Regisztráció Blogot indítok
Adatok
C.M.

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rájöttem! Kenyér 2009.06.15 16:46:00
A magyar ember kenyeret eszik, vagy legalábbis evett évszázadokon keresztül. Friss, fehér, puha kenyeret, amely tápláló és egyszerű is. Sajnos, mint annyi szép hagyomány, ez sem maradt meg: előbb megjelentek a különböző préselt, "extrudált" kenyerek, amelyek inkább…..
Egy gyönyörű állapotú, szörnyű kínokat elszenvedő szatír márványszobra került elő Rómában, egy amerikai ásatáson. Az American Institute for Roman Culture 2006 óta folytat feltárásokat a Villa delle Vignaccenak nevezett, Kr. u. 2. századi luxusvillában, amely talán…..
C.M. 2009.08.29 16:09:28
@exorientepv: én úgy értelmeztem, hogy yossarian pusztán esztétikailag gondolkozott, és nem vallásilag, és így valóban komikus az összehasonlítás. (Pl. nekem is jobban "tetszik" egy feszületnél az "engedjétek hozzám a gyerekeket" ábrázolás)
A villa építésekor éppenúgy "hittek" ebben a szatírban (pontosabban: abban, hogy kifejez valamit), mint ma sokan Jézusban, tehát alapvetően elvonatkoztattok a primer látványtól. Ma (is) a "fellógatott pasi" a megváltást, bűnbocsánatot, stb... szimbolizálja- Marsyast a kutatók általában a szabadság jelképeként értelmezik. Elég meglepő, hogy miért, ha jól emlékszem Kerényinek volt egy olyan ötlete, hogy Marsyas állati jellege csak látszat, és Apollón ettől a maskarától szabadítja meg.

Egyébként van egy szekszárdi Marsyas ábrázolás is: mek.niif.hu/03400/03410/html/img/okori-0522.jpg
„Ha ilyen barátaink vannak, akkor ellenségekre már nincs is szükségünk!” –jutott eszembe a régi mondás, amikor néhány napja azt a hírt hallottam egy ismerősömtől, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jogászai egyelőre nem javasolják a feljelentés…..
C.M. 2009.05.27 09:59:42
@Admiral William Adama: Ha már így "gondolkodsz": a régészeti ásatás nem ad munkát??? Ha megtartják az emlékeket, a restaurátornak nem ad munkát? A tervezőnek nem ad munkát, hogy új látványtervet, stb... csináljon? És ha úgy újítják fel, hogy ezeket a emlékeket megtartják, akkor ahhoz kevesebb munkaerő kell, vagy mégis mi? Gondolkodj már el ne csak másoktól hallott frázisokat puffogtass. (Mellesleg megjegyzem, hogy egy régészeti ásatás legnagyobb részén _nem_ régészek dolgoznak, hanem pont az a réteg, aki a legnagyobb bajban van a válság idején, egyszerű, gyakran szakközepett sem igazán elvégzett munkások ("kubikusok")).
hüJekönyvek A nagy útrablás 2009.01.21 15:04:00
Harsányi Ildikó..  Hová ment a Fehérvárra reá menő hadiút? Fríg, 2008Ím a szittya-sumerológia legfrissebb fríg oldalhajtása: nem mellesleg gyönyörű esettanulmány az elmebetegségre.Csak néhány példa, miért súlyos eset a kb. 60 oldalas „tanulmány” (a kis kötet…..
C.M. 2009.05.24 06:47:01
podmena traffica test..Én a Duna evangéliumát olvastam tőle. Akkor még fiatalabb voltam, így egész héten azon röhögtem, ma, némileg iskolázottabban, és felfogva, hogy ezt egyesek komolyan gondolják, már nem tudok nyugodt szívvel nevetni rajta, mindenesetre megnyugtat, hogy bárkinek elmeséltem a tartalmát, nem hitte el, hogy bárki is komolyan gondolta. Itt is megosztom (az első 100 oldalra emlékszem, bocs :)):

A felrobbant 5. bolygó a naprendszerben (ez eddig oké) valaha egy földszerű bolygó volt, a tökéletes édenkert, ahol Magyarok éltek (kik mások?), és olyan fejlett intelligenciával rendelkeztek, hogy felmérték, bolygójuk el fog pusztulni, méghozzá egy új jégkorszakban. Ezért űrhajókat építettek, és átrepültek a földre, ahol az ősmajomból és saját dns-ükből létrehoztak egy "szolgafajt" (neandervölgyi+az egyéb ősembercsontvázak, nesze neked evolúció), akikkel aranyat bányásztattak Közép(?)-Afrikában. Mindezt azért, hogy majd ők (ti. a Magyarok) az aranyat porrá őrlik, hazaviszik, és fellövik a légkörbe: szétszórja a fényt, és felmelegszik az éghajlat.

