Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr.Balogh

40 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többször is előfordul, hogy a tulajdoni lapon erdőként nyilvántartott terület az Országos Erdőállomány Adattárban nem szerepel. A közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó eljárásban azonban az értékbecslési ajánlat elkészítésekor erdők esetében kizárólag az eljárásra kiadott végrehajtási rendelet…..
  regisztrációs lap letöltése: IDE KATTINTVA..
Ismét törvényi módosítások elé nézünk, az erdővel kapcsolatos földhasználati szabályokat illetően.  Amennyiben elfogadják a javaslatot, kaphatnak egy kis könnyítést a magánerdő tulajdonosok.  2020.júliusától  ha az erdőterületet közeli hozzátartozónak vagy az ún. saját cégnek akarják erdőkezelésbe…..
Elérkezett a többször módosított időpont, egyenlőre nincs további 'egérút'. Az általunk korábban leírt eljárási rendben a megbízási szerződés alapján gazdálkodó erdőgazdálkodók kivezetésre kerülnek az Adattárból.  A megbízott erdőgazdálkodók jogviszonyának megszűnéséről az erdőgazdálkodók…..
Korábban is foglalkoztunk már az erdő adás-vételének mikéntjével azonban a téma örök életű, és a szabályok továbbra sem tisztulnak. Még mindig gyakori a keveredés az illeték fizetési- és a földforgalmi szabályok tekintetében. Bár tervezik a Földforgalmi törvény újabb módosítását, mégis érdemes a…..
Dr.Balogh 2021.05.01 12:03:32
@seepheerd:
Tisztelt kérdező, köszönjük a visszajelzést.

A tulajdoni hányadukra eső erdőterület használati megosztással önálló erdőgazdálkodási egység kialakításra nem alkalmas, illetve egyszerűsített felszámolási eljárásásban önálló földrészletté nem alakítható.
Amennyiben kérdése kifejezetten a egyszeeűsített közös tulajdon megszüntetésére vonatkozik, akkor szóba jöhet a csere (ha van máshol is földjük), vagy több tulajdonossal összeállva olyan közös tulajdonú területet létrehozása , amely az előírt 1 ha-t meghaladja. Ilyen eljárás csak a Veszélyhelyzet megszünése után indítható majd.
Ha erre nem akarnak várni, akkor természetesen a 'sima' adásvételre is van lehetőség, általában a legnagyobb tulajdonnal rendelkező szokta megvenni a társaktól a tulajdoni részeket önálló megkeresés és egyezkedés útján.
Tisztelt jogosult erdészeti szakszemélyzet, amennyiben Ön részt vett egy vagy több, az NFK által akkreditált, választható kiegészítő képzésen vagy rendezvényen és meg szeretne bizonyosodni arról hogy kreditpontjai bekerültek a nyilvántartásba, esetleg igazolást szeretne kapni ennek tényéről, a…..
Az idén júliusban életbe léptetett erdészeti szakszemélyzetre vonatkozó új rendelet több tekintetben is indokolatlan, szerintem már-már diszkriminatív szabályokat tartalmaz. Ezek közül az egyik az volt, hogy „erdőgazdálkodásra jogosult” kiemelt státuszt megszerzése céges minősítésben egy…..
A jelenleg odaítélhető erdőtelepítési támogatási összegek és a feltételek módosítása sokaknak meghozta a kedvét ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelésre kevésbé alkalmas földterületein erdőt létesítsen. Sőt, akár a magas hozammal kecsegtető területeiket is „beáldozzák” a későbbi, kötött gazdálkodás…..
Régi megoldatlan probléma a közös tulajdonú termőföldek tulajdoni viszonyainak rendezése. A közös tulajdon megszüntetésére irányuló megoldás, vagy ahogy a köznyelv emlegeti az „állami kimérések” az erdőket sohasem érintették, azokat önálló hrsz-on közös tulajdonnal jegyezték vissza így a…..
Az érintettek biztosan számtalanszor végigolvasták és elemezték az új, erdészeti szakirányításról szóló rendeletet. Aztán úgy ahogyan mi is, próbáltak a lehető legtöbb emberrel/érintettel/szakmabelivel értekezni arról, hogy a rendeletben olvasottak mit is jelenthetnek. Nem volt egyszerű dolgunk, és…..
Az Erdőtörvény 2017-es módosítása óta tudjuk, hogy az erdészeti szakszemélyzetre vonatkozó rendelet módosításra kerül, illetve új rendszert dolgoznak ki. Az erdőgazdálkodási használati jogcímek változásával egyidejűleg megjelent a 244/2020 (V.28.) Kormányrendelet.  Mivel máris rengeteg kérdés…..
Dr.Balogh 2020.07.06 14:26:39
@Fiáth géza:
Felvetésére –bár blogunk célja, hogy az olvasónak ne kelljen a jogszabályszövegét olvasni és értelmezni - idézem a rendelet vonatkozó részét:

Az erdészeti szakszemélyzet és az erdészeti szakirányító vállalkozás tevékenységének és nyilvántartásának, valamint az erdészeti szakszemélyzet továbbképzésének szabályairól szóló 244/2020 (V.28) Kormányrendelet ….
„9. § (1) Erdészeti szakirányító vállalkozásként az vehető nyilvántartásba, aki, vagy amely
a) a szervezetére irányadó jogi személyek nyilvántartásában szereplő vállalkozás vagy az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégről szóló törvény hatálya alá tartozó, egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő személy,
b) erdészeti, egyéb erdőgazdálkodói, erdészeti szolgáltatási tevékenységi körrel rendelkezik,
c) …. a rendelkezési nyilvántartásba bejelentett, elektronikus kapcsolattartásra szolgáló kézbesítési címét az erdészeti hatóságnak bejelenti,
d) legalább egy, erdészeti iratok ellenjegyzésére jogosult, „érvényes” státuszban nyilvántartott jogosult erdészeti szakszemélyzettel rendelkezik, és
e) jogi személy esetében nem áll felszámolás vagy végelszámolás alatt.
(2) Az (1) bekezdés d) pontjában meghatározott szakszemélyzettel akkor rendelkezik az erdészeti szakirányító vállalkozás, ha
a) az egyéni vállalkozó személyében jogosult erdészeti szakszemélyzetként nyilvántartásba vett személy, vagy
b) a jogi személy jogosult erdészeti szakszemélyzete a jogi személy törvényes képviselője, személyesen közreműködő tagja vagy munkaviszonyban álló foglalkoztatottja.
….
10. § Az erdészeti hatóság – kérelemre – „erdőgazdálkodásra jogosult” kiemelt besorolással tartja nyilván az erdészeti szakirányító vállalkozást, ha az erdőgazdálkodási tevékenység szakszerűségének biztosításához a 9. § (1) bekezdésében előírtakon felül, megfelel az alábbi feltételeknek:
a) törvényes képviselője vagy személyesen közreműködő tagja, egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozó személyében jogosult erdészeti szakszemélyzetként a nyilvántartásban „érvényes” státuszban szerepel,
b) törvényes képviselője, személyesen közreműködő tagja, vagy munkaviszonyban álló foglalkoztatottja, vagy egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozó természetes személy
ba) felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezik,
bb) rendészeti feladatokat ellátó erdészeti szakszemélyzet,
bc) legalább 5 éves időtartamban, jogosult erdészeti szakszemélyzetként a nyilvántartásban bejegyzett, és
c) az erdészeti szakirányító vállalkozás – ide nem értve az egyéni vállalkozó szakirányító vállalkozást – az erdőgazdálkodásába vont összes terület alapulvételével, minden megkezdett ezer hektárja után legalább egy jogosult erdészeti szakszemélyzettel rendelkezik, törvényes képviselőjét, személyesen közreműködő tagját, munkaviszonyban vagy egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló foglalkoztatottját, illetve egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozó természetes személyt figyelembe véve.”

Fentiek alapján az erdészeti szakirányító vállalkozás kritériuma gazdasági társaság esetén teljesíthető alkalmazott újtán akkor is, ha maga a cégvezető vagy a cégtulajdonos nem jogosult erdészeti szakszemélyzet 9§ (1) d) és 9§ (2).
Egyéni vállalkozónak saját magának kell ennek megfelelnie.

