul a fekete és a néger kifejezés használható, bár az utóbbit szerintem helytelenül kezdik tanulatlan emberek a niggerrel keverni.
Azzal is vitatkoznék, hogy buták és lusták lennének.
Gondolom a hitviláguk miatt tűnik a viselkedésük innen nézve butának. Hitbéli kérdésekről nehéz vitatkozni, a mi kultúránkban is van egy rakás babona, mégsem tartjuk magunkat butának.
A "lustaságot" is differenciáltan kell nézni. Abban a kultúrában az a munkatempó a normális. Ázsiában meg egy másik. Mi Európában sem vagyunk egységesek, nehéz egy szicíliait egy norvéggal összehasonlítani. De ezért senkit sem lehet megbélyegezni. Alkalmazkodni kell hozzá, mi vagyunk Afrikában a betolakodók, ők vannak otthon. :-)
Pisti, Pityesz és Magor Zambiában töltötték a Karácsonyt és az Újévet 2019-ben. Pisti a vasárnapi megérkezés után, hétfőn nyakába vette Lusakát, hogy a farmra szükséges anyagokat és eszközöket beszerezze. Addig a két fiú élvezte a decemberi napsütést és a kabulongai (Lusaka egyik kerülete) medence…..
Amikor márciusban megjelentek az első komoly hírek Európában a koronavírus pusztításáról, Pisti és társai aggódva figyelték, hogy mi fog történni Afrikában és különösen Zambiában. De hosszú ideig nem történt semmi. Olaszországban hullottak a betegek, mint az őszi legyek, Ausztriában tartományokat…..
Pisti rövid otthoni tartózkodás után október végén újra Zambiába érkezett. Hozott magával fehér gyöngyöket a kreatív hobby boltból és a család és barátok által adományozott lepedőket. Ezek voltak a kellékek, melyeket Mota a bemba varázsló rendelt a szellemek kiengesztelésére. Sajnos kicsit későn…..
A mai modern, nyugati világban az ember és a természet kapcsolata megváltozott, mindent sokkal racionálisabban közelítünk meg, mint az őseink. A természeti népek hitvilága még teljesen más. Akkor is megmaradtak az ősi hitvilág elemei, ha esetleg a térítők, misszionáriusok átterelték őket a…..
MagyarFarmerZambiában 2019.09.19 20:34:56
@Örömhernyó: A költsége egy kecske, 4 fehér lepedő, fehér gyöngyök és egy ebéd. Nem túl drága akkor sem, ha esetleg nem segítene...
Ahol két ember talákozhat, ott szerelem is kialakulhat közöttük. Így van ez bárhol a világon, nincs ez másképp Zambiában sem. Azért mégis eltér Zambia az Európában megszokott viselkedésformáktól. A kormáyzati szándék megvan Nem véletlenül kezdődik a blogbejegyzés két ember és nem férfi és nő…..
MagyarFarmerZambiában 2019.08.05 20:49:02
@acycloren: Hát mert a férfi is szeretné egy idő után, hogy legyen aki eltartja majd öregkorában. Mert nyugdíjat nem valószínű hogy fog kapni. A család és a gyerek az életbiztosítás!
MagyarFarmerZambiában 2019.08.05 20:59:08
@acycloren: Alapból más a feketék és a fehérek testszaga (illata). A legtisztább ember is büdös a másik rassz számára. Ehhez itt hozzájárul, hogy ritkán mosakszanak, akkor is inkább csak vízzel, mert a szappan nincs, vagy drága. Te mit vennél, ha kevés a pénzed? 1 kg lisztet, vagy egy szappant?
WC papír nincsen a bozótban. Bolt sincs. Leveleket használnak törlésre.
Colgate-et (ez a fogkrém helyi neve, úgy mint nálunk a Gilette a borotvának) viszont kérik és ha hozzájutnak használják. Ha a fehér ember "leveti" a fogkeféjét, borotváját, az még sokáig használatban marad a faluban.
A körömvágó csipesz viszont komolyan megnevettetett! :-) Késük sincs, csak baltájuk, a körmük meg kopik, mert használják. És gyászkeretes mindegyik.
MagyarFarmerZambiában 2019.08.06 19:59:21
@acycloren: Kés helyett is a baltát használják, nagyon ügyesen. Komplett marhát fel tudnak dolgozni vele. Persze ha tudnak, kérnek kölcsön kést a fehérektől.
