Regisztráció Blogot indítok
Adatok
corto maltese

20 bejegyzést írt és 70 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Vannak olyan, negatív sztereotípiák, amikkel a fő-, ha nem az egyetlen probléma, hogy nem a megoldást segítik elő, hanem gyűlöletet keltenek. Ezeket szeretném megfordítani a következőképpen:   A rasszizmusnak nincs bőrszíne. Nincs olyan, hogy „fehér rasszizmus”. Az erőszaknak nincs neme. Nincs…..
Kedvenc publicistám írja a Népszava mai számában: „Budapest a főpolgármester-jelöltek előválasztási lázában ég.” Nem baj, ha Friss Róbert így érzi, mert van igazság a megállapításában. A baj az, hogy az ellenzéki sajtó is a budapesti előválasztás lázában ég, és hajlamos megfeledkezni a fővároson…..
corto maltese 2019.06.21 10:50:38
"Azt nem értem, hogy miért nem értik: az ellenzéki Budapest bázisán aligha lehet megalapozni a 2022-es országgyűlési választás győzelmi esélyét. "

Nem tudom, hogy értik-e vagy sem, de ebből azt veszem ki, mintha ettől az ún. ellenzéki sajtótól, médiától többet várnánk, mint ami. (Média, sajtó.)

Azt gondolom, hogy az előválasztás igenis nagy figyelmet érdemel, hiszen - szigorúan Magyarországon nézve - hatalmas politikai innováció. És - legalábbis elméletileg - 2 millió emberen tesztelhető. Nyilván ez túlzás, jóval kevesebben a választópolgárokat illetve a résztvevőket nézve, de arányosan nézve itt a legnagyobb lehetőség tesztelni ezt az egészet még 2022 előtt és ekkora "közönség" előtt. Sajnos, elég esetlen az egész létrejötte, stb., nem is vagyok optimista, főleg a résztvevő pártok miatt nem is annyira örömteli az egész számomra, de maga az előválasztás egy komoly politika történeti sztori lehet. Hogy történelmi az nem valószínű, de pl. egy miniszterelnök-jelölti előválasztás főpróbájaként nézve, annak előzményeként, azzá is válhat. Az előválasztás után pedig valószínűleg, majd újra nagyobb figyelmet kaphat az önkormányzati választás úgy en bloc: a Bivalynaszádi jelöltöttől Márki-Zayon át a budapesti kerületi polgármesterekig, akik szintén ugyanúgy háttérbe szorultak az előválasztás miatt.

De szerintem még akkor sem lesz az a feladata a sajtónak, hogy a 2022-es országgyűlési választásokra felépítse az ellenzéket, és az ellenzék győzelmi esélyeit növelje - ha jól értettem a felvetést. Mintha ezzel azt az egyébként eddig fideszes mantrát erősítjük, hogy nincs független sajtó.

Ráadásul esetleg az az ellenzéki sajtó (=nem kormánypárti?), aki nem akarja majd adott jelölteteket, pártokat erősíteni 2022-re, mert nem makulátlanok szerintük, az akkor majd "nem érti" és értetlen lesz jobb esetben? Rosszabb esetben, meg 'fideszügynök'? Az objektív média pedig örök mítosz marad?
corto maltese 2019.06.21 12:14:47
@Zöldi László: Értem, és ezzel egyet is értek! Én mégis mintha azt olvastam volna ki, hogy az ellenzéki médiumoknak azért is kéne foglalkozni a nem budapesti, hanem más országos ellenzéki eseményekkel, mert enélkül "aligha lehet megalapozni a 2022-es országgyűlési választás győzelmi esélyét". Ez az amit nem tudok másképp értelmezni mint valamiféle kapcsolatot illetve valamiféle elvárást és ebből fakad számomra ez az összefüggés.
Lányi András a Tanácstalan Köztársaság előadás sorozat keretében, melyben az ökopolitikát járják körül, nyilvánosan anarcho-konzervatívnak vallotta magát, most először. Kifejtette, hogy szerinte mi a rokon vonás a két irányzat között. Úgy vélte mindkettő az uralom, központosítás és az utópiák…..
corto maltese 2019.04.23 22:37:37
@marat: Köszönöm, javítva!
Ha már úgy érzed mindent elolvastál-megnéztél-meghallgattál Red Pill-témakörben, de még mindig szomjazol a tudásra, akkor itt az ideje, hogy fellapozd a Bibliát!..
corto maltese 2019.04.20 02:01:29
"Teljesen érthetetlen, hogy sok, ezt a történetet fontosnak meg tanulságosnak tartó vallásos (és persze kék pirulás) ember, hogyan képes a párkapcsolat/házasság mellett kampányolni."

Ha megnézzük a nő helyét mind az ortodox(abb) zsidó vallásúak, mind a konzervatív(abb) keresztények körében azért ez nem feltétlen érthetetlen annyira szerintem. Más kérdés, hogy az említett kampányolás manapság már anakronisztikus dolognak hat az emancipáció miatt, de vannak még erős vallásos közösségek, gyülekezetek, vagy csak gyülekezeti tagok, ahol még megállja a helyét a dolog. Általánosságban, a mai korban viszont tényleg nem állja meg a helyét az érvelésük persze. Az énekes Ákos "botrányos" megnyilvánulása is valami ilyesmiről is szólt. Szerintem ő sem bluepilles, de ettől függetlenül tuti, hogy házasságpárti.

