Regisztráció Blogot indítok
Adatok
harcihelikopter

46 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napnyugtában kiképzési repülésre induló Mi-24P harcihelikopter   Ki emlékszik a lassan 4 évvel ezelőtti bejegyzésünkre? S ki tudja, hogy mi a nagy különbség a 4 évvel ezelőtti állapothoz képest? A válasz pedig az, hogy akkor még nagyrészt a képességek, jártasság visszaszerzésén volt a hangsúly,…..
Bevezetés A haderőreform felgyorsulásával, mely nagyságrendileg 2018-2019-re datálható, a korábban hányattatott sorsú légierőnk új szárnyakat kapott, melyek merev és forgószárnyakat is egyaránt jelentettek. A korábbi szovjet/orosz technika utáni első nagyobb flottabővítést, a Gripenek 2006/2007-es…..
Eljött az év utolsó kiképzési repülésre kijelölt napja. A tervezett repülésre beosztott hajózó állomány összegyűlt az eligazításon, ahol mint mindig, most is az időjárás ismertetésével kezdődött minden, majd ért véget egyből az egész. Ugyanis Pápát leszámítva sehol sem volt repülésre alkalmas…..
Új korszak emelkedik el a szolnoki betontól. Háttérben a múlt egy szelete. Blogunk lehetőséget kapott egy napsütéses októberi napon, hogy megtekinthesse az immáron MH 86. Szolnok Helikopter Bázis névről MH Kiss József 86. Helikopterdandár névre keresztelt alakulat egy hétköznapját. Olyan kiképzési…..
Itt van az ősz, itt van újra, akkor itt van az újabb helikopteres kutatómentő gyakorlat is, melynek ismételten a Mátra, ezen belül a lankás leszállópályájú pipishegyi repülőtér adott otthont. Főszereplők egy képen: MH Kiss József 86. Helikopterdandár régi és új helikopterei és a rajtuk…..
Dübörgő, több mint 4000 lóerőt testközelből átélni! No ezt tudja a Mi-24-es harcihelikopter! Legutóbb 2019 őszén nyílott lehetőségünk arra, hogy meglátogassuk az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Harcihelikopter zászlóalját. Akkor egy kora őszi, napsütéses időjárás mellett volt lehetőségünk nappal és…..
Leggyakrabban alkalmazott forgószárnyasok az oroszok által csak, mint különleges hadműveletként aposztrofált beavatkozás során: Ka-52, Mi-8MTV-5/AMTSH, Mi-24/Mi-35M és Mi-28. Pár bevezető gondolat 2022.02.24-én váratlan fordulatként Oroszország megtámadta Ukrajnát. Természetesen a hadműveletekbe…..
harcihelikopter 2022.12.25 10:03:25
@David Bowman: "a videó nem áll rendelkezésre" sajnos már.
  Jóllehet a blogunk középpontjában az orosz katonai helikopterek állnak, azonban kitekintésként bemutatjuk az Orosz Föderáció Fegyveres Erők Hazafias, Katonai, Kulturális és Szabadidős Parkjában, röviden csak Park Patriotnak nevezett parkban tett látogatásunkat. Tesszük ezt azért, mert érdemes…..
harcihelikopter 2022.12.25 10:00:27
@megamovieboy: Igen, azt már átvitték a Kubinka I.-ből a Park Patriotba.
A hadgyakorlatra érkezőket egy Mi-24P géppár fogadta, akik ugyan magán a sajtónyilvános eseményen nem vettek részt, azonban az elején több forduló erejéig is megtekinthető volt A BRAVE WARRIOR 2022 egy többnemzeti (magyar, horvát, szlovák, olasz és amerikai), komplex harcászati gyakorlat, amely…..
Immáron harmadik alkalommal rendezték meg Szolnokon a Hüse Károly emlékversenyt. A posztumusz őrnagy mellett az idén áprilisban elhunyt Gál Szabolcsról is megemlékeztek és a fiatal ejtőernyősről vándorkupát alapítottak, melyet az idei évtől minden évben kiosztanak majd. Az idei versenyen, akárcsak…..
Bevezetésként Az ejtőernyősök világa mindig is egy érdekes színfoltja volt a magyar katonai helikopteres repülésnek, hiszen talán a Mi-1-es helikoptert leszámítva, minden rendszeresített helikoptertípusból hajtottak végre ejtőernyős ugrásokat. De használták szállítóeszközükként a Mi-24-es…..
Első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel tartotta meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szpotter napját. Szolnokon ez az első alkalom, volt jóllehet a kecskeméti bázis már hosszú idő óta fogadja a szpottereket a bázisuk területén belül, így mi, a forgószárnyas technika rajongói/kedvelői nagyon…..
