Regisztráció Blogot indítok
Adatok
omneluxus

19 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
OMNE LUXUS Ibolyabor 2021.05.31 12:07:52
    Apicius első századi szakácskönyvének  harmadik receptje a rózsa és ibolyabor készítéséről szól, természetesen mennyiségek megjelölése nélkül. A rózsa vagy ibolya szirmokból minél többet kell a borba tenni, hét napig áztatni, aztán a szirmokat frissre cserélni, mindezt háromszor…..
 ..
Kedves Érdeklődők!  A következő lakoma asztalai az Aquincumi Múzeum Helytartói Palota termében lesznek elhelyezve, ahol eredeti római használati tárgyak, mozaikok és falfestmények környezetében ízlelheti meg, mit ettek a terra sigilata edényekből 1600 évvel ezelőtt. Ételeink készítése során…..
A hír kapcsán azonnal ropogós sülteket képzeltünk el, szépen pirított bőrös húsokat fűszeres szósszal, óvatosan készítve, nem kenegetve a végén a bőrét, hogy ropogjon, de közben borban és defrutumban párolva, pikánsan. De már a tájékozódás első lépéseinél kiderült, hogy a dolog nem ilyen…..
OMNE LUXUS CENA VINALIA MMXVIII 2018.08.30 15:51:00
OMNE LUXUS A császárnő tortája 2018.08.01 14:39:11
Nápoly egyik peremvárosának területén, a mostani Torre Annunziatában található egy Villa Poppaea néven (a település ókori neve után Villa Oplontisként is) ismert épület komplexum, aminek a falán többek között a tortát is ábrázoló kvalitásos freskókat találunk.A Vezúv i.sz 79-es kitörésénél…..
A liquamen a latin, a garum a görög neve annak a folyadéknak, amit mi halszószként ismerünk. A fényűzést elsősorban ennek a halszósznak a használata jelenti Apicius szakácskönyvében. A fényűző lakomákon ezzel ízesítenek, ezzel sóznak, az Apicius féle receptekben az „egyszerű” sót alig említik. Ez a…..
OMNE LUXUS Concichla 2018.05.27 11:41:34
A concichla tulajdonképpen egy ételcsoport elnevezése, alapanyagtól részben független ételekről, babból és borsóból is készíthető tálakról olvashatunk a címszó alatt Apicius szakácskönyvében. A concichla egyik-másik esetben sokfajta és sokféleképpen elkészített húsokkal van kombinálva. Az egyik fő…..
OMNE LUXUS 2018.04.30 14:26:25
OMNE LUXUS Töltött tintahal 2018.04.01 12:52:19
A tintahallal többnyire grillezett és rántott karikák, valamint különböző tészták tetejére szórt darabkák formájában találkozhatunk általában. Az állat megtöltésével kapcsolatos élményekről lényegesen ritkábban számolnak be a tenger gyümölcseit fogyasztani szeretők. A tintahal evéssel Magyarországon…..
OMNE LUXUS Grillezett tintahal 2018.04.01 12:45:07
"A fő fogás húsból-vadhúsból, szárnyasokból és ezek kombinációjából készül, és oly mértékben beborítja egy csípős szósz,  hogy nehéz meghatározni, mi van alatta."(1) Írja a népszerű könyvsorozat egyikében Philip Matyszak. A történésznek meglehet rossz tapasztalatai lehetnek, ha vannak egyáltalán az…..
OMNE LUXUS Ostiai ragu 2018.03.17 13:18:47
Ostiai ragu I. A bőr egyben hagyása és a hús „felkockázása" azaz inkább hasáb alakúra vágásának módja  a recept leírása alapján számunkra egyértelmű volt. A pácolás is. Pácolás után a „tűzd össze keresztben”[1], illetve „kereszt alakban tűzd nyársa”[2] mondatokat találjuk a magyar fordításokban. …..
OMNE LUXUS ASAFOETIDA 2018.03.07 09:25:36
Marcus Gavius Apicius receptjeiben a bors mellett leginkább használt fűszer, a laser egy növény volt. A  növény és a belőle készített fűszertermék pontos  meghatározását  bonyolítja, hogy maga Apicius is különböző neveken emlegeti: silfium, laser, laserpitium. Plinius és Theophrasos leírása alapján…..
OMNE LUXUS DULCIA DOMESTICA 2018.02.05 09:47:06
A fennmaradt szakácskönyv az ínyencségek között tárgyalja az édességeket. Különböző édességek szerepelnek a fejezetben,  vannak tejesek-tojásosak, tésztásak, de a legelső datolyás. Alább erről lesz szó.A töltött datolya az eddig elkészítettek között a legegyszerűbb és legnépszerűbb deszert. A…..
Első nekifutáskor egy kocsmázás után úgy este 11 táján sikerült rózsát szerezni. A velő a hűtőben volt akkor már otthon. „ Végy rózsát“ ezt írja a recept fordítása, és ahogy sehol se, itt se írta, hogy tulajdonképpen mennyit. Egy szál rózsa lett véve, cövekegyenes, tüske nélküli szárral emeltetett…..
OMNE LUXUS CIRCUMSCRIPTUM 2018.02.05 09:36:33
Az elősütött, utánfőzött római ragú már ki volt találva. Jó lett, és ízlett a kóstolások után a besűrített pikáns mustban puhára párolt szűzérme. Csak egy kérdés maradt, hogy milyen köret illene mellé. Aztán volt egy rossz nap, mint mindenki életében szokott volt egy menthetetlenül lehangoló…..
OMNE LUXUS APICIUS TÁL 2018.02.05 09:32:00
 "(Végy)..Bármi más finomságot amit szeretsz". Ez a mondat szerepel a receptben kvázi. A "kvázi" szó használata azért releváns, mert a fordítás jelen esetben is bizonytalansági tényező, hogy is van ez a szeretettel pontosan. A "menzán" felnőttek számára ez milyen kecsegtető mondat, ha lett volna…..
OMNE LUXUS APICIUS TÁL 2018.02.02 12:38:46
OMNE LUXUS MORTARIUM 2018.02.02 12:38:34
Ennek az olykor tekintélyes méretű, ellapított lencse formájú örlőedénynek nevében nyilván az elmúlással kapcsolatos latin szó található.Az egyik alapedény, alapeszköz lehetett. Múzeumokban gyakran lehet darabjait látni, ott hevernek a a tárlók sarkában az izmos peremű edény töredékei,…..