Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balatonimuzeum

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Keszthelyi Hírlap olvasói a Balatoni Múzeum híreiről, gyarapodásáról a kezdeti idők óta olvashattak. Az első években kezdtek érkezni az ajándékok, adományok a múzeumi egyesület részére, és kaptak helyiségeket, ahol új tárolószekrényekben tekinthették meg a látogatók a régészeti és természetrajzi…..
Bizony, a lángos csillag a Balaton körül nem egyszer profán jeleneteket világított meg a Balaton-felvidéken. Közismert volt, hogy a betlehemező csoportok várt honoráriumok reményében össze-összeverekedtek. Háborús ok volt, ha egymás felségterületeire tévedtek vagy szándékosan léptek. Dicsőség a…..
Goethe szerint a gyűjtő boldog ember. Dr. Poór Ferencre is igaznak találtatott ez a szállóigévé híresült mondás, hiszen egész pályafutását végigkísérte kisgrafikákat gyűjtő szenvedélye. Ozorán született, Illyés Gyula bölcsőhelyének közelében, ahol tájmúzeumot is alapított, valamint a híres vár…..
A II. világháború magyar vonatkozású, jelentős kulturális veszteségeként tartják számon annak a vonatszerelvénynek a pusztulását, amelyet 1945. március 28-án a zalaegerszegi vasútállomáson bombázás ért. A szerelvényen a keszthelyi Balatoni Múzeum, a sümegi Állami Darnay Múzeum és a sepsiszentgyörgyi…..
120 esztendeje, hogy egy apró hír tudatta a Keszthelyi Hírlap olvasóival, hogy a földrajztudós Cholnoky Jenő a „Balaton kutatása érdekében a Balaton mellé utazott, hogy megmérje a tóba szakadó patakok vízmennyiségét. Cholnoky munkájával e héten lesz kész, azután visszautazik Budapestre.” 120 év után…..
A keszthelyi és sümegi múzeum egyesítéséről már olvashattunk. Most tekintsünk bele az 1937-1938-ban felvett leltárkönyvbe, amit Török Gyula muzeológus írt, a sümegi Állami Darnay Múzeumból Keszthelyre elvitt tárgyakról.  A Dunántúl egyik leggazdagabb korabeli gyűjteményéről, annak egy részletéről…..
A Balatoni Múzeum könyvgyűjteményében található egy régi könyv (a 2908. leltári számú kiadvány), amely Pozsonyban látott napvilágot 1774-ben. A szerzője az a jánosházi születésű Vajda Sámuel, aki 1761-től Tihanyban a Szent Benedek-rend apátja is volt. Háromkötetes művének címe: A mi Urunk Jesus…..
Egy „dunántúli központi múzeum” létrehozása már a 20. század elején felvetődött, és az egymáshoz közeli keszthelyi Balatoni Múzeum-Egyesület és a sümegi Állami Darnay Múzeum egyesítése ekkor került először napirendre. A Múzeumok és Könyvtárak Országos Főfelügyelősége Keszthelyt jelölte meg az…..
1977 novemberében a Balatoni Múzeum lépcsőinek javítási munkálatai során egy rossz állapotú, kerek doboz, és egy üveghenger került napvilágra. A jobboldali lépcsőpillér alatt várt az utókor általi fölbontásra e titokzatos palackposta. És hogy mit is tartalmazott? Levelet, balatoni újságcikkeket…..
A Balatoni Múzeum nyugalmazott néprajzkutatója, Dr. Petánovics Katalin visszaemlékezéseinek harmadik részletét közöljük. Illusztrációként a történet helyszínére, Sármellékre vonatkozó fotótári anyagunkból válogattunk. Nahát, Józsi fiam... Az 1960-as évek derekán még nem volt egyszerű a közlekedés…..
Dr. Petánovics Katalin, a Balatoni Múzeum nyugalmazott néprajzkutatója emlékezéseinek első részét már megosztottuk Olvasóinkkal. Derűs, ugyanakkor megható második története ismét Nemesvitára invitál. Soraihoz azokból a fotóiból válogattunk illusztrációkat, amelyeket a néprajzkutató az 1960-as…..
Dr. Petánovics Katalin, a Balatoni Múzeum nyugalmazott néprajzkutatójának pályája Zalától elválaszthatatlan. Zágorhidán született, Nován és Zalaegerszegen volt diák, innen vették föl az ELTE BTK magyar irodalom és néprajz-muzeológus szakos hallgatójának. 1964 júliusától a keszthelyi Balatoni Múzeum…..
Csalog József régész, etnográfus Pancsován született, s nagybecskereki és temesvári diákévei után Pécsett majd Budapesten tanult tovább. Gyakornoki idejét követően Tolnában, Németországban, Görögországban kutatott, s képezte tovább magát. Már a harmincas években felelős pozíciókat töltött be,…..
