Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Retrofuturista hifista

24 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokáig érlelődött a fejemben, hogy egyesítsem a történetírást és a zeneajánló rovatot. Fogadjátok szeretettel az első Retrofuturista science fiction novellát. Megjelenését '23 október 23-ára időzítettem, magam módján tisztelegve a hősök előtt. A rajzokat én magam firkantottam.   „Minden…..
Ezúttal egy könnyed és rövidebb írással jelentkezem. Sokan kérdeztétek, hogy hogyan kötöttem ki a Marantz készülékeknél és mitől váltak ennyire meghatározóvá audio utazásom során. Rövid történeti áttekintő következik, ami remélhetőleg megválaszolja a kérdést. A készülékek nem pont időrendben, inkább…..
Bevezető Idén januárban töltötte be ötödik életévét a blog. Életmódomból fakadóan ritkán tudok cikket írni, de kivételes alkalmakkor megteszem. Az oldal elindulása óta társaimhoz hasonlóan sok energiát tettem abba, hogy létrehozzam azt a sztereó rendszert, amit hosszabb időre őszintén békén tudok…..
Retrofuturista hifista 2023.02.10 09:11:41
@Jovanotti: Aries Le készülékem soha nem volt, Aries-em volt. Az Aries-Sig relációt egyenrangúnak ítéltem valamelyest különböző hangzásvilággal.Csak tippelni tudok, hogy a LE kismértékben ez alatt van, így talán valahova B1 és M1 szintje közé lőném be, de ez csak tipp, nem szentírás. A tévedés jogát fenntartom.
Mindig problémát okozott, amikor egy hifi készülék hangját szavakba kellett önteni, mivel az eredményt számos szubjektív tényező befolyásolja. A tiszta hangminőséget valamelyest tudjuk definiálni a mély, közép és magas tartományok kidolgozottságával, összehangoltságával, a sztereó színpad…..
Pontosan 2022 február 24-én 10 éves a Raspberry Pi. Ebből az alkalomból gondoltam a magam szemszögéből foglalkozni ezzel a kis számítógéppel. Mindenki tudja, hogy a brit Raspberry Pi Alapítvány hívta életre a projektet elsősorban tanulmányi céllal, hogy egy kifejezetten olcsó és sokoldalúan…..
Retrofuturista hifista 2022.08.01 17:26:47
@hubee: 3-as Volumio alatt a pattogás sajnos jó eséllyel megmarad, bár elképzelhető, hogy azóta titokban egy update megoldotta.
LP után visszakanyarodva a CD lejátszás talajára itt is van egy sokéves projekt, amelyben rengeteg tapasztalat van. Több, mint 30 cd lejátszóm volt, köztük Sony, Kenwood, hanyatt mechanikás Pioneer, Audio Block, Onkyo, Yamaha, Toshiba, Arcam, Denon, NAD stb., és kb. 6 év intenzív cd lemez hallgatás…..
Retrofuturista hifista 2022.08.01 17:23:25
@baryll: Szia! Grundig lejátszóim voltak és általában belesimultak abba a színvonalba, amelyet a Philips emblémával jelölt párjuk képviselt. Revox lejátszóm sajnos nem volt, de a Philips alapú B jelű lejátszókat nagyon sokan dicsérik. Mindegyikkel érdemes foglalkozni, amelyikben valami megfog és kötődést tudsz kialakítani vele. Úgy tudom, hogy érdemes még a 80-as évek végi, 90-es évek eleji Meridian cd lejátszókkal is próbálkozni, egy 506.24-es lejátszó adott rendszerben végállomás lehet. Sony KSS-272A futóművel szerelt lejátszók is nagyon komoly nívót képviselnek (X303ES, X505ES). Modernebb lejátszók közül a Marantz cd17mkII-est ajánlotta olyan barátom, akiben megbízok. Általában elmondható, hogy a magasabb kategóriájú lejátszókat nagyon sokat járatták, ezért a lézerfej állapota nagyon különböző lehet. Elképzelhető, hogy szerencséd van és kifogsz egy keveset használtat, de ha nálad ér véget a lézer pályafutása, az igen kellemetlen. Ársáv erősen pénztárcafüggő. Itt is el lehet mondani azt a szabályt, hogy minél feljebb lépsz, annál többe kerül egyre kevesebb hangminőségbeli növekmény. Sok szerencsét a cd lejátszáshoz! RFH
Nagyon sok cikk foglalkozott a mai tesztben bemutatott két készülékkel, amelyeket nem szeretnék ismételni. Jelen cikket a kíváncsiság hívta életre, tudjátok az a fajta kíváncsiság, amire ha a tapasztaltabbak mondják előre a végeredményt, te akkor is magadnak akarod kitapasztalni, hogy hogy is volt…..
