Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dottore Sartori

66 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A déli útirányok esetében mindig ott a kérdés, merre is menjünk, Görögországba, vagy Olaszországba?  Én éppen  15 éve döntöttem el, hogy Olaszország mellett teszem le a voksomat, s történt ez egy elviekben jól megtervezett rodoszi út után. Már addig is hajlottam az olasz irány felé, s lehet, hogy…..
Ha van hó, akkor viszont van belőle dögivel. Pillanatok alatt le tud esni akár fél méteres hó is. A hotelben este szóltak, hogy álljunk ki a kerti parkolóból az utcára, mert éjjel hó lesz, és reggelre belepi a félméteres hó az egész udvart, ki sem tudunk jönni onnan. Reggelre valóban kb. 60 centis…..
Tévedés. Csak szeretnék ők is, hogy mindig legyen hó. Persze, ha van hó, akkor a hó mesésen belepi a karácsonyi dekorációt, s minden meseszerűvé válik. Sokszor jártam Cortina D'Ampezzoban, mindig ugyanabban az időszakban, s mindössze egyszer fordult elő, hogy ilyen csodás havas volt minden. A…..
A képen Cortina egyik szállodája előtt egy csodás jeges képződmény látható. Kérdés, mi lehet ez? Befagyott szökőkút? Behavazott karácsonyfa? Közel sem. Ez egy játszótéri lépcsőzetes mászóka, amire ráfagyott és eljegesedett a hó.   ..
Hagyjuk ott a nyári déli vidékeket és a karácsony közeledtével térjünk át a téliesebb  hangulatra. A kép Cortina D'Ampezzoban készült egy havas decemberi napon. Cortina városa Veneto tartomány északi részén, közel az osztrák határhoz található. A városnak két neve van a másik Ampezu. A furcsa…..
Vannak nagy termelők és kisebbek. Az egyik leghíresebb a Mastroberardino, ami már a messzi északra, sőt külföldre is sokat szállít. Itt összességében nincs nagy jelentősége annak, hogy mennyire nagy és híres az adott borászat - itt cantina-nak, azaz kantinnak hívják. Ezek a már drágább árfekvésűek…..
Salernotól keletre fekvő Paestum környékén található a San Salvatore birtok, ahol a bortermelés a bivalytartás és az oliva termesztés adja a birtok három legfőbb alkotóelemét. A bivalytenyésztésnek persze érezhető - orral is érezhető - hátránya a környéken, főleg estefelé, amikor délnyugati szellő…..
... ha már áttértünk a borokra, nézzük meg Campania igazi zászlóshajóit, azaz a három legfőbb, legfinomabb borát. Ez a Falanghina a Fiano és a Greco. Campania nagy tartomány hatalmas tere van a borszőlő termelésének és a sok napfény meg is hozza a gyümölcsét, ezek a borok kitűnőek! Érdekes módon nem…..
Itt az ideje, hogy visszatérjünk egy kicsit a borokhoz. Campaniaban sem terem mindenhol olyan remek szőlő, amiből bort lehet készíteni. Ott van például Sorrento, ahol a turisták kedvéért az igazi sorrentoi citromon és az igazi sorrentoi kerámián kívül értelemszerűen mindent árulnak, ami igazi…..
Igen, Ravelloban lakott Greta Garbo is, a 30-as 40-es évek felülmúlhatatlan filmdívája, s ha őrá az utókor már nem is fog emlékezni, s a fekete-fehér filmjei már a feledés homályába vesznek is, a garbó pulóverre, amit ő talált ki, mindannyian emlékezni fogunk a jövőben is. A képen az édenkerti buja…..
Visszatérve a nyári kiruccanásokból, jó pár hónap szünet után visszatérek az íráshoz is. Ravellonál tartottunk, s egy picit még maradunk is itt. Hajdan - remélem ettől még nem leszek öreg - a filmeket valós helyszíneken forgatták. Így ismerhettük meg a világ legszebb helyeit. Ravelloban az 50-es…..
Dottore Sartori Itáliája Ravello 2018.07.13 17:59:15
Az Amalfi félsziget egyik gyöngyszeme Ravello. A városka magasan a hegytetőn fekszik. A parti úttól Amalfinál egy lélegzetelállító szerpentinen lehet feljutni, ami időnként egysávosra szűkül. A kanyarokban csak úgy olaszosan, mindenki dudál mindenkinek, hogy jön, lévén a kanyarok praktikusan…..
