Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vinicius_

21 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemzeti ünnepünkön 1848 márciusának magyar hőseiről és forradalmárairól emlékezünk meg, miközben ünnepségeinken rendszerint kiemeljük és felsoroljuk céljaikat: egy önrendelkező, modern, haladó és szabad Magyarországról, mely túllép a feudalizmus és az idegen elnyomás béklyóin. Ugyanakkor annak a…..
A filmek szemléltetnek, fantáziánkra hatnak és elképzelhetővé, sőt átélhetővé tesznek történelmi eseményeket. Bizonyos tanárok mellőzik a filmek használatát - mondván, kidobott idő - mások kifejezetten ellenzik alkalmazásukat (mert szerintük a filmekben fellelhető esetleges hibák félreinformálják a…..
Nagy várakozással ültem be a moziba Lóth Balázs filmjére, a Most vagy soha! című történelmi kalandfilmre, mely annyi kritikát kapott már a bemutató előtt is, hogy valóságos össz-társadalmi polémia kerekedett belőle. Persze a várakozás részemről - hivatásomból adódóan - inkább a történelemhűség felé…..
Bonaparte Napóleon egy nagy történelmi alak, amellett nemzeti szimbólum (a franciák számára), sőt hős hadvezér és egy egész korszak jelképe is az európai történetírásban. Életét és háborúit tanítják ma is a világ gimnáziumaiban, mondhatni életútja a kultúránk részét képezi. Értékelése ugyanakkor…..
Vinicius_ 2023.11.26 22:21:09
@Jerico: És hosszan lehetne folytatni a sort a film hibáiról. Legalább még egy tucat történelmi hiba illetve csúsztatás jellemzi.
A világtörténelem egyik legsikeresebb és legérdekesebb alakja, Bonaparte Napóleon iskolai tananyag a gimnáziumokban, de amellett a filmvilágot is gyakran megihleti: Yves Simoneau 2002-ben egy sorozatot, Ridley Scott pedig idén egy egész estés nagyfilmet készített életéről (az utóbbi alkotás jelenleg…..
Az emberiség eddigi történelme során 1962 őszén került legközelebb egy atomháború kirobbanásához, a hírhedt "kubai rakétaválság" idején, amikor a konfliktus 13 napja alatt (1962 október 16 és 28 között) nagyon kevésen múlt egy nukleáris holokauszt bekövetkezése. Az esemény közelgő évfordulója a 61…..
Párizsban az 1789-es nagy francia forradalom kezdetét a Bastille ostroma jelentette, amikor a párizsi nép megtámadta a Bourbon királyok hatalmát jelképező, az elnyomást szimbolizáló és akkoriban börtönként működő hatalmas vár-épületet. A francia főváros belterületén helyet foglaló óriási,…..
Emlékszem azon a bizonyos napon éppen egy buszon ültem Szeged - Vásárhely között, amikor megérkezett hozzám édesapám SMS üzenete: "Fiam kapcsold be a TV-t amint tudod, mert valami nagyon nagy baj történt a világban". Éreztem rövidke mondatából, hogy tényleg valami szörnyűségről lehet szó és rohantam…..
Augusztus 20-án a magyar államalapítást és Szent István királyunkat ünnepeljük, arra a folyamatra emlékezve, melynek segítségével a magyarság beilleszkedett Európa népei közé. Az államalapítással a X század kezdetére a Magyar Királyság a középkori keresztény országok által elismert módon, a pápaság…..
A világtörténelemben a háborúk végkimenetelét és a különböző országok, birodalmak sorsát a fegyverek fejlődése alapjaiban határozta meg. A kőbaltától a mai modern fegyverrendszerek megjelenéséig három "állomás" is történelem-formáló hatásúnak bizonyult. Nézzük ezeket sorban. 1. Az első ágyúk és…..
Vinicius_ 2023.08.09 13:55:48
@Nietzsche.: Így van a puskák legelső európai harctéri használata a huszitákhoz köthető, akik a szekereik oldalfalára támasztva afféle mini-ágyúként használták azokat. Az 1420-as évek huszita harcaiban már bevetették ezeket. Előttük nincs infóm a puskák használatáról. Például a korban legközelebbi nagy európai ütközetben, a grünwaldi csatában (1410 július 15-én) a lengyelek és a Német Lovagrend katonái harcoltak egymással, de egyik fél seregével kapcsolatban sem esik említés puskákról.
Jerico Meg 2. - Az árok 2023.08.04 10:50:21
Jon Turteltaub 2018-as filmje az őscápáról (vagy megalodonról) a kritikusoknál nem aratott osztatlan sikert annak idején (és az IMDb-n sem tarolt) mégis hatalmas érdeklődéssel ment öt éve a mozikban, így egyértelmű sikerként könyvelhető el. Jason Statham megfelelő főszereplőnek bizonyult, noha…..
Vinicius_ 2023.08.09 09:50:14
A keresztes háborúk egy teljes történelmi korszakot öleltek fel, mely korszak 1095 november 18-án vette kezdetét a Clermont -i zsinat összehívásával és 1291 május 28-án ért véget Akkon elestével. A két említett dátum között pontosan 196 esztendő telt el, vagyis a keresztes háborúk korát is két…..