Retrofuturista hifista 2020.12.15 11:49:27
@Vén motoros: Láttam szüleim korosztályán (én a lemezjátszókkal vagyok egyidős) az izgalmat a két lemezjátszó láttán, továbbá nemigen láttam olyan cikket, ami pont ezt a két kiváló játékost egymásnak ereszti. Nem kívántam tabukat vagy szobrokat döntögetni, kizárólag arról írtam, amit én a saját tesztem során szubjektív módon érzékeltem, és tudjuk, hogy két ember nem pontosan ugyanazt a hangot érzékeli egy hallgató szobában.
Retrofuturista hifista 2020.12.15 15:45:41
@lomposfarkas: Szerintem már elmondtam, de elmondom újra. A teszthez nálam tapasztaltabbak segítségét kértem. Olyan barátokra tettem szerint, akikről állítom, hogy hatalmas tudással rendelkeznek a lemezjátszók fizikája és működése terén. Először az AudioTechnica VM95E hangszedőt szerettem volna mindkét lejátszóba tenni, amelyre tapasztaltabb barátaim mondták, hogy nem lesz jó. A kiskacsa karja (akár lap, akár cső) habkönnyű, hiába azonos a tűnyomás, másképpen vezeti a hangot, másképpen rezonál egy könnyű kar és egy nehéz. Ezt tapasztaltam is, mivel a kiskacsa nagyon gyengén szólt a kis engedékenységű AT hangszedővel. Amint kicseréltem az Ortofon OM5 hangszedőre, ami jobban engedi járni a habkönnyű kart és ezáltal a tűt a barázdában, a lejátszó feléledt és versenyképessé vált a Pioneer PL-200-assal szemben. Ennyi történt és nem több.
Freddie Mercury és a Queen 1986 júliusában közel hetvenezer rajongó előtt szenzációs koncertet adott Budapesten. Gondoljunk bele, hogy a szocializmus idején milyen nehézségeket jelenthetett egy világszinten híres, nyugati tőkés országból jövő együttest szerződtetni! Vajon milyen feltételeket kellett…..
Többen kérték tőlem, hogy írjak egy hiánypótló cikket a fenti két készülék használatának tapasztalatairól, mivel az elmúlt három évben mindkét hálózati lejátszóval hosszú időt töltöttem el, így komoly összehasonlító tapasztalat gyűlt össze. Megérkezett hát a legújabb retrofuturista cikk. Sem…..
Retrofuturista hifista 2020.03.05 13:59:12
@VanikZoltan: Nincsen olyan bútorom, ami ezt lehetővé teszi. Sajnos kompromisszumok mindig vannak. Azért ne felejtsük el, hogy ez még nem high end, csak hifi.
Kínoz egy álom. Egy régmúlt időben térek magamhoz Budapesten újszerű Wartburgok, Skodák, Polski Fiatok, korai Ladák által átszőtt utcán. Az emberek nagy forgatagban mennek a dolgukra fekete, szürke, barna, lehangoló színű, érdekes ruhákban, trapézgatyákban. Körülnézek, megcsípem magam, nem történik…..
Marantz CD73. A lejátszó, amelyről nehéz nem elfogultan írni. Sokáig gyűjtöttem a bátorságot, mire eljutottam odáig, hogy írjak a lejátszóról, amely évek óta alapvetően határozza meg zenehallgatási szokásaimat. Korábban írtam arról, hogy halott formátum-e a cd lemez, így most erre a vitára nem fogok…..
