Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Simon Géza

0 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt 2 évben többször is át kellett állni a kötelező, otthoni munkavégzésre. Ez nagyon megosztotta a munkavállalókat, véleményük és hatékonyságuk terén is. Sokaktól hallhattuk például, hogy milyen nagyszerű dolog távolról, önállóan és saját ütemterv szerint dolgozni, mások szerint, azonban…..
Simon Géza 2021.11.20 19:19:04
@Alick: "Lehet, hogy kvalifikált szakmunkások többet tanultak életükben, mint az aki egyszer éppen elvégzett egy felsőoktatási intézményt és azóta is abból próbál megélni."

Igen, az igaz, hogy nem mindenki értelmiségi, akinek diplomája van. De azért itt a nagy szaki-hypeolás mellett ne feledkezzünk már meg azokról, akik ugyan nem építenek kandallót saját kezűleg és kb. semmilyen szakmunkát nem tudnak elvégezni, cserébe mondjuk tudnak annyit matekból-fizikából-kémiából-biológiából-pszichológiából-stb., hogy azzal nagyon is hozzájárulnak a világ működtetéséhez. Mert mondjuk egy segítő gyerekpszichológus munkája sok seggelést és látszólag haszontalan tudásnak látszó dolog megtanulását igényelte, ellenben a csodaszaki sérült-beteg gyerekének csinál elviselhetőbb életet. Vagy eleve akár egy óvónő, aki 15-20 gyereket próbál akkor is ellátni, amikor legszívesebben senkihez nem szólna egész nap. Na és mind ezt olyan kevés pénzért, amiért a szaki le sem hajol.

Az élet iskoláját meg mindenki elvégzi valamilyen "szakon", azzal kár érvelni, hogy milyen sokat tanulnak a szakik. Más is tanul.
Amennyiben az emberiség a naprendszerben terjeszkedni akar, a Mars a legjobb célpont erre. Valamikor volt légköre és víz borította a felszínét. Feltételezhetően a mágneses mező hiánya miatt lassan elvesztette a légkörét, majd a víztakaróját is. Jelenleg van víz fagyott állapotban van a talajban,…..
Az egész országot megrázta Benedek Tibor halála, aki nemcsak a magyarok rendkívül szimpatikus sporthőse volt, hanem 47 évével mai viszonylatban fiatalnak is számított. Természetes tehát, hogy sokakban felvetődik a kérdés: ha van is Isten, miért hagyja, hogy ilyenek történjenek? Utolsó klubja, az…..
Simon Géza 2020.06.22 12:53:24
@Trisi: "Nehezen fogajduk el, mert nem tudunk rajta változtatni és a halál nem igazságos."

Az élet sem az.
Simon Géza 2020.06.22 13:00:11
@Trisi: Persze, hogy nem érv, a halálnak és az életnek nincs igazsága v. nem igazsága. Ezek csak vannak. Az emberek meg meghalnak, ki így, ki úgy. Senki nem menekül. Az egész egy nagy kaszinó.
Egyre nagyobb presztízse van, egyfajta álommunkának gondolják a programozói  állást a különféle szakmákról megkérdezett munkavállalók.  Sok, az IT szakmát érintő kérdésről a mainstream médiában is lehet olvasni. Legutóbb az Index foglalkozott egy friss felmérés eredményeivel. Nem véletlen. A…..
Simon Géza 2018.08.27 21:39:45
@fátum: "de én 27 év alatt szinte semmit sem tudtam használni abból, amit egyetemen oktattak"

Ez egy kicsit rajtad is múlt, nem igaz?
Simon Géza 2018.08.31 13:09:44
@fátum: "Nem én találtam ki a cégeknél, hogy milyen környezetben, milyen programokat írjunk."

De azt valamennyire te találtad ki és alakítottad, hogy mely cégeknél dolgozol. Meg azt is, hogy mely szakmát válaszottad.

"Soha a büdös életben nem volt olyan program, amiben akár differenciál, akár integrálszámítást, vagy pl. bármiféle lineáris algebrai mátrix bűvészkedést kellett volna alkalmaznom."

Igen, ez rád igaz. Másra meg más igaz.
Felnőttkorom küszöbén sokat utaztam stoppolva. Egyszer valahol egy nyugat-európai kisváros szélén ragadtam, gondoltam keresek egy vendéglátó egységet, ahol nyugodt körülmények között egy hideg ital társaságában átgondolhatom a továbbiakat...
Simon Géza 2018.08.23 06:06:23
@Gorni: "Épp az érzékszervek a hibásak - így vannak tervezve. Illetve nem hibásak, korlátozóak."

