Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Iván Gyeprefos

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mit kell tenni ahhoz, hogy egy függőágyból nézd a világot? Milyen lehet, ha a munkahelyed a laptopod és a világ az otthonod? Érdekes kérdések, nem? Különösen, hogy ez az életmód elsőre nagyon hívogatónak tűnik, ám mielőtt az ember nekivágna, nem árt kicsit jobban belegondolni, mert bizony akadnak…..
Iván Gyeprefos 2018.01.28 13:53:07
@Bredpitt Monika:
Nagyvonalúan megfeledkeztel az üzlet bérleti díjaról meg az alkalmazott bérerol, stb.
Ezek sokkal jelentősebb tényezők egy csésze kávé árában, mint a víz.
Sokszor volt már itt szó kultúrsokkról, ma azonban kicsit másképpen próbálom megközelíteni a kérdést. Lazábban, több kisebb történet összefűzésével, amolyan szombati üzemmódban. Remélem, érdekesek (és néhol viccesek) lesznek, sok esetben pedig kifejezetten tanulságosak,…..
Iván Gyeprefos 2018.01.27 18:12:15
@Csodabogár:
És a munkanélkülieknek kéne egyedül dönteni a munkanélküli segélyről? Vagy olyankor is dührohamot kapsz, amikor erről nem munkanélküliek szavaznak?
Az abortusz árát nem az egész társadalom fizeti?
Ha az a nő magánügye, hogy elpusztítja a férfivel közösen létrehozott gyereket, akkor vajon miért van gyerektartás? Akkor már nem a nő magánügye a gyerek?
Iván Gyeprefos 2018.01.27 20:54:31
Lackfi János: Alkohol haladóknak
youtu.be/KC2R0egkyjo

Idén a nemzetközi Aleko-pályázat díját 112 novella közül, melyeket tizenöt ország (egyebek közt Kanada, Brazília, Olaszország, Spanyolország, Oroszország, Szerbia, Franciaország) 62 szerzője jegyzett, Lackfi János Alkohol haladóknak című írása (2012) nyerte el. A szöveg Lackfi három bolgárul olvasható kötetének egyikében, a Milyenek a magyarok?-ban (Какви са унгарците) látott napvilágot Adriana Petrová Papadopulosz fordításában. 1966 óta minden évben megrendezik az Aleko nemzetközi szatirikus irodalmi pályázatot.
Határátkelő A Géplakatos 2018.01.20 06:30:00
Vannak posztok, melyek elé nem nagyon lehet mit írni. Ilyen Ütvefúró mai írása is. Talán csak annyit, hogy olvassátok el, utána lesz min gondolkodni...
Iván Gyeprefos 2018.01.23 06:24:32
@vándor madár:
Én nem látom ilyen borúsan a svájci munkavállalást.
5-6 ezer frankot egy jobb szakember simán meg tud kapni (a mostanában feszegetett minimálbér 4000 lenne, ha bevezetnék, ez alatt is vannak tehát keresetek, de ez nagyon alacsonynak számít), 1500-2000 ből megvan a lakhatás, 2-3 szoba (persze nem a zürichi Bahnhofstrassen), egeszsegbiztosítás havi 1000 alatt is megúszható, akar 4 főre is, ha nem betegesek
Nem kell közvetítő, és szakképesítés se a vendéglátásban, A nyelvet persze kell tudni

Iden tizeves mélyponton van a bevándorlás és rekordalacsony a munkanélküliség. Nagy a munkaerő éhség, persze nő az idegenellenesseg is, az svp megint referendumot akar a külföldiek ellen, bár az előzőt se hajtottak végre a politikusok.

Ja, és ami a lényeg: oda kell menni, ahová az egész család mehet. Ha ez nem Svajc, akkor másik országba. A havi többszöri 1000 km-és ingázással borítékolható, hogy vagy magát, vagy másokat is megöl a fáradtan balesetet okozó. Csak idő kérdése, inkább előbb mint később.
Iván Gyeprefos 2018.01.23 18:25:48
@vándor madár: persze hogy bruttó. Viszont kevesebb a levonás mint Magyarországon.Mondok egy konkrét példát. Pincérként (szakképzettség nélkül) Graubündenben 4200 Frank havi bruttóbol , adora, egészség és nyugdíjbiztosításra összesen 960 jön le ( az adó konkrétan kevesebb mint a bér 5%-a).a nyugdíj levonás meg később meghálálja magát az adott időre járó svájci nyugdíjban. Ja, és ez nem a legolcsóbb egészségbiztosítás, ennél akár 100 zal kevesebbért is lenne.

