Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pic

0 bejegyzést írt és 882 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A második világháború folyamán a japánok, a vadászgépeik tervezésénél fő szempontnak tekintették a rendkívüli manőverező képességet, akár a többi tulajdonság, mint pl. a védelem rovására. Ennek a koncepciónak a legismertebb példája a híres Mitsubishi A6M Zero, vagy a Nakajima Ki.43 Hayabusa volt.…..
Ahogyan a legjobb fikciós és a legjobb dokumentumfilmeket, s a leginkább alulértékelt alkotásokat is megemlítettük, úgy itt az ideje beszélni 2020 legpocsékabb filmjeiről. Ezek a darabok mind fabatkát sem érő borzadályok, melyek többnyire egy-egy gondolatot, témát, alanyt és brandet alávaló módon…..
Szintező félméteres hibával, motorblokkok az almaraktárból és öntvény 16-ik próbára. A hazai gyáripar sötét középkora...
Pic 2020.12.21 09:21:32
@midnight coder: Hát elég érdekesen éled meg a dolgokat öregem. A fejedben egy csomó dolog elsikkadt menet közben.

"Persze nyugaton is gyártottak akkoriban selejtet, lásd Pl. Sinclair számítógépek"

A Sinclair nem volt szar. Forradalmi volt. Csakúgy mint az azóta szintén eltűnt ATARI és Commodore. Egy halom újítást tartalmazott. Rájöttek, hogyan lehet a nagyon drága és szekrény méretű hardvert olcsóbban legyártani és arra, hogy ez kisebb méretben is megvalósítható.

Nekik a tragédiájuk abban volt, hogy volt pár olyan újításuk, mint például a fóliamembrános billentyűzet aminek utódját a mai napig használ MINDEN kommersz billentyűzet, csak a lényeg most "odalent" van biztonságban és mi "fent" a műanyag klaviatúrát püföljük, míg pl a ZX81-nél mi még direktben a kapcsolást végző fóliamembránt püföltük direktben ami nem szerencsés..... mert bizony ha egy igénytelen, körmöt vágni nem tudó programozó csemete beszakította a fóliát akkor megvolt a baj... Ezért lett pl az utód Spectrumnak "rendes" billentyűzete.

Egyébként a Sinclair azért ment tönkre, mert túl korán voltak picik a gépei, kb mint egy mai noti és senki nem hitte el, hogy abban egy rendes számítógép van. A kicsinyítés később lett trendi és sok elem a mai napig berögzült. Pl Ha belenézel egy mai "normál" (mini, midi) PC házba, ami a klasszikus 30 egynéhány évvel ezelőtti IBM PC gyermeke, akkor láthatod, hogy belül a légtér 90%-a levegő és csak a maradék az alaplap, kártya, vinyó.

Második probléma a hozzászólásoddal:
"Trabantnál meg az volt, hogy 6 voltos helyett 12 voltos lett az elektromos rendszer. Csak a legvégén került bele négyütemű motor, de akkor is valami nyugati kocsi motorját szerelték bele."

A Trabant tervezője egy zseni volt. Olvass utána. Megalkotásakor a kor szintjén a Trabant teljesen oké volt. Ő persze tudta, hogy fejlődni kellene és továbblépni és megtervezett valami totál újat, előremutatót, szupert. A politika lesöpörte, a terveit berakták a fiókba, majd az általad ismert modellt gyártatták a gyárral még kb 30 évig.

Amit a Trabant tervezője megálmodott, azt érdekes módon pár évvel később szinte egy az egyben kihozta a VW és csodájára járt a világ. Úgy hívták: GOLF (az első széria)

A Trabantnál pedig közben tényleg semmi modernizáció nem történt. Amiről te beszélsz az az, hogy a Trabant gyárat a német egyesítéskor átvette a VW és az utolsó darabokat "modernizálva" gyártották le és egy csomó vw alkatrész épült a kasztniba, pl 12 voltos aksi, VW motor, stb.

