Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M.d.p.

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon szép sertéscsontot kaptam! Húsosat is, meg fehércsontot, meg velőset. Egy kis zöldség hozzáadásával és némi türelemmel ebből remek dolgok születnek...
M.d.p. 2023.04.09 07:16:05
@kocsmagomba: Pusztán,az elnevezések körüli káosz tovább növelése céljából jegyzem meg,hogy lakóhelyemen és környékén (Hódmezővásárhely),a disznó vakbelét "pálannya" néven ismerik(ahogyan az északi szél "Posztó körösztapám felül" fúj) és kolbásztöltelékkel töltik-paprikásan vagy paprika nélkül,a gyomorba töltött és füstölt vagdalt hús,börke,szalonna pedig a "kálvinista sajt",ellentéte képpen,a tejből készült "pápista sajt" nevű termékkel.
Klickvadász cím, de amikor hirtelen minden multi leengedte a vaj árát, akkor bevásároltunk egy nagyobb adagot ghínek. Sok fogy belőle, amikor palacsintát sütök, meg kiderült, hogy a tejfehérjeallergiások is ehetik, hisz a fehérjét is kiveszem belőle...
Már kétszer és készítettem ilyen, egyszer szuvidálva és egyszer BBQ-ként a mozdonyban. Most meg vacilláltam melyiket válasszam. Végül az időjárás döntött helyettem: túl hideg volt már ahhoz, hogy a mozdonyban fenntartsam az alacsony hőfokot, de azért füstöljön is tűz. Így azután szuvidáltam, mert…..
Blogkocsma Savoiardi 2021.12.24 15:27:33
A karácsonyi süteményválaszték eléggé beszűkült nálam az elmúlt években. Bejgli, zserbó, ez utóbbi esetleg dió helyett mákkal, aztán hosszú szünet. Amúgy nem vagyok nagy sütemény fogyasztó, névnapra, születésnapra szoktam sütni, hogy legyen mivel megkínálni a felköszöntőket, no meg ilyentájt, szinte…..
M.d.p. 2021.12.27 05:06:45
@Waka: Touché !
M.d.p. 2021.12.27 05:07:46
@szivar: Természetesen ! Mivel,nem szerettem volna plagizálni,ezért nem írtam oda a végér,hogy "viccvót"
M.d.p. 2021.12.26 05:23:02
@látjátok feleim szümtükkel: Elöljáróban,boldog karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek ! Véleményem szerint,ezt a "halász lé-halászlé"" ügyet,valaki,egyszer poénból hozta fel,de sokan ráugrottak.Amúgy pedig,mondhatnám,.hogy a hallé,etióp császár volt-he-he.De,hogy egy újabb követ dobjak,az,amúgy is kavargó nyelvtani állóvízbe,jelezném,hogy amit,abszolút helytelenül használunk,az a "tojás" kifejezés. A tojás,az maga a folyamat,a végeredmény-helyesen : "tojat"! Kíváncsian várom,hogy,ha ez a teória elterjed,vajon mekkora vita kerekedik majd belőle,igazolva a régi mondást,miszerint,azt a követ,amit egy bolond bedob a kútba,tíz bölcs is nehezen szedi ki.
Blogkocsma Zöldborsó alappaszta 2021.07.01 07:00:00
Vettem egy kiló fejteni való borsót. Idei - első szedés. Kifejtve lett 40 dkg, ami azért nem túl jó arány. Héját is csak néhányat tudtam kimenekíteni. Ami a legszomorúbb, hogy a borsó fejtése közben megeszegetett szemek biz eléggé lisztesek voltak. Vagyis ez velőborsó volt,…..
M.d.p. 2021.07.03 05:26:06
@Andrass9: Ez,az Uborkaszósznak nevezett,nyári főzelékféle ?
