Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rovarblog

23 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pókoktól való rettegés általában gyerekkorban kezdődik, a felső tagozatosak hülye vicceivel, az élénkebb fantáziájú lexikonbúvárok rémtörténeteivel, a szülők riogatásaival, majd folytatódik a B és C kategóriás horrorfilmekkel. Jó hírünk van: a pókoktól egyáltalán nem kell félnünk, ellenben…..
Kertünkben gyakran mi magunk tenyésztjük a vérünket szívó szúnyogokat, pedig kis odafigyeléssel megszüntethetjük a szúnyogkeltetőinket. Amikor éjszaka a fülünk mellett halljuk a zümmögést, vagy amikor a kerti parti alatt csapkodjuk a kezünket, lábunkat, azonnali megoldást keresünk a szúnyogok…..
Sokakat érintő probléma, hogy mire utalhat, ha patkányt látnak az otthonuk környékén, valamint mi a teendő, ha bebizonyosodik, hogy rágcsálók költöztek a szomszédba. Szakértőnk többek között ezekre a kérdésekre válaszolt. A Sokk a rovar? nevű Facebook oldalunkon követőink rendszeresen küldenek…..
A tavasz beköszöntével hirtelen életre kelnek a kullancsok is, és bár az apró vérszívók senki számára nem ismeretlenek, mégis sokkal több félinformáció és valótlanság kering róluk a köztudatban, mint tény. A Bábolna Bio biológusát, Dr. Vashegyi Ildikót kértük meg arra, hogy segítsen tisztázni a…..
Az elmúlt években a poloskák mellett hozzá kellett szokni a harlekinkaticák inváziójához is. Ez a "sok pettyes" katica nem ártalmas, bár csíp és büdös a váladéka, ugyanakkor nem nehéz ellene védekezni.  A harlekinkatica ugyanúgy inváziós fajta, mint a márványos- és vándorpoloska. A hideget is…..
Miközben Budapestet és környékét ősz elején sok helyen ellepik a poloskák, Bécsben szinte nyomuk sincs, miközben a két város klímájában nagy különbség nincs. Megkerestük az okokat. Ötnapos bécsi kalandozásaink legnagyobb meglepetése az volt, hogy egyetlenegy poloskával sem…..
Még egy poloskainvázió-szezont valahogy át kell vészelnünk, de utána már számíthatunk a Magyar Tudományos Akadémia kutatói által kifejlesztett hatékony csapdákra. A közelgő hideg idő elől tömegesen házakba, lakásokba húzódó vándor- és márványospoloskákról egy jót el…..
  Minden résen támadnak a mezei poloskák, amelyeket az utóbbi években kényszerültünk megszokni a lakásban. Kevesen tudják, de ellenük is kaphatók irtószerek. Az utóbbi években szinte már megszokott jelenségnek mondható az őszi poloskainvázió. Fontos tudni, hogy ezek a poloskák - ellentétben pl. az…..
rovarblog 2018.10.13 10:10:10
@Dezsike: Ahogy a bejegyzésben is írjuk, a poloskák ellen gyakorlatilag minden mászórovar elleni permet vagy aeroszol jó lehet, mi azért a Protecteket ajánlottuk, mert azokat ismerjük és próbáltuk ki. A szerek között persze van különbség, de az alapvető hatásmechanizmusuk ugyanaz. Hatnak közvetlenül lefújva a poloskát is, de a felületekre kijuttatva is kifejtik a hatásukat, mivel a rovar hozzáérve összeszedi a mérget.
Váratlan reggeli meglepetést és álmatlan éjszakát egyaránt tud okozni a nyest, amely mostanra belakta magát az ember közelébe, de azért ellene is vannak praktikák. A nyest kifejezetten cuki kisállat. Legalábbis annak szemében, akinek még nem randalírozott a padlásán, nem rágta szét az autója…..
Kellemetlen és szívós lakótársak a fáraóhangyák, amelyek kifejezetten a belterekben ütnek tanyát. Jó szerrel azonban ki lehet irtani akár az egész bolyt is. Előre szólunk: ha valakinek fáraóhangyákkal akadna dolga, bele se fogjon a különböző házi praktikák kipróbálásába!…..
A vakond jellemzően élethosszig tartó ellenfele a kiskerttulajdonosoknak. Tuti szer nincs ellene, mindenki másra esküszik, és most már itt a vakondriasztó golyó is. A Kisvakond karaktere a rajzfilmben cuki ugyan, de a saját kertünkben korántsem. Bár pusztítja a csigákat, százlábúakat, lótücsköt,…..