Még él a régi tudás vidéken. Fűben-fában orvosság. Van malária elleni növényük és viagrájuk is. Biztos érdekes lenne tudományosan megvizsgálni ezeket a növényeket, amíg még tudnak róluk.
A városiak meg jobban rettegnek a kígyóktól (amit még sosem látak), mint az európai fehérek...
Az esős évszak Zambiában a gombák számára maga a mennyország! Az állandó eső, a meleg idő és a pára, ideális a gombák számára. Árusítják is mindenhol a piacokon és az út szélén. Óriás gombák a piacon Alapvetően ilyenkor 3 fajtát lehet találni. Van egy kis tölcsérgomba szerű gomba, ez nagyon…..
MagyarFarmerZambiában 2019.08.06 19:52:51
@acycloren: Zambiában nem hallottam még tudatmódosító gombákról. Ettől persze lehet hogy vannak. A farm környékén biztos nem fogyasztják. Persze a hagyományos witchdoctorok lehet, hogy ismernek ilyet.
A helyieknek megteszi a vadkender, ami nő a bozótban. És ismerik is a hatását...
Zambiában és általában fekete Afrikában, nagyon eltérő az emberek hozzáállása az élőlényekhez. Itt még nagyon szó szerint értelmezik azt a bibliai parancsot, melyet Ádám és Éva kapott Istentől, miszerint uralkodjatok az állatok felett. Hát itt ezt rendesen betartják! Az állatokra szinte kizárólag…..
MagyarFarmerZambiában 2019.07.29 21:57:06
@GeoZ: Meglepődnél, ha tudnád milyen húst tesznek a prémium állateledelekbe! A hentesnél nem kapsz olyan jó minőséget. Főleg a macskatápok, mert a macska finnyás. Bármelyik konzervet nyugodtan megeheted, jobb minőséget kapsz, mint a hagyományos katonai "gyíkhús" konzerv volt! Csak az "illatosítása" más...
MagyarFarmerZambiában 2019.07.29 22:00:32
@VikThor_: Folymatban van az átalakítás. Letisztult a portfólió, tudjuk mit nem érdemes most termelni. Sajnos a növények lassan nőnek, a következő méz szezon is csak novemberben kezdődik, így a nyereségességet majd akkor lehet kiszámolni.
Régen volt szó arról a blogban, hogy mi történik most a farmon. Burek, a búr farm menedzser kényszerű távozása után (gyorsan megszökött a felelősségre vonás elől), Pisti vette kezébe a farm irányítását. Közgazdászként és lelkes környezetbarátként igyekezett új irányt adni a farmnak. Az hamar…..
MagyarFarmerZambiában 2019.05.28 17:30:40
@GeoZ: A kesu is megterem. Van is program rá kormányzati részről, hogy csemetéket osztanak a helyieknek.
A kávé veszélyes. Ha van egy speciális piacod (pl. egy magyar kávézólánc), akkor jó üzlet, ha kimész világpiacra, akkor nehéz lehet.
A méz nagyon jó! Tényleg akác minőség, de sokkal virágosabb az íze.
MagyarFarmerZambiában 2019.06.01 13:45:38
@GeoZ: Frei nekem is eszembe jutott. De a kávé 5 év, tehát először belevágsz, látod, hogy van, meg tudod jól csinálni, majd elmész Tamáshoz, hogy akarja-e... Vagy együtt fektettek be, akkor kisebb a piaci kockázat.
Pergetés nem volt, mert ahhoz nem hagyományos lépesméz kellene, hanem profi keretes kaptár és pergető. De ez a következő lépés. Most tanítjuk a helyieket, hogy nem csak ellopni lehet a mézet a méhektől..
Ez a szombat is úgy indult, mint minden átlagos afrikai szombat reggel. 6:25-kor az alkalmazottak közösen imádkoztak, majd mindenki elindult dolgára. Az állatok már a legelőn voltak, mert Pisti a Burek áltlal bevezetett rendszert átalakította és a pásztorok 12 órás munkarendbe kerültek, így az…..