Erdőgazdálkodásra jogosult kiemelt besorolást azonban már kizárólag akkor kaphat egy cég (jogi személy), ha a vagy a cégvezető, vagy a személyes közreműködő tag maga is szakirányú képesítéssel rendelkezik. Egyéni vállalkozónak pedig személyében kell teljesítenie az összes előírt feltételt (10§ a) pont).

Reméljük választ kapott kérdésére.
Az NFK weboldalán elérhetőek a nyomtatványok, amellyel az erdészeti szakszemélyzet az új szabályok alapján kérelmezheti nyilvántartásba vételét /bejelentheti tevékenységét a kiemelt besorolások alapján is. Mindenképpen fontos, hogy a kiemelt besorolások a nyilvántartásba kerüljenek, hiszen…..
Tisztelt érdeklődők,  a veszélyhelyzet feloldásával lehetőségünk nyílik a korábban meghirdetett de elhalasztott fórumok megtartására. Az időközben hatályba lépő, erdők használatba adását és az erdészeti szakszemélyzetet igen komolyan érintő változások miatt a fórumok témakörét nyilvánvalóan…..
A beérkező email-ek és az ezzel kapcsolatban érkező hívások megnövekedett számából kiindulva azt hiszem bátran kijelenthetjük hogy a pár nap múlva hatályba lépő rendelkezések máris egészen nagy zavart okoztak. Rengeteg a felmerült kérdés (még nálam is), nagy a bizonytalanság és eltérő értelmezések…..
Erdőjog § BREAKING NEWS 2020.06.03 19:25:06
Izgatottan vártuk, és múlt héten meg is jelent a földhasználatokat IS érintő, már szokásosnak mondható saláta-törvény a Magyar Közlöny 2020.május 28-án kiadott 4 száma közül a 125-ös sorszámúban.   Az izgatottság nem azért volt mert maradéktalanul örülhetünk a változásoknak, inkább csak azért,…..
Tisztelt erdőgazdálkodók, erdészeti szakszemélyzet, 2020.03.31-én T/9932 számon előterjesztették az Erdőtörvény, Férv és Földforgalmi törvény tervezett módosításait is tartalmazó "saláta" törvényt.  A földforgalmi szabályok változása mellett ismét sok újdonságot fog hozni ez az erdők, illetve az…..
Eddig igen sok esetben gondot, problémát és jelentős költséget jelentett az erdőgazdálkodóknak, tulajdonosi közösségeknek az egyes erdészeti hatósági eljárások, bejelentések, valamint hatósági nyilvántartások eljárási szabályairól szóló 433/2017 (XII.21.) Kormányrendelet 21 § (3) b) pontja. Akit…..
Országszerte a több ezret is meghaladja azon erdőgazdálkodók száma, akiknek a bejegyzése erdőgazdálkodási tevékenység ellátására szóló megbízási szerződésen alapul. A jelenleg hatályos Erdőtörvény szerint ezen jogviszonyok hatályukat vesztik 2020.május 7-én.   Ha esetleg eddig nem tették, a…..
Március 1-től átszerveződik - ismét - a közigazgatás egy része, legalábbis az erdészeti hatóságok biztosan. Eddig a Kormányhivatalok alatti  egyik Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályához tartoztak. Március 1-től azonban közvetlenül a Kormányhivatalhoz kerülnek átsorolásra. Ez egyrészről örömteli,…..
Tisztelt Érdeklődők, 2018-ban megrendezett Erdészeti Jogi Fórumokat követően, irodánk leterheltsége és egyéb kötelezettségek miatt nem volt alkalmunk személyes megjelenésre pedig fontosnak tartanánk a beszélgetős/beszéltetős, interaktív eszmecseréket ahol a hallgatóság is hozzátesz valamit az…..
  Szinte már minden érintett tudja, hogy az erdőtelepítésre vonatkozó kifizetési kérelmet az egységes terület alapú kifizetési kérelemmel egy időben minden év május 15.-ig lehet benyújtani. Amit viszont nem tud mindenki, hogy ezt csak a véglegesen (jogerősen) bejegyzett erdőgazdálkodó nyújthatja…..
Nem egyszerű az élet egyéb dolgai mellett  egy témaspecifikus blogot is vezetgetni mert a tartalmas,könnyen emészthető és informatív fogalmazás mellett, a  rendszerességre is figyelni kell/kellene. Ez rendkívül időigényes dolognak bizonyul, és időből nálunk mindig kevés van. Téma és esettanulmány…..
  Egy kis lélegzetvételnyi haladékot kaptak a megbízott erdőgazdálkodók a törvénymódosítással, de a 2020.május 7. napja vészesen közeleg. A módosított rendelkezés értelmében az 1996 és 2009 márciusa között bejegyzett megbízott erdőgazdálkodók jogviszonya hatályát veszti ezen a napon...
  Mint azt már sokan tudják, 2018.december 31-én hatályukat vesztik a korábbi, 1996-os Erdőtörvény szerint kötött, erdőgazdálkodási tevékenység ellátására szóló megbízási szerződések. A jogszabály szépen fogalmaz, és azt mondja ki, hogy az ilyen jogcímen fennálló bejegyzéseket törli az…..
Dr.Balogh 2019.05.20 09:24:07
@Oszi51: Tisztelt Olvasó,
jó a kérdésfelvetés, sokszor kell tisztázni ezeket a fogalmakat.