M.d.p. 2021.07.03 05:27:08
@M.d.p.: Elnézést kérek,elütöttem. Helyesen : uborka szósz
Blogkocsma Párolt káposzta 2021.04.08 07:00:00
A cím természetesen megint megtévesztő. Nem a disznótoros és a sültek, főképpen a kacsa elmaradhatatlan kísérője, amit sós vízben főtt krumplival kínálunk. Hagyományosan némi zsírban karamellizált cukron indul, aztán ahány ház, annyi szokás, szépen szerteágazik a történet. Van, aki hagymát is tesz…..
M.d.p. 2021.04.10 05:04:24
@kocsmagomba: Vannak furcsa dolgok,nem csak Norvégiában,hanem itthon is. Az Ön által említett,egyetemi városban,az alacsony vízállás beálltakor,egy,a rakparton horgászók közül,kifogott egy humán koponyát.Természetesen,értesítette a rendőrséget,a kiérkező járőr pk. viszont mentőt hívott,hogy az orvos,hivatalosan is megállapítsa,a halál beálltát.Ilyenkor az ember eszébe jut,hogy bizonyos viccek,nem alaptalanok
Mi nem tányérba tesszük a kocsonyát, hanem különböző műanyag tartókba, mert a tányérok nem jönnének vissza - az extra logisztikát igényelne. Ráadásul nekem jobban tetszik kiborítva a dobozból: oldalról is át lehet látni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne benne minden finom és jó, amit…..
M.d.p. 2021.04.02 04:58:07
@Andrass9: Így igaz ! Hámozatlan,"nyers" tojást alkalmazott. Jómagam is megpróbálkoztam vele,de 5-ből,csak 2 alkalommal sikerült,a többi "elfakadt".Valószínűleg nem állt elég ideig az ecetben
M.d.p. 2021.04.02 05:17:01
@kocsmagomba: Ez sajnos igaz,bár úgy gondolom,hogy igazán csodálkozni való nincs ezen,hiszen,az egészségügyi dolgozók,kitapintható hányada is markánsa-és hangosan-ellenzi a védőoltások bármely fajtáját.Jómagam is ebben az ágazatban dolgoztam (mint mentésvezető az OMSZ-nál),így bőven van alkalmam tapasztalni mindezt,bár,hozzá kell tennem,ezek a hangok,az eü.ranglétrán lefelé haladva erősödnek igazán.A segédápoló és a beteghordó,tak.nő,sokkal inkább "megmondja a frankót"mint az orvos-és sajnos,a betegek,hozzátartozók,velük gyakrabban találkoznak,valamint az ő kommunikációs eszköztárukat,sokkal inkább megértik.Jelenleg-számomra-a legújabb őrület az,hogy a védőoltásokkal,ki akarják pusztítani az emberiséget,a beoltottakat,járványterjesztővé téve. Sajnos,a kérdésemre-cui prodest ?-nem kaptam értelmezhető választ,hogy mi hasznuk lenne ebből,a "Zorbánnak,a Bilderberg csoportnak,szabadkőműveseknek, zsidóknak,kommunistáknak ?(nem kívánt törlendő)
M.d.p. 2021.04.03 05:21:09
@kocsmagomba: @valkür: Mea maxima culpa... Bizony,Bill és a szíriusziak is maradtak,de -mentségemül legyen mondva-rémhíterjesztésben kezdő vagyok.Amúgy,azt vélem,ez a műfaj,kis hazánkban,igen mély gyökerekkel bír. Édesanyámék,44-ben,Pesten élték át az ostromot.Akkor az,a hír terjedt,hogy Németország is kiugrott,Magyarország egyedül folytatja a háborút.Ezt,már Örkény is megirígyelhette volna...
Blogkocsma Méhecskehotel 2021.03.15 07:00:00
Darázsgarázs, rovarhotel, méhgarázs, etc. Mindegy hogyan nevezzük, a lényeg ugyanaz. Európában nagyjából kétezer beporzó rovar él, ezeknek többsége valamely magányos méhfaj közül kerül ki. Bővebben. Magányos, mert a házi méhekkel ellentétben nem többezres kolóniákban él. Egyes fajok agyagos…..
