Regisztráció Blogot indítok
Adatok
marand22

0 bejegyzést írt és 704 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több különböző országban lezajlott kutatás egybecsengő eredményei szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából nem mindegy, hogy milyen a vércsoportunk. Ha ugyanis 0-ás, akkor kisebb eséllyel kapjuk el a vírust, és a betegség kimenetele is enyhébb lehet. Az A-s vércsoport viszont hátrány lehet a…..
marand22 2021.01.20 17:26:31
@A KFC logóján Vágó István van: @cardiobascuralis 2:
Az Rh egy allélrendszer: CcDdEe. ezek közül a legerősebb antigén a D. Akinek van D-antigénje, annak Rh + a vércsoportja, akinek nincsen, annak Rh -.
Rh +: DD, Dd, Rh -: dd.
Attól még, hogy mindkét szülő Rh pozitiv, a gyerek lehet Rh + vagy Rh - is:
Rh + szülők: DD-DD, DD-Dd, Dd-Dd lehet a szülők genotípusa, az utolsó esetben (ha mindkettő heterozigóta) a gyerekeik 25 % eséllyel Rh - lesznek.
Rh + és Rh - szülők: DD-dd, Dd-dd lehet a szülők genotípusa, az utóbbi esetben a gyerekeik 25 % eséllyel Rh - lesznek.
Ha egy Magyarországhoz képest feleakkora országban több mint 17 millióan élnek, akkor ott zsúfoltság – és ebből adódóan jó eséllyel lakáshiány – van. Hollandia pont ilyen, nem csoda, hogy (mint Vera posztjából kiderül) a helyiek szerint a lakáskérdés a legnagyobb problémák egyike. A kérdés, hogyan…..
marand22 2020.09.25 11:17:19
@András Kató: Fiam Leidenben jár egyetemre, 360 € a havi bérleti díj (rezsi included) egy szobára. Nyáron, amikor kerestük a lehetőségeket, csak 500 € feletti ajánlatokkal találkoztunk, de volt közte olyan is, aki megpróbált csőbe húzni (lopott személyi, más ingatlana, előleget kért). Úgy sikerült ezt megcsípni, hogy korábbi iskolatársa szólt (aki szintén ott jár egyetemre 1 éve), hogy megürült egy szoba, mert az illető befejezte a tanulmányait. Azonnal lecsaptunk rá, inkább kifizettük a nyári 2 hónapot (pedig még itthon volt a fiam), mert a bérbeadó ragaszkodott hozzá. Amszterdam drágább ennél.
Annak ellenére, hogy tudatosan elzárom magam a világ azon híreitől, melyek nem érintenek közvetlenül, egészen korán értesültem Benedek Tibor haláláról. Teljesen letaglózott. Nem ismertem személyesen, nem vagyok sportrajongó, sőt, alapjában véve rajongó típus sem. Persze magam is büszkén néztem…..
marand22 2020.06.22 11:48:52
@a nagy hohohorgász:
1999 augusztusban nyilvánosságra került, hogy az elődöntő során végzett dopping vizsgálat Benedeknél pozitív eredményt hozott. Mintájában kis mennyiségű clostebolt találtak, amely Benedek véleménye szerint (bőr)gombásodás ellen használt kenőcse útján juthatott a szervezetébe. Szeptember 1-jén, egy nappal a firenzei Eb előtt, az Olasz Olimpiai Bizottság az Olasz Úszó Szövetséghez utalta az ügyet, de a játékos felfüggesztését helybenhagyta. Egy hét múlva az úszó szövetség 8 hónapra eltiltotta Benedeket. November végén a Nemzetközi Úszó Szövetség doppingbizottsága 15 hónapra növelte a büntetést. 2000 januárjában a nemzetközi Sport Döntőbíróság mondta ki a végső szót. Benedek eltiltása 8 hónap lett, amely április 28-án járt le. Eltiltása után Benedek visszakerült a válogatott keretébe, amely Sydneyben olimpia aranyérmet nyert. A döntő győzelemből 4 góllal vette ki részét.
