Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tóth P

44 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ditzendy Mariann és Arisztid Melyek a Fokoláre mozgalom fő kihívásai ma Magyarországon? (Ez az általam lejegyzett változat, Mariann és Arisztid még nem nézte át.) Mariann: Alapvetően persze mindegyik ponthoz lehet valamit mondani, van benne valóság tartalom, de azt mondom, hogy nem ezek a legfőbb…..
Berndt Mihály Melyek a Fokoláre mozgalom fő kihívásai ma Magyarországon?   A vallási pluralizmusról Misi: Ez egy kihívás, de nem gondolom, hogy ez az elsődleges problémánk. Most például ott voltunk Bécsben, az Együtt Európáért találkozóján. Egyszóval én azt érezem, hogy nálunk ez nem…..
A „hallgatás” vagy találóbban az „elhallgatás” egy önsorsrontó problémakezelő stratégia: Jobb nem beszélni bizonyos dolgokról, hogy elkerüljük a konfliktusokat. Ezzel lemondunk arról, hogy közös társadalomépítő programokat fogalmazzunk meg. Bemelegítőnek az "elhallgat" szinonimái: félbemarad,…..
Interjú Piero Codával  2023. május 15-én a“Con Chiara alla Scuola di Gesù” program kertében. Bőségesen szó van benne a szinódusi útról, egyelőre olaszul. Lehet, hogy meg fogunk jelenteti belőle részleteket az Új Városban...
Új Város Interjú Piero Codával a szinódusról 2022 novemberében https://ujvarosonline.hu/lelkiseg/kibontakozoban-a-3-evezred-uj-egyhazi-formaja-piero-coda-professzor-a-szinodalis-folyamatrol..
Körmendy Imre Melyek a Fokoláre mozgalom fő kihívásai ma Magyarországon?   A vallási pluralizmusról Imre: Igazából azt kell mondanom, hogy érzésem szerint ez nem nagy probléma. Magyarországon létezik ez a sokszínűség. Érzékelem a különböző felekezetek jelenlétét a munkahelyemen, az ismeretségi…..
Impressions, insights, proposals..
Dialogo multipolare in Europa – un laboratorio di capacità dialogiche Tre capacità necessarie per un dialogo costruttivo capacità relazionale, capacità riflessiva e capacità collaborativa   Il Dialogo multipolare in Europa nasce dalla presa di coscienza di una esistente polarizzazione e…..
Multipolar dialogue in Europe - a laboratory of dialogic capabilities THREE CAPABILITIES NEEDED FOR A CONSTRUCTIVE DIALOGUE interpersonal, reflective and collaborative capabilities Multipolar Dialogue in Europe arises from the awareness of an existing polarization and fragmentation in Europe when…..
A testvériség kommunikációs formája a párbeszéd. A testvériség témája magyarságunk szempontjából is fontos. Hogyan tudjuk nemzeti identitásunkat az egyetemes testvéiség keretében elképzelni? Íme a pápa beszéde.  ..
A Szentírás az idegenek iránti szeretetről   Mind az Ószövetség, mind az Újszövetség lenyűgöző történeteket mesél azokról a menekültekről, akik kénytelenek hazájukat elhagyni az üldözés miatt. A Kivonulás könyve elmondja a választott nép történetét, mely a rabság keserű kenyerét ette Egyiptomban,…..
Klikkelj ide:   Feltárjuk, honnan érkezik Európa utánpótlása..
A témát felvezeti: Berényi Szilvia, Dlabik Ágnes, Farkas Ferenc, utána a "beszélő székeken" minden résztvevő felváltva elmondhatja a véleményét. Ügyelünk arra, hogy a kölcsönös tisztelet, egymás nagyrabecsülése és a közjó iránit elkötelezettség vezessen bennünket. Mindenkit szívesen látunk, aki…..
