Regisztráció Blogot indítok
Adatok
raerek

207 bejegyzést írt és 409 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2017 tavaszán bevezetett érettségi-újítások között van, hogy emelt szinten immáron tudnod kell használni a táblázatkezelőd feltételes formázással kapcsolatos lehetőségeit. A LibreOffice Calc-kal érettségizők érdeklődésére tarthat számot ez a kiadvány (in Englsih)...
Pár évvel ezelőtt a székbe szögezett az a beharangozó, amit Kisantal Tibor készített Inkscape - Vektorgrafika mindenkinek című könyvéhez. A videó lendülete magával ragadott, a benne látható rajzok lenyűgöztek. Akartam én is olyan klassz képeket rajzolni. A könyv csodálatos. Nem az ezermilliomodik…..
Dicsekedni akarok, mert jól esett:) -----------8<-------------8<-------------8<-------------8<-- Üdvözeletem! (remélem nem probléma, hogy az üzenetben tegeződő formát használok) Szeretném megköszönni az internetes tevékenységeidet és segítségnyújtásodat az informatika érettségivel…..
raerek 2018.02.11 10:06:24
@egypoharviz: Ha jól tippelek, akkor a PowerPoint / LibreOffice Impress - az ezekben létrehozott grafikák vektorgrafikusak.
Informatika érettségi Fürdő 2018.01.02 11:53:32
Elérhető a Fürdő című programozás-feladat megoldása a Pythonidomáron. Sok örömet:)..
2017. október (a feladat címe: Hiányzások) Informatika érettségi megoldás, emelt szint, 2017. október, algoritmizálás-adatmodellezés, Python 3 (a hivatkozás elvisz az infoerettsegi.blog.hu-ról, mégpedig a Pythonidomár oldalra) 2017. május (a feladat címe: Fürdő) Informatika érettségi…..
Ha esetleg feltűnt, hogy eléggé sokat dicsérem a Python programozási nyelvet :), és esetleg meg is nézted, hogy ugyan mi az, akkor most jó hírem van: elkészült az első saját programozás-érettségi oktatóvideóm. Az előző évben nagy fába vágtam a fejszémet, amikor elkezdtem egy Python 3 programozással…..
Nem, nem én csináltam... de van, most találtam: A készítőjével már lassan két éve találtam meg a kapcsolatot, az ő honlapja kapcsán.  És van egy programozás-tanító sorozat is Pythonul. Nem teljesen a kedvemre való, de legalább van: ..
raerek 2016.10.10 17:48:08
@2colours: Szervusz, és dehogy gáz. Bocsánat, amiért ilyen lassan reagálok. És örömmel mesélem el, hogy miért írtam ezt az inkább negatív mint pozitív mondatot - bár lehet, nem fog minden az eszembe jutni. Ne haragudj, hogy nem csomagolom a mondanivalómat. Mindegyik kritikát annak fényében fogalmazom meg, hogy feltételezem, hogy a célközönséged középiskolás diákok. Azaz nekem például teljesen jó volna a sorozat, ha én akarok tanulni.

1) Nagyon későn adsz sikerélményt.
2) Nagyon félelmetes a prezentációd - így nem szabad prezentációt csinálni - lásd "Ne vetíts vázlatot", meg még sok helyen. Nem mintha az oktatással és prezentálással foglalkozók 99%-a ne követné el ugyanezeket a hibákat. E tekintetben nagyon gáz a helyzet.
3) Nagyon hosszúak a részek, túl sok dolog jön elő egyszerre, nem tud megülni, megérni.
4) Nagyon nagy a felbontás a videókban, sokat kell szemet mereszteni.

Ha valamelyik nem érthető, és érdekel részletesebben, szólj.
Ha nem véletlenül vagy itt, akkor feltehetőleg azért, mert informatika érettségit akarsz tenni. A blog bejegyzéseinek elolvasása után jobb eséllyel indulsz neki az érettséginek. Azonban ez egy blog, ami azzal jár, hogy némileg ötletszerűen és csapongva írok benne erről-arról.…..
raerek 2013.03.20 13:10:32
@fecoster: Köszi szépen:) És sajnos azt kell mondanom, hogy a 2011-12-es darabok még váratnak magukra... bocsi.
raerek 2016.04.25 20:30:41
Kaptam egy kérdést levélben és itt válaszolok rá, mert akkor más is profitálhat belőle. NAGYBETŰVEL A VÁLASZAIM.

"Kettő kérdésem van:
1. Korábbi érettségiket nézve, úgy szokták emlegetni a
feladatleírásban, hogy pl. "Mentse a forráskódját 'feladat' néven!".
Ez így önmagában fura, mert a forráskódot nem így fogom menteni, hanem
mondjuk 'feladat.cpp' vagy 'feladat.py' vagy ilyesmi néven, a bináris
lesz majd ilyen nevű. (Mivel linuxon csinálom, pontosan ez lesz a
neve.) Szerintem ezt így értik, de biztos ami biztos megkérdezem, hogy tényleg így van-e."

