Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Retrofuturista hifista

17 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Freddie Mercury és a Queen 1986 júliusában közel hetvenezer rajongó előtt szenzációs koncertet adott Budapesten. Gondoljunk bele, hogy a szocializmus idején milyen nehézségeket jelenthetett egy világszinten híres, nyugati tőkés országból jövő együttest szerződtetni! Vajon milyen feltételeket kellett…..
Többen kérték tőlem, hogy írjak egy hiánypótló cikket a fenti két készülék használatának tapasztalatairól, mivel az elmúlt három évben mindkét hálózati lejátszóval hosszú időt töltöttem el, így komoly összehasonlító tapasztalat gyűlt össze. Megérkezett hát a legújabb retrofuturista cikk. Sem…..
Retrofuturista hifista 2020.03.05 13:59:12
@VanikZoltan: Nincsen olyan bútorom, ami ezt lehetővé teszi. Sajnos kompromisszumok mindig vannak. Azért ne felejtsük el, hogy ez még nem high end, csak hifi.
Kínoz egy álom. Egy régmúlt időben térek magamhoz Budapesten újszerű Wartburgok, Skodák, Polski Fiatok, korai Ladák által átszőtt utcán. Az emberek nagy forgatagban mennek a dolgukra fekete, szürke, barna, lehangoló színű, érdekes ruhákban, trapézgatyákban. Körülnézek, megcsípem magam, nem történik…..
Marantz CD73. A lejátszó, amelyről nehéz nem elfogultan írni. Sokáig gyűjtöttem a bátorságot, mire eljutottam odáig, hogy írjak a lejátszóról, amely évek óta alapvetően határozza meg zenehallgatási szokásaimat. Korábban írtam arról, hogy halott formátum-e a cd lemez, így most erre a vitára nem fogok…..
Retrofuturista hifista 2019.01.09 23:49:41
@Pascal: A "jól" szólás önmagában értelmezhetetlen, csak valamihez képest. Ezért szoktunk vaktesztelni 3, de leginkább 4 készüléket bekötött szemmel és nyitott füllel. A fent említett hálózati lejátszó megoldás tapasztalatlan fül szerint is köröket ver bármilyen 200 ezer Ft alatt kapható cd lejátszóra. Nem szól észérv a veterán cd lejátszó hallgatása mellett. Minek hallgassam, ha a lemez nélküli lejátszó+dac kombó hangja részletesebb, élethűbb, pontosabb térhatást kelt? Mondok egy példát, hátha megérted. Tegyük fel, hogy imádod a Super Mariot. Hogyan szeretnéd játszani? Letöltöd az emulátort és ráteszed a megfelelő rom-ot, vagy pedig szerzel egy korabeli NES-t a megfelelő kazettával, rákötöd a katódsugárcsöves tévére, és 1985-ben képzeled magad? Tudom, hogy ettől még nem lesz 1985, de egy kicsit igen.
Retrofuturista hifista 2019.01.10 08:10:13
@Pascal: Én bizony simán. Hallottam már gramofont szólni és hát igen szerény képességei melett számomra nagyon szórakoztató átélni, hogy dédapáink milyen minőségben hallgattak zenét. Ugyanannyira érdekel, mint a legmodernebb eszközök. Nagyon jól ismerem azt a fajta magas racionalitást,amellyel rendelkezel. Ennek végpontja, hogy minden embernek lényegileg egyformán kellene viselkednie, ha a gondolkodás mindenkinél logikus és ésszerű lenne. Ott van ugyanakkor egy faktor, amely irracionális, különböző, ugyanakkor lehetetlen letagadni a létezését és miért is kéne. Az egyéniség, egyediség, különbözőség kifejeződése, a stílus, ami az öltözködéstől a hobbiig mindent áthat. Ettől válik valaki számomra egyedivé, megismételhetetlené, azaz érdekessé, vagy attó, hogy erősen szubjektív / vitatható gondolatait felvállalja, lásd pl. következő cikkem, ami pl. zenékről szól.
Retrofuturista hifista 2019.01.10 13:28:44
@Karolac: Ebben a témában is írtam egy cikket, kíváncsi lennék a véleményedre:

retrofuturistahifista.blog.hu/2018/02/14/a_folyamatos_hifi_vasarlasi_kenyszerrol
Számomra a minőségi zenehallgatás kultúrájához a minőségi hifi készülékek mellett a minőségi zenék is hozzátartoznak. Szeretnék azonban egy kicsit elkanyarodni a szimpla hifi tesztelős anyagtól. Most pár olyan dalról lesz szó, amelyek nem hangzásminőségükkel tűntek ki a tömegből, hanem tartalmukkal.…..