Ennek fényében Valószínűtlennek tartom, hogy egy jó szakmunkás (építőipar) ne kapja meg az 5000et Graubündenben, amiből közel 4000et kézhez is kap.

Nem tudom ki az a vv.
Nyilván pénzt keresni megy egy csomó ember. Ettől függetlenül nagyon rossz ötletnek tartom a család szétszakadasat. Pénzt keresni is menjen a család többi része. De ez csak az én véleményem, nyilván.
De ha apuka ingázik, legalább mások életét ne veszélyeztesse azzal, hogy olyan fáradtan vezet, hogy elalszik a kormánynál. Ez megbocsáthatatlan.

Csodálkoznék, ha az ausztriai munkavállalók, akik ott biztosítottak és oda fizetik a munkanélküli járadék fedezetéül szolgáló biztosítást, ne lennének Ausztriában jogosultak munkanélküli járadékra, függetlenül a lakóhelyüktől (Grenzgänger).

Egyébként azért írtam a vendéglátasrol, mert te hoztad fel a hozzászólásodban.
Iván Gyeprefos 2018.01.27 16:37:52
@Herr Géza: @vándor madár:
A számok, amit írtam, egy konkrét példa. És valóban van gyereke az illetőnek, bár a gyerek Magyarországon él, nem tudtam hogy emiatt kevesebb az adó (kap párszáz Frank családi pótlékot is amúgy).
Az ő biztosítása közel 300, de még mindig vannak havi 200 alattiak, éves díj kedvezménnyel még kevesebb.

Aki havonta jár kórházba, meg ragaszkodik az egyágyas szobához, valamint ahhoz, hogy őt a főorvos kezelje, az kössön csak drága kiegészítő biztosítást.

Ja, és a konkrét példára visszatérve, a főnök intézte az egészségbiztosítást és rajta van a havi díj levonaskent a bérpapíron.
Ilyen a valóság. Nyilván sok vendéglátós szezonmunkas örül is ennek, hogy elintézik neki.
A címben feltett kérdés megválaszolása több szempontból is komoly nehézségbe ütközik. Az első, és alapvető probléma, hogy azt sem lehet megmondani (csak megközelítő találgatások vannak), hogy egyáltalán mennyi ember ment külföldre. Ebből következik a második nehézség: ha nem tudjuk, mennyi ment el,…..
Iván Gyeprefos 2018.01.25 22:36:42
@vándor madár:

A mondanivalóm lényege, hogy a fizetés százalékában kifejezve a svájciaknak sokkal kevesebbet kell fizetniük az egészségügyi ellátásra, mint Magyarországon.
Persze, mivel a svájci átlagfizetés kb. négy-ötszöröse a magyarénak, összegszerűen a svájci nyilván jóval többet fizet. Ettől még nem a svájcit nevezném drágának.

GDP arányosan Magyarország szerintem lényegesen többet költ az egészségügyre, mint Svájc.

Ráadásul Svájcban anyagilag is nagyon megéri vigyázni az egészségedre. (Nyilván ez a krónikus betegeknél nem opció, de azért elég sok a nem krónikus beteg, szerencsére.)
Iván Gyeprefos 2018.01.27 15:55:24
@M. Péter: akkor rosszul gondoltam
Iván Gyeprefos 2018.01.27 15:55:40
@vándor madár:

Ha nem vagy beteges, nem éri meg alacsony önrészt választanod, mert ennek a havi díja lényegesen drágább.
Szerencsére egy csekély kisebbség az, Aki svájci fizetésből nem tud felretenni biztonsági tartalékként kétezer frankot egy esetleges kórházi kezelésre.

Mivel Svájcban egy diplomás, nem vezetői átlagfizetés pár év gyakorlattal eléri a 100ezer frankot éves szinten, az egészségbiztosítás meg megúszható 2-3 ezer Frankbol, ha nem vagy beteg, illetve a 6 ezret komoly, tartós betegség esetén se lépi át, ezért egy diplomás a bére 2-6%ába fáj, míg pl. Magyarországon ez csak a munkavállalónak 7%-ába kerül. Plusz közel 20% a munkaadonal merül föl.

