Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hgeza2

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Egyszer valakivel lelki beszélgetésben előjött a szentségimádás kérdése. Az illető arról kérdezett, hogy az meg egyáltalán mire jó… Minek ülni a kitett oltáriszentség előtt, vagyis pontosabban, minek kitenni az Urat az oltárra? Hogy láthassuk? De mit ad hozzá az imádsághoz, ha nézzük is?…..
Ferenc pápa átölelt egy gyermeket, aki sírva kérdezett meghalt édesapja sorsáról. A szentatya múlt vasárnap látogatott meg egy római plébániát, és a hívekkel való szokásos beszélgetés, a forum alkalmával a legszörnyűbb, az egyik lehető legfájdalmasabb kérdéssel került szembe. Egy kisfiú szegezte…..
hgeza2 2018.04.20 10:46:42
@_z_: +1
Gratulálok :)
Kicsit nyersebben mint én próbáltam, de talán emiatt jobban érthetően sikerült megfogalmaznod amit nekem nem.
hgeza2 2018.04.20 11:14:40
@$pi$: "Minden ember más. Amikor sarkosan fogalmazok nem azért teszem, hogy bárkit megsértsek, hanem azért, hogy a lehető legpontosabban érthető legyen az álláspontom." Értem, köszönöm.

Ezen bejegyzésed egyébként nagyon tetszik, szerintem a lényegről írsz, legszívesebben beidézném az egészet:)

Hit és tudás. jaj próbálnék röviden de nem fog menni annyira jó kérdést feszegetsz és fontos lenne, hogy érthető legyek.

Azt írod, hogy "azt gondolom hinni jó dolog ezért hiszek". Holott pontosan ugyanazon az elven alakul az Isten hitem/tudásom/ismeretem/tapasztalatom mint például a gravitációról. Gravitációról tanultam az iskolában, látom hogy leesik a pohár, érzem, hogy a talpam nyomja a földet.
Amikor felugrom folyamatosan érzem a rám ható gyorsulást. Viszont:
Nem érzem, hogy a föld is gyorsulna felém, pedig de. Nem érzem, hogy a gravitáció hullámként terjedne. Nem érzem a x milliárd éve történt nova robbanás hatását, sőt igazából fel sem foghatom mi az, hogy terjed az univerzumban a gravitációs hullám. Az én testemé is. Sőt a testem megnyúlik egy távoli robbanás nyomán.. Mégis úgy gondolom, hogy ez van. Mert meggyőztek a publikációk, műszerek stb.. Még akkor is ha nem értem teljesen.

Ha szabad ilyen csúnyán fogalmaznom Isten hit/tudás/ismeret ugyanez: tanultam róla, éreztem, olvastam a bibliát, imádkoztam, a teremtett világból következtetek rá, stb.. És persze közben kétkedem is. Mi van ha a gravitációs hullám nem is pont úgy van. Mi van ha Isten létezése sem úgy van? Újabb tapasztalatok érnek és ezek alapján mindig, kisebb nagyon mértékben átértékelem a világképem. (Ahogy maga a tudomány is teszi, dolgoztam csillagászokkal.. ;)

Bocs hosszú lett:
Lényeg, nem azért hiszek, mert azt jó dolognak tartom. Mint ahogy a gravitációs hullámot sem azért fogadom el, mert cool dolog. Hanem mert az engem érő impulzusok alapján így alakul/döntöm/érzem.