Vinicius_ 2023.08.07 11:42:07
@Marcusfia: Köszi szépen! :)
Bonaparte Napóleon kiérdemelte a történelem legsikeresebb hadvezére címet, hiszen élete 60 csatájából csupán hetet vesztett el [forrás] ami közel 90%-os győzelmi arányt jelent. Ugyanakkor az is elmondható, hogy még ő sem tudott volna ennyire sikeres lenni, tehetséges tábornokai nélkül.  De kire…..
Vinicius_ 2023.01.23 08:32:06
@Argus_: Igen. Amellett Gudin elesett (orosz hadjárat), Bernadotte átállt (a svédek koronáját akarta a marsallbot helyett), Ney megszállott lett, Mueat pedig lelépett. Davout megbízhatóan helytállt végig a lovasság élén és Napóleon oldalán.
A Szent István korától napjainkig terjedő, több mint ezer esztendős magyar történelem során számtalan pénzfajta fordult meg nálunk a Kárpát-medencében. A "vezérfonalat" természetesen a forint jelentette, melyet Károly Róbert (I. Károly) királyunk vezetett be először 1325-ben. Az első magyar…..
Az Aranybulla valóban történelmünk egyik legfontosabb dokumentuma, amit akkoriban azzal jeleztek, hogy arany pecséttel (azaz bullával) látták el és egészen Kossuth koráig (azaz több mint 6 évszázadra) sarkallatos (kiemelten fontos) törvénnyé tettek. Vagyis az 1222-es esztendő tényleg fordulópontot…..
Joszif Visszarionovics Sztálint sokan a történelem legvéresebb kezű kommunista diktátoraként tartják számon, ugyanakkor mások Adolf Hitler legyőzőjét és a nagy honvédő háború győztesét tisztelik személyében (főleg Oroszországban). Egyszerre tömeggyilkos és hős népi-vezető, népirtó és megmentő. A…..
Vinicius_ 2022.12.28 23:13:11
Az ókori Róma hadvezérei már a pun háborúk korától (vagyis a Krisztus előtti III. századtól kezdődően) híresek voltak arról, hogy szerették győzelmeiket hősies és hatalmas diadaloknak beállítani, melyekről terjengős hadijelentéseket küldtek haza a szenátusnak. Ezt az írsában megtett majd több helyen…..
Vinicius_ 2022.12.25 10:45:08
@gabesz7004: Az is elég rövid volt :) Csak épp nem "HADIJELENTÉS". Azt ugyanis mindig a csatát vezető hadvezér küldött a szenátusnak. Nem akárki írta csakis a parancsnok, mégpedig a csata lefolyásáról, a veszteségekről és a kivívott eredményekről. A maratoni futó egy egyszerű küldönc volt csupán.
Két nagy világégés alatt összesen 10 háborús karácsonyt töltöttek a katonák a frontokon 1914 - 1917 között 4 alkalommal és 1939 - 1944 között 6 esetben. A nagy háború legelső front-karácsonyán a nyugati front angol, francia és német katonái spontán "barátkozásba" kezdtek, átkiabálva egymásnak, majd…..
Ha a XX. századot külön kezeljük és a "legnagyobb" hadseregeket keressük, kifejezetten a létszámra fókuszálva, akkor alighanem ázsiai haderők jöhetnek szóba, mint a kínai, oszmán, perzsa, indiai vagy mongol haderő. Ha azonban az ütőképesség a fő szempont és a XX. század is "játszik" akkor már…..
A cím némi szubjektivitást tartalmaz, hiszen mit értünk az alatt, hogy "legnagyobb hadvezér"? Az a katonai vezető, aki élete során a legtöbbször tudott győzni? Vagy az, aki a legtöbb éven keresztül volt sikeres a hadjárataiban? Esetleg aki a történelem legnagyobb csatáiban diadalmaskodott? Netán a…..
Isten hozott a Vinicius blogon! A Marcus Vinicius név háromszorosan is kultúránk része: egyrészt mert valós történelmi személy, aki Krisztus korában élt, mégpedig a Római Birodalomban, ahol a Kr.e. 5 és Kr.u. 46 közötti élete során kétszer is elnyerte a consuli címet (és lett a birodalom legfőbb…..
Nemzeti király-dinasztiánk névadójának, Árpád fejedelemnek kiemelkedő történelmi szerepe aligha kérdőjelezhető meg. Ő vezette honfoglaló törzseinket a Kárpát-medencébe és ő védelmezte szállásterületeinket a honalapítást követő években. Ugyanakkor családjának valódi elnevezése ma is kérdéses.…..
A magyarországi rendszerváltás időszakát, vagyis az 1987 szeptemberi lakitelki találkozótól az 1990-es, első szabad választásokig tartó időszak sajátos hangulatát leginkább maguk a "szereplők" tudják visszaadni, pontosabban azok a képek, melyeken a rendszerváltás "kulcsemberei" láthatóak. Ezekből…..
Az eredeti történetet 300 címen, Frank Miller képregénye tartalmazza. Ennek 2007-es filmes adaptációja aratott sikereket a világ mozijaiban a Krisztus előtt 480-ban zajló thermopülai csata eseményeinek sajátos feldolgozásával. A műfaj: történelmi fantasy. A filmet Zack Snyder rendezte, mégpedig…..