Retrofuturista hifista 2019.01.09 23:49:41
@Pascal: A "jól" szólás önmagában értelmezhetetlen, csak valamihez képest. Ezért szoktunk vaktesztelni 3, de leginkább 4 készüléket bekötött szemmel és nyitott füllel. A fent említett hálózati lejátszó megoldás tapasztalatlan fül szerint is köröket ver bármilyen 200 ezer Ft alatt kapható cd lejátszóra. Nem szól észérv a veterán cd lejátszó hallgatása mellett. Minek hallgassam, ha a lemez nélküli lejátszó+dac kombó hangja részletesebb, élethűbb, pontosabb térhatást kelt? Mondok egy példát, hátha megérted. Tegyük fel, hogy imádod a Super Mariot. Hogyan szeretnéd játszani? Letöltöd az emulátort és ráteszed a megfelelő rom-ot, vagy pedig szerzel egy korabeli NES-t a megfelelő kazettával, rákötöd a katódsugárcsöves tévére, és 1985-ben képzeled magad? Tudom, hogy ettől még nem lesz 1985, de egy kicsit igen.
Retrofuturista hifista 2019.01.10 08:10:13
@Pascal: Én bizony simán. Hallottam már gramofont szólni és hát igen szerény képességei melett számomra nagyon szórakoztató átélni, hogy dédapáink milyen minőségben hallgattak zenét. Ugyanannyira érdekel, mint a legmodernebb eszközök. Nagyon jól ismerem azt a fajta magas racionalitást,amellyel rendelkezel. Ennek végpontja, hogy minden embernek lényegileg egyformán kellene viselkednie, ha a gondolkodás mindenkinél logikus és ésszerű lenne. Ott van ugyanakkor egy faktor, amely irracionális, különböző, ugyanakkor lehetetlen letagadni a létezését és miért is kéne. Az egyéniség, egyediség, különbözőség kifejeződése, a stílus, ami az öltözködéstől a hobbiig mindent áthat. Ettől válik valaki számomra egyedivé, megismételhetetlené, azaz érdekessé, vagy attó, hogy erősen szubjektív / vitatható gondolatait felvállalja, lásd pl. következő cikkem, ami pl. zenékről szól.
Retrofuturista hifista 2019.01.10 13:28:44
@Karolac: Ebben a témában is írtam egy cikket, kíváncsi lennék a véleményedre:

retrofuturistahifista.blog.hu/2018/02/14/a_folyamatos_hifi_vasarlasi_kenyszerrol
Számomra a minőségi zenehallgatás kultúrájához a minőségi hifi készülékek mellett a minőségi zenék is hozzátartoznak. Szeretnék azonban egy kicsit elkanyarodni a szimpla hifi tesztelős anyagtól. Most pár olyan dalról lesz szó, amelyek nem hangzásminőségükkel tűntek ki a tömegből, hanem tartalmukkal.…..
Az egész ott kezdődőtt, hogy az előző cikkben tesztelt Auralic Aries Minim hangját szerettem volna kicsit feljavítani egy külső dac segítségével. Hetekig olvastam dac-okról netes magazinokban, vásárlók beszámolóit böngésztem, és felfigyeltem erre a kis cigarettásdobozra. A The Chord Company ocsmány…..
Retrofuturista hifista 2019.01.08 20:52:21
@VanikZoltan: ja igen, válasz erre gomb kimaradt :)
Retrofuturista hifista 2019.01.08 21:26:08
@VanikZoltan: Van egy Camtech (Audiolab) C-100 A osztályú előfokom, az beillene a kettő közé, csak kirúgnak a munkahelyedről, mert elfelejtesz bemenni zenehallgatás miatt, vagy tönkremegy a céged, ha vállalkozó vagy.
Retrofuturista hifista 2019.01.08 21:49:27
@VanikZoltan: ez is egy érdekes stílus, hogy minél közelebb kerülni a forráshoz, ugyanakkor én élvezem, hogy minden komponens (persze szigorúan lineárban) egy statement, egy állásfoglalás a megalkotójától abban, hogy hogyan kéne formálni a rajta áthaladó jelet. Én nem a forrást hanem az élvezet maximumát keresem. Ezért nem tudok szabadulni a másik cikkben bemutatott alsóbb kategóriás Sansui quadrótól, mert úgy élvezem a mosott torzacska hangját, mint egy gyerek. Az zenél otthon.
Egy amerikai bíró úgy határozott, hogy esküdtszék bevonásával, a bíróságon döntsék el, vajon Ed Sheeren „ellopott-e” néhány részletet Marvin Gaye egyik slágeréből...
