Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szaz orszag

207 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha az USA-ba utazunk, garantáltan nem lesz nehéz éttermeket találni, hiszen egymást érik a gyorsétteremláncok és a beülős helyek. Első ránézésre a kínálatuk hasonlónak tűnhet a kínálatuk, azonban az USA-ban nem csak hamburger ehetünk. Bár mi csak három államban jártunk, már itt is jelentős…..
Ha az igazi, autentikus balkáni ízeket akarunk érezni, látogassunk el Bosznia-Hercegovinába, ami gazdag történelmének köszönhetően, és elzártságából adódóan még őrzi sajátosságait. Az ország konyhájára egyaránt hatott az Oszmán Birodalom, illetve a Szovjetunió, azonban a függetlenség elnyerése után…..
  Albánia elhelyezkedése következtében egy újabb példája a mediterrán konyhának, melyre történelme miatt igen nagy hatással volt a görög és a török konyhaművészet, és sok hasonlóságot mutat a szomszédos balkáni országokéval. Ahogyan keverednek a vallások az országban, ugyanúgy keverednek a…..
A görög konyhaművészet olyan nagymúltú, hogy a világ első szakácskönyvét is a görögök írták, időszámításunk előtt a 4. században. Napjainkban a görög gasztronómia sok hasonlóságot mutat a többi mediterrán országéval, illetve nagy hatással volt rá hosszú török uralom. A görög konyha rendkívül…..
India nagy kiterjedése, és a lakosságának vallási és etnikai sokszínűsége miatt a különböző régiók konyhája jelentős eltéréseket mutat. Általánossaágban azonban elmondhatjuk, hogy a helyi fűszereket, zöldságeket és hozzávalókat használják fel. Az indiai fűszerek a Selyemútnak köszönhetően már több…..
A tipikusan észak-európai, finn gasztronómia sok hasonlóságot mutat a szomszédos svéddel és orosszal. A zord időjárás miatt a finneknek igazán kreatívaknak kellett lenniük, hiszen nemcsak, hogy kevés alapanyag áll rendelkezésükre, de meg kellett tanulniuk tartósítani az ételeiket is. A halászaton és…..
A muszlim vallású Szaúd-Arábia konyhája szigorú szabályokat követ mind a hozzávalók, mind pedig az elkészítési módok szempontjából. Az Arab félszigeten a sivatagos területek mellett legelők, oázisok és pálmaligetek is találhatóak. Ennek következtében étrendjük a búzára, a datolyára és a…..
Libanon konyhája pont olyan híres, mint a kis ország történelme, hiszen a fogások ízletesek, változatosak és egészségesek. Tipikus közel-keleti, mediterrán konyháról beszélünk, melyre igen nagy hatással volt az afrikai, az arab és az európai konyhaművészet is. A török hódoltság és a franciák…..
Kanada gasztronómiája   Nem könnyű feladat Kanada gasztronómiájáról röviden írni, hiszen egy hatalmas méretű országról beszélünk, amely régióinak a konyhái között jelentős eltéréseket találunk. A kanadai őslakosoknak konyhája az ide települt európai (főleg angol és francia) étkezési szokásokkal…..
A tradícionális kazah konyhaművészet alapja a nomád életvitel, melyet az emberek hosszú évszázadokig folytattak. Ekkoriban a legfontosabb alapanyagok, az állattartás következtében a hús és a tej volt, hiszen a kietlen sztyeppéken nem igen találtak más hozzávalókat. A gabona és a zöldségek tehát…..
Üzbegisztán gasztronómiája tipikus közép-ázsiainak mondható, melyre nagyban hatott a török konyha, illetve a közeli afgán, perzsa és kazah népek étkezési szokásai. A szomszédos országok konyhájához hasonlóan sok tésztaételt és húst fogyasztanak, leginkább birkát, báranyt, marhát és borjút, ritkán…..
A kirgiz konyhát egyfelől a nomád életmód, másfelől pedig a szomszédos népek hatása hozta létre. A nomád életmód és a szűkös rendelkezésre álló alapanyag miatt a legfontosabb kérdés az ételek konzerválása volt. Ez megmutatkozik az ételek elkészítési módjában is, hiszen a legfontosabb az volt, hogy…..
A Seychelle-szigetek gasztronómiájnak alapját a kreol konyha jelenti. A szigetek az Afrika és Ázsia közötti kereskedelmi útvonalon helyezkednek el, így nem meglepő, hogy az ország konyháját is erős afrikai, indiai és kínai behatások érték. A Seychelle-szigetek volt egykoron brit és francia gyarmat…..
