Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mindennapi Montessori

74 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Rajzoltunk két fogat, az egyiknek mosolygós, a másiknak szomorú arcot varázsoltunk. Eztán készültek a kis kártyák, melyeket a gyerekek szétválogathattak annak alapján, hogy a képen látható élelmiszerek egészségesek vagy sem. A mosolygós foghoz tartoztak a zöldségeket, gyümölcsöket…..
  A színtanulás kiváló móka a kicsiknek. Mi a pirossal és a kékkel kezdtük mókusos játékunkat, mert tapasztaltuk, hogy ezt a két színt néhányan összekeverték. Szőttünk a játék köré egy apró mesét is, mely szerint minden mókus a tányérjával azonos színű makkot tudja megenni, így segíthetünk a…..
  Nyitott csőrű madarat rajzoltunk egy kartonra. A nyitott csőrt kivágtuk, így a gyerekek etetni tudták a madárkát. A kartont hátulról megerősítettük egy karton talppal, s az egészet egy tálcára helyeztük. Zseníladrótból hajtogatott halacskákat tettünk a tálcára, s egy csipeszt. A gyerekek a…..
  Őszi hetünkhöz tököket vágtunk ki, s különböző érzelmeket kifejező arcot rajzolunk a „tökfejeknek”. Mindegyikből két azonos készült. Először közösen megnéztünk egy sorozatot, elmondtuk, milyen érzelmet fejeznek ki. Mi magunk is megpróbáltunk kedves, mérges, vidám, szomorú… arcot vágni. Eztán…..
Két adagot rajzoltunk a levelekből és a gombákból. Az egyik adag a levelek és gombák valós színeit kapta, a másik adag fekete lett. Eztán lamináltuk, kivágtuk és el is készültünk a párkereső játékkal. A gyereknek először megmutattuk az összes színes levelet és termést, s megneveztük, mit látunk a…..
Ha már Föld napja, akkor nézzük meg, minek örül és mitől szomorú a Föld. Rajzoltunk két Föld bolygót, az egyiknek mosolygós, a másiknak szomorú arcot rajzoltunk, majd lamináltuk a kész rajzokat. Eztán készültek a kis kártyák, melyeket a gyerekek szétválogathattak annak alapján, hogy hasznos a…..
Jó sok tojástartónk volt készleten, így ideje volt felhasználni azokat. Felfedező ládikót készítettünk belőle tavaszi projektünk keretében. A gyerkőcöknek egyből kincsesládává vált a tojástartó, én is így fogom innen említeni, hiszen tényleg kincsek kerülhetnek bele. � 10 egyenlő részre osztottunk…..
Kipróbáltuk, miként működik a sudoku bölcsis gyerekeknél. Mi a bölcsis tavaszi projektünkhöz készítettük a sudokut, így képeink a kiránduláshoz kötődtek. Szikla, tűzrakóhely, csónak és sátor volt a 4 elem, amit használtunk. Kezdetként a gyerekekkel megbeszéltük, mit látnak a képeken. Eztán…..
  Kör, téglalap, négyzet, háromszög, ovális vagy hatszög, a lényeg, hogy játsszunk!    A formák érzékelése is folyamatosan visszatérő elem a Montessori eszközöknél. Legalább annyira jellemző, mint a színek szerepeltetése. A formák világa is rengeteg lehetőséget tartogat magában, a legegyszerűbb…..
  A nevelési területek közül az érzékelés területe az egyik legösszetettebb csoport. Hiszen ahány érzékszervünk van, ahányféle lehet az érzékelés az erre épülő játékok is legalább ennyire széleskörűek és sokrétűek. Az érzékelés sokszínűsége miatt válik lehetségessé a Montessori legsikeresebb módja,…..
Bár már a neve is sugallja, hogy melyik nevelési területről lehet szó. Amikor a kozmikus nevelésről beszélünk, valójában mindenről beszélünk, ami minket körülvesz. A környezetünkről, a körülöttünk lezajló biológiai, kémiai folyamatokról. A Montessori módszer egyik legnagyobb egyedisége, hogy e…..
" A tudományos pedagógia rendszerét sohasem dolgozták ki és nem is került pontos meghatározásra. Valami olyan homályos fogalomról van itt szó, amelyről mindenki beszél, de a valóságban egyáltalán nem létezik."   Talán már nem mondok újdonságot, azzal, hogy a Montessori módszer számomra a nagy…..