Idén február elején elkezdődött a hagyományos velencei karnevál, majd a koronavírus járvány miatt hamarabb véget is ért. És valószínűleg az after party is elmaradt. Ahogy olvasónk befizetett útja is, aminek törléséről egy e-mailt is kapott, illetve az infót, hogy vagy novemberben pótolja, vagy nem…..
marand22 2020.03.24 18:20:30
@axolotl77:
Színházi előadások mindenütt elmaradnak, de nem adják vissza (egyelőre) a jegyek árát.
"Elmaradt előadásainkat bepótoljuk, jegyeiket Önöknek megfelelő előadásokra becseréljük vagy visszaváltjuk. A meghirdetett és elmaradt előadások pótlásának időpontjait, a veszélyhelyzet hivatalos feloldása után hozzuk nyilvánosságra."
Alimento Csak ha félünk tőle...? 2020.03.22 14:48:49
Volt (bal)szerencsém megtekinteni Lenkei Gábor videóját, amit a COVID-19 koronavírus járvány okán készített...
marand22 2020.03.23 17:31:32
@Kisgé:
"If you eat a balanced diet, as you should, taking a multivitamin might have for sole result to make your urine more expensive." DDD
Jön a legújabb generációs ultrahangos vizsgálat, amely szükségtelenné teszi a testtel való érintkezést.  A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói egy új ultrahangos lézertechnikát dolgoztak ki, amely távirányítással hanghullámokat generál, és ezek áthatolnak a testen. Egy másik…..
Alimento Vitaminok 2 2018.07.03 07:01:19
Folytatjuk a vitaminok világába tett utazásunkat, körbejárva az ajánlások megállapítását és eljutunk a megadózisú vitaminok szükségességéhez. Cikkünket ezúttal is a Humanoid Reptiliánok Bolygóközi Szövetsége támogatta...
marand22 2018.07.04 12:26:10
Praxis Az orvostudomány kóklere 2018.01.09 06:00:00
A kórházban azt tanácsolták, a szigetszentmiklósi Gyártelepre ne menjen vissza, inkább ők segítenek! Rohamosan csökkent és csökken a Szigetszentmiklósi Rendelőintézet ellátási színvonala az elmúlt években, amely nemcsak a 6 hetes vérvételi várólistában, az arrogáns ügyfélirányításban jelenik meg,…..
Gyógyulásomat mind az állami, mind a magán rendszerben próbáltam elérni sikertelenül. Azt gondoltam hogy majd a magán rendszerben ha fizet az ember akkor minden más lesz. Sajnos nem. Kedves Praxisblog!   28 évesen már sikerült bekerülnöm az egészségügy útvesztőibe.…..
marand22 2017.11.29 14:59:41
@alprazolam:
Churgh-Strauss syndroma jellemzően 3 fázisban zajlik.
1. fázis: szénanátha (70 %), asthma bronchiale (97 %), visszatérő orrmelléküreggyulladás (60 %).
2. fázis: migráló, változatos beszűrődések a tüdőben, tüdővérzés (alveolaris) ritka
3. fázis: szervkárosodás (bőr vasculitis okozta kiütései, szívizom- és/vagy koszorúérgyulladás, glomerulonephritis, ideggyulladás, gastroenteritis, szem gyulladása)
Az eosinophilia jelentős (10 %-ot meghaladó), szteroid kezelés okozhat problémát, mivel elfedi.
Diagnosztikus kritériumok (ACR):
Asthma bronchiale, 10 %-ot meghaladó eosinophilia, neuropathia, beszűrődések a tüdőben, neuropathia, visszatérő orrmelléküreggyulladás (polyposis), vasculitis extravasalis eosinophil sejtekkel
Volt már ilyen betegem, 11 éves anamnézis után bőrbiopszia (vasculitis) és szívizombiopszia igazolta, teljes remisszióba került szteroid és cyclophosphamid adására.
Laborban a p-ANCA nézendő meg még (közel 50 %-ban pozitív).