  Ide töltöm fel a beérkezés sorrrendjében nekem megküldött értékeléseket, benyomásokat, de hozzájárulhatsz a közös fejlesztő gondolkodáshoz úgy is, hogy megjegyzést fűzöl ehhez a poszthoz. Kovács Bertalan   - Egyetértek azzal, hogy a "beszélő székben" töltött időt meg kéne próbálni korlátozni…..
   Részletek az előadásból: A párbeszéd nem könnyű -- sem egyének, sem csoportok, sem kormányok között -- de nagyon nagy szükség van rá.   Miről is szól valójában a párbeszéd? Ha párbeszédbe elegyedek, akkor komolyan azt remélem, hogy a másik oldal felfogja az álláspontom,hogy hatni fogok rájuk a…..
Egy közös területen, politikai közösségben élő népesség megoszlása és együtt élése rasszok, etnikai, vallási  és felekezeti hovatartozás, valamint nyelvhasználat szerint. Általában nem ide soroljuk a társadalmi rétegződés, életstílusok és életformák, nemek, kisebbségek szerinti különbözőségeket. A…..
Elhangzott a Kereszténység és multikulturalizmus Európában címmel rendezett párbeszéd fórumon 2018. november 8-án. A multikulturalizmus nem csupán egy választható lehetőség Európa számára, hanem valóság, ugyanis rendkívül sokszínűek vagyunk. Nem önmagában a multikulturalizmustól félünk, hanem a…..
  Elhangzott a Kereszténység és multikulturalizmus Európában címmel rendezett párbeszéd fórumon 2018. november 8-án. Európa népeinek közös és közösséget teremtő értékes öröksége, Európa szellemi kultúrája és politikai-morális civilizációja keresztény eredetű és mind a mai napig keresztény…..
  Elhangzott a Kereszténység és multikulturalizmus Európában címmel rendezett párbeszéd fórumon 2018. november 8-án. Európa csírájában magában hordozza az emberiség legnagyobb álmának megvalósítását: a különbözőségek olyan együttélését, amelyben a különbségek megmaradnak és…..
Hárman dolgoznak előkészítésén: Körmendy Imre, dr. Gyenes Mária és Kovács Berci. Kérjük, hogy Te is járulj hozzá a témák körvonalazásához! Szerinted mik a legfontosabb idevágó kérdések?. Mit kell feltétlenül tisztáznunk? Te miről beszélnél szívesen? Kattins a Szólj hozzá! fülre e bejegyzés jobb…..
A bátor beszédhez alázatos hallgatásnak kell társulnia. A szinódust előkészítő találkozón azt mondtam a fiataloknak: "Ha a másik olyasmit mond, ami nem tetszik nekem, akkor még inkább meg kell hallgatnom őt, mert mindenkinek joga van arra, hogy meghallgassák, ahogyan mindenkinek joga van ahhoz is,…..
Ez a szinódus a gondolatok megosztásának a pillanata. Ezért a szinódusi közgyűlés elején meg szeretnék mindenkit hívni a bátor és őszinte beszédre (parrészia), vagyis a szabadság, az igazság és a szeretetet összekapcsolására. Csak a párbeszéd segíthet abban, hogy növekedjünk. A becsületes és világos…..
Hagyjuk el az előítéleteket és a sztereotípiákat! Az első lépés mások meghallgatása felé az, hogy szabaddá tesszük az elménket és a szívünket az előítéletektől és a sztereotípiáktól. Amikor azt gondoljuk, hogy már tudjuk, hogy ki a másik és mit akar, akkor valóban nehéz komolyan meghallgatni őt. A…..
A szinódus a megkülönböztetés (józan és megalapozott véleményformálás) helye. A nyílt és őszinte beszéd, a nyitottság a meghallgatásban alapvető fontossággal bír abban, hogy a szinódus a megkülönböztetés folyamata legyen. A megkülönböztetés nem reklámszlogen, nem szervezési módszer, vagy az én…..