Aztán befejeződött a modernizációs és átállt a gyár Trabant helyett VW gyártásra...
Az An-26-osokról írott posztomat azzal fejeztem be, hogy az utolsó példány kivonása nagy űrt hagyott maga után. Azóta ugyanis nincs harcászati rámpás szállító repülőgépünk. Időközben viszont megérkezett a régóta várt hír, aláírták a szerződést a váltótípusról. A Magyar Honvédség 2 darab KC-390-es…..
Már megszokhattátok, hogy időről-időre olyan nosztalgikus témákkal is igyekszem foglalkozni a blogon, ami nem feltétlenül a játékokkal kapcsolatos, viszont a gyerekkorunkat mindenképpen meghatározta.Ilyen téma volt a televíziós műsorokkal foglalkozó sorozat, a zenékkel, reklámokkal, újságokkal…..
Pic 2020.11.14 14:28:18
@yerico1: Nem értem a cikkírót. Szerintem ma is alap, hogy egyszerű matematikai műveleteket fejben el tudjunk végezni.

1000-ből 720 az biza még alapművelet.
1909. Skijoring Norvégiában. A három korai téli olimpián is szerepelt bemutatószám a skandináv országokban még ma is kedvelt népi sport..
  Rákosrendező pályaudvar egy igen különleges, nagy múltú és éppen átalakuló szeglete Budapestnek. Az egykor jelentős forgalommal bíró rendezőpályaudvar, a szállítási igények és a gazdasági helyzet változásával elvesztette jelentőségét. Épületei, környezete elhanyagolt lett, sajátos miliőt…..
Annyira sokkoló napokon mentünk keresztül, hogy akár egy kitalált történet is lehetne. Bár az lenne.....
Pic 2020.09.25 17:58:41
@desw: Ezekkel a szerencsétlenekkel "gyártják" a kis aranyos kutyakölyköket amit te megveszel a hivatalos fajtatiszta lepapírozotthoz képest féláron, de még így is sok pénzért.
Létezik egy elképzelés, mégpedig az Egészséges utcák, amelynek célja, hogy az utcák, közterek kialakításánál az elsődleges szempont az emberek életminőségének és egészségének maximalizálása legyen. A Járókelő oldal 8 éve segít a városlakóknak abban, hogy jelezhessék a kátyúkat, letört szemeteseket,…..
Pic 2020.09.17 21:20:19
Well....
Hogy képbe helyezzem magamat, hogy miért pofázom bele a történetbe és milyen alapokon nyilvánítok véleményt:

- 9 hónapig a Ferenc körúton laktam, ismerem a környéket (Tűzoltó utca Aldi bevásárlás, Ferenc körúti kukkoldában pénzváltás parkoláshoz, mert náluk ugye 100Ft-ossal ment a műsor. :D, bakáts téren gyros és templom, nyáron kulturprogram. )
- 6 évig jártam hivatalból a Ferenc térre napi szinten egy partnerhez vásárolni
- jópár éve az ezredes utca és a Lövőház utca szomszédságában lakom

Nos:

- A Tompa utca és környéke autós embernek eléggé élhetetlen környék. Mindenfelé egyirányú utcák. Autóval közlekedni muszáj, de hála az egyirányú utcáknak és a Tompa utca átalakításának, zavaros, nehézkes és parkolni mission impossible. A környezetvédelemnek biztosan sokat odaba*z, hogy az ember 15-20 percig köröz mire parkolóhelyet talál. Utáltam azon a környéken lakni. Ez a közlekedési/parkolási anomália egyébként áll a Lövőház utcára is. A Tompa utca tekintetében nincs aktuális információm, de valószínűleg ugyanaz lehet, mint nálunk, azaz az az érdekes helyzet van, hogy a környéken szinte csak a helybeliek nem tudnak parkolni. Igen sokat mond, hogy este 10 után mikor bezárnak a szórakozóhelyek, akkor a parkolók harmada felszabadul.

