Regisztráció Blogot indítok
Adatok
politikaipártokazújkorban

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Olvasó! Bizonyára többször hallotta már Teleki Blanka, talán még Leövey Klára kiváló pedagógusok és magyar oktatásért sokat áldozó pedagógusok nevét. Azonban többen vannak, akik neve valamiért a feledés homályába borult, érthetetlen okokból. Mai bejegyzésünkben leporoljuk, felfrissítjük,…..
Kedves Olvasó! E bejegyzés az 1848-as oktatási újításokat próbálja számba venni. Ahogy eddig is tudtuk 1848 több szempontból is mérföldkő volt a magyar történelemben. Talán kevesebbet hallhattunk viszont az oktatás területén kivívott reformokról, ami szintén ekkor a társadalom átalakulásával…..
Kedves Olvasó! Mai bejegyzésünkben az óvodák kialakulásáról fog olvasni. Már a század elején felmerült a manufaktúrák terjedése által a kérdés, hogy hová tegyék a szülők gyermekeiket, ameddig ők dolgoznak? Hasonló kérdést vetett fel az angol Samuel Wilderspin is, aki útjára indította az egész…..
Kedves Olvasó! Az előző bejegyzésben eljutottunk a hazai oktatás történetében a Nagyszombati Egyetem megalakulásáig. Második posztomban szintén kérdésekre építve szeretném, ha elérkeznénk a 19. századhoz. Hosszú, de élvezetes út vezet célunkig. Ki volt Apáczai Csere János? Erdélyi származású,…..
Kedves Olvasó!Véget ért a munka, elérkeztünk az utolsó bejegyzéshez. Remélem tetszett a blog és sikerült minden, az elején feltett kérdésre megadnom a választ.     Az előzőekben a koleralázadás eseményeiről olvashattunk. A következő, és egyben utolsó bejegyzésben a koleralázadás következményeiről…..
Kedves Olvasók!   A blog témájának a kimerítése ezen a ponton véget ért. Terveztem, hogy írjak-e még a Bismarck-i kor pártjairól is, akár csak kitekintés céljából, de rájöttem, hogy az csak megduplázná az eddigi munkámat, és word oldalak számát tekintve csak újabb tizen valahány oldalak…..
Az alkotmány létrehozásának és a császárválasztásának sikertelensége   A majdnem létrejövő egység felé vezető út állomásai időrendben október – német birodalom alaptörvény tervezetének tárgyalásai március – kisnémet egység többsége március. 27. – birodalmi alkotmány március. 28. –…..
A  másik fontos esemény, amely jelentős hatást gyakorolt az első pártok kialakulására, az 1831-es koleralázadás. Az alábbiakban a koleralázadás rejtelmeibe nyerhetünk betekintést. Galícia területén kolerajárvány tört ki, ezért a galíciai-magyar határon katonai kordont állítottak fel, hogy…..
Poroszország, 1847 - az első gyűlés, ahol az oldalak elkülönültek   „Egyesült tartományi gyűlés" 1847-ben Az első német földön tartott gyűlés, ahol a különböző politikai erők pártok szerint elkülönültek egymástól. Ez a gyűlés nyolc porosz tartomány gyűléséből keletkezett. Itt már külön váltak a…..
Fontosnak tartom, hogy ha beszélünk valamiről, akkor azt térben is el tudjuk helyezni, ezért kerestem egy térképet a 19. századi Magyarország határairól és etnikai viszonyairól. Az adatok 1850-ből származnak.   Forrás:…..
A reformkor különösen fontos számunkra, ha a pártok kialakulását szeretnénk vizsgálni, ugyanis az itt lejátszódó folyamatok sorozata vezet el minket az első pártok létrejöttéig. Az alábbiakban arra a kérdésre keressük a választ, hogy melyek azok az események, amelyek a pártok kialakulásához…..
