Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Varázsszavak

68 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már állt a karácsonyfa az óvodában, az emeleti nagy előtérben. Mosolygós óvó nénik díszítették minden évben, advent idején. A kis rózsaszín gömbdísz álmosan pislogott és figyelni kezdett. Gondos kezek mindig ugyanoda helyezték: egy magasabb ágra, a csúcsdísz közelébe. Így aztán igazán jól belátta a…..
Ez a cinke oly picinke,falevélbõl van az inge,pókhálóból a szoknyája,makkhéjból a csizmácskája. Csak füvön élt a kis zebra,de most rákapott a zabra;végül is elvitték Szobra,ott oktatják szebbre-jobbra. “Apám – így szól a kis bálna -,hadd mehessek el a bálba.”“Nem mehetsz el, fiam, Péter,nem vagy…..
Veszekedtem a kisfiammal, mint törpével egy óriás: – Lóci, ne kalapáld a bútort! Lóci, hova mégy, mit csinálsz? Jössz le rögtön a gázresóról? Ide az ollót! Nem szabad! Rettenetes, megint ledobtad az erkélyről a mozsarat! Hiába szidtam, fenyegettem, nem is hederített reám; lépcsőnek…..
- Anya, miért olyan mozdulatlanok ezek a sellők? - kérdezte tegnap a gellérthegyi sétánk után kislányom, amikor már a Gellért fürdő oldalában kukucskáltunk be a kerítés rácsai között és meglátta Gárdos Aladár Küzdelem a hüdrákkal című szoborcsoportját. Számára az a szó, hogy "sellő", a mesékből…..
Egy magas fa legfelső ágán élt a kis falevél. Mostanában nagyon szomorú volt. Hiába jött játszani hozzá a szellő, csak nem vidult fel.     – Miért nem hintázol velem? – kérdezte a szellőcske. – Láttam, most mindig egy kismadárral beszélgetsz. Ugyan, mennyivel mulatságosabb ő nálamnál? No, de találok…..
A sóVolt egyszer egy öreg király s annak három szép leánya. A fél lába már a koporsóban volt a királynak, szerette volna mind a három leányát férjhez adni. Hiszen ez nem is lett volna nehéz, mert három országa volt, mind a három leányára jutott hát egy-egy ország. Hanem amiképpen nincs három…..
Ez a vidám két makk-gyerek sose náthás sose beteg! Figyeljetek, elmesélem, Hogyan élnek nyáron, télen. Előbb bemutatom őket, a vidáman nevetőket, a lányt hívják Makk Marcsinak, a fiút meg makk Marcinak. Amikor a nap fellángol, kiugranak ők az ágyból, fel sem szárad még a harmat, a két…..
Brumi vagyok. Vagy ahogy mostanában hív a kisgazdám, Gyógyika. Hogy miért kaptam tőle ezt a nevet? Kíváncsi vagy? Elmeséljem? Vigyázz, hosszú lesz a történet, de nagyon érdekes, olvasd végig! Nekem van időm, bőven. Emberi számítások szerint közelítek a negyven évhez, de nálunk, plüssmackóknál…..
Az úgy kezdődött, hogy kinőttük a házunkat... Nagyratörő terveket szövögetünk körülbelül két éve. Olyanokat, mint például: - körülbelül 10 négyzetméterrel nagyobb házba költözni - legalább egy félszobával többel rendelkezni - külön szobában elhelyezni az ellenkező nemű kis porontyainkat -…..
Amit most leírok, kivételesen nem kitalált történet, nem a fantáziám szülte. Nagyon friss az élmény még, ezért gyorsan meg is örökítem, mert bár azt gondolom, soha nem fogom elfelejteni, az agy néha furcsa tréfát űz az emberrel és a kevésbé fontos dolgokat helyezi előtérbe, az igazán lényeges…..
Aranyalma ághegyen. Bari bég a zöld gyepen. Cirmos cica egerész. Csengős csikó heverész. Dongó darázs döngicsél. Esik eső, fúj a szél. Füsti fecske ficsereg. Gerle, galamb kesereg. Gyom között gyors gyík szalad. Harmatos hajnal hasad. Itt van már a zivatar! Jó az anya, jót…..
Mit keresek itt? – kérdezte magától Erika. Évek óta nem járt a házuk közelében elterülő erdőben. Ma reggel viszont azt érezte, hogy el kell indulnia arrafelé. Nagyon rosszul aludt, még rosszabbul ébredt. Hirtelen ötlettől vezérelve felhívta főnökét és életében először beteget jelentett. Ferenc…..
Dezső, a kiselefánt bánatosan lógatta ormányát az ágya szélén ülve. Időnként kipillantott az ablakon, de az a fránya eső még mindig nem akart elállni. Nagyokat sóhajtozott, mint akinek mázsás súly nyomja a lelkét. - Dezsőkém, még mindig pizsamában vagy? - Anyaelefánt csodálkozva csapta össze a…..