- A tompa utca szép, a sok barom fel is kapja, ugyanúgy ahogy az Ezredes szomszédságában a Lövőház utcát. AZ IS nagyon szép! Mindkettő élhetetlen. Tele étteremmel kiülős helyekkel, ami a vendégeknek és a vendéglátóhelyeknek jó, de aki ott lakik annak folyamatos zaj, cigifüst, nyáron aludni nyitott ablak mellett lehetetlen, mert zaj van este 10-ig, utána a részeg fiatalok elindulnak hazafelé és kb éjfélre sikerül is elhagyniuk a környéket. Addig persze 2 méterenként megállva üvöltve megbeszélik az aktuális témákat. Bónusznak vizelnek egyet a sarkon.

A Tompa utca környéke szenved az odaterelt forgalomtól, keskeny kutyaszaros járdák, stb. Összességében nagyon guszta. A Lövőház utca és környéke ugyanaz, bár valamilyen okból kifolyólag a kutyaszar egy nagyságrenddel kisebb. Talán azért mert a közelben van a városmajor és odajárnak a kutyatulajdonosok kutyát sétáltatni.

A régi Tompa utcát sajnos nem ismertem. Amikro én ott laktam, akkor már sétáló utca volt. Az Ezredes utca viszont egy nagyon fontos átkötő utca azoknak akik jönnek le a hegyről és nem a Moszkva térre igyekeznek, hanem mondjuk a Krisztinára és/vagy BAH csomópont irányába. Azokank muszáj kijutniuk a Szilágyi Erzsébet fasorra. Ez csak a Nyúl utcán és az Ezredesen lehetséges. Ez sajnos reggel és délután csúcsidőszakban látszik is. Ilyenkor azt utca közepéig feltorlódik az autósor mintegy 100 méter hosszan. Általában a 3. lámpára már át is lehet jutni...
Sajnos emiatt az Ezredes ilyenkor elég forgalmas és zajos 2-2 óra időtartamban, utána viszont a helyiekekn kívül még egy árva zombi sem vetődik a környékre.

Összességében csatlakozom azokhoz akik szerint a cikkíró egy oltári nagy faf.
Több évnyi hű szolgálat után itt az ideje lecserélni a porszívót? Most választási tanácsokkal segítünk, hogy a számodra legjobb porszívót vidd haza!..
Pic 2020.09.15 14:57:41
Az álló porszívók szívóereje olyan szinte nulla, hogy a hétköznapi takarításhoz sem jók.

A fekvő porszívóknál is komoly probléma, hogy egyre több a "szupercsendes" porszívó, amelyek halkak, aranyosak és szívóerő itt is nulla.

A legjobb viszont, hogy vannak gyártók amelyeknek a porszívója üvölt, mint a fába szorult féreg, DE a szívóereje nulla.

méret:
nagyon sok az utóbbi pár évben a kicsi, aranyos porszívó.

A probléma, hogy nagyon melegednek, sok a meghibásodás ÉS a legfőbb gond, hogy manapság a gyártók egyen porzsákokat árulnak, így a kicsi porszívók, kicsi portartályába berakjuk a sokkal nagyobb porzsákot, aminek felét-harmadát használjuk ki. Mindeközben a porzsák kezd aranyárban mérődni...

A porzsák nélküli porszívókkal sem jobb. Ezer meg egy szűrőbetét, amit tisztítani kell és nagyon dzsuvás tud lenni a tartály azt is takarítani kell. Mikor üríteni akarod és kinyitod a fedelet akkor száll a por amit addig összegyűjtöttél. Persze ez is csak a jobban megtervezett darabokra igaz, mert a vacakabbak esetében az ürités az azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem akkor nem ott és nem úgy nyílik a tartály ahogy te gondolod és az egész kiömlik, száll a por a lakásban és szedheted össze megint a dzsuvát.