Minden érzékszerv csak korlátozó lehet.

"usztán az érzékszervi tapasztalatok alapján NEM jöhet létre megértésünk, működőképes elképzelésünk a világról. Ehhez több kell, egy már eleve bennünk lévő világkép, amit "felismerünk" néhány részlet-információ alapján. Ez a tény (megérzés, intuíció, felismerés) adja a bizonyítékát annak, hogy létezik "külvilág"."

Az nem kizárt, hogy az agy úgy fejlődött, hogy könnyen és gyorsan "ráérez" erre a világra (hiszen ebben fejlődött ki). De ez nem egy eleve bennünk lévő világkép. A külvilág létének gondolata azért jelenik meg az elménkben, mert azzal jobban modellezhető mindaz, amit az érzékszerveinkkel tapasztalunk. Közismert, hogy a gyerekek is "út közben" jönnek rá arra, hogy az ő elméjük nem egyezik meg az anyjukéval és mindenki mást tudhat-láthat, és arra is, hogy ha valami bemegy valami mögé, akkor az nem eltűnik, csak ő nem látja, és így tovább.
Simon Géza 2018.08.23 06:22:28
@Ad Dio: "No még egyszer: a tapasztalataink a valóságról az elménkben jelennek meg. Nincs külső nézőpont amiből össze tudnánk vetni a valóságot és a róla alkotott képünket."

Igen, de ez nem jelenti azt, hogy sorozatos megfigyeléssel nem alkothatunk a valóságról jó (bár sokszor ismeretlen jóságú) közelítő modellt. Gyakorlati szempontból, számunkra abszolút elfogadható és jó mértékben modellezük a valóságot, különben soha nem mernél buszra szállni, vagy taxiba, ui. nagyon is feltételezed, hogy a sofőr elméjében megfelelően modelleződik a mindkettőtök számára külső valóság.
    Móricz Zsigmond regénye ezer sebből vérzik. Nyomasztó, komor és nem hozza el a kellő katarzist; arra viszont mindenképpen alkalmas, hogy az olvasóban kétségeket ébresszen a valódi "jóság" természetét illetően. (Móricz mentségére szolgáljon, hogy művét nem gyermekregénynek szánta, ezzel szemben…..
Profigrammer's Élet a munkán túl 2018.06.19 07:42:03
Lejárt a munkaideje, bezárta a vezérlőfülkét majd táskájával gyalog indult haza egy mozdonyvezető. A Bors beszámolója szerint a DÁLIA  IC utasai nem értették, hogy hova megy a masiniszta. A szerelvény Füzesabony előtt egy kis puszta -Nagyút- kietlen állomásán állt meg.  Ott kellett megvárni amíg…..
Digitális nomádnak lenni érdekes, izgalmas és divatos dolog. Mint az általában az érdekes, izgalmas és divatos dolgokkal lenni szokott, a hátrányokról kevesebb szó esik. Ez nem igaz Tucano mai posztjára, aki tíz éve éli ezt az életet, és megtapasztalta mindkét oldalát. (A…..
Simon Géza 2018.05.17 17:48:49
@tucano: Van esetleg statisztikád, hogy a nomádok nomádságából eredő GDP az hány százaléka az egésznek átlagosan? Mert szerintem a mérési hibahatár alatt van. Ha vesz három ananászt, akkor is. Meg ha 3000 dollárt keres havonta 100 helyett, akkor is. Meg az utazó bloggerek sem helyettesítenek egy Siemens vagy Ford gyárat gazdasági hatásban. Meg egy olajmezőt sem. De még ha számítana is, akkor is jobban jár az ország a nem nomáddal, mert egy élete során többet fizet be, mint a nomád, aki nem él ott folyamatosan. Persze ha létezik az a nomád, aki évente országot vált, ahol elkölt 1-100 milliárd dollárt beruházásra, de úgy, hogy csak helyi emberek költenek belőle, akkor ja, mondhatni, hogy jól járnak vele. De akkor sem a nomádsága, hanem a milliárdossága az, ami jelen esetben számít. Mert ha egy nem nomád milliárdos fektetne így be, akkor is ugyanolyan jó lenne. Ugye. Tehát az országok max. a befektetőkért és nem a nomádokért állnak sorba. Csak hogy reagáljuk a valóságra is.
Felháborodtam. Nem kicsit, nagyon. A világ tele van fiatalokkal, akik nem tudnak mit kezdeni magukkal, és az életükkel. A világ tele van fiatalokkal, akik hozzászoktak, hogy következmények nélkül megtehetnek mindent, és bármit.  Igen! Tudom! Liberális nevelés! De ez a szóösszetétel is magában…..
Egyre többször döbbenhetünk rá, hogy magunknak kell megteremtenünk a lehetőségeket, így a jobb munkahelyhez vezető utat is nekünk kell megtalálnunk.  Sok helyen olvashattuk már e közhellyé vált mondatot, de a valódi értelmébe kevesen gondolnak bele. Aki szívét-lelkét beleteszi a munkába, a napi…..
Simon Géza 2018.05.14 11:40:09
@Bert Maverick: Ugyanmár. Hülyeség. Miért is kell tudnom bármit is? Nekik sem kell tudniuk bármit rólam. Azért van az első interjú, hogy bemutatkozzunk egymásnak. Meg azzal tiszteljük meg egymást, hogy rászánjuk a személyes/céges időnket egymásra. Ennyi. Meg most a neten lévő infóról úgyis tudja mindenki, hogy propaganda, mézesmadzag és patyomkin falu.
Simon Géza 2018.05.14 12:27:33
@igazi hős: Esetleg megpróbálhatnád az értő olvasást is. Én nem arról beszéltem, hogy ne tudj semmit, mikor ott dolgozol, hanem hogy fölösleges annyira nagyon készülni az első interjúra. Annyit meg mindenképp tudsz, hogy kb. mi a meló. A részletek meg a hirdetésben, meg a neten nagyon nem lesznek fönt, szóval fölöslegesen is olvasgatnád a sok haszontalan információt. Az interjún. Ott kell jól kérdezni. A többi félig kamu.