Elvileg amúgy a kanonizált kereszténység ideális nőképe elvileg a szűz Mária lenne, akinek nagyon profánul és sarkosan szólva, a hipergámiáját maga Isten elégíti ki, így a belső kényszer - ha valóban hívő és vallásos az illető nő - megszűnik, mert Isten, Krisztus és az esetleges megváltás az ő célja (és nem pedig mondjuk Brad Pitt vagy a gold diggerség). Hasonló logika alapján képesek a szenvedélybetegeket vallással "kezelni" sikeresen (bizonyos szempontból a hipergámia is egyfajta szenvedélybetegség).

Érdekesség egyébként, hogy az apokrif Tamás evangéliuma szerint Mária Magdolna lélekben férfivá válhatott így méltó lett a krisztusi tanításhoz, de csak így, mert a női lélek ez alapján nem alkalmas a megváltásra, amíg lélekben (és így gondolkodásban) nő(i) marad:
"Íme, én biztatni fogom őt, hogy férfiúvá teszem; hogy ő is élő
szellemmé legyen, amely hozzátok, férfiakhoz hasonlít. Mert minden asszony, aki
férfiúvá lesz, be fog menni a mennyek királyságába."

Julius Evola a következőket írja Otto Weininger: Nem és jellem tanulmánykönyvét ajánlva:
"A római katolikus teológiában viszonylag hosszú ideig képezte vita tárgyát, hogy a nőnek vajon van „lelke” vagy nincs. Ennek kapcsán Szent Ágoston kijelenti, hogy „a nő nem Isten képére teremtetett”. A tézist, miszerint „a nők nem emberek”, még 1555-ben is megerősítették, s ennek értelmében a nők nem lehetnek igazi emberi lények – egy másik fajhoz kell sorolni őket. Hasonló felfogással találkozunk az iszlámban is. De nem találhatók nők a „Tiszta Földön”, az úgynevezett Nyugati Paradicsomban a távol-keleti hagyományok tanítása szerint sem, mivel ahhoz, hogy az idejutásra egyáltalán érdemessé válhassanak, először férfiúként kell „újraszületniük”. Ugyanilyen indíttatásból tette komoly megfontolás tárgyává a maconi zsinat, hogy az érdemes nőknek a test feltámadásának napján, mielőtt a mennyek országába belépnek, nem kell-e férfivá változniuk. Nyilvánvaló kapcsolat van továbbá ezen gondolatok és a Platón által a Timaios-ban leírt halál utáni lehetőség között, amelynek értelmében a férfinak – amennyiben önnön spirituális princípiumát az érzéki, testi elembe fojtja és azzal összetéveszti – ahelyett, hogy származási helyére az Égbe térne vissza, nőként kell a Földön újraszületnie. "

Na most a megváltás azt is jelenti kb. hogy helyreállítja az alma evés előtti tudatállapotát az embernek (kiszabadul a mátrixból) - azaz az eddigiek alapján a férfinak, férfiléleknek, férfitudatnak - ami számomra nem azt sugallja, hogy a mátrixból való felébredés lenne az almaevés, hanem ellenkezőleg, az alma evéssel pont a mátrixba esünk bele (egy nihilista, "tudás"alapú materiális világba). Kicsit tehát vitatkoznék, szerintem az alma nem is piros pirula, főleg, hogy Ádám nem hajtotta el Évát az alma evés után, sőt és nem is kék. Számomra nagyon materialista átértelmezése ez egy nem materialista történetnek, de nem azt mondom, hogy nem lehet így értelmezni, csak én nem tudom így értelmezni, főleg a mátrixos dolog miatt, amiben szerintem ugye inkább az ellenkezője történik.

A sámsonos magyarázatod viszont tetszik meg amúgy maga a poszt koncepciója is (a nyers megfogalmazást leszámítva, szövegesztétikai okokból, nem azért mert ne lenne benne feltétlen igazság).
corto maltese 2019.04.22 23:35:32
@The Cortez: Jól megleptek amikor ezt fejtegették a legutóbbi Apu-n, mert a Lilithes értelmezésről én is írtam már korábban (lsd. '6 ok, hogy miért lettem antifeminista' posztom).

Mindenesetre ez kevésbé bibliai, mivel nem a keresztény Biblia része az ő története, tehát a keresztények számára nem ismert, így okulni se tudnak belőle a keresztények. De akik ismerik se úgy okulnak ebből, ahogy logikusnak tűnne. Állítólag az egyik legenda szerint ő maga volt a kígyó, aki Évát meggyőzte - és ezt a verziót találta szimpatikusnak az ismeretterjesztő cikk női szerzője (she.hu-n olvasható), azaz azt, hogy kvázi Lilith a Sátán, ez számára az inspiráló mitológiai példa! (A másik verzió a démonná változás.) Függetlenül a két változattól, a lényeg, hogy habár tisztában vannak a feminista nők Lilith szerepével a zsidó mitológiában, ennek ellenére pozitív figuraként tekintenek rá, és gyakorlatilag az ellenkező tanulságokat vonják le belőle mint kéne. Szóval lehet Delilah is majd feminista ikon lesz a végén. :)
A Népszava mai számában két vidéki tudósító kapcsolódott az ügyeletes botrányhoz. Országszerte visszhangot keltett, hogy a Demokratikus Koalíció uniós kampánynyitó összejövetelén beszédet mondott Nagy Blanka, akinek a szoknyája alá fényképezett egy Pesti Srácoknál dolgozó újságíró. A mobiltelefonos…..
corto maltese 2019.04.19 00:11:43
"akinek a szoknyája alá fényképezett egy Pesti Srácoknál dolgozó újságíró"