A robotporszívó egy istenáldás lesz... majd egyszer a jövőben. Ehhez már csak pár apró nehézségen kell átküzdenie magát: küszöbök kezelése/áthidalása, szőnyegekben nem elakadás és ha felmenne a lépcsőn az milyen szuper lenne.

Emellett szinte elhanyagolható probléma, hogy a sarkokba, szűk helyekre nem megy be, tehát időnként a hagyományos porszívóval utána kell takarítani, a necces határeset felületeket el kell barrikádozni indítás előtt (nálunk pl pont a radiátorok vannak rossz magasságban), mert ha be is fér a laposabbik végével a tereptárgy alá, menet közben a kisaranyos forog, így könnyen előfordulhat, hogy addig mozgolódik, amíg megszorul. A legnagyobb gond viszont továbbra is az, hogy mielőtt elindul a robot előtte a lakásban EL KELL PAKOLNI a terepakadályokat, hogy szépen takarítson ki.

A végkövetkeztetés, hogy akármivel is takarítasz a végén sz***ni fogsz, de ha nem takarítasz akkor is, szóval...
A mai napon ismét hoztam nektek néhány pazar fotót a 60-as, 70-es és 80-as évekből. Egészen biztosan nagyon sokra Ti is emlékeztek, de elképzelhető hogy találkoztok a fotók között olyanokkal is amikkel eddig még nem találkoztatok.Igyekeztem úgy választani a képeket, hogy a mai 40-es, 50-es…..
A magyar bűvös kocka elhozta a logikai játékok forradalmát, amiből jóformán mindenki meggazdagodott, bennünket kivéve...
Pic 2020.06.29 10:49:48
@UtazóTódi: Hát az asszonynál rezgett a léc.... :D

Csak fogtam a fejem csendben, amíg be nem szólt, hogy "DE ez csak egy kocka, mit vagy úgy oda?"

Erre fogtam magam felmentem Ebayre és megmutattam neki, hogy egy első generációs, sértetlen csomagolású Rubik kockát sok tízzer forintért lehet megvenni.... és azt hiszem kicsit kiabáltam is, hogy "Nesze neked a kocka, veszel nekem egy újat???"
Kicsit megszeppent...
Pic 2020.07.01 11:27:14
@mzprx01: A botrány az, hogy a Rubik kockát az egész világon ismerik, a nevét is. Ha kicsit nagyvonalúan kezeljük az életművét és azt feltételezzük, ez akkor is az un. "One Time Hit" kategória. Akik ilyet csináltak a nyugati féltekén azok mind mind durván milliomosok dollárban és életük végéig kényelemben élnek.

Rubik annyit keresett a történeten, hogy tudott venni magának egy új Golfot.
Geraldyn – becenevén Jerrie Cobb lehetett volna a világon az első női űrhajós, ha egy szenátusi meghallgatás ettől 1963-ban el nem üti. Pár hónappal később repült a világűrbe az orosz textilgyári munkásnőből gyorstalpalón kiképzett Valentyina Tyereskova.   ..
A kövérségnek vannak szintjei, de ha Karl Lagerfeld szerint "túl dagadt" vagy az túlnyúlik a legtöbb ember komfortzónáján. Adele-nek az elmúlt tizenegynéhány évben sikerült egész hihetően eladnia, hogy ő márpedig büszke arra, hogy kövéren is boldog (lol). Ahogy Churchill mondta: amit nem tudsz…..
Az emberes űrutazás kétségkívül az emberiség történelmének egyik legnagyobb vívmánya. A hat évtized alatt, mióta a Föld légkörét elhagytuk, számos dolgot értünk el a világűrben: eljutottunk a Holdra, űrállomásokat építettünk, és (szinte) rutinszerűen juttatunk el asztronautákat ezekre. Kétségtelen…..
Pic 2020.05.27 17:40:18
Welll.... Birca mellélőtt nagyon.

Elon Musk az űrrepülés történetében egy nagyon komoly fekete ló.