Hosszú kimaradás után lassan visszatér az élet a hadgyakorlatok ütőerébe is, hiszen 2021. május végétől kezdődően újra hangos a Bakony a hazai és idegen légierő harci és szállítóhelikoptereitől. Ennek köszönhetően Veszprém térségében AH-64 Apache, CH-47 Chinook és UH-60 Blackhawk, illetve UH-72…..
Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője és Dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, héttérben az egyik H145M helikopter. Ugyan mindketten a politikai rendszerváltozás előtt kezdték katonai karrierjüket,…..
Mi-24P emelkedik el a földről és indul bevetésre, háttérben a Bakony. Az elmúlt időszakban többször is áttelepültek a szolnoki alakulat helikopterei, legutóbb a múlt héten: Mesterlövészek a Mi-24-esek fedélzetén, sugárfelderítés - Újabb képességek begyakorlása a Brave Warrior 2020 hadgyakorlat…..
Különleges egységek a Mi-24-es fedélzetén: ritka, de nem szokatlan látvány. A mostani gyakorlat keretében mesterlövészeknek nyújtott biztos pontot a harcihelikopter Mesterlövészek a Mi-24-es deszantterében "Harci helikopterről végrehajtott éleslövészeten vettek részt a napokban a magyar és szlovák…..
Az új könnyű helikopter szakemberek gyűrűjében: a hadgyakorlat fő látványossága egyértelműen a H145M helikopterek bemutatkozása volt Bevezetésként Tavaly októberben, idén szeptember elején került megrendezésre az Air Wolf Hunting 2020 légi kutató-mentő komplex gyakorlat, melyen a szolnoki alakulat…..
Bevezetésül Mostani bejegyzésünk, szemben a múltkorival, csak egy bepillantás erejéig mutatja be olvasóinknak, hogy az érthetően nagyobb figyelmet kapó H145M helikopterekkel végrehajtott repülések mellett azért a harcihelikopteres kiképzési repülések is rendületlenül folytatódnak. Sőt, derék…..
A Rubik Szállítóhelikopter Zászlóalj kijelölt állománya, köztük Szabó Zsolt őrnagy aktívan kivették a részüket a keresésben. Az őrnagy személyzete volt az egyetlen, akik helikopterről fedeztek fel – sajnos már elhunyt – utast  Egy évvel ezelőtt a komoly nemzetközi sajtóérdeklődésre számot tartó…..
Ismét egy mozgalmas kiképzési repülést tekinthettünk meg. Házigazdánk most az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis harcihelikopter zászlóalja volt.   Bevezetés A múltkori alkalommal a szállítóhelikopter zászlóaljhoz látogattunk el: akkor egy aktív délutánból ugyancsak aktív éjszakába nyúló kiképzési…..
 Szemtől-szemben a Mi-24-essel. Valós helyzetben sokaknak ez lenne az utolsó emlékük, ezután már csak Kharón ladikjában lenne számukra hely. Szerencsénkre mi csak gyakorlat keretében kerültünk a harcihelikopterek célkeresztjébe  A hadgyakorlatról Magyar és amerikai egységek részvételével valósult…..
Az előretolt töltőállomásként kijelölt ún. Forward Area Refueling Point-ra érkező Mi-24V helikopter Ismét a Bakony lábához érkeztek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis harcihelikopterei. Az újmajori leszállóhelyre 3 Mi-24-es és 1 Mi-8-as mellett amerikai szállítóhelikopterek is érkeztek a hétfői…..
A Szerb Védelmi Minisztérium 2019 januárjában jelentette be, hogy Szerbia hét új gyártású Mi-35M és három darab úgyszintén új gyártású Mi-17V5 helikoptert fog vásárolni Oroszországtól. Ugyanezen év augusztusában a szerb védelmi miniszter Aleksandr Vulin az oroszországi Rostvertolnál megtekintette a…..
Az új helikoptertechnika és az ember: a 2020-as évtized kihívása lesz eme kettő közötti összhang megteremtése   Új helikoptertípus Hosszú évtizedek helikopterbeszerzési csendjét megtörve nemcsak új típussal bővült légierőnk*, hanem mindez új gyártású gépek beszerzésével történt meg, melyre…..
 Kiképzési repülés éjjel és nappal. Előbbi mind a hajózó mind a repülőműszaki állománynak izgalmasabb üzemeltetést jelent. Jelen bejegyzésünkben mindkettő napszakban végigkísértük őket feladataik végrehajtása közben. Bevezetésül Most, hogy nemrég megérkezett a H-145M helikopter első négy…..