Nem Pilhált védem, de ez nem így történt:

"A fotós nem guggolva, hanem állva, föntről lefelé készített képet, önhibáján kívül így sikerült." (Pilhál Tamás: Bocsánatot kérek! - Válasz Nagy Blankának, pestisracok.hu)

És tényleg: ha megnézzük az eredeti fotót, akkor tisztán látszik, hogy felülről készült a kép! Tehát nincs szó mobiltelefonos akcióról, mivel rendes fényképezőgépet használtak vélhetően, de aláfotózásról biztosan nincs szó.

Pilhál Tamást szerintem minden kritika megilleti, minden rossz amit elmondtak róla, jogos, bocsánatkérés ide vagy oda (ami álságos és hiteltelen), és Blankát is minden jogos védelem megilleti (de szerencsére megtudja védeni magát). Ellenben az a műbalhé és műhiszti, amit köré kerítenek pluszba, az szimpla manipulatív hangulatkeltés, főleg a DK részéről persze, de az ellenzéki média is felszállt erre a lóra (főleg a hvg, de ezek szerint a Népszava is)... És itt Blanka itt csupán egy eszköz pl. Dobrevék részéről (is), amit sajnos ő nem lát. Ez sem szól másról, minthogy a saját táborukat kiszolgálják, az egész továbbra is csak árokásás (ál)jobbról is, (ál)balról is. Remélem Blankának is leesik ez valamikor, és nem reklámozza ezeket a megélhetési politikusokat tovább a saját arcát adva.

Ez egy újabb zseniális gumicsont a NER részéről, egyszerűen generálja az ilyen gumicsontokat a NER logikája és médiája, az ellenzék pedig csorgó nyállal fut a gumicsontok után, és büszke amikor elkapja ezeket és rágni kezdi. Ez az egész csak a Fidesznek használ. Ismét. A dilettáns ellenzék egy része nem tudja, más része nem akarja felismerni (DK, hvg), amelyik meg felismerte és tudja is, mégis tolja, az meg valószínűleg fel van vásárolva (a Népszavát mint tudjuk tényleg felvásárolták, úgyhogy talán ők idetartoznak már).

A legkisebb probléma, hogy hány vesszőt használ Blanka, meg hogy Ujhelyiék indítani akarták. Legutóbb a képviselőnők bicskája sem a vesszőkbe tört bele, pedig megvan az érettségijük ("folytani"...)! Sokkal botrányosabb volt az. De ott van még jó pár képviselő (minden pártból), akiknek lehet, hogy diplomája van, de bődületes ostobaságokat mondanak, és van amelyik el is hiszi. Aztán lehet, hogy a vesszőket jól használják, de ettől még borzalmas őket a parlamentben látni. Mert őket nem csak akarták indítani, de be is jutottak. Blanka nem lógna ki tehát a sorból, sőt, inkább őt indítsák mint a régieket. (Még ha én nem is szavaznék rá illetve az ő indító pártra sem.)
Izgalmas gumicsont játszmába fogott a Fidesz, aminek talán most én is felülök, habár leleplező célzattal. A Jobbik elnöke, Sneider Tamás, régi skinhead nevén Roy, kiszirivágtatott felvételek és régi ügyek mentén hatalmas támadást kapott a habonyi propagandagépezettől. Aztán egy x évvel ezelőtti…..
  A napi.hu-n egy érdekes cikk olvasható nyugdíj kérdésben, ami az OECD elemzéséről ír a témában. Nem mennék bele teljesen a részletekbe, akit érdekel olvassa el (érdemes), pár dolgot azért kiemelnék belőle az alábbiakban. Óriási baj fenyegeti a rendszert (közvetlenül a nyugdíjrendszert, közvetve…..
A jó publicista a valóságérzékéről, a műveltségéről vagy az íráskészségéről ismerhető-e föl? Leginkább a jó mondatairól. Friss Róbert az egyik legpontosabban fogalmazó publicistánk, aki a Népszava mai számában a kormányellenes mozgalmak erőtlenségéről tűnődött. Megállapította, hogy „éhezősztrájkhoz…..
corto maltese 2019.01.28 12:58:51
"Például az egyetemi és főiskolai városokban tanító adjunktusokat és tanársegédeket, akik figyelemre méltó beszédekkel vétették észre magukat a helyi nyilvánosság előtt. Igen ám, de ők nem nagyon érdekelték a fővárosi műsorszerkesztőket."