Na és ha már a hülye példáidat nézzük, nem fogsz olyan hirdetést találni, ami azt fogja meghirdetni, hogy hát asztalost keresünk napi 8 órában, egyforma széklábak csinálására. Ezen kívül keresünk kifejezetten sz@r, eldobhatós strandfelszerelést gyártó embert. Ezt bizony te nem előzetes kutakodásból, hanem a helyszíni, személyes interjúkon van esélyed egyáltalán megtudni. De még ott sem mindig.
Albérletet találni nem könnyű feladat. Sok helyen kell érdeklődni és több lakást is érdemes megnézni, mielőtt kiválasztanád a neked leginkább megfelelőt. Lássunk néhány rémálomba illő érdeklődőt, hogy kicsit átérezhesd, hogy a másik oldalnak sem csak habos torta az élete. Ha pedig a lakástulajok…..
Simon Géza 2018.05.09 09:37:59
@IdomitottFoka: Erre van az az állítólagos módszer, hogy a bérlő köteles tűrni a lakásban történő felújítást. Na most egy nyílászáró csere során egy ideig ablakok és bejárati ajtó nélkül nem kellemes az élet, főleg télen.
Szépen lassan az állásinterjú klisék is fellazulnak. De vajon mi az, ami még belefér egy állásinterjú helyzetbe? Mi az, amit még megtehetsz, ha azt érzed, hogy Te vagy a befutó? Ezen a héten arra keressük a választ, hogy meddig is lehet elmenni egy interjú során és mi az, amit nem érdemes erőltetni,…..
Simon Géza 2018.04.16 12:01:02
@rnz: Meg hát ugye ki vesz ki 3 nap szabdságot a munkahelyén azért, hogy máshol három próbanapozzon. Ahhoz nagyon jónak kell lennie a várható ajánlatnak, hogy az évi szabadságok 10+ %-át erre használjam fel.
Simon Géza 2018.04.24 05:23:18
@rnz: Elég kevés ilyen hely és pozíció van. Sipákolni én sem sipákolok. Simán nem megyek el az ilyenre. Megköszönöm és közlöm, hogy a 3 nap nem fér bele. 1 esetleg. Pont azért, mer nekik kell nyújtani valamit. Egy nap bőven elég az ilyesmiből. Meg ott van a próbaidő is. Azért van.
A helyes stratégia -- kormányzati, üzleti stb. -- döntően három tényezőn múlik: a valóság ismeretén, a jövő megközelítően pontos megsejtésén és a kettő közötti folyamatos közvetítés közepette az optimális célok megfogalmazásán, illetve folyamatos felülvizsgálatán. Ha a háromból csak egy is sérül,…..
Simon Géza 2018.03.26 13:31:56
@Fuxos (ex bömis): Oroszország nem teljesen Európa és nem is Amerika. Ott széles néptömegek gondolkodnak úgy, hogy le van sz@rva, ha nincs hamburger a boltban, ha cserébe miénk a Krím, meg a silókban is van elég atomrakéta. Amellett az orosz ember eléggé hozzászokott a szegénységhez, az elnyomáshoz, a nehezebb élethez. Lehet, hogy Franciaországot meg tudná szállni pár millió afrikai, de hogy Oroszországgal nehéz dolguk lesz, az biztos.
Simon Géza 2018.03.27 08:01:13
@Fuxos (ex bömis): Oroszországnak vannak strukturális problémái, igen, de azért csődtömegnek nem mondanám, ha meg akarjuk őrizni ennek a szónak a jelentését.
Ma láttam egy Facebook-bejegyzést, amelyben valaki kiírta, hogy lekérdezte a beteg-életútját, és a fogorvos, ahol volt párszor, sok olyan kezelést írt be, ami kamu, nem végezte el, az illető ott sem volt. Öt percen belül megjött az első okos, aki kiosztotta, hogy az ő dokija is be szokott írni kamu…..
Simon Géza 2018.03.12 09:44:51
Nem nagyon lehet azon vitatkozni, hogy a magyar oktatás hatalmas terhet ró az óvodából játszadozva kijövő kisgyerekek vállára. Összeszedtük mi az, ami mégis hiányzik az iskolapadot elhagyva az életünkből - ja és persze a telített kerettantervből. Nagyszerű, hogy az iskolapadból kilépve értelmes…..
Simon Géza 2018.02.23 14:59:51
@sas70: "A 21. században szinte minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a tanulás, látványos, élvezhető, örömteli dolog legyen. Akkor miért nem az?"