JÓL GONDOLOD:)

"2. Megoldókulcsokat látva, és az előző pontban lévő utasítást nézve én arra következtetek, hogy a javítótanár egy darab file-ban szeretné látni a forrást. Én C++ -ban tervezem megírni a programozást, és általában van nálam egy 'main.cpp' illetve szinte mindig van egy osztály, ami többnyire a container, ami egy txt file-ból töltődik fel, tehát általában van valami 'Container.h' és 'Container.cpp' féle, illetve én szeretem kiszervezni a feladatokat is külön file-ba, tehát lehetnek mondjuk 'feladatok.h', feladat_01.cpp', 'feladat_02.cpp', stb. file-ok is.
Ez nagyon sok file, amivel szerintem kettő gond lehet:
- lehet, hogy a tanár tényleg csak egy forrástfile-t szeretne látni
- ennyi file-t sok idő és hely felírni a feladatlapra
A másodikkal együtt tudok élni, mivel ez az ára annak, hogy így szeretném struktúrálni a kódomat. Viszont az első miatt aggódok. A kérdésem, hogy mennyire kivitelezhető az, hogy én így struktúráljam
a forráskódomat?"

MEGTEHETED, DE NEM JAVASLOM. Ha engem kérdezel, egyáltalán ne struktúráld fájlokba. Csak szivatod vele a javító tanárt, akinek 10.000 fájlt kell átnéznie. Bőven elég, ha szétszeded függvényekbe (de az sem kötelező) és egyébként favágó módon dolgozol. Azt vedd figyelembe, hogy a javító tanár esetleg nem is programozik ilyen nyelven - komolyan. Nyilván van azon a szinten, hogy ki tud javítani egy érettségit bármelyik engedélyezett nyelven, de ne bántsd szegényt. Nem kell karbantartható kódot írni, ez egy eldobható program:)

"+1. Ha esetleg ez a fajta rendszerezése a forrásnak nem gond, akkor írható-e ilyen feladatlapra? Jó unix-os módon: 'feladat_{01,02,03,04,05,06,07,08}.cpp' ?"

NE TEDD:) Nem biztos, hogy ennyire jó lesz UNIX-ból a javító. Írd azt, hogy feladat*.cpp, mást úgy sem másolsz oda:) Komolyra fordítva: szigorúan nem szakos tanár lesz a felügyelőd, és ellenőriznie kell, hogy azokat a fájlokat írod-e fel. Szóval érted:)