A fővárosi műsorszerkesztő megnevezést nem tartom teljesen fairnek, mert pl. egy debreceni műsorszerkesztőt érdekli egy miskolci felszólaló? Inkább azt sejtem emögött, hogy az ellenzéki illetve ellenzéki pártlogika és narratíva szerint gondolkodnak ezek a műsorszerkesztők (fővároson innen és túl, ez nem népi-urbánus törésvonal), amiben a helyi arcok, felszólalók nehezen értelmezhetők máshol, más településen, kivéve ha átütnek valamit vagy eleve központi arcok (Hadházy, Szél, Blanka, Márki-Zay), amire vagy amikre aztán rálehet telepedni. Ezzel nem akarom őket felmenteni, mert a fentebb jelzett dolgon kívül abszolút egyetértek az észrevétellel: kb. ugyanazok az arcok vannak forgatva, szinte reklámozva és mintha rajtuk kívül más nem is létezne és ezen a gyakorlaton változtatni kéne. Ezzel ők is hozzájárulnak, hogy szinte belterjessé és unalmassá válnak ezek az arcok, afféle közhelyekké válnak az "ellenállás arcai". Végső soron elinflálódnak és hatástalanok lesznek, mind karizma, mind szimbólum szempontjából, ha nem mutatnak másokat is, jelezve, hogy nem csak ők léteznek. Tehát nagyobb potenciál van a társadalomban, mint ami csak a bejáratott és felkapott arcokból következne, de az ellenzéki média megspórolja, hogy erre rámutasson.
Az anautokrata nem egyenlő az antiautokratával és tekintélyellenességgel. Lényegében az elnyomás, zsarnokság, azaz a feltétlen tekintélytől való mentességre való törekvő egyént jelöli, de a feltételes tekintélyt ez még nem zárja ki, mert nem a tekintéllyel van problémája, nem a tekintély ellen van,…..
Forradalmi Forrás Mi a fasz van? 2019.01.16 10:45:34
Mi a fasz van?   „Rabszolgatörvény” – fontos a drámai elnevezés, igen. De egy pillanatra se gondoljuk azt, hogy valami új törvényről lenne szó. A kapitalista kizsákmányolás nem most szabadult rá a dolgozókra. Törvényekkel már a 90-es évek elején bebetonozták. Erről szól a Munka Törvénykönyve, ezt…..
corto maltese 2019.01.17 11:14:22
"Ha mindenki állandóan sztrájkra kész lenne, akkor folyamatosan sztrájkok lennének, "
Szerintem ez a hozzáállás mindenben a kulcs. Gyakorlatilag a Fidesz antidemokratikus, jogállamellenes viselkedése kiváltja az organikus társadalmi átrendeződést, azaz a társadalom demokrácia és jogállam igényének tudatos formáit kényszeríti ki, egy alapvetően konformista társadalomból. Jó esetben! Nem biztos, hogy ez sikerrel jár a társadalom részéről, ha nincs meg a kellő igény rá. Még nem látni elég erősen ezt az igényt.

Ez szerintem arról is szól, hogy a magyar társadalom, vagy megtanulja, hogy a demokráciát nem fentről kapjuk és nem az elitista illetve igen hamar azzá váló pártoktól kell várni (mint rendszerváltáskor), hanem alulról kell kikényszeríteni, azaz részt kell benne venni. Persze ez nem egyszerű, Franciaországban vagy Nagy-Britanniában a demokráciához vezető utat komoly társadalmi nyomás alakította ki több száz év alatt, polgárháború, vér, sztrájkok, stb... Nálunk ilyen nem igazán volt, gyakorlatilag soha, egy-egy villanást leszámítva (talán 1956 volt az egyetlen ilyen villanás). Úgyhogy ez a társadalom nagy próbája, akar-e egyáltalán valódi demokráciát, amiben tényleg a magyar emberek vannak képviselve, nem pedig pillanatnyi érdekek és igények vannak csak kiszolgálva. Azzal hogy négyévente szavazzunk, nem lesz igazi demokráciánk, a négy év alatt továbbra is kellenek nyomásgyakorló eszközök, ha nem érvényesül az arányosság elve. (Az arányosság elve viszont tényleg romlott 2010 óta.) Csak hát amíg az ellenzéki arcok rátelepszenek ezekre, és megpróbálják a maguk szája íze szerint terelni a dolgokat, gyakorlatilag ki fogják csinálni az egészet. Ahogy te is írtad, most ellenzékben számukra hirtelen vannak dolgozók, ha hatalomra kerülnek, megint nem lesznek. A sikeres sztrájkra és sztrájkgyakorlatra viszont sokkal nehezebb lenne rátelepedni, és ha az képes lenne megszerveződni, akkor ellenzéki hatalom esetén is megőrizhetné a saját jogon kivívott nyomásgyakorló erejét. Nagy vívmány lenne a magyar demokráciában és a magyar társadalom demokrácia tesztjén ez egy pluszpont lehetne és egy jó irány. Tehát valahol az ellenzéknek hosszútávon nem éri meg hogy a sztrájk sikeres legyen. És ha erre rájönnek, tuti hogy szabotálják.
Kissé rendhagyó poszt a következő, egy érdekes írásra szeretnék reagálni egyrészt az alábbiakban, eredetileg kommentnek szántam, de annak túl hosszú lett és a végén már eltértem az eredeti tárgytól, ha nem is teljesen. Az írás, amire az írás egy részében "reagálok" IDE kattintva olvasható, de az az…..
corto maltese 2019.01.15 00:32:41
@Haloperidol:

Nagyjából, igen, de azért lehet és szerintem kell is sokszor ezt árnyalni. Én is csak ezt próbáltam (nem állítom, hogy teljes sikerrel), mert ha sarkosan fogalmazunk, akkor véletlenül vagy szándékosan félreértenek. Ahogy történt Watsonnal is. Annyira régimódi, PC kor előtti, hogy már anakronisztikus jelenség. Rossz korba öregedett?