A félreértések elkerülése végett Darnay-Dornyai Béla, a Balatoni Múzeum egykori igazgatója neve magyarázatra szorul. Dornyaiként született, majd 1942-ben az „ősi” Darnay-ra változtatta a vezetéknevét. Mégis, mindkét névváltozatot megtaláljuk utca- és intézménynevekben, sőt, az „egyszerűsítés”…..
Bárány Jenő (1864-1945) a dunántúli honorácior-réteg jellegzetes képviselője volt. E bizonyos értelmiségi, nagy műveltségű típus ezen a vidékünkön – éppen csodabogarassága, nyugtalan alkotókedve miatt – különc személyiségnek is számíthatott. (Rendesi) Bárány Jenőt ugyanis nagyon érdekelte, milyen…..
1967. október 14-től 1968. május 18-ig a Balatoni Múzeum kiállítással tisztelgett Lóczy Lajos emléke előtt. Az eseményt emléktáblával jelölték meg az épület bejárata közelében.  A tudósról a Földrajzi Közlemények oldalain 1930-ban emlékezett meg gróf Teleki Pál. Tanítvány írt a mesteréről, s bár…..
Keszthelyen 1975-ben Balatoni Képtár címmel minden eddiginél gazdagabb képzőművészeti kiállítás nyílt a Balatoni Múzeumban. Bodnár Éva a Magyar Nemzeti Galéria és a Balatoni Múzeum balatoni tárgyú festményeiből egy kiadványt is szerkesztett, amely a mai napig mintául szolgál, ha valaki a legszebb…..
Keszthelyen utca viseli Kodály Zoltán nevét ma, a Balatoni Múzeumba lépve pedig zeneszerzőnk emléktábláját pillantja meg a látogató. A márványba vésett betűk és számok arról tanúskodnak, hogy e falak között hangzott föl először Kodály Zoltán Kisfaludy Károly Mohács című versére komponált kórusműve…..
Dr. Csák Árpád régész, muzeológus és szerkesztő 1860-ban vidékünkön, Zalaszántón született, s pályája is Zalában, Keszthelyen, 1936-ban zárult le. Keszthely városbírójának fiával, Reischl Marcellal   A szülőföldhöz és annak kultúrájához való ragaszkodását e leglapidárisabb életrajzi adatok is…..
Május 14-én lenne 115 éves Vajkai Aurél, a magyar néprajztudomány egyik meghatározó egyénisége. De mi köze van a tudománytörténeti szempontból is jelentős néprajzkutatónak a keszthelyi Balatoni Múzeumhoz? Gyűjtés közben   Vajkai 1939-ben gyakornokként dolgozott a keszthelyi múzeumban, majd az…..
A nemrég megnyílt "Gulyáságyú és rohamsisak” című időszaki kiállítás kapcsán tekintsünk vissza egy kicsit. Foglalkoztatta-e az első világháború annak idején a keszthelyi muzeológusokat? Gyufásdoboz széthajtogatva, Hindenburg arcképével   Foglalkoztatta, és nemcsak a közéletben való részvétel,…..
Faludy György, amikor hazatért Amerikából, a második világháború okozta sebek nagyon frissek voltak még Magyarországon, ugyanakkor már újabb árnyak fenyegették az új, kezdetben demokratikus társadalmi keretek között újjáindult életet. Faludy nem volt még negyven éves, s hitt egy humánusabb,…..
A 120 éve alapított keszthelyi Balatoni Múzeum természettudományi osztálya egykor páratlan értékű lepkegyűjteménnyel büszkélkedhetett. Az első lepkés tárló még a századforduló után a fővárosból érkezett Keszthelyre, a másik anyag – Kapelláró Gottlieb órásmester magángyűjteménye – 1940-ben került az…..
Balatoni Múzeum 120 Gaál Károly 2018.04.13 13:03:07
Gaál Károly néprajzkutató és múzeumigazgató 1922-ben Budapesten született, s ha a történelem nem szólt volna bele életének alakulásába, akár egy töretlen alkotópálya is várt volna rá, igen komoly hazai sikerekkel, s nemzetközi elismerésekkel egyaránt. Mivel Keszthelyen majd nem kis történelmi…..
Hogy hogyan zajlott a Balatoni Múzeum palotájának építése, arról korábbi írásunkban már szóltunk. /"Sok hűhó (nem) semmiért - Avagy, hogyan (ne) építsünk múzeumot" - itt olvasható: https://goo.gl/mh8zYG/ A Balatoni Múzeum főhomlokzatának első terve - a Nemzeti Galériához hasonló, emeleteket…..