MagyarFarmerZambiában 2019.04.26 07:35:25
@GeoZ: Egy védekezés van, a megelőzés. Szúnyogriasztó szerek, szúnyogháló, naplemente környékén hosszú ing, nadrág. Gyógyszert (Malaron) nem ajánlott szedni (bár a magyar oltóközpont szerint szabad), mert hosszú távon kinyírja az ember máját. Az afrikai fehérek és orvosok szerint azért sem jó, mert nem óv meg a maláriától, csak enyhébb lefolyást biztosít, sokszor viszont emiatt észre sem veszik és jönnek a szövődmények. Eddig még egy fehér sem lett maláriás a farmon kivéve Bureket a dél-afrikait, ő viszont egy korábbi súlyos fertőzés következményeként minden júliusban újra és újra kiújúló maláriában sznved.
MagyarFarmerZambiában 2019.05.06 22:48:58
@GeoZ: Csípős kicsi nincsen. Van bögöly, van cecelégy, van a putsi flynak nevezett dög, ami mint a mi bagócslegyünk belédpetézik, de ezek ritkák.
A pici legyek - a helyi nyelven utuwuruwuru - csak pimasz. Rajokban jön, mindenedbe beleszáll és enyhe poloskaszaga van, ha agyoncsapod.
Fantasztikus esemény történt a hétvégén a PAMO életében! Gyuri, a magyar erdőmérnök és a PAMO csapat oszlopos tagja részt vett a hétvégi Lusaka maratonon. Mit részt vett! Minden idők legjobb magyar zambiai eredményével ért célba! Gyuri meze Guiness rekordba illő eredmény, 3 óra 54 perc! Már csak…..
Egy szép februári napon, Pisti épp a kecó felé autózott haza Lusakában egy jólvégzett nap után. Jó nagy dugó volt, mivel most állandóan túrnak-fúrnak a fővárosban: csatornát építenek az esővíznek és utakat szélesítenek. No nem a zambiai GDP táltosodott meg, hanem az amerikaiak fizetik a…..
A zambiai emberek nagyon vallásosak. Legtöbbjük számára a templomba járás fontos, vasárnaponként ki sem hagynák. Általában valamelyik keresztény gyülekezet tanításait követik: vannak római katolikusok, anglikánok, holland reformátusok, Jehova tanúi, pünkösdisták és még számtalan egyéb szekta,…..
Na ne ijedjen meg senki, Zambiában 100 éve béke honol, de ez a bejegyzés az utolsó itt dúló háború kapcsán jött létre. Nem sokan tudják a világon, de az I. világháború utolsó puskalövése Zambiában csattant el. Európában már megkezdődött az újjáépítés és a romok eltakarítása, amikor Afrikában és…..
MagyarFarmerZambiában 2019.02.26 18:21:43
@Garviel Loken: A feketék a rasszizmusukat nem szeretik, de az a fehérek körében is visszatetsző.
Ugyanakkor talán rosszabb, hogy nem becsületesek, hazudnak, simán bárkit átvernek, hátbaszúrnak, mindig résen kell lenni velük. És ezt nem csak én mondom, hanem bárki akivel beszélsz. Még a dél-afrikaiak a másik dél-afrikairól is... A bank dél-afrikai farmernek csak különleges esetben kölcsönöz itt! Természetesen ott is vannak tisztességes emberek, de ide úgy tűnik a kalandorok vetődnek el zömében.
Talán lesz egy történetem erről is...
Afrika, Ázsia, Európa - a világ tele van kisebb-nagyobb szemet gyönyörködtető vízeséssel, melyekből most a legszebbeket Ti is láthatjátok. Csodáljátok őket a kedvetekre! A cikksorozat többi részét a linkekre kattintva tekinthetitek meg: I. rész / II. rész © Scotland Nordic Visitor Fairy Pools,…..
Pisti kisiskolás kora óta kosárlabdázik, ez a szenvedélye 39 éve nem akar elmúlni. A magyar kosárlabda sincs a világ élvonalában, de amikor kiköltözött Zambiába, akkor a zambiairól mégcsak nem is hallott.  Gasol büntetője Zambiában a foci a nemzeti sport. Elképesztő körülmények között, de nagyon…..