Az viszont szerintem nem csak a PC kultúra "bűne", hogy ilyen irányokban nehézkes kutatni. A bizonyító illetve forradalmi erejű kutatások eredményeinek ilyen esetekben kiszámíthatatlan következményei lehetnek, emiatt van egy érthető és jogos félelem (pl. atombomba). Az etikus tudomány mint írtam ezért lenne fontos, hogy odafigyeljen arra, hogy mikor, mit és hogyan tálal (ugye a klisé szerint mondva mikor "érett" meg rá az emberiség), de nem a PC fasiszták miatt. Ha miattuk, akkor az már rég rossz és nem felelős tudományos magatartás, hanem csupán öncenzúra lesz és a tudomány mivolta is megkérdőjeleződik.

Valós probléma, hogy ennek ellenére ellenkező előjelű kutatások megvannak futtatva, sőt dogmásítva - mint amit te is említesz a kommentedben (Hammer). Na ez már viszont lehet a szélsőséges PC kultúra bűne, idézőjel nélkül. És ez már nem etikus tudomány, hanem gyakorlatilag PC-fasiszta áltudomány. De talán ezek nem is egyszerűen PC mániákusok, hanem kultúrmarxisták. Igazából a PC-t csak felhasználják, de ugye ők maguk nem élnek vele: mennyire rasszista és kirekesztő már, hogy "elnyomó fehérek" vagy "elnyomó férfiak" esetleg "elnyomó (cisz)heterók". Ilyet egy következetes PC kultúrembernek nem illene mondania.
Sokakkal ellentétben nem tartom ördögtől valónak, hogy a Miniszterelnökség és hazánk mindenkori kormányfője a budavári karmelita kolostorba költözik. E jelentőségteljes, önmagán messze túlmutató cselekedet révén nemcsak a hatalom forradalmi, jakobinus-bolsevik ihletésű egységének tanával szakít a…..
corto maltese 2019.01.01 18:58:57
Remek írás! Igazából tényleg ez az épület és költözés a legkisebb gond a jelenlegi rezsimmel. Sőt, normális körülmények között, nem hogy gondja, de még ünnepe is lehetne egy jól működő magyar államnak. El kell ismerni azt is, amit jól csinálnak, és igazat kell adjak az írásnak. Ez még akár jól is elsülhetne, de csak ha normális és egészséges perspektívája lenne a hatalmi rendszernek, ez azonban továbbra sem látszik. Emiatt az ambivalencia továbbra is meg fog maradni, amíg ez nem változik. Szerintem még akkor is, ha majd más fog ülni benne. Ennek ellenére Orbánéknak szerintem sokkal jobban jön, ha emiatt támadják őket egyesek, mintha komolyabb dolgokat rónának fel nekik. A közbeszéd tematizálása, a gumicsontok kijátszásában rendkívül ügyesek. Maga az épület és a költözés nem gumicsont, de annak helyén való kezelésének hiánya már azzá teheti a témát. Orbánék számára a diktátorozás, most témánál maradva a pejoratív "királyozás", nem árt, a híveiket nem hatja meg, az ellenzéket pedig nem építi, talán csak le és legfeljebb gőzleeresztésnek jó.

