Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gigleredina

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmklub Út a vadonba 2018.04.26 10:15:10
Érdemes-e feladni mindent, a városi élet kényelmétől a családi és baráti kapcsolatokig a teljes szabadság reményében? A főhős eldob mindent, ami a "civilizált" világhoz köti, és elindul egy úton, melyet maga választott. Az út egyszerre külső és belső: vándorlás országutakon, potyázás tehervonatokon,…..
gigleredina 2018.05.02 13:58:29
Ez a film nekem nagyon tetszett. Egy fiatal fiú életéről szólt, aki a szüleivel kapcsolatos feldolgozatlan traumák elől a természetbe való menekülést választotta, igen radikális módon. Meg akarta tapasztalni a teljes, tiszta szabadságot. Csak ő és a természet. De jól tette? Hiszen ha belegondolunk, az ősemberek idején nem volt civilizáció, csak a természet. És miről szólt az életük? A túlélésről. És hogy lehetett túlélni leginkább? Közösségben. A legtöbb emberben megvan az érzés, hogy távol a nagyvárostól, egyszerű életet éljen, de mindent és mindenkit feladni nem volt bölcs döntés.
Útja során leginkább olyan emberekkel találkozott, akiknek nem volt gyereke, és ezt az érzést adta meg nekik. A pénz eladományozása sem volt okos döntés, hiszen később dolgoznia kellett, hogy megélhessen és eljuthasson Alaszkába.
A film képi világa magával ragadott, a zene is jól érzékeltette a szabadság élményét számomra.
Azóta megnéztem még egyszer a filmet és akkor értettem meg valamit: Alex, amikor haldoklik, megbocsájtott a szüleinek. (Amikor Ronnal beszélgetett a csúcson és Ron azt mondta neki, hogy amikor majd megbocsájt a szüleinek, szeretni fog és ha szeret, isten fénye ragyog rá. És kisütött nap, ahogy a film végén is.)
Egy fontos gondolatot még elmond a film, amire Alex sajnos csak későn jött rá: "A boldogság csak akkor valódi, ha mással is megosztod."
Filmklub 1945 2018.02.28 10:39:05
Török Ferenc filmje egy, a magyar történelemben alig feldolgozott időszakról szól: a második világháború éppen véget ért, a főszereplők a hazatérő túlélők és az otthon maradottak. Szinte két, egymással összefonódó filmet látunk: a személyes történetek kusza, szubjektív hálóját és a…..
gigleredina 2018.02.28 15:37:41
A film címe már sokatmondó: mindenkinek van elképzelése a témáról. A film egy olyan időszakot jelenít meg, amely ritka, de fontos róla beszélni.
Két zsidó érkezik vonaton egy faluba. Két ládát vitetnek szekéren. Nem tudjuk kik ők, mit visznek, mi a szándékuk. Az érkezésükre az egész falu felbolydul, hiszen mindenkinek van valami múltbéli bűne, amit a zsidósággal szemben elkövetett, és most azt hiszik, hogy visszajöttek (vagyis vissza akarnak jönni). A félelem, a kétségbeesés tapintható. Ezzel, hogy nem tudjuk a zsidó emberek célját, olyan feszültségkeltő hatást ért el a rendező, ami zseniális.
Ahogy haladnak a szekérrel végig a falunban, úgy ismerjük meg a falusiakat: mindenki életébe picit belelátunk és mindenki bűnébe is. Láthatjuk, hogyan küzdenek a múltbéli szellemekkel, hazugságokkal. Egyre jobban elhatalmasodik a pánik, már senki nem ura önmagának, senki nem hibás, csak a másik. Közben pedig esküvőre készülnek. Az egyik szereplő nem bírja a nyomást és felakasztja magát. Esküvő persze nem lesz (a fiú elmegy a faluból, nem bírja tovább ezt a képmutató életet), de ez a kontraszt kicsit felkavaró volt nekem: esküvő helyett a halál jött el.
A két zsidóról csak annyit tudunk meg, hogy temetni jöttek, a fájdalom, a titokzatosság lengte körbe őket végig. A falubeli karakterek közül Rudolf Péter a kemény, pöffeszkedő "nagyember" szerepét nagyon hitelesen alakította. És mindenki szuper volt. Tényleg.
A téma erős, a film nekem nagyon tetszett, izgalmas és egyben szomorú is volt. Nagyon mély érzelmeket hozott felszínre nézőként is.
Ott voltam a vetítésen tegnap, izgalmas volt a rendezőt és az operatőrt látni, hallani.
Filmklub Füst 2018.02.14 11:19:17
Egy sarki dohányboltban összetalálkoznak, beszélgetnek az emberek. Mindenki hozza a saját történetét, gondolatait. Ahogy rágyújtanak, a füsttel együtt a történetek is lassan bontakoznak ki, és az átlagos mindennapok izgalmas emberi élettörténetekké állnak össze...