A másodfokra visszahelyezett büntetőtárgyalás önmagát ítélte az abszurditás szintjére: alig van már olyan szakmai protokoll, amit ne sértettek volna meg az eddigi büntetőeljárások során. (Fotó: Dr. Szekér Gyula, a vádlott, Bene Krisztián védője a Kúrián – HVG Online)Az utóbbi hetekben zajló,…..
marand22 2017.11.24 16:18:53
@flydomi:
Túl azon, hogy semmilyen DNS-t (sem az állítólagos elkövetőét, sem az áldozatét) nem sikerült azonosítani a fecskendőn, illetve a fecskendőben, csak midazolamot mutattak ki benne. Ez pedig azért probléma, mivel az áldozatban midazolamot ÉS ketamint mutattak ki (utóbbi erős fájdalomcsillapító és altatószer, a lovak mellett gyermekek altatásánál használatos). Magyarán kettő különböző altató-, nyugtatószert kapott. Ugyanakkor az áldozat combján csak EGY tűszúrást azonosítottak, ami azt jelenti, hogy EGYETLEN fecskendőben KETTŐ gyógyszer koktélját kellett megkapnia (rhátlan testen is nehéz ugyanabba a tűszúrásba visszatalálni, nemhogy ruhán keresztül, márpedig az injekció beadásakor még nem volt levetkőztetve az áldozat a tanúvallomása szerint). Már önmagában emiatt gyakorlatilag lehetetlenség, hogy az állítólagos elkövető kocsijában megtalált fecskendő lehetett az elkövetéskor használt eszköz. Arról nem is beszélve, amit már máshol megírtak, hogyan kezelte a gyakorlatilag egyetlen közvetlen bizonyítékként szóba jöhető bűnjelet a rendőrség (t.i. eltűnt, majd a rendőrség egyik HŰTŐSZEKRÉNYÉBEN, azaz nem a bűnjelraktárban találtak rá).
Összességében ezen ügy folyása egyre inkább Kaiser Ede ominózus móri szerepvállalásának peréhez hasonlatos kifejlethez közelít.
Többsoron hibázott a kórház, amit a Nagypapám szervezete sajnos már nem bírt ki. Elvettek tőlünk egy csodálatos embert, aki szerető férj, szerető Édesapa, szerető Nagypapa és szerető Dédnagypapa is volt egyben. Nagypapám 2017. Október 6-án pénteken került be a szentesi…..
marand22 2017.11.06 10:59:19
Felnőtt, cselekvésében nem korlátozott beteg esetén a hozzátartozótól beleegyezést nem kell kérni beavatkozáshoz, tájékoztatni lehet és érdemes (amennyiben a beteg nem tiltakozott ellene). Beleegyezést a beteg ad, illetve amennyiben gyámság alatt van, a gyám. Amennyiben a beteg beszámíthatósága kérdéses (kábító fájdalomcsillapító vagy más tudtamódosító szer hatása alatt áll), a kezelőorvos dolga erről dönteni, kérdéses esetben psychiáter bevonásával. Életveszély esetén nem szükséges beleegyezést kérni (nálunk ilyen példa az akut szívinfarktusos beteg, aki morfin hatása alatt áll és sürgős szívkatéterezést végzünk).
Az esetleírásban szerepel, hogy "a lepedő alatta tiszta vér és széklet foltos volt".
A vérzés okozta vérszegénység a laborleletekben csak később jelenik meg, látni kellene azokat a laboreredményeket, simán lehet, hogy a vérzés láttán azonnal transzfúziót kapott az instabil (légzési elégtelen) beteg, így nem látszott később sem esés a vérképben (haematocrit, haemoglobin). Annyi szól a gyomortükrözés ellen, hogy a gyomor eredetű vérzés nem friss vér formájában jelenik meg a székletben (helyesebben csak nagyon nagy volumen esetén), hanem emésztettként (azaz szurokfekete lesz). Friss vér sokkal valószínűbb, hogy a bélrendszer alsóbb szakaszából származik (vastagbél, végbél), ezért kell ilyen esetekben elsőként a végbelet ujjal megvizsgálni. Arról nem beszélve, hogy másként kell egy ilyen (légzési elégtelen) beteget felkészíteni gyomortükrözésre (beleértve azt is, hogy intenzíves háttér kell, lehetséges, hogy altatásra kell felkészülni, stb.), nem elegendő belidocainozni a garatot.