"Jól tudom, sokan azért gyűlölik ezt az épületet, mert Orbán miniszterelnököt még inkább gyűlölik."
Ezzel azért ebben a formában vitatkoznék. Persze, megtörténhet, hogy majd gyűlölni fogják magát az épületet is, de ez inkább hosszútávú dolog, ha sokáig csak ő ül benne, akkor ez mondjuk óhatatlanul be is fog következni sajnos és azonosulni fog személyével az épület, amíg meg nem bukik vagy önként le nem mond a "trónjáról"... De azért talán ott még nem tartunk, hogy olyan szimbólum legyen egyesek számára, mint mondjuk a francia forradalmároknak volt Bastille. Mármint lehet van már ilyen, az lehet, de azért sokan még biztos nincsenek. :)
[Az előző részek IDE kattintva érhetőek el.]   A szabadság, rend, testvériség csak egyféleképpen jöhet létre: ha tudjuk, hogy mindezek Istentől és Isten által erednek. Úgy is mondhatnám, hogy Istentől ered a szabadság, rend és a testvériség együttese. Szokták mondani, hogy Isten egyenlő a…..
Kedves fideszes barátaim, szerintem most van mit újragondolni! Ez nem az a tüntetéssorozat, amit majd megunnak és hazamennek. Ez nem olyan, mint az eddigiek. Itt nemcsak az Orbán-fóbiások hagyományos Kossuth-téri flashmobja zajlik (persze az is), hanem a Fidesz és az ellenzék újszerű pozícióharca…..
Igazi vesszőfutás ez a történet a számára: az utolsó szövetségeseit is elveszítette ezzel az üggyel, és cserébe nem nyert semmit. ..
corto maltese 2018.12.03 16:04:10
@N. Barbie: Azt mondom én is, hogy a CEU vs. Fidesz az elitek közötti cicaharcról szól. Az átlag embert nem érinti és nem is érdekli, de ebből nem következik, hogy a Fideszt elitellenesnek tartom, nem is állítanék ilyesmit. Maximum látszat szintjén azok. Ellenben az hogy az ellenzék mennyire elitpárti, az teljesen világossá válik ilyen ügyeknél, azaz, hogy mire mekkora hangsúlyt fektetnek. Jelenleg számukra ez a legnagyobb ügye és problémája Magyarországnak, a többi másodlagos vagy eltörpül számukra. És ez nagyobb gáz az ellenzékre nézve, mint az a Fideszre nézve, hogy beleállt a CEU-ba.
corto maltese 2018.12.03 16:16:15
@lac1: Nem azt mondtam, hogy nem baj. Megvan a maga prioritása. A helyén kell kezelni. Az állatvédők nagy része, de még az aranyos kiscicák is esznek húst. Nagyon sajnálom, hogy a milliomos gyerekeknek ezúttal az amerikai diplomája miatt Bécsig kell utazni, Szabolcs meg BAZ megyében is biztosan sokan aggódnak értük, de sírni azért nem fogok miatta és álmatlan éjszakáim se lesznek. Ettől még nem leszek erkölcstelen.
corto maltese 2018.12.03 16:21:47
@Alick: A "nemzeti" helyett az "álnemzeti" szót használnám, a többivel egyetértek.
A mai magyar politikai valóság meghasadó tudatállapota egyre markánsabb szélsőségeseket termel ki. A kormányzó párt politikai légkör teremtésének hatása révén a képviseleti pártok jelenleg langyos víznek is kevesek. Ennek eredménye, hogy marginális, de anyagilag is támogatott körök hangos…..
(Az írás többi része IDE kattintva elérhető...)A konzervatív anarchizmusom tehát Istent, az Abszolútumot, az Abszolút Igazságot jelöli ki irányvonalul, az isteni Rendet, amely hatalom nélküli, de nem azért mert nincs hatalom, hanem mert a hatalom Isten és nem az ember kezében van. Isten kezében…..
Bejárta az ellenzéki sajtót a humorista mondása: „Három fasiszta jellegű kormánypárti televízió van: az M1, a Hír TV és az Echo TV.” Ezt mondta ki november 22-én a negyedikben, a Duna TV-ben. Persze csak vicceltem. Ha komolyan venném Fábry szavait, akkor bizony így kellett volna folytatni az…..
corto maltese 2018.11.27 16:29:27
@corto maltese: Most rákeresve a megnevezett adásra esik le (Sajtóklub, legfrissebb), hogy ez kinek a blogja... (Nem ismertem az illetőt, csak a blogketrecnek hála.) Mármint, hogy szintén egy NERszolgáé... Mindegy, a lényeg, hogy ez megerősíti amiket írtam, hiszen akkor ez már majdnem hivatalos véleménye a kormánynak. Az ominózus adásban nem felszólítás volt (via klubrádió), hanem csak egyébként korrekt módon megfogalmazott felvetés - ennyiben korrigálnék. Na de az adás alapján (utolsó 6-7 perc), ha még Bayer is ilyen elnéző (maradjunk annyiban, hogy a fidesz szélsőjobbja, hogy kikerüljük a fasisztázást, ami mondjuk nála tényleg rezgő léc), akkor már szinte első kézből tudhatjuk, hogy nagyon úgy néz ki Fábry ezt a félreérthető ironizálást (még) megfogja úszni , ami egyébként alapvetően normális lenne egy normális országban, de a NER-től ez kegy.
corto maltese 2018.11.27 21:50:21
@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: És ehhez szerinted a Duna Tv - a lefasisztázott köztévé asszisztál, és adásba engedi, ha komolyan gondolja?
corto maltese 2018.11.28 15:04:05
@Zöldi László: Természetesen elnézést kérek. Nem gondoltam arra, hogy csak névrokonságról és véleményhasonlóságról van szó, szerencsétlen egybeesés volt ez akkor. A nicknév nem álnév, az internet és a blogolás világában ez egy bevett dolog. A valódi névvel írók akik különcök ilyen szempontból. Azaz a többség nicknevet használ. Ilyenformán szerintem nem érdemes általánosítani pár hangos troll miatt. Én nem szeretném a nicknevemet trollkodásra használni, és nem azért követtem be az Ön blogját, hogy bosszantsam, de megértem, hogy bántja, nagy baki volt részemről. Még egyszer elnézést.
Több körben kérdeztük meg a magyar képregényes szcéna résztvevőit az elmúlt évről és a jövőről. Elsőként azoknak a kiadóknak a válaszai futottak be, akiknek a kiadványai nagyrészt csak közvetlenül rendezvényeken és néhány webshopban kaphatók. Akik válaszoltak (érkezési sorrendben): Kovács Milán…..
corto maltese 2018.11.27 13:39:29
@Bayer Antal: Én is köszönöm a választ! Igen, akkor kissé romantikus elképzelés volt a stabil egzisztenciális képregényalkotói szakma… :)

A velencei mese természetesen megvan. Remélem a próféta beszél belőled! :) Egyébként én már (kezdetnek) a rajzfilmeknek is örülnék, magyarul azokból is csak egy jött ki.