2012-ben még körberöhögték a ruszkik amikor rakétát akart tőlük vásárolni, ma meg már kezüket lábukat törnék ha olyan technikájuk lenne mint a SpaceX-nek.

Musk cége évek óta az éves szinten legtöbb rakétát felbocsátó cég, nulla hibával, övé a legerősebb gépezet és ő csinálja a legköltséghatékonyabban, mert egyelőre senki más nem tudja reciklálni a rakétákat csak ő.

Nemrégiben komoly felhördülés volt, amikor a ebbe a tökéletes képbe belerondított az egyik rakéta balesete. Persze aki a témában járatos az rögtön körbe is röhögte az agoodalmaskodókat, hiszen a rakéta az sikeresen felvitte a cuccot egyben ahogy kell, majd a visszajövetelkor nem sikerült neki a földetérés..... ötödjére!
Well.... ez még így is nagyon szép volt.

Nem mellesleg ez az egész Amerika újra az űrben dolog pont Birca véleményének mond ellent, mert évek óta komoly vita van, hogy kormányzati nyomásra tolták eddig a BOING-ot int hagyományos űripari beszállítót, aki a
- a fejlesztésre dupla annyi pénzt kapott mint a SpaceX
- nem sikerült olyan jól a rendszer, sok szempontból gyengébb
- mai napig nem bizonyította, hogy működik
- és csak erős társadalmi felhördülésre mondta azt, hogy kb annyiért fogja felvinni az űrhajósokat, mert első körben azt mondták, hogy 90 millió/űrhajós, miközben ez a ruszkiknál 80 a SpaceX-nél 65.

Ja és előre eldöntötték, hogy a Boing lesz az első aki felmegy, nem a SpaceX, ezért húzták eddig a dolgot, de már nem lehetett tovább húzni halasztani, mert Musk olyan teszteket is bevállalt és megcsinált, amit a Boeing nem. (+10 ejtőernyő teszt, rakéta felrobbanásakor menekülés teszt, stb)
Mennyibe került az átlagkereset arányában egy automata- vagy egy keverőtárcsás mosógép és a bele való mosószerek?..
Pic 2020.05.27 11:56:00
@tüszimanó: Óriási tévedésben vagy barátom és a cikkíró is mellényúlt.

A ma kapható nagyon olcsó Navon mosógépet összehasonlítani egy Hajdúval az komoly fogalomzavart mutat.

A legolcsóbb automata mosógép az orosz volt és nem is volt túl jó, igaz a mienk is kibírt 5 vagy 6 évet annak ellenére, hogy volt közben 3 komolyabb meghibásodása ami a gép árának kb negyedébe került alkalmanként (programmechanika csere). Szóval a ruszki mosógép szar volt. Azért szeretném megjegyezni, hogy manapság igen sok olcsó mosógép a 2 éves garanciaidőt 1-2 hónappal éli túl aztán kidobható.

Ezzel ellentétben a Hajdú az igazi minőség volt. A hajdu mosógép az kb most egy MIELE. Egyáltalán nem tucattermék volt. Szóval egy Hajdu az ma inkább egy havi átlagkeresetnek felel meg.

Nálunk is volt olyan amit 10+ év után lecseréltünk csilivili automatára, mert "új, meg jobb" a Hajdú meg lement pincébe. Aztán 2,5 év múlva mikor meghalt az Electrolux , (többe került a javítása, mint az új), akkor dühömben elővettem a pincéből a "régit", kitakarítottuk, hívtunk szerelőt, aki 2.000 azaz KETTŐ ezer forint értékben kicserélt pár gumi alkatrészt és onnantól kezdve még használtuk vagy 5 évig és csak a következő lakásba vettünk újat, de még akkor is működött és egy tízesért vették meg.

Szóval lehet az almát körtével hasonlítani csak nincs értelme.

Anno egy tisztességesen összerakott háztartási gép az 10-20 év volt. Most meg a 250 ezer forintos LG hűtőm is majdnem meghalt 3 év után (2 év gar!!).