Jómagam 2016. december elsején kaptam a második infarktusomat, és engem orvosként a helyszínen hagytak. Annak ellenére, hogy közöltem, hogy ez a második infarktusom. FELISMEREM. EKG pozitív volt. Betegem 2017. március 17-én délelőtt epilepsziás nagyrohamot produkált. Édesapja azonnal mentőt hívott.…..
marand22 2017.03.25 21:53:06
@MrX84:
Ad 1. Tévedés.
Az EKG-n STEMI van, csak korai fázisban. Annyi igazságod van, hogy a kritériumot nem üti meg (ti. 1 mm ST-eleváció a végtagi, ill. 2 mm a mellkasi legalább 2 összetartozó elvezetésben), mivel a standard III-asban megvan 1 mm, emellett horizontális ST-depressio van több mellkasiban (V3-4 horizontális, V5-6 DeWinter-jelhez hasonló ascendáló). Ilyet látunk korai inferior STEMI-ben. Ha ezt az EKG-t transztelefonikusan vagy lefotózva beküldik intervenciós központba (én is ott dolgozom), STEMI-nek megveszik.
Ad 2. Egyetértek. Coronaria CT pénzkidobás egy diabéteszes betegnél. Az alacsony-közepes kockázatú és valószínűségű coronariabetegség kizárására való (negatív prediktív értéke 98 %), ill. speciális helyzetek (CTO, graftok) megítélésére. Magas kockázatú-valószínűségű beteget (2. típusú cukorbeteg ilyen) felesleges sugárzásnak, kontrasztanyagterhelésnek (CIN) tesz ki. Ca-score gazdag országok játékszere, ti. semmilyen teendőn nem változtat.
Városi Kurir Orbán hálapénze 2017.02.10 00:40:40
És még mondja valaki, hogy nem a világ legemberségesebb kormánya miénk, Magyaroké! Nem tiltotta be a gyógyítást a Nerházakban azaz Nemzeti Kórházakban! Ha például fáj valamije hazánkfiának, továbbra is bátran bemehet akármelyik intézménybe, legfeljebb jól kiteszik a szűrét, de ha mázlija van, napok…..
marand22 2017.02.10 17:50:07
@Andy73:
"Hasonlóképpen nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához."
Idézet a hippokratészi esküből. Itt lóg előttem az íróasztalnál.
Ha egy kollégával így foglalkoznak, akkor mire számíthat egy „útszéli” ember? Tisztelt Praxis!   Nővérem 70 éves. Mintegy másfél éve tumor állapítottak meg nála. Eleinte folyamatosan kapta az infúziót. Most egy éve szeptemberben közölték vele, hogy az a bizonyos infúzió hiánycikk, nem lehet…..
marand22 2016.09.15 18:05:44
@Braincelle:
Minden esetben pontosítani kell, hogy mit jelent a páciens számára az allergia (vagy érzékenység), mert egyik oldalról gyakran a mellékhatást veszik annak (pl. fájt a gyomra az Aspirintől). Másrészt sok esetben valamilyen allergiásnak látszó/gondolt tünet alapján mondják allergiásnak. Klasszikus (tankönyvi) példa: mononucleosis fertőzés kapcsán ampicillin adása testszerte kiütéseket okoz (a megnagyobbodott mandulák miatt mandulagyulladásnak tartva kap - feleslegesen - antibiotikumot). Másik gyakori példa: helyi érzéstelenítés (leggyakrabban fogorvosnál) során kapott lidocain infiltráció kapcsán rosszul lesz (elsápad, elgyengül, leverítékezik, esetleg elájul), ami vegetatív reakció egy kellemetlen, fájdalmas beavatkozásra, rajta ragad, hogy allergiás a lidocainra (ami egyébként nagyon-nagyon ritka, viszont hasonlóan a penicillinre, az további érzéstelenítőszerekre is keresztallergiás jellemzően). Végül a vesszőparipám: jódallergia. Ami nem létezik, de annak mondják, miután kipirul a delikvens bőre jód-tinktúrás lemosást követően, vagy intravénás röntgenkontrasztanyagra adott anafilaxiás reakció miatt (itt sem a jód okozza).
marand22 2016.09.16 09:48:07
@bElannaTorres:
De szó sincs ilyenkor allergiáról.