Az egész ott kezdődőtt, hogy az előző cikkben tesztelt Auralic Aries Minim hangját szerettem volna kicsit feljavítani egy külső dac segítségével. Hetekig olvastam dac-okról netes magazinokban, vásárlók beszámolóit böngésztem, és felfigyeltem erre a kis cigarettásdobozra. A The Chord Company ocsmány…..
Retrofuturista hifista 2019.01.08 20:52:21
@VanikZoltan: ja igen, válasz erre gomb kimaradt :)
Retrofuturista hifista 2019.01.08 21:26:08
@VanikZoltan: Van egy Camtech (Audiolab) C-100 A osztályú előfokom, az beillene a kettő közé, csak kirúgnak a munkahelyedről, mert elfelejtesz bemenni zenehallgatás miatt, vagy tönkremegy a céged, ha vállalkozó vagy.
Retrofuturista hifista 2019.01.08 21:49:27
@VanikZoltan: ez is egy érdekes stílus, hogy minél közelebb kerülni a forráshoz, ugyanakkor én élvezem, hogy minden komponens (persze szigorúan lineárban) egy statement, egy állásfoglalás a megalkotójától abban, hogy hogyan kéne formálni a rajta áthaladó jelet. Én nem a forrást hanem az élvezet maximumát keresem. Ezért nem tudok szabadulni a másik cikkben bemutatott alsóbb kategóriás Sansui quadrótól, mert úgy élvezem a mosott torzacska hangját, mint egy gyerek. Az zenél otthon.
Egy amerikai bíró úgy határozott, hogy esküdtszék bevonásával, a bíróságon döntsék el, vajon Ed Sheeren „ellopott-e” néhány részletet Marvin Gaye egyik slágeréből...
Az 1979-ben gyártott Videoton Corona a Supermax mellett egyesek szerint az egyik legjobb, hőskorból (60-as, 70-es, 80-as évek) származó Magyarországon gyártott szobai (szigorúan háztartási) hangfal. Alkalmam nyílt megvizsgálni ennek az állításnak az igazát. A hifivásárlási és tesztelési lázam…..
vancello.hu Az oroszlán csókja 2018.09.29 20:08:36
Mathis úr már bőven a hatvanas éveiben jár, nem olyan régen vásárolt egy Peugeot 508 típusú személyautót, amelyre már úgy tekint, hogy élete utolsó járgánya. Az autót az idei Genfi Autószalonon tartott premierjén látta először, és nagyon megtetszett neki a forma, illetve a márkához bizonyos fokú…..
A szocialista Magyarország mindennapjait - eddig még nem látott, eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI fotósainak munkáiból, 1962-ből. 1962. július 3. A balatoni kompra felhajtó Ikarus autóbuszt nézik az emberek a tihanyi kikötőben. MTI Fotó: Sziklai…..
  Ha minden igaz, és a Fidesz nem veri szét a jelenlegi fővárosi választási rendszert, akkor 2019-ben Budapest lakossága újra közvetlenül választ főpolgármestert.   Emlékezetes volt az 5 évvel ezelőtti főpolgármester-választás, hiszen Tarlós Istvánnal szemben az MSZP-P-DK összefogósdi fétisben…..
Az van, hogy holnaptól, azaz augusztus 1-jétől az amerikai HBO levetíti az Aranyélet első két évadát. Erre szokás mondani, hogy hoppácsak...
Állandó olvasóink bizonyára tudják már hogy blogunk az MTI Fotóarchívumával létrejött együttműködése révén mutat be képeket ebből a páratlan magyar gyűjteményből. Két hete láthattátok az 1958-as évet, most és két hét múlva a következő részben 1959-el folytatjuk...
Retrofuturista hifista 2018.06.21 15:43:11
@czerka: Nagypapámat kérdezd meg erről, aki ott volt fiatalként, és amerikai stílusú, szabad, jóléti életformáról, vasfüggöny nyugati oldalához tartozásról álmodozott 1956-ban a forradalom idején. Ami film, kép, autók, házak képe, egyéb anyag, zene áttört nyugatról, az egy szebb, emberhez méltóbb, de a kommunisták által gyűlölt imperialista élet reményét keltette. Nem csak nagypapám vágyott itthon erre. Ezt vették el tőlünk a szovjet tankok, de a háborút kirobbantó németek nagyobbik részének és osztrákoknak megadatott, csak nekünk nem volt jogunk hozzá.