A héten az utolsó fejlesztési terület amivel kicsit foglalkozunk az anyanyelvi nevelés területe. „A személyiség fejlődése során a gondolatcsere nagyon fontos.” A bölcsődés, óvodás kor a gyermekkor egy nagyon érzékeny időszaka, amikor a gyermekeket elkezdi érdekelni az írás és az olvasás, és…..
„Az érzékelési eszközökkel végzett munka felébreszti a szellemet, és felnyitja az érzékeket.”   A tegnapi elkezdett fejlesztési területek bemutatásával folytatjuk ma is, remélem, hogy számotokra is rengeteg hasznos információt tudunk majd mutatni, amik legalább annyira izgalmasak lesznek, mint a…..
„ Segíts nekem, hogy magam csinálhassam. ”   A Montessori bölcsőde, óvoda speciális fejlesztő eszközöket, úgynevezett Montessori-eszközöket használ. Ezek az eszközök a gyermekek számára játékok, melyek észrevétlenül fejlesztik készségeiket és képességeiket. Kifejlesztésüket maga Maria Montessori…..
A szúrós süni tüskéje most csodás színekben pompázhat. Hozzávalók Vastag karton Írólap Színes papír Olló Ragasztó Filctoll   Elkészítés Az írólapra felrajzoljuk a süninek a körvonalait. Az így kapott minta lesz a sablonunk. Ezt kivágjuk, majd sablonként használva kétszer körberajzoljuk…..
  Bárcsak a valóságban is ilyen egyszerűen lehetne alkalmazkodni az időjáráshoz. Szerencsére nekünk most sikerült.   Hozzávalók Kartonpapír Fonal Szívószál Olló Ragasztó   Elkészítés Az alapnak kék színű kartonpapírt használtunk, természetesen, ezt festési technikával is bármikor…..
 Szőlőfürt, pompomok, a szórakozás pedig garantált   Hozzávalók: Karton papír Színes papír Pompomok Fekete filc Olló   Elkészítés A rendelkezésünkre álló kartonból két egymással egyező méretű alapot vágunk ki. Érdemes használnunk sablont, ehhez tökéletesen megfelel a sima író lap is,…..
Nem csak farsang idején nagy móka jelmezbe bújni, egy öltöztető játékot hoztunk nektek   Hozzávalók: Karton alap Fehér vastagabb papírlapok Filctoll Olló   Elkészítés  A rajztudásunkra szükség lesz a következő játék elkészítésekor, ha nem fejből, másolva biztosan sikerül majd…..
Sokak szeretik ezt a kényes kérdést tépőzáras cipővel áthidalni, de egyszer mindenkinek meg kell tanulni bekötni a saját cipőjét.   Hozzávalók: Kartonpapír Festék Filctoll Cipőfűző   Elkészítés A kartonpapírunkból ovális formát vágunk ki. Ami maga a cipőnk lesz. A méret megadásánál…..
Már nem is olyan meglepő, hogy a legjobb játékok, általában a legegyszerűbbek, mint a Pet palack vagy az alufólia.   Hozzávalók: Gesztenyék Két azonos méretű edény Kanál a meregetéshez   Elkészítés Lehetnék nagyon szakszerű, és leírhatnám elképesztő hosszú körmondatokban, hogyan…..
  Bár alapvetően általunk készített játékokat mutatunk be nektek, azonban van egy két olyan darab, amit mi is nagy keresgélés után találtunk meg, és amiket bátran merek ajánlani otthoni használatra is. Ezek mind olyan játékok, amikkel nem találkozunk minden boltban, de érdemes kis időt szánni a…..
Zárjuk a kukucskálós játékunkat az eddigi utolsó elkészített verzióval, ahol a formáké a főszerep.   Hozzávalók: Nedves törlőkendő nyitható teteje Erősebb ragasztó Kartonpapír Filctoll   Elkészítés A nedves törlőkendőkről a nyitható tetőt kell majd használnunk. Legjobb esetben ez…..
Hogy mi a szabály? Játszd, ahogy szeretnéd     Ahogy ígértem is, találkozhattok nem általunk készített játékokkal is. A következő csodás darab e játékok sorát erősíti. Biztos voltam benne, hogy ez szerepelni fog ezen játékok között, bár már akkor is elgondolkodtam rajta, hogyan is fogom tudni…..
A mágnes tábla nálunk nagy kedvenc. Nagyon sokféleképpen lehet felhasználni. A kivitelezése kicsit nagyobb eszközigényű, de mindenképpen érdemes időt fordítani rá, hiszen később is rengeteg módon tudjuk majd hasznosítani.   Hozzávalók: Mágnes tábla Mágnes lap Rajztudás vagy nyomtató Fehér…..