Ún. autonóm pajzsmirigy adenoma esetén kerülendő a jód bevitele, mivel annak az a lényege, hogy hiányzik a pajzsmirigy (PM) hormontermelő sejtjeiről a TSH-receptor, melynek következtében a hormontermelés (tyroxin, T4) függetlenné válik a hypophysis-hypothalamus szabályozásától (kevés PM hormon -> hypothalamus érzékeli -> több hypothalamus hormon /TRH/ -> több hypophysis hormon /TSH/ -> több TSH kapcsolódik a PM sejtjein a receptorához -> sejten belüli szignálrendszer több PM hormon termelődését indukálja), ugyanígy érzékeli a több PM hormon termelődését, ekkor leáll a TRH, TSH termelődése. A tyroxin termelődéséhez tyrosin (aminosav), jód és enzimek kellenek, ezek közül a jód az, ami nem áll korlátlanul rendelkezésre, táplálkozással kerül a szervezetünkbe. Autonóm adenoma esetén a fokozott jódbevitel először azzal jár, hogy az autonóm terület elnyomja a pajzsmirigy többi részét (meleg göb), majd hormontúltermelést (hyperthyreosis) okoz (forró göb).
A másik helyzet a pajzsmirigygyulladás, amikor a FOKOZOTT jódbevitel kerülendő (ám ez múló dolog, mivel a gyulladás csak átmenetileg okoz PM túlműködést, idővel a PM sejtjei elpusztulnak, és alulműködés lesz a vége).
Illúzióim nincsenek. Amennyiben kapok is választ a megkeresésemre, abban vagy az lesz, hogy minden a törvényes keretek közt történik, vagy, hogy az intézményfenntartó csak ilyen színvonalú ellátásra biztosít keretet. Tisztelt Rendelőintézet!   Szeretném megosztani Önökkel tegnapi…..
marand22 2016.08.30 09:34:36
@CyberPunK:
Először is a háziorvos tájékozódjon, Budapesten is van laboratórium, ahol előjegyzés van (kollégám felesége Újbudán háziorvos, náluk is ez megy). Másodszor a lipidprofil ellenőrzése semmilyen szakmai érv alapján nem lehet sürgős vizsgálat.
marand22 2016.08.30 09:40:27
@hidroponi:
INR-t általában havonta kell ellenőrizni, évek óta stabil INR esetén elegendő lehet 2 havonta. 2 hetenkénti INR ellenőrzés azt feltételezi, hogy labilis az INR, akkor érdemesebb új típusú véralvadásgátlóra váltani (kardiológus, neurológus, haematológus javasolhatja). Pitvarfibrilláció, korábbi mélyvénás trombózis, tüdőembólia kapcsán van váltásra lehetőség (műbillentyű esetén nincs).
marand22 2016.08.30 10:02:30
@g0826:
217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
2. §
(6) A szakellátásra beutalt biztosított ismételt orvosi beutalás nélkül jogosult igénybe venni a járóbeteg-szakellátást, ha annak keretében ismételt ellátása orvosszakmai szempontból indokolt.
3/A. §
a) a 2. § (6) bekezdése szerinti ellátáshoz kapcsolódó ellátások esetében a beutaló orvos által a beutalón megjelölt időpontig, de legalább 90 napig,
b) az a) pont alá nem tartozó esetben a kiállításától számított 90 napon belül használható fel.