Köszönöm a választ előre is,
Csaba
raerek 2016.05.01 16:27:46
@ppppalika: Ezért is írtam utána a "Komolyra fordítva: " részt.
Már jó régen írtam róla, hogy szerintem Pythonban tanítanék programozni. Aztán úgy fél éve igazolva láttam a véleményemet. És most megint. :)..
Röviden: tedd a képfájlokat a weblapkészítési feladat megkezdése előtt a megoldásokat tartalmazó mappába az informatika érettségin. Hosszabban: Az informatika érettségi weblapkészítős feladataiban szinte tutira kell képet is beszúrnod. Ha ezt a képet nem neked kell az…..
raerek 2012.10.14 23:34:00
@Freezer10: Nincs egyértelmű irányelv (sőt, semmilyen), de én azt mondanám, igen. Elvégre beadod őket.
raerek 2016.04.24 13:48:50
@aberpeti: Írod tovább ész nélkül:) Komolyan.
Előrebocsátom, hogy sokáig filózgattam rajta, hogy meg kellene írni a "Programozás a nulláról az emelt szintű informatika érettségiig" című könyvet. Aztán mindig volt jobb dolgom, meg lesújtó esélyeket hallottam arra nézve, hogy esetleg valaki majd kiadja a könyvet,…..
raerek 2016.03.15 06:45:22
@János Dobszai: Hát, megfogtál. A baj a következő: A hátralévő időre kicsit sok a cucc.
Viszont, ha ez segít, akkor íme, nem titkolom tovább:)(évek óta lektorálásra vár, és nem tudom, mikor lesz idő vele foglalkoznom, és nem biztos, hogy helyes, de ötletnek jó lesz):
pastebin.com/u/raerek
Informatika érettségi 666 2016.02.23 18:30:18
Bruhhahahaha! <-gonosz röhögés Eljött a 666:)..
Közép- és emelt szintű informatika érettségi feladatok megoldását tartalmazó oktatóvideók tartalomjegyzéke A régebbi informatika érettségik feladatai, forrásai, javítási útmutatói és megoldott példafájljai többek között innen kiindulva is letölthetők. középszintű szövegszerkesztési feladatok…..
raerek 2015.04.01 19:40:53
@hefuso: Szóval az van, hogy a G2-ben a 10, az valójában 10,25. A G9-ben a 10 az 9,6. Ezért a furi viselkedés. Állítsd át, hogy jelenítsen meg pár tizedest is, és akkor látod (mert így kerekített értéket mutat).
raerek 2015.04.05 19:45:24
@ppppalika: De örülök, hogy megvagy! Szóval az van, hogy nyárig tutira nem fogok semmi ilyesmit. Nyárra be van tervezve, és ha sikerül is akkor banzáj!
raerek 2016.02.16 19:42:54
@TomRender: Most épp nincs Access 2013-am, de arra gyanakodnék, hogy az "országfüggő beállítások" vagy mi a pék most a neve, azaz ahol a dátum-idő-pénznem formátum van a Windowsban, az nem magyar.
Évekkel ezelőtt írtam róla, hogy én Python nyelven szeretnék programozást oktatni, és már akkor meg is mondtam, hogy miért. Most meg itt egy remek grafika, ami szerintem teljes mértékben alátámasztja akkori érvelésemet. Jól nézd át...
raerek 2015.11.12 18:24:35
@|Orfeusz|: Jó, hogy eszembe juttattad azt a könyvet. Rég érlelődik bennem egy Python oktatóvideó-sorozat ötlete, ötletadónak mindenképp jó lesz.
raerek 2016.01.28 20:07:57
@|Orfeusz|: Ilyen lesz, de sajna nem a következő érettségiig:(
Az informatika érettségi szóbeli részének tematikája alapján illene tudnod egyet s mást a karakterkódolásokról. Ha informatikával akarsz foglalkozni hátralévő éveidben, akkor a helyzet rosszabb:), ugyanis kell tudnod erről a dologról. A témát kicsit távolról, ráérősen…..
raerek 2012.06.02 21:13:45
@Arathil: Mit is mondhatnék? De. Máris javítom:)
raerek 2012.06.02 21:22:40
@Arathil: Ja, nem is mondtam, hogy köszönöm. Úgyhogy mondom: Köszönöm.
raerek 2016.01.28 19:56:36
@kbencze: szóbeli: :Đ ; A többit köszönöm. Sajna több prezentáció nincs, pedig többet tervezek évek óta:(
Ma olyan dolgokról lesz szó, amelyekről számomra teljesen ismeretlen emberek írtak nekem emileket. Arról hogy egyes iskolákban hogyan zajlott az informatika érettségi. Persze konkrétumokat nem fogok írni, nem akarom, hogy hitelrontásért főbe lőjenek. A következőekben tárgyalt…..
raerek 2012.05.20 07:45:18
@ppppalika: hmmm. igazad van
raerek 2015.05.11 10:24:46
@pfpf: Sokféle választ kaptam közben:) Volt, aki tömörítést javallot, más meg azt, hogy a projekt mappát tedd eleve a beadós mappába, írd fel az egyetlen *.cs fájlt, és írd oda, hogy +projektfájlok. Nyilván ha te monden osztály külön fájlba szervezel, akkor ez utóbbi nem olyan jó...:)
(Ha az oktatóvideóknál komolyabb, elmélyülősebb tananyagra vágysz, sok megszívlelendő jótanáccssal, akkor nagyon ajánlom figyelmedbe egy kollégám Érettségi feladatok analízise tanároknak adatbázis-kezelésből című írását. Nem csak tanároknak!) 2005. május (a feladat…..
raerek 2011.04.25 17:59:46