Az április 8-i parlamenti választás nagy tanulsága az volt, hogy vannak olyan ellenzéki pártok, melyek csak nevükben ellenzékiek, ugyanis a kormánypárt érdekeit szolgálják részben vagy egészben. Nem ok nélkül skandálta az utcán demonstráló tömeg a választások után, hogy az ellenzék megbukott, ezért…..
Retrofuturista hifista 2018.06.03 08:18:22
@$pi$: Egy komoly ellenzék továbbá nem a meglévő párt nélküliek igényeire reflektál, és őket szolgálja ki. Hanem először nagyon komoly szakértőgárdát ránt össze és kidolgozza az elvi és gazdasági rendszerét, majd ezt konzekvensen képviselve minden vitában megteremti a keresletet saját magára. Minden párt racionálisan gondolkozó szavazóit magához gravitálva. És utána jönnek a nem racionálisak is, akik a mérleget billentik.
  Kedves Edda, most aztán megmondtad a tutit. Megmondtad, hogy szülni kell! Ha valaki ezt nem teszi, akkor bizony hozzájárul ahhoz, hogy afrikai kannibálok árasszák el Európát. Eddig azt gondoltam egyébként, hogy ezt nem gondolod komolyan, de a Hír Tv-ben elmondtad, hogy de. Megnyugtatlak, nem…..
Jason Mraz egy piszkosul tehetséges autonóm zenész nagyon komoly hangi adottságokkal. 1977-ben született Virginiában és itt is töltötte fiatalságát, amely unalmasnak is mondható, ugyanis a jómódú amerikai családok nyugodt hétköznapjait élte, majd középiskolai tanulmányai után New Yorkba költözött,…..
Az ember természeténél fogva elégedetlen, kíváncsi. Ha nem így lenne, még mindig az ősemberek életét élnénk. Nagyon sok költséges hobbi van, amely az életet színesebbé, jobbá teheti, így a hifi is ezek közé tartozik. Van a hifizésnek ugyanakkor egy olyan oldala, amely viszont már távol visz a zene…..
Az Onkyo cég történetére nem térnék ki. Hasonló időben és hasonlóképpen indult, mint a Sansui, de valószínűleg jobb üzletpolitikájának köszönhetően maradt fenn és gyárt ma is nívós készülékeket. Onkyo korszakom röviden annak köszönhető, hogy a 90-es években gyerekként egy jobb módú barátom…..
Az 1960-as évek óta foglalkoztatta a tudósokat, hogy digitálisan rögzítsenek hangot egy erre alkalmas adathordozón. A fő szempont ekkor még nem a hangzás volt, hanem a számítógépes adattárolás határainak tágítása, valamint az analóg hanghordozók természetszerű romlásának kiküszöbölése. Ha tegyük…..
Történetem ezzel a készülékkel folytatódik. Első igazán meghatározó hifis élményeimet ezzel a készülékkel szereztem. A Sansui céget 1947-ben alapították Tokióban. A háború után Japánban sok, elektronikával foglalkozó mérnök maradt állás nélkül, így az ipar a szórakoztató elektronika felé fordult,…..
Folytatódik cikksorozatunk újabb méltatlanul alig ismert albumokkal. A Bread nevű együttes hazánkban jóformán ismeretlen, amely köszönhető annak, hogy legsikeresebb és legtermékenyebb időszakuk 1969 és 1973 közé esett, amikor a magyar közönség eléggé el volt zárva az ilyen zenéktől. Később pedig már…..
1981-et írunk. Sylvester Stallone túl van a Rocky I és II sikerén. A Rocky III-at készíti elő, és túl van már a Rambo: First Blood bemutatásán is. Elkezdődtek tehát a hihetetlenül izgalmas 80-as évek. A személyi számítógépek elkezdték hódításukat, a Philips és a Sony bemutatták a CD lemezt. Lézer,…..
  Sokáig csak cd-t és vinyl lemezt voltam hajlandó hallgatni, mondván, hogy egy jó cd lejátszót, mint a Marantz cd73-as csak beteg drágán lehet megközelíteni, vagy meghaladni streameléssel. Mára viszont köszönhetően a Tidal vagy a Qobuz szolgáltatásoknak (amelyek a készülékbe integrálásra…..