Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabad tér

57 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi volna, amitől egy hárommillió dolláros örökséggel sem törődne? Egy segítségre szoruló báty, akinek eddig a létezéséről sem tudott? Talán ennyiből már sejthető: ez az Esőember története. A darabot most szerdán a Városmajori Szabadtéri Színpadon játsszák. Négyszeres Oscar-díjas filmdráma készült…..
Aki két különleges zenei bónusszal dúsítva szeretné nézni augusztus 20-án a tűzijátékot, annak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a helye. Tolcsvay László legendás rockoratóriumát, a Magyar Misét és a szerző Új Magyar Rapszódiájának ősbemutatóját időzítik úgy, hogy a két mű szünetében a nézőtéren…..
A vándor színtársulat nézői valódi kettős gyilkosságnak lehetnek tanúi, amikor egy férjét megcsaló asszonyról szóló darabot játszanak. A szereplők a valóságban is szerelmi háromszöget alkotnak, és a felszavazott férj bosszút áll. A másik műben a féltékeny asszony árul el egy titkos szerelmet, és…..
Mantovai herceg volt a Rigolettóban a New York-i Metropolitan színpadán, aztán gyors repülőút Londonba, közben „áthangolt” Puccinira, mert a Covent Gardenben Cavaradossiként lépett fel a Toscában. Kis szusszanás után pedig Budapestre érkezik, ahol július 20-án, szombaton a Margitszigeti Szabadtéri…..
Négyévesen, 1991-ben kezdte a hegedűtanulást, amiről korabeli kép is tanúskodik: A négyéves Nicola hegedülni tanul A skót-olasz családban született Nicola, mire kilencéves lett, végzett a zeneiskola nyolc évfolyamának tananyagával, és megkezdte tanulmányait Yehudi Menuhin fiatal zenei tehetségek…..
A közvélemény már akkor valóságos népi hősként tekintett Bonnie Elizabeth Parkerre és Clyde Chestnut Barrow-ra, amikor még nagyban üldözte őket a rendőrség. Bűncselekményeiket azzal mentegette a köréjük szőtt legenda, hogy a hozzájuk hasonlókat a szegénységből kitörni…..
A sejtelmes, lidércek lakta környezetben játszódó csodálatos balett, a Giselle tegnapi margitszigeti szabadtéri előadását túlontúl borzongatóra rendezte át az időjárás. Az égzengéssel, cikázó villámokkal kísért vihar elmosta a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház várva várt…..
Mutassanak egy színésznőt, aki ma eljátszaná azt a negatív szerepet, amelyet a pletykák szerint – és a tények alapján – róla írt bármelyik színpadi szerző. Heltai Jenő Tündérlaki lányok című darabja egy olyan családról szól, amelyben a legidősebb nővér, Boriska gazdag báró kitartottja lesz, hogy…..
Az angol művésznévről feltehetően a népszerű rajzfilmsorozat-belli kőkorszaki szakik tehetnek. Ilyen előzményekkel második keresztneve becéző változata után mégsem lehetett Frédi Fehérvári Gábor Alfréd, a   Rising Star negyedik helyezettje, aki 2018-ban megnyerte a TV2 Sztárban Sztár zenei…..
A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült az öt földrészen elismert hegedű virtuóz. Minden idők legnagyobb példányszámban eladott klasszikus lemezén Vivaldi Négy évszak című zeneművét játssza. Több mint kétmillió példány kelt el az albumból, amellyel majdnem két évig vezette az angol komolyzenei…..
Szent Iván éjjelének közeledtén csalárd férfiaknak idén ajánlatos igen óvatosan közlekedniük a Margitszigeten, főleg a szabadtéri színpad környékén, mert jönnek a villik, vagyis a lidércek. Kietlen helyen játszódik a félelmetes tündérmesének vagy hátborzongató thrillernek is beillő Giselle című…..
„Olyan korról regél az ’50-es évek legendássá vált propaganda-operettje, az Állami Áruház, amelyről nem vidáman regélni halálos bűn. Ideje volt elővenni ezt a darabot” – írja a Kecskeméti Lapok kritikusa a kecskeméti Katona József Színház friss előadásáról, amelyet beválogattak a Városmajori…..