A társult erdőgazdálkodás fogalmát az SZJA törvény nem adja meg.

Azonban az Erdőtörvény igen:
20/A. § (3) „Ha a közös tulajdonban álló önálló erdőgazdálkodási egységet a tulajdonostársak többlethasználati megállapodás vagy földhasználati szerződés útján nem adják egy személy használatába, akkor azon
a) erdőbirtokossági társulat alapításával vagy
b) erdőkezelésbe adás útján
társult erdőgazdálkodást kötelesek folytatni.”

Tehát az valósít meg társult erdőgazdálkodást, aki ebt-t alapít (feltételezzük, hogy ha meglévőhöz csatlakozunk, az is megfelel) illetve aki erdőkezelővel az Erdőtörvény 21/A és 21/B§-ai szerint erdőkezelésbe adja az közös tulajdonú erdőt.

Ki is az erdőkezelő, akivel a fenti szerződést meg lehet kötni? Az Erdőtörvény 21/A § (1) bek-ében adják meg a fogalmát: „…. az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban foglalt feltételeknek megfelelő, az erdészeti hatóság által erdőkezelőként nyilvántartott erdészeti szakirányító vállalkozás (a továbbiakban: erdőkezelő)…”

Sajnos az a rendelet, amely a pontos feltételeket megadná, és amely alapján egy erdészeti vállalkozás erdőkezelőként nyilvántartásba kerülhetne, még nem jelent meg.

Így a társult erdőgazdálkodás megvalósítására gyakorlati lehetőség csak erdőbirtokossági társulat keretében van.

Azonban ne feledjük, hogy az Ön által hivatkozott SZJA szabály szerint:

Adómentes az erdőről, az ….erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedése fejében, …… az erdőnek minősülő föld tulajdonosa vagy a haszonélvezője által megszerzett jövedelem, ha az erdőnek minősülő föld használatba adására …..kötött megállapodás (szerződés, …..) alapján – határozatlan időre szóló megállapodás esetén a jogosultnak az erdőnek minősülő föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóság részére tett kiegészítő nyilatkozata alapján – a használatba adás ….. időtartama az 5 évet (az adómentesség feltételéül szabott időtartam) eléri.

Fentiek alapján egy többlethasználati megállapodás is lehet alapja az erdőből származó adómentes jövedelemszerzésnek.
T/3630 számon az Országgyűlés elé terjesztették – többek között - az Erdőtörvény módosítását. A tervezet szövege szerint a még 1996-os törvény hatálya alatt és azt megelőzően kötött erdőgazdálkodási tevékenység ellátására szóló megbízási szerződések 2018.december 31-ei időpont helyett 2020. május…..