M.d.p. 2021.03.16 06:11:45
@Waka: Fogadja őszinte gratulációmat,igen szép-és hasznos- munkát végzett ! Tisztelettel kérdezem,mint a témában nálam jártasabbat,hogy vajon,az oldalára fordított,POROBRICK HB 38-as falazóelem (magyarul blokktégla),amelynek,amúgy hatszög formájú elemei vannak,megfelelő lehetne-e,erre a célra ?
Ezt többnyire fordított sorrendben szokták írni. De a rántott csirkemell nem éppen különleges fogás, a nyájas olvasó gondolhatná, hogy: - Sütött egy csirkemellet, no és? Most hova sz@rjak?Szóval úgy esett, hogy pipa lettem egy kicsit.Kezdjük Ádám-Évánál. Hetente rendszerint kétszer főzök. Egyszer…..
M.d.p. 2021.03.06 05:34:46
@szivar: Csak halkan jegyezném meg,hogy a kaszapenge sikeres kikalapáláshoz,a fotón látható "kaszaüllőn" kívül,szükséges még a "kaszakalapács" nevű eszköz,ami annyiban különbözik a hagyományos kalapácstól,hogy,bár a "schmollja" megegyező,de nem ék alakú a feje,hanem lekerekített,így kevésbé lehet "túlkalapálni" a pengét,kevéssé lesz hullámos.Ámbár,az ön által leírt gyakorlattal,a munka,egy egyszerű kalapáccsal is elvégezhető.
M.d.p. 2021.03.07 05:10:26
@szivar: Teljesen igaza van ! Elmulasztottam megjegyezni,hogy amit írtam,az a szentgothárdi kaszagyárban készült pengékre vonatkozik (ahol egyébként,a háború előtt,a fegyveres testületek tiszti,tiszthelyettesi állományú tagjai részére,kardpengékat is gyártottak)A roppant dekoratív osztrák,illetve az ukrán,orosz gyártmányú pengék esetén,jól alkalmazható eszköz a flex,de csak óvatosan,mert gyorsan "megeszi" a pengét.
M.d.p. 2021.03.08 05:43:50
@szivar: Részemről a megtiszteltetés !
Blogkocsma Leveles fejes káposzta 2020.10.19 07:00:00
A szakállas ember tavaly is hozott Karácsonyra mindenféle magot. Volt köztük egy fura káposztaféle. Százados asszonnyal - aki nagy kertész - nézegettük, végül arra jutottunk, hogy afféle leveles fejes káposzta lehet. Tehát olyan fejes káposzta, ami nem fejesedik. Gondoltam, egy próbát megér,…..
M.d.p. 2020.10.23 05:45:15
@Waka: Tiszteletem,a Kocsma kedves látogatóinak ! Régóta vagyok olvasója,és rengeteg,remek receptet találtam,amiért,külön köszönetemet szeretném kifejezni.Valóban,ez honfoglalás korára datált,szárítási-tartósítási recept,szinte minden történelemkönyvben szerepelt,viszont,sajnálatomra,azt elfelejtették hozzáírni,hogy a fenti módszert,még a XIX.század vége felé is használták,a gulyások.A lényege,hogy a vöröshagyma nélkül,csak paprikával és sóval készített marhapörköltet addig főzték a bográcsban,míg minden leve el nem párolgott.Ezután,egy suba bőrös oldalára szétborították és a napra tették.A kisbojtár dolga volt,a legyek távoltartása.Amikor zörgősre száradt,összetörték,majd bőrzacskóban tárolták.Általában krumplihoz vagy tarhonyához alkalmazták,kb. személy/marék arányban.Elnézést kérek az alkalmatlankodásért.Ps.: meg kell említsem,különösen tetszik,a kezdő idézet,a piros tányérról ! A régi vicc jut róla eszembe,ami szerint,milyen a szovjet paradicsomleves ? Két deci meleg víz,egy piros mélytányérban.