  Német nyelven íródott eredetileg az egyik legnépszerűbb magyar operett, a Csárdáskirálynő Leo Stein és Béla Jenbach 1914 tavaszán  kereste fel Kálmán Imrét az ajánlattal, hogy egy pesti orfeumi énekesnőről szóló történetet írnának, akibe beleszeret egy trónörökös.…..
„Egy jó operett a világ romlottságának nagyobb részét képes megszüntetni, mint öt parlamenti felszólalás” – állította Ady Endre. Az esztéták giccset kiáltanak a műfaj hallatán, sokan évtizedek óta temetik ezt a színházi formát, a közönség pedig megtölti a nézőteret, ha operettet játszanak. A…..
Csak akkor marad életben, ha erre a találós kérdésre helyes választ ad: „Sűrű éjhomályból / ébred egy kósza, lidérces fantom. / Széttárja fénylő szárnyát, / lengve szárnyal a nagyvilágon át. / Reszket érte, ki látja, / esengve hívja és várja. / De tovatűnik, ha jő a hajnalóra, / hogy a szívükben…..
A csodákra képes akaraterő mintapéldája Goldmark Károly élete, aki egyebek mellett az első, világsikert arató magyar opera, a Sába királynője szerzője. Még elemibe se járt, de élete végére a Budapesti Tudományegyetem díszdoktora lett. Keszthelyen, húszgyerekes szegény családban született. Tizennégy…..
Évezredek történelmét egy táncelőadásban újraélni lehetetlennek látszik, de a világhírű francia-algériai koreográfus Hervé Koubinak sikerült Barbár éjszakák, avagy a világ első hajnalai című kompozíciójában. Ahogy mondja a júliusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon…..
  Az idei Városmajori Színházi Szemlére a vidéki és határon túli társulatok ötven friss előadásából válogatott hatot az elmúlt kőszínházi szezont figyelmesen végigkövető szakmai grémium. A június 11. és július 5. között megrendezendő, közönség előtt zajló versengésben ezúttal a győri, kecskeméti,…..
Szellemmenyasszonyok tömeges megjelenése várható a Margitszigeten június 20-21-én, de jó, ha az arra járó csalárd férfiak az azt megelőző és követő napokban is óvakodnak táncba vinni az őket megszólító tündér külsejű hölgyeket. Carlotta Grisi, mint villi (Forrás:…..
A szenzáció vagyonokat hozott a sajtómágnásoknak. De a tisztességesebbje nem tette mind zsebre a hasznot. Az Il Secolo (Az Évszázad) című lapot tulajdonló milánói Edoardo Sonzogno például évente pályázatot írt ki operaszerzők számára, és a nyertes alkotó művét zeneműkiadója meg is jelentette. A…..
Ruggero Leoncavallo számos operát jegyzett, de igazi világsikert csak a milánói Teatro Dal Verme színpadán 1892. május 21-én bemutatott Pagliacci hozott számára, amelyet idén nyáron műsorára tűz a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A mester fél év alatt írta meg a művet, de nemcsak a zenét szerezte,…..
„Itt véget ér az opera, mert a szerző meghalt” – szólalt meg a közönség felé fordulva a zenekart vezénylő Arturo Toscanini Puccini utolsó és talán legcsodálatosabb műve, a Turandot premierjén, miután a harmadik felvonás közben leállította az előadást.  Ezt követően lassan leereszkedett a függöny…..
„Álmaim kéklő egén, / Gyümölcsfáim tetején, / Pálinka, szerelmem, légy az enyém! / Nyújtsd hát a karod felém, / Nélküled meghalok én, / Pálinka, szerelmem, légy az enyém!” Vajon hányszor hangozhatott el a nyár falu- és bornapjain ez a Pálinkadal? A Magna Cum Laude augusztus 26-án nemcsak ebből a…..
Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow legendája bejárta a világot, nem utolsósorban az ötven éve népszerű, kétszeres Oscar-díjas filmnek köszönhetően, amelyben Warren Beatty és Faye Dunaway játszotta a főszerepet. Bonnie és Clyde szomorú románcából 2011-ben Broadway-musical született.…..
Filmzene-fantázia a szabadtéri színpadon Az ország egyik legszebb mozijába ülhet be a néző augusztus 17-én este: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad változik át azzá a Budapesti Nyári Fesztiválon immár hagyományos filmzenei koncertek jóvoltából. Az idei show minden idők legsikeresebb filmzenéit…..