Zambiában számos néger törzs él. Nincs közöttük túl nagy különbség, a legtöbbjük nyelve is hasonlít egymásra és konfliktus sincs közöttük. Azért persze mindegyik meg van győződve arról, hogy az ő törzse a legjobb az országban. Bembák a farmon A sok törzs közül a bembák laknak a farm környékén. A…..
MagyarFarmerZambiában 2019.01.04 23:29:38
@VT 135: Hááát, határeset. Általában nagyon tenyeres-talpas menyecskék. És ha valami közelebbi dologra gondolsz, akkor itt vidéken nem baj, ha erősen náthás vagy, de a betegségektől az sem véd meg... Amúgy 100 dollárért feleséget tudsz venni. Itt venni kell az apától.
Zambia keresztény ország, így itt is fontos ünnep a Karácsony. Persze Afrikában minden más, mint északon. Például egészen ritkák a fehér Karácsonyok, mondhatni soha nincsen!  Bevásárló központ karácsonyi díszben Így aztán Pisti számára mindig meglepő, amikor itt is beköszönt a karácsonyi…..
MagyarFarmerZambiában 2019.01.04 23:22:50
@Tintafolt: Shiwa csak afrikai léptékben van a szomszédban, de valóban ők a legközelebbi nem bemba szomszédok. A farm is Shiwa Ngandu districtben van.
A bili pedig valójában egy etető szék, ami most vízfogóként szolgál, ahol csepeg a tető! :-)))
Telt múlt az idő, közeledett a tavasz vége és elkezdett beérni a farmon a júliusban vetett káposzta. Az eredeti tervek szerint ezt a Shoprite-nak, a legnagyobb afrikai kereskedelmi láncnak kellett volna megvennie, de Bureknek, Pisti dél-afrikai kollégájának nem sikerült eddig leszerződnie velük.…..
Szeptemberben beköszönt a tavasz Zambiába! A városokban a jacaranda fák lila virágba öltöznek és a száraz évszak végi vörös port egy kicsit eltakarják.  Lusakai utca jacaranda fával Furcsa itt a tavasz, mert összekeveredik benne az európai tavasz és az ősz. A száraz és hűvös tél után a növényzet…..
Ahogy beköszönt a tavasz Zambiába, a bembákon úrrá lesz a hernyógyűjtési láz. Ez egy olyan szenvedély, amit nem bírnak megfékezni. Olyanok lesznek, mint egy drogos, bármi áron kukacot akarnak! Ez abból a szempontból érthető, hogy nem nagyon van más fehérjeforrásuk, tekintve, hogy maguktól képtelenek…..
Mint arról már a korábbi fejezetekben szó volt, a zambiai utak 1 km-re jutó gödörmennyisége messze átlagon felüli. Nagyon jó útszakaszok, nagyon gyorsan váltanak át nyak- és keréktörő lyukhalmazba. Pisti sokat gondolkodott azon, hogy valyon mi lehet az oka a kátyúk kialakulásának, miért vannak…..
MagyarFarmerZambiában 2018.09.16 13:17:06
@protézisesh: Köszönöm, azóta vettem megfelelő méretű gumit a kerékre. Sőt centíroztattam őket és a futómű is be lett állítva. Nem volt minden tökéletes...
A XXI. század elengedhetetlen kelléke a modern telekommunikáció. Pisti indulása előtt meg is mondta minden ismerősének, hogy mi lesz a helyi száma. A helyi szám kell, mert a magyar szolgáltató(k) afrikai roaming tarifái meghaladják a pofátlansági szintet (870 Ft/perc egy indított hívás, 390 Ft/perc…..
MagyarFarmerZambiában 2018.09.16 13:14:02
@noszty: Ezen én is gondolkodtam már. Talán az embernek ki kell néha lépnie a komfortzónájából. Ugyanakkor létrehozni valamit a világ másik végén a semmiből, az egy olyan dolog, amire az unokák is büszkék lehetnek. De Zambia jó hely, nem Svájc, de a maga módján működik és kezelhető. Csak pénzért ezt nem lehet csinálni!
Rengeteg kisebb és nagyobb nehézség, probléma, baleset legyőzése után, jó 3 hónapos késéssel a tervekhez képest, de júliusban végre elindult a kereskedelmi célú növénytermesztés a farmon! A savanyú talaj meszezése Mint egy korábbi blogbejegyzésben ez már szerepelt, a farm területén gyakorlatilag…..