Az LG védelmében azért megemlítem, hogy a gari lejártától függetlenül azt mondták, hogy ha tényleg halálos beteg, és gariban (!) nem tudják életre lehelni, akkor kifizetik kártérítésül a vételár 40%-át, mert "szégyen lenne rájuk nézve ha egy hűtőjük csak ennyit bírna". Well... Szenvedtek vele vagy egy hónapig, de megmentették.
A láz jelenségét már az ókorban is ismerték, de csak a középkortól tudjuk mérni. A higanyos hőmérők sokáig tartották magukat, de mostanra a digitális eszközök váltották fel őket. De mivel a legcélszerűbb lázat mérni manapság?..
Pic 2020.05.22 13:21:39
@Vén motoros: A vegyészkar kollégiumának még az én időmben is igen jó híre volt, de akkor már sokkal több volt a fiú. Az én időmben a PSZÁF volt nagyon elnőiesedve.
Pic 2020.05.24 17:58:21
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

ADATOK
Kovacs Nocraft Jozsefne
0 bejegyzést írt és 22248 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2013.09.07. óta tag.

Értem: "Józsefné"

:D
A Román Királyságot ugyan legyőzte az osztrák-magyar és német haderő, majd az 1918. április 24-én a Bukarest közeli Bufteaban megkötött béke szerint fegyvernyugvás volt hatályban a legyőzött románok és a győztes központi hatalmak között. Ezt a békét szegte meg a háború utolsó napján a Román…..
Pic 2020.05.22 14:41:19
A @apro_marosan_petergabor:

Sok igazság van abban amit írsz. HA a magyar vezetők felelősen gondolkodnak és a "birodalmat" nézik és nem a Budapesti cicaharccal vannak elfoglalva, akkor nem veszítjük el a végeket.

Egyébként sokak szerint az egyetlen ember aki össze tudta volna fogni ezt a zűrös magyar elitet és szétcsapni közöttük az ország egyben tartása érdekben az egyedül Tisza volt... pontosan ezért halt meg. Túl jól szervezett volt az a merénylet....
Pic 2020.05.22 19:13:13
@project640: Nem tudom már én sem, hogy hol futottam bele ebbe a dologba. Valami történelmi témájú anyag volt és ott fehéren feketeén legeflsőbb szintű hadsereg utasítás volt erre, külön kihangsúlyozva, hogy a román csapatok egyben KELL, maradjanak és a közben visszavonuló magyarokat pedig minél jobban szét kell bomlasztani.

Ami a román kiugrást és a magyar kiugrást illeti.
A román sztorit nem ismerem. Ahogy Pilotax is írja ez MATEMATIKA és szerintem hidegfejű, szarkavarós politika tudomány.
Szerintem a Románok reális fejjel felmérték a helyzetet és JÓL döntöttek.

1 vagy 2 éve volt egy nagy felhördülés a félresikerült magyar kiugrási kísérlettel kapcsolatban, hogy egy magyar történész vette a fáradtságot kiment "ámerikába" és nekiállt átolvasni a már publikus titkosszolgálati anyagokat.

Ebből az derült, ki, hogy az amerikaiak ugye ekkor már megegyeztek a ruszkikkal, hogy kishazánk az orosz érdekszféra lesz. Viszont hideg fejjel számoltak és arra jutottak, hogy ha a németeknek még a régóta húzódozó magyarokra is figyelniük kell, akkor az még pár hadosztály kivonását jelenti a nyugati harcokból, ezért a titkosszolgálat a következőket tette:

1. Tudatosan hülyítették és kecsegtették a magyarokat, hogy ők KOMOLYAN tárgyalnak velünk és ők TÉNYLEG szeretnének velünk megegyezni.

2. A másik oldalon a németeknek kiszivárogtatták az egészet úgy, hogy a német hadvezetés naprakész volt abból, hogy a magyarok éppen miről tárgyalnak...