Aki ilyen pökhendi, bunkó, agresszív módon képes csak beszélni egy beteg, várandós fiatal nővel, az menjen inkább szénhordónak. Tisztelt Praxis Blog!   Régóta elszörnyülködve olvasom a történeteket. Szerencsére mindezidáig semmi rossz szavam nem lehetett az egészségügyre. Mindenhol kedvesek,…..
marand22 2016.05.24 11:13:57
@karcsibácsi: @asztalosani:
1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
24. §(4) A beteg jogosult az általa pontatlannak vagy hiányosnak vélt - rá vonatkozó - egészségügyi dokumentáció kiegészítését, kijavítását kezdeményezni, amelyet a kezelőorvos, illetve más adatkezelő a dokumentációra saját szakmai véleményének feltüntetésével jegyez rá. A hibás egészségügyi adatot az adatfelvételt követően törölni nem lehet, azt úgy kell kijavítani, hogy az eredetileg felvett adat megállapítható legyen.

Jelen esetben a pontatlan vagy hiányos egészségügyi adat azt jelenti, hogy kiegészítjük (amint az rendszeresen előfordul) az anamnézist (mert például a betegnek eszébe jut, hogy milyen egyéb gyógyszereket szedett, vagy korábban milyen hasi műtétje volt, aminek ott a műtéti hege, de nem emlékezett korábban, mit operáltak meg rajta, vagy előkerül az eszméletlen beteg hozzátartozója, aki heteroanamnézisben elmeséli a beteg előtörténetét).
Zsarolgatás és hasonló dehonesztáló megjegyzések leírására SENKI egészségügyi személyzetet nem fog rávenni. Ez nem egészségügyi adat. PONT
A tegeződés és magázódás kultúrája, nyelvenként, nemzetenként, cégenként, családonként és emberenként eltérő lehet. De vajon milyen szempontok befolyásolnak minket, mikor eldöntjük, kivel milyen stílusban kommunikálunk? Tényleg csak „tetszikeléssel” lehetünk tisztelettudóak? Érvényes még az etikett,…..
marand22 2016.05.13 09:59:58
@Shin99:
Az angolban ma is van tegezés-magázás, csak másképpen hívják. "First name term" a tegezés, azaz akit keresztnevén szólítasz, azzal tegeződsz, akit családnevén (Mrs, Ms, Mr Smith), azzal magázódsz. Legalábbis kb. ennek felelnek meg a magyar terminusok.
Köszönjük szépen Honvédkórház, soha többet nem megyünk feléd - csak ha maga Don Corleone tart pisztolyt a halántékunkhoz! Tisztelt Praxis!   Húgom 2016. február 26-án  pénteken 13.38- kor borzalmas deréktáji fájdalommal(saját mérce szerint 10-ből 7-es) jobb lábfej és lábszár zsibbadással…..
A boncolási jegyzőkönyv a halál okaként gócos tüdőgyulladást nevezett meg. Ez lehet, hogy így van, ugyanakkor bennem továbbra is ott a kétely, az alapján amit mondott az intenzíves orvos, meg a lázlapon szereplő hiányosságot miatt. Tisztelt Praxis olvasók!   Én is szeretném megosztani egy…..
marand22 2016.02.22 12:55:49
@asztalosani:
A beteg orvosi beutaló nélkül jogosult igénybe venni
a szakorvosi rendelő által nyújtott
bőrgyógyászati,
nőgyógyászati és gyermeknőgyógyászati,
urológiai,
pszichiátriai és addiktológiai
fül-, orr-, gégészeti, valamint csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti,
szemészeti és gyermekszemészeti,
általános sebészeti és baleseti sebészeti,
onkológiai
szakellátást; valamint
az első alkalommal beutalás alapján igénybe vett bőr- és nemibeteg-gondozó, tüdőgondozó és onkológiai gondozó, valamint kúraszerű ellátás keretében a gondozásba vett biztosítottak részére nyújtott ellátást.
Nem szükséges beutaló a különböző tb vagy szociális ellátásokra való jogosultság megállapításához előírt vizsgálatok igénybevételéhez sem.
Nem szükséges a beutaló akkor sem, ha a biztosított személy úgy ítéli meg, hogy az egészségi állapota miatt azonnali ellátásban kell részesíteni, és a beutaló orvos felkeresése az ellátását jelentősen késleltetné. Ebben az esetben azonban a járóbeteg-szakellátás orvosa - a vizsgálatot követően - dönt az azonnali ellátás szükségességéről. Ha a vizsgálat alapján az orvos úgy ítéli meg, hogy a beteg azonnali ellátása nem szükséges, a biztosított személyt a beutaló orvoshoz irányítja.