„Utazz el! Messzire! Most!” – belülről hallja a hangot, egyre hangosabban, ahogy szokta. Mindig, amikor a feszültség kezdi maga alá temetni. Sírni lenne kedve a kilátástalanság miatt, miközben dübörögnek fejében a felszólító mondatok. A pénz, amit a takarításért kap, szinte éhbér. Sokszor,…..
Mi a nő nekünk? Az egész világ maga, a szüntelen változás,Az anya, akinek testén át e világba léptünk, az első és végtelen önfeláldozás.Ő őrzi első lépteink, törli le könnyeink, testéből etet, szeretetéből nevel,Mindig megbocsát, ha kell és soha nem enged el, ő a fény, a meleg és minden ami…..
Öntsünk szappant, öntsünk gyertyát,kössünk csuhét, fonjunk szalmát,varrjunk apró bársonypárnát,tegyünk bele levendulát! Látod, én is angyal vagyok:meglepetést tartogatok!Saját kézzel készítem,beleteszem a szívem. Dióbogárka, papírpohárka,gyöngy-nyaklánc, tálka, festett madárka,gyurmavirágcsokor és…..
Szárnya van, de nem madár,repülőgép, amin jár,szél röpíti, az a gépe,így ül a ház tetejére. Ház tetején sok a drót,megnézi a rádiót,belebúj a telefonba,lisztet rendel a malomban. Lisztjét szórja égre-földre,fehér lesz a világ tőle,lisztet prüszköl hegyre-völgyre,fehér már a város tőle: fehér már…..
Suttog a fenyves zöld erdő,Télapó is már el jő.Csendül a fürge száncsengő,Véget ér az esztendő.Tél szele hóval faggyal jő,Elkel most a nagykendő.Libben a tarka nagykendő,Húzza-rázza hűs szellő.Suttog a fenyves zöld erdő,Rászítál a hófelhőVégire jár az esztendő,Cseng a fürge száncsengő.A kép forrása:…..
A hangyát egyszer utolérte egy nagy eső. Hova bújjék előle? Egy apró kis gombát látott meg a Hangya a tisztáson, odaszaladt és elbújt a gomba kalapja alá. Üldögél a gomba tövében, várja, hogy elálljon az eső. Ámde az eső egyre jobban zuhogott. Egy agyonázott Pillangó vánszorgott a…..
Az anyaság önismeret. Sokan mondták már azelőtt is hogy első gyermekem megszületett volna, de azt hogy mekkora igazság van ebben a mondatban, most kezdem felfogni. Egész életemben szerettem a csendet, a rendet, a nyugalmat, a pontosságot, a hosszú, pihentető alvást, élveztem azt is ha egyedül…..
Untuk a sok kirándulást,sok lazítást, meg pihit.Lehet, furcsa kimondani:fárasztó volt már kicsit. Nélkülöztük egész nyáronaz írást, a matekot,így ötöst és piros pontotegyikünk sem kaphatott. Bár volt úszás, fára mászás,nyaralás, a nagyinál,s élveztük, hogy locsolásért,palacsinta, fagyi jár, nyár…..
Amíg benned éltem, Bölcsőm volt a tested, Befelé figyelve Kívánságom lested. Mikor megszülettem, Bár szemedet láttam, Bevallom mostmár, Kicsit visszavágytam. Ám te megnyugtatón Karjaidba vettél, Felkínálva emlőd, Csendben megetettél. Lassan tisztult a kép, Erősítve bennem Keserédes érzést: Íme,…..
A Balatonban az jó, hogy nincsen benne cápaés nagymama is be tud menni, mert leér a lába. Nagymama az én kedvemért majdnem bármit megtenne,de még az én kedvemért se megy bele a tengerbe. Egész nap az árnyékban ül, de így is jó a kedve,ha elfárad ülve alszik és horkol, mint egy medve. Színes,…..
Varázsszavak Gulyás Gábor: Baba 2019.07.09 14:28:27
Győztél, megnyerted a legnagyobb harcot,Kifejlődött tested, csudaszép lett arcod.Kilenc hónap várakozás, mindennek van ára,Mutasd meg magad, gyere a világra.Elindulsz egy alagúton, vakító fény hívogat,Magad körül nem látsz mást, csak hatalmas arcokat.Mosolyognak, Téged vártak hosszú idő óta,Sírásod…..
Mikor „kacsalábon” jár a két cipőd, Mikor méretlen és örök az időd; Mikor az ajtókilincshez ágaskodni kell, Mikor az asztalt alig éred el; Mikor a játékból soha nem elég, Mikor a képzelet világot tár eléd; Mikor a homokból lisztet szitálsz, S a sárból édes csokitortát csinálsz; Mikor úgy lépsz az…..