Nem vitás, hogy a svájci egészségügy is évek óta jóval átlag felett drágul. Nyilván senki se örül, ha többet kell fizetnie. A következő években ez folytatódni fog. Ez az ára az újabb és újabb rák gyógyszereknek, meg a meghalni vonakodó embereknek.
A címben idézett mondat András fülét ütötte meg Bangkok utcáin. Túlzás nélkül állítható, hogy gyermekkori álma vált valóra, amikor 2004-ben életében először eljutott Ázsiába. Szerinte alighanem egy iskolai földrajzóra tette kíváncsivá, melyen az akkori tanárnője…..
Iván Gyeprefos 2018.01.25 09:08:33
@Golf2: A svájci Coopban már van, vagy a másik láncnal. De azt nem tudom, hogy csótány- e vagy csak lisztkukac. Valami rovátkolt barom. De egyelőre elég drága, drágább, mint az argentín szték.
Úgy hallottam,. 80 Frank a kukac kilója, azaz kb 20 ezer Ft.
Magyarországról Írországon és Anglián keresztül Németországba vezetett Welshibardok élete, aki tíz év alatt fiatal nőből családanya lett. A szigetországi magányt a boldogság váltotta fel egy kis német településen. Lássuk, miért jó ott neki (a képeket köszönöm szépen)! „Tíz ok, amiért szeretek itt…..
Iván Gyeprefos 2018.01.23 22:11:25
@London2009:
"diplomaskent gyarban dolgozni? Peldaul erre en keptelen lennek."

A munkára? Vagy hogy diplomát szerezz?

szerencsére az értelmes egyetemisták nem vesztik el a fizikai munkára való képességüket. Se a tanulmányaik alatt, de még a diplomaosztó ünnepséggel se. Aki utána képtelen dolgozni az nagy valószínűséggel előtte is az volt.
Iván Gyeprefos 2018.01.24 16:38:31
@kisrumpf:, "ez egy ilyen orszag, draga a gyogyszer, pedig sok gyogyszergyar van itt. Ki erti?! "

Jaj, jaj! Ez már hinta-szint. Magyarországon van autógyár. Akkor ott olcsó az autó?
Iván Gyeprefos 2018.01.24 16:38:40
@gabors: agyrém. Minden ok nélkül gyógyszert szedni? És ezt ráadásul az orvos ajánlja??
Sokszor leírtam már, hogy szerintem a határátkelés egyre inkább kétirányú folyamat, mégis sokan vannak, akik úgy érzik, mint a mai ajánló egyik szerzője, hogy számára nincs visszafelé út. Emellett szó lesz a gyakori hazalátogatások hátrányáról és az angol…..
Iván Gyeprefos 2018.01.22 00:44:40
@Határátkelő: szerintem pont ez a mérhetetlen gyűlölet ad okot az együttérzésre és sajnálatra. Mekkora teher lehet ezt nap nap után, éveken át hordozni! Aligha van, aki ezt irigyelné tőle. Mit gondolsz, mennyire mérgezi ezzel a saját lelkét? Kinek árt az ő duhevel? Neked? Ugyan! Saját magának.
Iván Gyeprefos 2018.01.22 01:21:21
@gabors: remélem, legalább te érted, miről beszélsz, mert én nem. Se füle, se farka.
Magyarként aligha tudjuk (még sok-sok külföldön töltött év után sem) külső szemlélőként nézni Magyarországot és/vagy Budapestet, hiszen valamilyen emlék mindenkit köt az országhoz. Ezért érdekes kérdés, hogy vajon milyennek látnak minket a külföldiek, éljenek akár mondjuk Budapesten, vagy legyenek…..
Iván Gyeprefos 2018.01.20 18:49:24
@geegee: Nem a', koma! Nálunk több mint 110 centi hó van,a dombteton meg 2 méter felett. a Golf áramlat teszi tönkre Skandinavia klímájat, nézz klímatérképet, Budapest klímája hidegebb mint Stockholme, nincs ebben meglepetés.
Iván Gyeprefos 2018.01.21 13:10:17
@geegee: www.diercke.com/kartenansicht.xtp?artId=978-3-14-100790-9&seite=44&id=17488&kartennr=1

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Europe_map_of_Köppen_climate_classification.svg/1200px-Europe_map_of_Köppen_climate_classification.svg.png

Nincs olyan messze tőletek a Golf. Nézd még a fenti térképeket, mennyire nem kelet-nyugati irányúak az izotermák.

Ahogy a magyar klímát is befolyásolják a "közeli" tengerek. Azért az ország északkeleti csücske a hideg sarok, mert ott érvényesül ez a hatás legkevésbé (ott a legerősebb a kontinentális hatás).