A józanul gondolkodó románokkal szemben nálunk Horthy csapata sajnos hitt a szép szavaknak és nem vette észre, hogy totálisan hülyére vesznek minket.
Taktika A vietnami háborúban alkalmazott helikopteres harceljárásokat nehéz tömören és átfogóan bemutatni, ezért most a leggyakoribb tevékenységekből válogatva fogjuk körüljárni a témát. Annyit elöljáróban, hogy ezekből se volt kevés; többek között személy- és hadianyag-szállítás, tűzvezetés,…..
Pic 2020.05.11 23:01:08
@hel45: Szia Hel.

Ez rendkívül relatív anogy Monty is arta a bejegyzésben.

Ha azt nézed, hogy a 12 ezer Heliből majdnem 5 ezer odaveszett, akkor mondhatod azt, hogy az bizony 40%-os veszteségráta, ami elég magas.

HA azt nézed, hogy a 2. világháborús tengeralattjárósoknál a veszteség 75%-os volt, akkor ez a 40% elég szar, de nem reménytelen.

HA viszont a sokkal nehezebben pótolható élőerő veszteséget nézed akkor viszont már kifijezetten szép, hogy ~40 ezer pilótából ~2 ezer veszett oda ami 5%-os veszteségnek felel meg.

De a gépek 40%-os veszteségrátája sem rossz Ha a bevetések számát nézzük, mert egy helikopter átlagosan 3000 azaz HÁROMEZER bevetést repült ellenséges területen és így is csak 10-ből 4-et lőttek le.

Ez már számomra a hihetetlen kategória.

Tehát összességében elmondható, hogy a látszat csal, valójában ez egy sikertörténet.
Társasházban laksz és bejárati ajtó cserét fontolgatsz? Tudod, hogy hol és minek kell utánajárni, hogy zöld utat kaphasson az álom ajtód? Segítünk!..
Pic 2020.05.11 10:47:26
@CyberPunK: A légkondi már veszélyesebb téma, mert régebbi épület esetében még ha nem is műemlékek, akkor is van egy olyan szabály, hogy a homlokzatot nem változtathatod meg. Nálunk is kiraktak ketten is légkondit az utcai falra. A második hivatkozott az elsőre, hogy "de hát a másik is kirakta", na mire befejezték a melót addigra kijött az építési hatóságtól a levél, hogy akkor ezt tessék szépen eltüntetni. Dupla munka, dupla pénz....
Oszi és Dezső trükkjei a bennmaradásért valamint az újságíró aki másként értékelte a sorozatot a rendszerváltás előtt és után. A Magyar Televízió az első munkásmozgalmi témájú sorozatában fölfedezte az örök fiatalság titkát. Bors Máté, valamint az ő társai és ellenségei 1918 és 1944 között mit sem…..
Olvasónk kérdések hosszú sorát teszi fel a levele végén, teljes joggal. Az OTP ügyfeleként a babaváró hitel felvételéhez, időpontra érkezett családjával a fiók elé, ahol már 20-30 ember ácsorgott, maximum fél méterre egymástól. Messzebb senki nem mert menni, nehogy lemaradjon a bejutás…..
Pic 2020.04.14 17:03:15
Ez az egész probléma józanész, gondolkodás és folyamatszervezés témakörébe tartozik.

Sajnos most látszik egyértelműen, hogy sok cégnél a vezetőség nagyon gáz és nem menedzsmentként hanem klasszikus vízfejként működik.

