Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gregor

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szabó Tibor Benjámin a hvg-ben intézett nyílt levelet L. Simon László NKA-elnökhöz a könyvszakma megmentéséért könyörögve. (A címbeli irodalmi képzavart tőle kölcsönöztem, ha kéri, szívesen visszaadom.) Szabó úgy ítéli meg, hogy a könyvszakma most már csak…..
Gregor 2014.04.18 15:17:18
Szakmabeliként a poszt utolsó mondataival egyetértek és az is igaz, hogy egy v. több törvény kihirdetésétől nem lesz több kp-je senkinek. A többihez:

De igen: a lejárt kereskedői tartozás az egyik fő gond. Milliárdos nagyságrendű összeg (+kamatok) hiányzik emiatt a magyar kiadói szakma gazdálkodásából. Lehet azt mondani, hogy a kiadók, ha megkapnák, eltapsolnák újabb eladhatatlan könyvekre (mert a kiadók hülyék), de sztem lehet azt is mondani, hogy van jópár kiadó, amely értelmes fejlesztésekre költené. Például az e-könyvkiadásra, amely elöl ma a forrásokat személyes tapasztalatom szerint éppen a nyomtatott megjelenések körüli kényszerű előremenekülés veszi el.

Kedvezményparádé: A vevők jelentős része már egyáltalán nem vásárol teljes áron. Megvárja, hogy pár hónap (v. hét!) elteltével hol jelenik meg a "vágyott" könyv engedménnyel. Az e-könyv-kiadók egyik szándéka, hogy megakadályozzák ezt a jelenséget az e-könyvek piacán.
(Egyébként a könyvkiadás nem úgy működik, hogy hány olvasónak adhatjuk ajándékáron a könyvet, hanem úgy, hogy az adott szerző és téma ismertségéből, népszerűségéből, keresettségéből (Valamint pl. a jogdíj-feltételekből) milyen működőképes kalkulációt lehet kihozni.)

A visszárus modell az érthetetlenségig leegyszerűsítve forog itt. A bizományosi modell egyoldalúan a kiadóra hárítja a nyomdától az olvasóig tartó út teljes kockázatát. A visszárus modell NEM a kereskedőre teszi át ugyanezt, HANEM megosztja a két szereplő között: egyfelől a kereskedő válogat, másfelől a kiadónak megegyezés szerinti határig visszavásárlási kötelezettsége (!) van az eladatlan példányokra.

Egyébként tudomásom szerint az Amazon - egyelőre - nem jön.
Az e-könyv áfája az EU saját jogalkotási menetrendje szerint 2015. jan. 1-től a kedvezményes körbe tartozhat, reméljük nem jön közbe semmi. Ha valaki tud biztosabb infót, megköszönjük.
Előbeszéd Elvileg, ha van egy jó hangkártyám, meg egy-két jó szoftverem, már tudok zenét csinálni. Gyakorlatilag viszont nem lett belőlem sem Mozart, de még egy Lagzi Lajcsi sem. Az ekönyvekkel sincs ez másképp. Még ingyenes eszközökből is van sok, de a kereskedelmiek sem…..
Közeledik a karácsony, meg egyébként is: adni jó. Fura dolog, de egyre több olyan ajándék van már a piacon, amit nem lehet konkrétan megfogni, vagy hogy stílszerű legyek: polcra rakni. Például lehet apunak (vagy anyunak ;-) venni ajándékba másfél óra tankvezetést. (Aki teheti,…..
Gregor 2013.11.28 13:33:21
@Tgeo: Bocs, addig nem jutottam el, csak az üzletszabályzatukat néztem meg, meg ilyeneket. Akkor másodikok vagyunk:-(
Gregor 2013.11.28 13:09:35
@Tgeo: Végignéztem egy párat, én az AppleStore-ról tudok. Hol van még?
„Szerintem igenis jót tenne a több tudomány a világbéke ügyének” (jvizkeleti kommentje) Hát nem.  Kezdjük ott, hogy világbéke soha nem volt. Nincs most sem, és nem is lesz soha. Az ősember ledöfte a mamutot, a hússal hazafelé baktató ősembert leszúrta a…..