A ravelloi citromok méreteit érzékeltetendő, ott van néhány Itáliában megszokott méretű citrom (bár az is kétszerese az itthon ismerteknek) és pár banán is.....
Ha valaki le akar utazni Campaniaba autóval, egyhuzamban komoly kihívás, így praktikus félúton megszállni. A félút nagyjából Padova körül van.  Volt egy gyakorlatilag teljesen süket igazgatónő ügyfelem, aki a céget viszont elképesztő zsenialitással vitte. Mindenki tisztelte, üzleti érzéke mindig…..
  Hagyjuk el Toszkánát, majd ide is visszatérünk, de most ismét ugrunk egyet, ezúttal Campaniába. Campania már dél. A mondás és a 30-as években játszódó film címe szerint Krisztus megállt Ebolinál, arra utalva, hogy attól délre valóban egy szegény, kietlen világ vár mindenkire, de Campania a…..
  …mert Toszkánában van bizony vaddisznó, sőt farkas is, nem kevés.  Egy kedves svájci barátomnak van egy több száz éves háza a Chianti borvidéken, Gaioli in Chiantiban, még anyukája vette a háború után a 40-es években. Érdekes volt, ahogy elmesélte, hogy a szomszédságban ki német, ki svájci, ki a…..
...mert van az első vonal, amikor Toszkánából mindenki Firenzét, Pisát akarja megnézni, aztán jön a második vonal, Cortona, Lucca, Arezzo, s végül van a harmadik vonal, amikor valaki már vagy olyan sokszor járt arra, hogy minden obligát turisztikai látványosságot látott, amit ki kell pipálni, vagy…..
Toszkána tele van kisebb nagyobb dombokkal, a dombok tetején villákkal, uradalmakkal, és igen sokszor. várakkal. Sajátos, hogy a vele szomszédos Umbriában, amit sokszor Toszkána kistestvérének szoktak nevezni, a dombtetőkön mindig egy kis városka van. Egy ilyen toszkán vár Monteriggioni, ami nem is…..
Na addig biztos nem! Mindjárt erre is rátérek, de addig is egy kis toszkán borvizsgálat.  Az olasz boroknál négy nagy minőségi kategória van, a jelöletlen, az IGT, a DOC és a DOCG. A jelöletlenség önmagában nem jelent minőségi  szempontból ihatatlanságot, sőt, egyenesen remek borok léteznek…..
Szicíliából utaztunk hazafelé, s egy éjszakára megálltunk Toszkánában a már korábban említett kúriában megpihenni. A tulajdonos fiatalember a családfáját az ókori rómaiakig tudja visszavezetni, de ez nem akadályozza meg abban, hogy egész nap fekete Armani öltönyben rohangál a vendégek kívánságait…..
Egy kedves toszkán barátunk XVI. századi kúriája, amit szállodaként üzemeltet.  Olvastam róla bejegyzést az egyik közösségi oldalon, ahol két súlyos kifogás merült fel a hotel ellen. Egy kanadai vendég kifogásolta, hogy nem egy négycsillagos szállodához méltó a recepció. Hát sajnos a XVI. században,…..
A filmekből, naptárképekről mindig a napfényes Toszkána néz ránk, ciprusokkal a dombtetőkön és pipacsmezőkkel vagy virágzó napraforgóval a réteken.  A képeken persze mindig süt a nap, de vajon mindig? Toszkánának egy része bizony éppen az olasz csizma közepe, s ott a nyugat felől a hegyek felé…..
Minden népnek vannak jellemző tulajdonságai, amitől szerethetőek, vagy éppen nehezebben tolerálhatóak, legalábbis nekünk. Gondolom fordítva ez éppen így igaz, mi magyarok egyszerre vagyunk jókedvű, mulatós nép, ugyanakkor hőbörgő elviselhetetlen csorda. Ez utóbbira szép példa, amikor csapatosan…..
Dottore Sartori Itáliája Gargano 2018.05.14 15:15:13
Pugliától ne búcsúzzunk a Gargano félsziget nélkül. A félsziget geológiailag (hú de komolyra fordult a kísérőszöveg!) nem is tartozik a olasz szárazföldhöz, a földtörténet során utóbb "ragadt hozzá".  Ez a félsziget adja az olasz csizma sarkantyúját. Csodálatosan tagolt partvidékével, csipkézett…..
Matera esetében biztos nem lehet szó nagy izolációról, minden összeépült mindennel. Furcsa hely, egyszer meg kell nézni, de inkább menjünk vissza Pugliába, ezúttal a tengerpart felé.     ..