Az 1979-ben gyártott Videoton Corona a Supermax mellett egyesek szerint az egyik legjobb, hőskorból (60-as, 70-es, 80-as évek) származó Magyarországon gyártott szobai (szigorúan háztartási) hangfal. Alkalmam nyílt megvizsgálni ennek az állításnak az igazát. A hifivásárlási és tesztelési lázam…..
A szocialista Magyarország mindennapjait - eddig még nem látott, eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI fotósainak munkáiból, 1962-ből. 1962. július 3. A balatoni kompra felhajtó Ikarus autóbuszt nézik az emberek a tihanyi kikötőben. MTI Fotó: Sziklai Dezső..
  Ha minden igaz, és a Fidesz nem veri szét a jelenlegi fővárosi választási rendszert, akkor 2019-ben Budapest lakossága újra közvetlenül választ főpolgármestert.   Emlékezetes volt az 5 évvel ezelőtti főpolgármester-választás, hiszen Tarlós Istvánnal szemben az MSZP-P-DK összefogósdi fétisben…..
Az van, hogy holnaptól, azaz augusztus 1-jétől az amerikai HBO levetíti az Aranyélet első két évadát. Erre szokás mondani, hogy hoppácsak...
Állandó olvasóink bizonyára tudják már hogy blogunk az MTI Fotóarchívumával létrejött együttműködése révén mutat be képeket ebből a páratlan magyar gyűjteményből. Két hete láthattátok az 1958-as évet, most és két hét múlva a következő részben 1959-el folytatjuk...
Retrofuturista hifista 2018.06.21 15:43:11
@czerka: Nagypapámat kérdezd meg erről, aki ott volt fiatalként, és amerikai stílusú, szabad, jóléti életformáról, vasfüggöny nyugati oldalához tartozásról álmodozott 1956-ban a forradalom idején. Ami film, kép, autók, házak képe, egyéb anyag, zene áttört nyugatról, az egy szebb, emberhez méltóbb, de a kommunisták által gyűlölt imperialista élet reményét keltette. Nem csak nagypapám vágyott itthon erre. Ezt vették el tőlünk a szovjet tankok, de a háborút kirobbantó németek nagyobbik részének és osztrákoknak megadatott, csak nekünk nem volt jogunk hozzá.
Az április 8-i parlamenti választás nagy tanulsága az volt, hogy vannak olyan ellenzéki pártok, melyek csak nevükben ellenzékiek, ugyanis a kormánypárt érdekeit szolgálják részben vagy egészben. Nem ok nélkül skandálta az utcán demonstráló tömeg a választások után, hogy az ellenzék megbukott, ezért…..
Retrofuturista hifista 2018.06.03 08:18:22
@$pi$: Egy komoly ellenzék továbbá nem a meglévő párt nélküliek igényeire reflektál, és őket szolgálja ki. Hanem először nagyon komoly szakértőgárdát ránt össze és kidolgozza az elvi és gazdasági rendszerét, majd ezt konzekvensen képviselve minden vitában megteremti a keresletet saját magára. Minden párt racionálisan gondolkozó szavazóit magához gravitálva. És utána jönnek a nem racionálisak is, akik a mérleget billentik.
  Kedves Edda, most aztán megmondtad a tutit. Megmondtad, hogy szülni kell! Ha valaki ezt nem teszi, akkor bizony hozzájárul ahhoz, hogy afrikai kannibálok árasszák el Európát. Eddig azt gondoltam egyébként, hogy ezt nem gondolod komolyan, de a Hír Tv-ben elmondtad, hogy de. Megnyugtatlak, nem…..
Jason Mraz egy piszkosul tehetséges autonóm zenész nagyon komoly hangi adottságokkal. 1977-ben született Virginiában és itt is töltötte fiatalságát, amely unalmasnak is mondható, ugyanis a jómódú amerikai családok nyugodt hétköznapjait élte, majd középiskolai tanulmányai után New Yorkba költözött,…..
Az ember természeténél fogva elégedetlen, kíváncsi. Ha nem így lenne, még mindig az ősemberek életét élnénk. Nagyon sok költséges hobbi van, amely az életet színesebbé, jobbá teheti, így a hifi is ezek közé tartozik. Van a hifizésnek ugyanakkor egy olyan oldala, amely viszont már távol visz a zene…..