Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tudóstények

23 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Táplálóbb és egészségesebb a bio élelmiszer a hagyományos termesztésűnél? Mi a környezettudatos választás? Járjuk körül ezeket a kérdésköröket!..
Egy lépegető rugó (slinky) segítségével mutatjuk be neked, hogy hogyan is működik a mechanikai információk terjedése...
A hangsebességhez számtalan érdekes jelenség, mint például a hangrobbanás, kapcsolódik. Ismerjük meg a hangsebességet közelebbről!..
Új laptopot vennél, de nem vagy szakértő? Most elmagyarázzuk, hogy melyik háttértár mit tud és mire jó!..
A víz véges erőforrás, csak úgy, mint a pénzünk, szóval érdemes spórolni vele! Hogyan tehető ez meg lemondások nélkül?..
Manapság a konyhák alapkelléke a mikrohullámú sütő. De hogyan működik? Nézzünk bele a dobozba!..
Feltűnően más az ételek állaga és íze a főzés illetve sütés után. De mi ennek az oka? Miért érezzük meg akár csak íz alapján is a különbséget?..
A tűzijáték megszínesíti az életünk fontos pillanatait. De hogyan teszi ezt? Mit is látunk az égen a robbanás után?..
TudósTények Monty Hall-paradoxon 2018.08.17 09:26:16
Ezúttal egy kis nyári fejtörőt hoztunk nektek, amelyre létezik egyértelmű matematikai megoldás Egy televízió showban az egyik feladat az, hogy a versenyzőnek ki kell választani a három ajtó közül egyet és a nyereménye az, amit az ajtó rejt. Az egyik ajtó mögött egy sportkocsi van, a másik két ajtó…..
Az idő mindig előre halad. Vagy mégsem? Lehet olyan érdekes jelenségeket látni, ahol mintha megfordulna az idő menete...
Hogyan melegítsük a szobát akár a fagyos levegő segítségével? Hogyan nyerhetünk ki hőt a környezetből? A folytatásban megtalálod a választ ezekre a kérdésekre!..
Elhiszed, hogy mínusz végtelen kelvin? Vagy te is úgy tudod, hogy a 0 kelvin hőmérsékletet nem lehet elérni, illetve alá menni? Menjünk bele a részletekbe!..
Honnan tudhatjuk, hogy tényleg egy gömb alakú, forgó Földön élünk? Még ma is vannak, akik megkérdőjelezik ezeket az állításokat, pedig régóta van kísérleti módszerünk ezeknek az igazolására...
Mi az az indukciós főzőlap? Miben más, mint a hagyományos elektromos tűzhely? Melyik a jobb? Olvass tovább, ha meg akarod tudni ezekre a kérdésekre a választ!..
Tegyük fel, hogy van előttünk egy szép gőzölgő bögre tejes kávé vagy épp latte macchiato, de csak egy apró mokkás kanalat találtunk. Valóban szükséged van egy hosszú bögrében lévő kávé elkeveréséhez egy hosszú kanálra? Hogyan keveredik is el bármi? Hadd mutassam be röviden!..
TudósTények Gólya a hóban 2018.03.05 09:32:13
A havas idő beköszöntével idén egybeesett az első gólyák hazaérkezése. Vajon miért jönnek haza egyes gólyák már februárban, miközben a nagy többség csak áprilisban érkezik?..
A mostani, hideg, téli időszakban nagyon aktuális a kérdés, hogy hogyan vegyük figyelembe a benti és kinti hőmérsékletek különbségét a meccsre való készülésnél. Elvégre az amatőr fociszezon sosem állhat le, játszani kell hóban és fagyban is! Meccsre készülünk a nagy hidegben, de mivel rég nem…..
A vágykeltők, vágyfokozók a szexuális vágyat, az orgazmus-készséget fokozzák. Ezeket a szereket afrodiziákumoknak is nevezhetjük. Az afrodiziákum szó Aphrodité nevéből származik, aki a görög mitológiában a szerelem istennője...
A mai üzemanyag árak mellett érdemes mindent megtenni a fogyasztás csökkentéséért. Járjuk körül ezt a témakört! Az előző cikkünkben bemutattuk, hogy milyen fogyasztási tételek vannak és kielemeztük a gördülési ellenállás fogyasztásra gyakorolt hatását. Most itt az ideje, hogy a légellenállás…..
A mai üzemanyag árak mellett érdemes mindent megtenni a fogyasztás csökkentéséért. Járjuk körül ezt a témakört! Mitől függ egy autó fogyasztása? Egyáltalán milyen fogyasztási tételek vannak?..
A Vénusz-légycsapója (Dionaea muscipula), a harmatfű (Drosera) és a különböző kancsókák (Nepenthes) mind ismert „húsevő” növények. De valóban húst esznek? A növények közismerten fotoszintézissel állítják elő saját kémiai energiájukat szervetlen anyagokból, miért lenne szükségük más élőlények…..
A cikksorozatunkban a közlekedésbiztonság témakörét járjuk körül. Fontos tudni, hogy milyen kanyarsebességet érdemes választani, hogy ne az útszéli fatörzsön legyen vége az utunknak! Ebben a cikkben ezt a témakört járjuk körül. Ha lemaradtál róla, akkor olvasd el most az első részt is, amiben a…..
A tél közepén járunk, amikor az utakon gyakran a hó és a jég veszi át az uralmat. Ha biztonságosan szeretnénk közlekedni, akkor felmerül a kérdés: mégis milyen sebességet válasszunk, hogy biztosan meg tudjunk állni egy vészhelyzet esetén? Ezt a kérdést járjuk körül röviden, de mégis…..