Ha nem figyelünk a konyhánkban, akkor könnyen az élelmiszermolyok eszik meg a kedvenc müzlinket, Íme, a tipplista, hogyan tartsuk távol őket!   A nyaralás alatt szellőztetés nélkül hagyott lakások különösen ideális körülményeket teremtenek az élelmiszermolyoknak, de a háziasszonyok rémálmának…..
Rengetegen szenvednek a házi portól, de kevesen tudják, hogy valójában a poratka ürüléke okozza a problémájukat. A házi poratka az ember környezetében mindenhol előfordulhat, azonban az atkák ellen könnyű harcolni. Mutatjuk, hogyan. Nem a portól, hanem az atkák levegőben szálló mikroszkopikus…..
A hazai pókok veszélytelenek, mégis sokan félnek tőlük. Hiába nem kell a csípésüktől tartanunk, van aki már a látványuktól is irtózik. Adunk néhány irtó jó tippet ellenük! Akadnak, akik gyakorlatilag pánikba esnek, ha megjelenik a közelükben egy pók, a legtöbb ember azonban szimplán csak irtózik…..
Egy német közmondás szerint a méheket Isten, a darazsakat pedig az ördög teremtette. Adunk tíz tippet az utóbbiak elleni harcra. Minél melegebb az idő, annál több problémát okoznak a darazsak. A rovarok a hőség miatt elsősorban azokat a helyeket keresik, ahol vizet találnak -…..
Nyáron szinte bármilyen esti szabadtéri programot megzavarhatnak a szúnyogok, amelyek ellen azonban számos szer bevethető. Kinek ne lenne ismerős a kép, amint éjnek évadján a fülébe döngicsélő szúnyogon felbőszülve párnával/légycsapóval/könyvvel a kezében üldözőbe…..
A levéltetvek a legelterjedtebb növénykártevők a lakásokban és díszkertekben. Elcsúfítják a friss hajtásokat, de szerencsére könnyű ellenük védekezni. Akinek növényei vannak, annak előbb-utóbb levéltetvei is lesznek. Ezt a kertészigazságot bárki tapasztalhatta már, ha kertje van, vagy a lakásában…..
Ha nincs otthon sörényes hangyászunk, akkor itt az idő felkészülni a hangyák elleni védekezésre. A hangyák ugyanis felébredtek téli álmukból, és mostantól bármikor bemasírozhatnak az életünkbe. A hangyák a méhek és a darazsak rokonai, több mint 12 ezer fajuk ismert. Szerencsénkre a mi éghajlatunkon…..
Végre itt a tavasz, megszabadulhatunk a téli gönceinktől, helyet cserélhetnek a tavaszi-nyári ruháinkkal. De nagyon ajánlatos figyelni a részletekre! A finom meleg ugyanis a molyokat is aktivitásra serkenti! Magyarországon kétezernél is több fajuk létezik, de nem kell kétségbe…..
A meleg a kullancsokat is előcsalogatta a búvóhelyeikről. Kiéhezve várják áldozatukat. Szerelkezzünk fel ellenük kullancsriasztóval és kiszedő csipesszel!..
Egy kis matekra is szüksége lesz mostantól az egér- és patkányirtáshoz. Uniós előírásra megváltoznak a boltokban kapható irtószerek. Egy doboz hatóanyagát ezután négy dobozban kapjuk meg.  Rosszul teszi, aki márciustól rutinszerűen vásárol, majd használ fel egér- és patkányirtót. Nagy változás…..
Ha balsorsod úgy hozta, hogy lakótársadul szegődött az ágyi poloska, akkor szívós harcra készülhetsz ellene. Bárhonnan beviheted a lakásodba, ahol remekül el tud rejtőzni két vérszívás között. Nagyot téved, aki azt hiszi, hogy ágyi poloska csak elhanyagolt, zsúfolt helyeken, tömegszállásokon,…..
Ha valaki azt hiszi, hogy az ágyi poloska a nyomortelepek vérszívója, az nagyot téved. Bárki bárhonnan hazaviheti, otthon pedig kezdődhet a bújócska. Egy állat, amelyik igazán szereti az embereket. Mindig a testközelükben van, hiszen a lakóhelyüket szinte neki találták ki, kosztot és kvártélyt kap,…..