Egy dologban azért vitatkoznék, persze nem tiszteletlenségből! :) És kicsit hosszabb leszek mint illene, néha vannak ilyen grafomán hullámaim, ez most egy ilyen és előre is elnézést emiatt és szintén előre is köszönet, ha jut rá idő! (Ne vegye senki offenzívnek, vagy spamnek, remélem nem gond, ha itt és most adok ezeknek a gondolatoknak hangot.)

Értem és elfogadom én a facebook dominanciát és hogy pozitív a mérleg összességében, de ettől függetlenül mondjuk úgy, hogy szubkulturális közösségi szinten sajnálom, hogy nincs utódja a kilencedik.hu-n a fórumnak és csak az fb maradt. A knet a fórummal együtt egy aktív és (persze főleg a fórum miatt) interaktív oldal volt, ez a kilencedik.hu-ról már annyira nem mondható el (félre értés ne essék, természetesen ez nem a kilencedik hibája). Persze ez a sajnálat része erősen szubjektív, de a másik objektívebb része az, hogy szerintem sokkal átjárhatóbb és átláthatóbb volt a fórum (illetve általában a klasszikus fórumoldalak azok), valamint – annak ellenére hogy alapvetően nem csak valódi nevek voltak – jobban megismerhetővé vált az egész közösség, nem csak az azonos érdeklődésűek köre (pl. Marvel vs Képregénymúzeum gyűjtői nagyon ritkán találkoztak/nak volna szerintem egy-egy izolált fb csoportban a sok közül). Tehát azért sokszor belenéztem más-más topikba, így olyan képregény és képregényszerető személy (!) is a látóterembe került, amiről amúgy nem is tudtam volna vagy alapból nem tartottam érdekesnek és az fb csoportjába alapból be se léptem volna (a profilját nyilván be se jelölöm ha személyről beszélünk, hiszen nem is ismerném).

A facebookon nagyon izoláltak a különböző csoportok, most hasra ütök, lehet pont rájuk nem igaz, csak a példa kedvéért: a marvelesek jó része nem ismeri a fumettis keménymagot és viszont, ellenben ez a fórumon sokkal inkább szervesen és oldottan közelebb került egymáshoz anno, ha más nem a kiadók topikjában (ahol olyan kiadókat is megismertek amit máshogy amúgy nem, és itt is konkrétan a kiadót ismerték meg, nem csak a termékét, nem egy kiadói oldallal kommunikáltak elsősorban hanem egy konkrét személlyel), aztán meglátták a másikat utolsó kommentként egy teljesen más topiknál és ismerve a másikat kíváncsiságból simán rákattinthattak arra a topikra és az illető már is megismert egy másik témát, amit amúgy nem (még ha csak egy-egy komment erejéig, de hosszútávon ez akár többet is eredményezhetett).

És még ha ebben tévednék is, szerintem a párbeszédek is gördülékenyebbek egy klasszikus fórumon. Értem, hogy a kiadói kommunikáció jobban megy, és nem is várom el tőlük, hogy ott ne létezzenek, nagy ziccer lenne kihagyni, teljesen érhető, de itt is a közösségi és a klasszikus fórum szintre gondolok. A facebook szerintem nem jó fórum. Sok mindenre nagyon praktikus, sok mindenre nagyon jó (esemény, reklámozás, közvetlen elérése a másik személynek), persze, de a klasszikus fórumformátumok, oldalak tekintetében erős visszafejlődésnek tartom. Pl. ha rányomunk egy válaszra, akkor nem a citált kommentre utal a hiperlink, csak a megválaszolt komment gazdájának a nevét írja a válasz elé, de hogy melyikre reagált az illető, azt a kontextusból és macerás visszatekeresékből kell kibogarászni egy komoly és hosszú vitánál. Egy komolyabb, hosszan (akár hónapokon át elhúzódó) beszélgetésre, vitára jóval kisebb a lehetőség, mert egyszerűen kényelmetlen és követhetetlen egy (fórumokhoz képest) igen rövid idő után. Ráadásul a visszakeresés is sokkal bonyodalmasabb. Berakja az ember az fb csoportba a posztot, páran reagálnak, kisebb vita persze még kialakulhat, aztán elhal a következő poszttal, és pár hét múlva, már csak ha valaki legörget 0,5 km-t akkor találhatja meg véletlenül (!) esetleg az őt érdeklő vitát és posztot, de azt friss vérként már nem tudja beindítani, mert macerás újra folytatni is. Így ha valaki belép a csoportba, akkor nem tud archívumot böngészni, adott témát az elejétől újra olvasni, adott témakörön belüli topikok között keresgélni (ezekre nincs külön fb csoport, ha nem csak úgy néha megjelennek az fb csoporton belül, aztán ahogy jöttek eltűnnek), ellenben a legjobb esetben is kicsit már belterjes párbeszédekbe futhat maximum bele, amiknek az előzményét nem tudja visszakeresni, pedig lehet hogy amúgy egy izgalmas vita tartalmas résztvevőjévé válhatna ezáltal a továbbiakban. Tehát a fórumozás dinamikája szerintem az fb-n nagyon ad hoc és rövid életű, és jóval kisebb mélységéket enged meg, mint egy klasszikus fórum.