Nemcsak szelfizéssel múlattuk ám az időnket ezen a szép nyárias napon. Tanulmányi kirándulást is tettünk a Kossuth térre. Mivel blogunk a pártok kialakulásával foglalkozik, úgy gondoltuk elengedhetetlen, hogy legyen egy képünk arról a helyről, ami a jelenlegi pártok találkozóhelye...
Élőben jelentkezünk a Kossuth térről..
A nyárias időre való tekintettel ma úgy döntöttünk, hogy abbahagyjuk a gépelést és a könyvekbe való elmélyülést. A munkát felfüggesztettünk, kirándulni mentünk. ..
  1820-as és 1830-as évek, amikor a politikai tendenciák formálódni kezdtek Hogy nézett ki a  német liberalizmus? A német liberalizmus eredete a francia forradalom eszméi és Napóleon reformintézkedései Németországban. Képviselőinek a tanult polgárság fiatalabb generációja, tudományos…..
Politikai pártok kialakulása 2018.04.09 23:00:43
Sziasztok! Az oktatásügy elég felkapott téma mostanság a médiában, és hát nem is annyira alaptalanul. Ebben a bejegyzésben vissza szeretnélek vezetni titeket egy áttekintés erejéig a magyar oktatás alakulásán főleg politikai, országszervezési szempontból. Mátyás koráig kalauzollak benneteket, majd…..
  Kedves Olvasó!   A tiszteletet sugárzó megszólítás után tegeződésre váltanék, ha megengedi. Mivel blogbejegyzéseim nagy részét diákoknak, érettségire készülőknek és a pedagógiatörténet szerelmeseinek, ha akadnának ilyen elvetemültek, ajánlom. Először egy rövid neveléstörténeti áttekintést…..
A modern politikai pártok a XIX. és a XX. században alakultak ki. Az államhoz és a közhatalmat gyakorló egyes állami szervezetekhez (a bíróságokhoz, a parlamenthez, a kormányzati apparátushoz) képest viszonylag későn váltak a politikai élet szereplőivé. Megjelenésük után azonban szerepük igen…..
  Az 1815-ös Bécsi Kongresszus, amely elindította a német pártmozgalmakat   Mi is az a Bécsi Kongresszus? A Bécsi Kongresszus volt arra hívatott, hogy az európai nagyhatalmak által megfogalmazott napóleoni háborúk utáni restaurációt kimondhassa. Igen sajátos rendszert hoztak ezzel létre, amely…..
Először is talán furcsa lehet számotokra, hogy a tankönyvek által a Német-római Birodalom megnevezés helyett a német államokat magába foglaló birodalmat én a Német Nemzet Szent Római Birodalmának hívom. De szeretném, ha hozzászoknátok ehhez a kifejezéshez, ugyanis a történettudomány ezt a változatot…..
  Kedves Olvasók! Azzal a céllal álltam neki a német politikai pártok kialakulásával foglalkozó vizsgálódásaimnak, hogy bemutassam, a 19. század első felén, mely hatások mentén, illetve milyen törekvések által alakultak ki az első olyan politikai kezdeményezések, amelyek már pártokként is…..
  Mivel a politikai pártok kialakulásának bemutatása az oldal célja, úgy gondolom, nem árt tisztázni néhány fogalmat ezzel kapcsolatban. Például, hogy mit is jelent a politika szó? Mit értünk alatta? Mi is az a politikai párt? Az alábbi bejegyzésben ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.   A…..
Folyik a munka, mindenki szorgosan ügyködik. Hamarosan újabb bejegyzések várhatók az adott témákban. :)..
Szép jó napot kívánunk mindenkinek!Politikai pártok kialakulása blogunk egy olyan nélkülözhetetlen mezsgyéje a 19. századi politika történetnek, melyet kevés más szakmaibbnak tűnő blog tud felülmúlni. Ellentétben más magukat tudósoknak mondó blogírókkal, mi nyíltan vállaljuk dilettáns mivoltunkat,…..