Feleségem muszájból CIB bankba kellett ellátogasson. Hát mit mondjak?
- Bankfiók zárva
- Helyettesítő fiók csak 12.30-ig van nyitva
- Helyettesítő fiók ajtaja zárva, rajta apró sajtcetli, hogy nem itt kell bemenni hanem "az irodaház felől" ami némi keringés után megtalálható
- ott hatalmas sor egy ajtó előtt
- emberek tanácstalanul álldogálnak
- időnként egy kijövő félénken odaszól az ajtó előtt állónak, hogy "szerintem bemehet"
- odabent semmi irányítás
- 1 órás ügyintézés sorállással együtt

Nekem ugyanez Erste:
- pozitívum, hogy 3-ig van nyitva
- ajtó előtt sor
- tanácstalanság
- ötletszerűen be be megy egy ember
- 15.40-kor az ajtón kinéz egy ügyintéző rosszalló arccal és megjegyzi, hogy a fehér inges úr az utolsó
- csak 2 ablak van nyitva
- mondom befizetnék. oké, irat, pénz, majd elém tolja a papírt, hogy itt írja alá. Majd oldalra bök, hogy ott az ügyfeles toll.
- Mondom én azt meg nem fogom.
- Semmi baj, akkor sztornózzuk a tranzakciót.
- Szerencsére volt nálam toll.
- A történet mintegy 30 percet vett igénybe.

Érdekes módon a pozitív példát az általam manapság nagyon lesajnált, sokkal szebb napokat is látott Magyar Posta hozta:

- Isten háta mögötti Vidéki kollégának hiányzó alkatrészt kellett küldeni: Csomagfeladás.
- Ellenkeztem, de aztán azt mondtam egye-fene
- Előre féltem, hogy mi lesz.
Ehhez képest:
- Postahivatal ajtaja nyitva
- az ajtóban maszkos hölgy áll
- Minden sor végére érkező embertől megkérdezi mit akar
- Folyamatosan előre-hátra sasszézik, sasolja az ablakokat
- időnként rámutat egy emberre és szól: "fáradjon az 5-ös ablakhoz" "fáradjon a 3-as ablakhoz" "fáradjon a 8-as ablakhoz"

A Postán olyan pörgés volt, hogy meglepetésemre 5 perc alatt végeztem.

A lesajnált postán ezek szerint gondolkodó emberek dolgoznak, miközben a kapitalista bankok, a pénzcsinálás fellegvárai... khmmm... szóval... semmi
Pic 2020.04.14 17:05:04
Pic 2020.04.14 19:43:34
@AlexaCullen: @Ouvrez-vous à moi2:

Pontosan ez lepett meg engem is.
Fura idők járnak, most kellene jobban odafigyelnünk egymásra.
Én is csak muszájból mozgok, ha másképp nem megy, igyekszem távolságot tartani, boltban nem fogdosni az árut, stb stb.

Anno régen még NEM koronavírusos időkben többször megtapasztaltam, hogy a bankok, akik egyébként mindent megtesznek, hogy berántsanak ügyfélnek és ezerrel tolják a marketing címszó alatt futó parasztvakítást, nagyon eleresztik magukat mihelyt megvan az ügyfél. Utána az ügyfél magasról le van sz...

A cégünket átvittük anno Erstéhez, mert az ügyfélmenedzsernek hívott "kereskedő" beetett minket azzal, hogy VIP ügyfelek leszünk meg, húúú, meg hűűű, meg stb.
Akármikor kellett személyesen menni ügyintézni sose úszta meg pénzügyes kolléga 1,5-2 óra alatt. Fél év után könyörögtünk, hogy nem akarunk mi vipek lenni, csak "olyan normálisan kezeltek"... Semmi.
Átmentünk OTP-hez ahol az ügyfeles őszintén és korrekt módon kerek perec megmondta, hogy a cég nem elég nagy ahhoz, hogy kinyalják a hátsónkat, úgy hogy vegyük tudomásul, hogy le leszünk sz---a.
És tényleg! Úgy is lett! Az OTP védelmében mondom, hogy az OTP-t azért szerettük, mert a kolléga kb 30 perces átlaggal bankolt onnantól kezdve.

NOS én naivan azt hittem, hogy most vírusos időben a bankok jobban odafigyelnek az emberekre..... well ahogy látom a bejegyzéseket, nem igazán.

Valamelyik nap kell mennem Budapest Bankba. Kíváncsi vagyok. Róluk még nem hallottam rosszat.