Sajnos tovább nem emlékszem a sztorira, az egyetlen dolog, ami még megmaradt, hogy aztán a Magyarok Mezopotámiába telepedtek, és a könyv egy fejezeten át taglalta a sumer 8-as számrendszert. Szegény Csaba el akarta magyarázni, mi is az, de még számolni sem tudott :):):), azt hiszem átváltásnál nem vitte át a maradékot :):):).

De szerintem a legbrutálisabb ezeknek a könyveknek stílusa: mintha egy nagydoktori értekezés lenne (csak éppen saját maga által kreált terminus technicusokkal)...
A hétvégén Lublinban jártam, egy lengyel-osztrák-német-magyar négyoldalú projekt kapcsán. Nyáron egy négynemzetiségű közös munkatáborra kerül majd sor, melyben fiatalok közösen fognak első világháborús osztrák-magyar és német katonatemetőket felújítani Lublin…..
Telefonon kaptuk az értesítést az Aquincumi Múzeumban kedd délután, hogy a XI. kerületben, a Rupphegy oldalában faragott kőtömbök hevernek egy munkagödörben és az egyiken emberábrázolás is látható. Bár ilyenkor azonnal meglódul az ember fantáziája, de látatlanban elég…..
A Főpolgármesteri Hivatal olyan flashjátékot készíttetett, amelyben a játékos Budapest költségvetését állíthatja össze. Iparági szakértők szerint a játék fejlesztői igen jó pénzt kaptak a programért, ennél olcsóbban is meg lehetett volna úszni a projektet. Folytatás itt,…..
Az elmúlt heti izgalmak következnek:Spanyol:Elsősorban a Learning Spanish in a Week-ről kell elismerőleg nyilatkoznom - noha nagyon kevés dolgot lehet megtanulni a 8 óra alatt (aminek azért nagy részében angolul magyarázzák a spanyol szavak jelentését), a kontextus mindenképpen…..
"A tatabányai rendőrkapitányság bűnügyi osztálya kulturális javak körébe tartozó tárgyak, régészeti lelőhelyek rongálása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást – szabadlábon hagyása mellett – egy 14 éves vértesszőlősi lány…..
A matematika- és a latinoktatásról A hazai pályának számító történelem, valamint a szintén közel álló irodalom után a távolabbi matematikát boncolgatom. Annak ellenére, hogy humán beállítottságúnak vélem magamat, szerettem a matekot, sőt, harmadik-negyedikben emelt…..
C.M. 2009.01.05 01:22:22
Először is gratulálok a hozzászólók jelentős százalékának, akik egy nyilvánvalóan rosszul felépített cikk alapján a szerző minden szellemi tulajdonságával, teljes érdeklődési körével, valamint a világ összes bölcsész szakot végzett emberének érteikével tisztába jöttek, és hatalmas pedagógiai késztetést éreztek ezt megosztani velünk...
Ebben csak az a bosszantó, hogy néhány kritika a cikkel szemben nagyon helyt álló, csak elvesznek a sárdobálásban.

De nem ezért jöttem, hanem mert ezt találtam nemrég Lomb Kató egyik könyvében ( ő egy 16 nyelvű tolmács, ebből 5 nyelven szinkrontolmács, amúgy a vegyészet doktora volt):

"Az egyetemen fizikából rosszul, kémiából jól boldogultam. Különösen a szerves vegytant szerettem. Máig is vallom, hogy azért, mert a latin nyelvtant időközben jól elsajátítottam.
A nyelvtan – rend. Aki valamely – bármely – nyelv nyelvtanát egyszer agyába és szívébe zárta, aki egyszer kijárta a szellemnek ezt az iskoláját, az megtanult rendet teremteni a rendszerezhető ismeretek birodalmában. Az organikus kémia ezek közé tartozik. Ha az „agricola arat” (a földműves szánt) egyszerű tőmondatából megtanultuk levezetni az egész főnév- és igeragozást, akkor a logika országútján járva jutunk el a szerves kémia birodalmának legtávolibb pontjaira is. Csak a két alapvegyületnek – a metánnak és benzolnak – hidrogénatomjait kell szép sorban más és más gyökökkel behelyettesíteni."

Egy apró érdekességet osztanék meg veletek. Tegnap egy 18. századi latin szöveggel foglalkoztam. A szöveg szerzője idézett egy Kun László által 1272-ben kiadott (természetesen latin nyelvű) oklevelet. Mivel egy-két részlete gyanút keltett bennem, megpróbáltam megkeresni a…..
 Recensio paginarum interretialium ― honlapszemle I. Ebben a sorozatban latinnal kapcsolatos honlapokról lesz szó. Rengeteg van, bár köztük kevés az olyan, ami valóban megbízhatóan működik, frissül, vagyis nem pókhálósodott be a kezdeti lelkesedés után. Az első…..
Tisztelt Szerző! Kissé későn jutott a kezembe becses recenziója Németh Zoltán: Állati nyelvek, állati versek c. könyvéről. A recenziónak a Fabula rasa címet adta, utalván ezzel arra - gondolom én -, hogy az író új értelmet adott az ősi állatmese (fabula) műfajának, a…..