1. Óratorony, Victoria, Mahé 2. Napfelkelte, Mahé 3. Fél-tengeralattjáró, Eden Island, Mahé 4. Halraj 5. Moyenne-sziget 6. Villa, Cote d'Or, Praslin 7. Coco de mer, Vallée de Mai, Praslin 8. Vallée de Mai, Praslin 9. Óriásteknős, Curieuse-sziget 10. Curieuse-sziget 11.…..
Az Indiai-óceánban található Seychelle-szigetek lakossága a legkisebb Afrika államai közül. A Seychelle Köztársaság népessége alig 100 ezer fő, és a szigetek a 16. századik lakatlanok voltak. Jelenleg főként francia, afrikai, indiai és kínai bevándorlók leszármazottjai lakják. Az ország 155…..
Peru gasztronómiája nekünk kissé ismeretlen lehet, azonban Latin-Amerikában annyira kedvelik a perui ételeket, hogy több szomszédos országból csupán azért járnak át a turisták, hogy egy jót egyenek. A perui ételek igen fűszeresek és karakterisztikusak, gyakran használnak fokhagymát, chilit és…..
A hatalmas kiterjedésű Kolumbia konyhájáról nem egyszerű feladat röviden írni, és a 6 nagy régió konyhája is igen eltér egymástól. Ha mégis nagyvonalakban szeretnénk róla beszélni, elmondhatjuk, hogy a spanyol konyha volt rá a legnagyobb hatással, és az őshonos kolumbiai főzési szokások mellett…..
A karibi Dominikai Köztársaság konyhaművészete a spanyol, az afrikai és a közel-keleti, valamint az őshonos karibi konyha keveredéséből jött létre. A sziget adta alapanyagokból és fűszerekből készített fogások ízletesek és változatosak. Helyenként sok hasonlóságot mutatnak a többi latin-amerikai…..
 A természeti szépségeiről híres Costa Rica konyhája kevésbé ismert, mint például Mexikóé vagy Perué, és összességében elmondhatjuk, hogy az ételek igen egyszerűek, és nem is különösebben csípősek. A legfontosabb alapanyagok a rizs, a bab és a kukorica. Ennek ellenére mégis igen változatos az…..
Litvánia kultúrája és az ország konyhája sokak számára ismeretlen, mégis érdemes figyelmet szentelni neki, hiszen igazán érdekes ételeket kóstolhatunk meg, ha az országban járunk. A litván konyhaművészetre a szomszédos népek (lengyelek, ruszinok) étkezési szokásai voltak leginkább nagy hatással,…..
A hatalmas területű Oroszország konyhája pont olyan sokszínű és változatos, mint az ország maga. A több, mint ezer éves múltú konyha alapját a szláv és a közép-ázsiai étkezés keveredése alkotja, melybe a 18. századi cári udvarba érkező európai szakácsok hozták be az európai hatásokat. Az orosz…..
Belgium konyhája nem tartozik a legegészségesebbek közé, de bármit is kóstolunk meg, az garantáltan nagyon finom lesz. Természetesen itt is mutatkoznak eltérések a régiók között, illetve az évszakokra jellemzően, de általánosságban elmondhatjuk, hogy sok halat és tengeri herkentyűt, sajtot és…..
Az örmény gasztronómia egészen régre nyúlik vissza; már időszámításunk előtt is körvonalazódott. Azóta pedig folyamatosan formálódott. Az ország többek között római, perzsa, bizánci, arab, mongol, iráni és török hódítóknak esett áldozatul. A különböző hódoltságok hozzátettek a konyhaművészethez. A…..
Grúziában minden megtalálható: tengerpart, hegyvidék és termőföldek is, így az ország bőségesen el van látva alapanyagokkal. Ennek köszönhetően a grúz gasztronómia rendkívül változatos. A grúz konyha egyedülállónak számít, bár a szomszédos országok és a kelet-európai és közel-keleti hatások azért…..
Portugália földrajzi elhelyezkedése erősen befolyásolja az ország konyháját, hiszen az országot két oldalról is az Atlanti-óceán határolja, nem is beszélve a szigeteiről. Így tehát senki nem fog meglepődni azon, hogy étrendjük alapját a halételek és a tenger gyümölcsei képezik. Ezen kívül…..