Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kocsordi Nagy Béla

12 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyike azon nagyjainknak, akit méltatlanul mellőztek idehaza és odahaza egyaránt évtizedekig, de ha fél századot mondanánk, akkor sem tévednénk túl nagyot. Neve, életútja, munkái, sajnos még ma is alig-alig ismertek, pedig minden könyve, - úgy 36 - 38 körül – kötelező házi olvasmány lehetne minden…..
Az egyesült délszláv állam két független államból, Szerbiából és Montenegróból, valamint az Osztrák–Magyar Monarchia, különböző területeiből alakult ki. Ide került a Bácska és Bánát nyugati része, Horvátország, Krajina, Dalmácia és Bosznia. Etnikailag rendkívül kevert ország jött létre, ahol a…..
Talán nem járunk túl messze az igazságtól, ha a keresztre feszítést minden halálnemek közül a legbarbárabb kivégzési módnak tekintjük. Kicsit kutakodva a témában, talán az ókori perzsákig kellene visszamenni az időben, hogy utalást találjunk erre a kivégzési módra. Az egyik ókori hatalmasság,…..
Márciusi napokat élünk, többféle impresszió éri az embert a tavasz közeledtével, ezek egyike talán a legfelemelőbb: közeledik március 15! Ha visszamennénk az időben jó 170 évet, és netalán betérnénk abba a bizonyos Pilvax nevű kávéházba, nagy valószínűség szerint feltűnne az, hogy annál a…..
Szülőföldem e szép határa hatalmas síkságon fekszik, dolgos, szorgalmas emberek lakják. Az élet generációkat sodort itt össze, ahol a szomszédot tisztelték, becsülték, még akkor is, ha nem beszélték ugyanazt a nyelvet. A sok nemzetiség békességben élt, ezen a tájon. Vajdaság a szerb Vojvodina…..
Történelmi forgácsok Kölcsey... 2018.01.30 11:10:41
Magyar fővel gondolkodva talán nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy az 1790-ben született, tekintetes Kölcsey Ferenc uramat legalább annyira kellene ismerje minden magyar ember mint Hunyadi Mátyást, bár neki csak egy szerény szülőházat adott a sors a Tasnád melletti Sződemeteren,…..
kocsordi Nagy Béla 2018.02.19 17:14:35
Jelen sorok írásakor lassan kifelé megyünk a télből, anélkül, hogy honi tájainkon egyszer is lett volna azokból a mínusz 25 - 26 fokokból, ami a '48/49-es télre nem ritkán jellemző volt. Engedtessék meg a históriás mesélőnek némi visszatekintés arra a télre, és annak egy néhány eseményére a…..
Ismét vendég bloggerünk, Kovács Mária írását olvashatjátok a megszokott lebilincselő stílusban: emberekről, történelemről, életutakról, múltról, amiből ma is építkezhetünk.   A tavasz még messze volt. Abban a kora délutáni órákban, kellemes idő járta. A Nap melegen sütött. A temető közelében…..
Nem feltétlen csak és kizárólag egy nemzet életét meghatározó történelmi időszaknak, eseménynek vannak értékei, amit az utókornak tovább lehet adni. Az egyszerű emberi életek, sorsok épp úgy hordoznak mondanivalót, követendő példát, hitet és tanulságot. Fogadjátok szeretettel vendég bloggerem, a…..
Tudtad, hogy az 1823-as esztendő januárja két nemzeti és irodalmi nagyságot is adott nekünk? Igaz, az egyik csak egy szerény, kiskőrösi házban Újév napján, míg a másik majd 20 nap múlva, egy tehetősebb középnemesi család alsósztregovai kúriájában sírt fel. Utóbbi életútját kicsit körbejárva, talán…..
Amolyan mezei krónikási minőségemben - most már leginkább csak írásban -, magam is szaporítom ezeknek a számát (mert ezekből sohasem elég) úgy, ahogy szerény lehetőségeim megengedik. Az 1848/49 - es szabadságharcunk irodalma, bár jelentős, sajnos egyre inkább ott porosodik a könyvtárak, vagy az…..
75 esztendővel ezelőtt, 1943. január 12-én kora hajnalban elindult egy olyan katonai offenzíva Voronyezs és Uriv környékén, amihez foghatót nem is igen tart számon a történetírás. A témakörnek könyvtárakat megtöltő irodalma van, amiből érdemes komolyabban átböngészni jó néhány írott munkát, ahhoz,…..