@ppppalika: Azért csináltam:) Majd lehet, hogy lesz még ilyen, de az ideieknek már biztos későn.
raerek 2012.05.19 20:55:06
@valaki17: csinálj képernyőképet és tedd fel valahova
raerek 2014.05.15 20:11:32
@OláhAttila: Hát, remélem csak szünet volt, és nem abbahagyás, nyárra tervezek újakat, ha lesz gépem. Sajna ez a holnapi érettségi fényében nyilván nem vigasztal:(
Ha már így megkérded: nem. A szóbeli érettségi témaköreit minden tárgyból meg kell adnia a vizsgát szervező intézménynek. Ez az intézmény emelt szinten az Oktatási Hivatal, a témakörök listája pedig letölthető a honlapjukról (a soron következő vizsga témaköreihez a linket…..
Íme a Nagy Könyv című feladat megoldása Microsoft Word 2010 alkalmazással. Ha hibát találsz a megoldásban - ami simán megeshet -, akkor kérlek, hogy a hozzászólások között jelezd. Eddig fellelt hibák: skót voltam a félkövérrel (köszönöm!) ellenben a kiskapitálissal nem…..
raerek 2011.10.17 19:34:32
@Monte Cristo grófja: Nem, nem te döntesz. Most nem tudom végignézni, de ha a beírt szöveg megfelel a szóbelinek, akkor jó. Ha nincs pontos betűtípus-megadás, akkor senki sem várhatja, hogy megkeresed pont ugyanazt a betűtípust.
raerek 2014.05.08 15:17:41
@mate0118: Járna. Csak a feladat szövegének kell eleget tenned.
Íme a Film című feladat megoldása Microsoft Word 2010 alkalmazással. Ha hibát találsz a megoldásban - ami simán megeshet -, akkor kérlek, hogy a hozzászólások között jelezd. Eddig fellelt hibák: a 2-3. oldalon elfelejtettem sorkizárni (köszönöm a hibajelzést) Ha más…..
raerek 2011.03.19 08:47:39
@ppppalika: Köszönöm a hibajelzést. A formátummásolás valahogy nem akar automatizmussá alakulni nálam - csak olyankor használom, amikor _nagyon_ sok dolog van beállítva egy szövegen. Így sokszor elfelejtkezem róla.
raerek 2012.12.25 20:35:28
@iphonetuning: javítottam, köszi
raerek 2014.04.01 18:11:53
@mate0118: Így látatlanban nincs ötletem:(
Íme a Vízállás című feladat megoldása Microsoft Access 2010 alkalmazással. Ha hibát találsz a megoldásban - ami simán megeshet -, akkor kérlek, hogy a hozzászólások között jelezd. Eddig fellelt hibák: (még nincsenek) Ha más alkalmazással is készítettem megoldásvideót…..
raerek 2012.05.16 20:46:33
@asaxyyxxí: Ha "összefűzöm" alatt azt érted, hogy kapcsolatot állítasz be, akkor persze.
raerek 2013.05.10 19:25:29
@ppppalika: Legalábbis a kírásban benne van, hogy ügyeljek rá, hogy csak a kívánt.... Ha jól nézem, ezúttal azonban nincs rá külön pont, sőt a 7. feladat pontszámait is megkapom maximálisan. Ami persze csak mázli.
raerek 2014.03.25 10:53:22
@Zsófia Pozsár: Ez jó így. Majdnem mindig van több jó megoldás, de azt nem mondhatom ki, hogy minden esetben jó minden megoldás.
Jó régen egyik olvasóm írta, hogy készíteni fog oktatóvideókat, és aztán - ellentétben többekkel - tényleg készített is, vagy hetet. Ekkor ajánlottam először őt a figyelmetekbe. A videók azóta is készülnek, meg új nemzedék érettségizik. Úgyhogy most megint ajánlom…..
raerek 2012.10.11 22:08:48
@Freezer10: Ha érettségizni kell, akkor semmilyet. Ami van, az vagy túl erős a kezdőnek, vagy elszüttyög olyan grafikai megvalósításokkal, ami az érettségire nem kell.
(Kezdőknek egyébként a Kiskapu Kiadó "24 óra alatt" sorozata való. Ebben vannak jók is, de például a Java nagyon pocsék. A C#-osat meg nem ismerem.)
Épp ezért készülnek a videók. Nézd őket. És esetleg kérdezd meg a késíztőjüket, hogy neki van-e ötlete.
raerek 2014.03.24 11:44:50
@fecosterke: Hogyne. Keress a

Kernighan Ritchie c nyelv pdf

kifejezésre. Nekem most egy pmmf.hu-s linken keresztül sikerült jó verziót letölteni.
Az informatika érettségin az egyes feladatokra adható pontszám kötött. Hogy mennyi, az - többek közt - az egyik cikkemből is kiderül. Namost: mit tesz a feladatot író emberünk, amikor lényegében kész a szövegszerkesztés, de csak 39 pontnyi cucc van benne? Vagy amikor kész a…..
raerek 2011.05.10 07:20:07
@peter sz: @SeBeee: Nagyon szívesen mindenkinek:D
raerek 2014.03.24 11:39:39
@Dodó2014: Huhh, jó kérdés. Most arra gondolnék, hogy szürke mínuszjelről volt szó. Igen, kipróbáltam: a numerikus billentyűn lévő mínuszjelről van szó: automatikusan hosszabb gondolat-nagykötőjelet ír. És nagyon szívesen:)
Az oldal, amit épp olvasol, rengeteg szösszenetet - tippet, trükköt, elmélkedést, egyéb okosságot - tartalmaz az informatika érettségivel kapcsolatosan, de messze legfontosabb és legtöbbet használt része a megoldásvideók területe. A napokban egy újdonsült virtuális ismerősöm…..