Fontos, hogy minden egyéb ellátást csak beutalóval lehet igénybe venni.

Forrás: www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/jarobeteg_ellatas/jarobeteg_szakellatas.html#Milyen%20ell%C3%A1t%C3%A1sokat%20vehetek%20ig%C3%A9nybe%20beutal%C3%B3%20n%C3%A9lk%C3%BCl?
marand22 2016.02.23 12:52:57
@Diorella Queen:
Lehet szóban elrendelni gyógyszer adását, de csak kivételes esetekben (pl. újraélesztés vagy telefonügyelet). Ilyenkor is szabályozottan kell zajlania a tevékenységnek, azaz vissza kell ismételni a szóbeli utasítást, meg kell őrizni a gyógyszerek ampulláját/dobozát (vagy ami releváns), és az első adandó alkalommal írásban is adminisztrálni kell (lázlap, dekurzus).
@hozzatartozo00:
Ha elmarad a terápia továbbjelölése a lázlapon, akkor a nővérnek kellene szólnia a kezelőorvosnak, ügyeletben az ügyeletesnek (minden nap kell legyen a betegnek orvosa fekvőbeteg osztályon), hogy hogyan tovább, az orvosnak KELL továbbhúznia a terápiát. Erről a nővér nem dönthet. Nagy bajok származhatnak mind az automatikus továbbadásból (mai példa: warfarint csak továbbhúzták, a beteg INR-je 7, szerencsére időben kiderült), mind abból, ha nem adják a szükséges gyógyszert.
A szívproblémákkal kapcsolatos halálozások több mint felét teszik ki a hirtelen szívleállásos esetek. Ez többezer ember naponta, és több mint 350 000 embert jelent évente - csak Amerikában! A hirtelen szívleállások szinte mindig halállal végződnek – kivéve, amikor van azonnali segítség. „Nincs még…..
marand22 2016.02.12 18:45:37
@Látens Inszinuáció:
56 éves nőt már nem védenek a hormonok.
Terheléses EKG csak a fix, jelentős szűkületek kimutatására alkalmas, a szívrohamok közel fele nem olyan szűkület elzáródása következtében alakul ki, ami tünetet okozna, vagy a terhelés során eltérést eredményezne. Magyarán jó terhelés után is lehet infarktust kapni (akár aznap). Rendszeresen sportoló, rizikófaktorokkal nem vagy alig terhelt, panaszmentes embernél terheléses EKG-t végezni felesleges.
@Válasszunk:
Sportolóknál nem(csak) a szokásos okok (szívroham, szívelégtelenség) állnak a hirtelen halál mögött. Egyrészt az extrém terhelés miatt egy "hétköznapi" embernél problémát nem okozó problémák is nagy gondot okozhatnak (pl. koszorúér fejlődési rendellenességek), másrészt használnak teljesítménynövelőket (régebben pl. szteroid, manapság pl. növekedése hormon), amiknek ez lehet a mellékhatása.
@horst wessel:
A tüdőembólia jellegzetesen hosszú idő alatt, ismételt embóliák során romlik. Tünetei sokáig "elkentek", nem jellegzetesek, sajnos sokszor derül ki későn vagy akkor sem ("Autopsy studies have shown that approximately 60% of patients who have died in the hospital had pulmonary embolism, with the diagnosis having been missed in up to 70% of the cases.")
emedicine.medscape.com/article/300901-overview#a6
Pándy András neve egybeforrt a családirtással és a vérfertőzéssel. Amikor lánya vallomása alapján a belga rendőrség és ezzel együtt a világ is értesült azokról a horrorisztikus eseményekről, melyeket apjával együtt elkövettek, az évtizedek óta hordott, mindig mosolygó lelkész álarca pillanatok alatt…..
marand22 2016.01.17 16:00:19
@bloglegelő:
Az illetőt kiengedték, már nem őt gyanúsítják a bűncselekmény elkövetésével.
Az idézett kórház elbocsátotta, ezért jelenleg munkajogi per folyik.