És most karakterlimit miatt következő hsz-ben folytatom… :)
corto maltese 2018.11.27 13:41:03
(Az előző hsz-em folytatása)

Arról nem is beszélve, hogy még ma is releváns tudásanyag is eltűnt a fórummal együtt a magyar képregényes kultúrából, afféle képregényiskola (minimum középiskola:) tűnt el. Anno a fórumot olvasva már akadémikus szakértőnek érezhettem magam adott témában ha végig olvastam egy-egy topikot. Persze nem voltam és lettem az, de nagy élmény volt, ami sokat hozzáadott a képregények szeretetéhez (és a vásárlási kedvhez, hogy az esetleg erre járó homo oeconomicusokat is meghassam:). Most szakosodott oldalak, csoportok vannak, de ezek már nehezen visszaolvasható tudást halmoznak fel, emiatt, hiába zajlik egy beszélgetés már-már egyetemi szinten, míg a következő "általános iskolás" szinten (remélem érthető, hogy ez most nem dehonesztálása a kommentelőknek, hanem a témában való elmélyedésre gondolok), nagy esetleges mit szed magára az "iskola" "hallgatója" (a csoportba látogató személy). Más szempontból persze elismerem, hogy kikerülhetetlen és jónak is nevezhető a facebook.

Persze lehet idealizálom a knet fórumát (technikai oldalról viszont nem gondolom) és elfogult vagyok, mert én - az interjúból általalam kiolvasott - a fórum agonizációjából már kimaradtam, no meg igen erős nosztalgiával gondolok vissza rá, éppen a legaktívabb időkre. Tudom, hogy ennyi idő után csak egy jelentős (és akár költséges) reklámozás után és baromi lassan lehetne újra éleszteni egy ilyen fórumot, ráadásul nyilván már sokkal kevesebben jönnének még így is, tehát tudom, hogy ez a hajó nagyjából már elment (ha nem is örökre), csak nem gondolom, hogy ez szükségszerű volt – ha jól vettem ki az interjúból - sokkal inkább kényszerszerű. Nagyon kár érte.

Most megint baromi hosszú lettem, remélem nem volt időrabló minden gondolatom, ha elolvasásra került és elnézést az esetleges csapongásokért is, és erről eszembe jutva és megint magam mellett beszélve, beugrik, hogy az fb-n ilyen hosszúakat képtelenség kommentezni, mert az még tovább fokozná az ottani beszélgetések macerásságát, meg azok az apró betűk, stb...

Egyébként még egy - ígérem utolsó - megjegyzés és röviden... :D A rendezvénylátogatás népszerűsége szerintem nem feltétlen korrelál az fb eseményszervezési és reklámozási lehetőségeivel, persze ez csak spekuálció részemről, de szerintem ha nem lenne ez a baromi erős képregényfilmes felhajtás és azt kísérő jelenségek az utóbbi években, sokkal erőteljesebben stagnálna a magyar képregénypiac (is), fb ide vagy oda. Persze, elfogadom, hogy ez egy elég pesszimista hipotézis, mert tudom, hogy nem csak Marvel/Dc fogy és kerül kiadásra, de azért szerintem ez inkább belejátszik a tendenciába, mint az fb. :) Ami szerintem engem ebben picit megerősít, hogy pl. a mangásoknál én nem látok növekedést, persze az animék népszerűek, meg a kapcsolódó rendezvények, de ott (tippre) szerintem nincs ilyen felfutás, mint a nyugati képregényeknél, sőt ha nem is csökkent feltétlenül, de szerintem simán max. stagnál a japános (anime, manga) érdeklődésű szubkultúra létszáma és a piac is.

Még egyszer elnézést hogy csak ilyen hosszan tudtam kifejteni, illetve az e miatti dupláért.
corto maltese 2018.11.27 14:32:29
@Bayer Antal: Megértem, hogy nem csinálták tovább ilyen körülmények között, és az addigiakért is nagyon hálás vagyok nekik. Akkor lényegiben egyetértünk, ahogy olvasom a másik kommentet is, csak én még nem végeztem el a gyászmunkát ezidáig, de most így erről beszélgetve sikerült talán eljutnom végre az elfogadás fázisába... :D Köszönöm a segítséget ebben és a válaszokat! :) A legjobbakat!
Az első rész IDE, a második rész pedig IDE kattintva elérhető, a további részek pedig IDE kattintva érhetőek el. „Mi az anarkizmus?” - tette fel a kérdést Aradi Viktor (1883-1937) Erdélyi Viktor írói álnéven a Napkelet című kolozsvári folyóiratban (2:1/2; 1921) és ezzel a címmel írt cikkében…..
Az első rész IDE kattintva olvasható, az írás többi része pedig IDE kattintva érhető el.   Az Abszolútumnál magasabb értelem nincs, hiszen az az abszolút értelem birtokosa is egyben. Az abszolút egyfajta statikus megjelölése a folytonos végtelennek, tehát végtelen értelemnek is nevezhetjük, Istent…..
Címes hírben olvastam, hogy a két tévészemélyiség visszatér a nyilvánosságba. A Nemzeti Televíziónak is nevezett N1TV-n Perjés Zoltán moderálásában lesz egy Saller című műsor, amelyben Balogh Gábor, Bencsik Gábor, Gulyás Balázs és Para-Kovács Imre társaságában beszélgetnek közéleti kérdésekről.…..