Mert minden eszköz ellenére a tanulás szellemi munka. Főleg reál tárgyaknál, ahol absztrahálni kell, megérteni azt, amit mások kitaltáltak, felfedeztek. Ott kényszerpálya van, mert nem gondolhatsz bármit, ami jól esik, ahogy a saját versedben azt írsz le, amit akarsz, vagy másokéba is többé-kevésbé azt értesz bele, ami jól esik. De a számelmélet alaptétele adott és az is marad, amíg a világ létezik.
ITÉlet Az IT jövője 2010.07.28 13:25:13
Az IT múltja után most belenézek a jósgömbbe, és az aktuális trendek alapján megpróbálom kitalálni, milyen lesz a jövő. Szigorúan csak sci-fi rajongóknak! Az IT múltja után most belenézek a jósgömbbe, és az aktuális trendek alapján megpróbálom kitalálni, milyen lesz a…..
Ha eleged van a tuti tippekből, akkor olvasd el, hogyan fogytam kétszer is több mint 20 kilót.   3 tuti tipp, hogy add le a téli pluszsúlyt. 5 jó tanács, miként tedd hatékonyabbá az edzéseket. 10 étel, amely biztosan segít a fogyásban. A világ legjobb diétája, fogyj ezzel két hét alatt 8-10…..
      Mi a véleményetek, kik azok az emberek, sőt: kik azok a mai fiatalok, akik legtöbbre viszik majd az életben, mi az a fő tulajdonság, ami jellemzi őket?..
Fö A Kepler 90 egy csillag, amely a Naphoz hasonlít és 2500 fényévre van tőlünk. Nyolc bolygója van és ezzel a legtöbb planétával rendelkező rendszer a miénk mellett. Ami számunkra különösen érdekessé teszi: nyolcadik bolygóját a Google mesterséges intelligenciája találta meg. A Kepler 90 bolygói…..
Simon Géza 2018.02.03 20:43:10
@steery: "mire elkészülnek az első fénysebességnél gyorsabb űrhajóink"

Aznap meglesz akkor az időutazás is ezzel.
Eszembe se jut védeni a végtelenül kártékony rezsimet, amelynek egyetlen célja van a közoktatással: hogy a mai "elit" szélesgábori-bayeri-némethszilárdi-balogi-gulyásgergelyi-jurákkatai vonulatához méltó, silány, megvehető, biztos, ami biztos, tahó embereket neveljen a magyar gyerekekből. Más…..
Simon Géza 2018.02.02 20:09:08
@B55: "Fölös információ tömése az agyba értelmetlen, ha előtte nem tanulsz meg struktúrálni, priorizálni . Idős színészeknek nem az agya lett nagyobb , hanem a használat során kialakult egy mód amely segít rögzíteni az anyagot."

Tehát gyakorolni kell, hogy ezt a képességet kidolgozd magadban. Vagyis tömni kell az agyat.
Simon Géza 2018.02.02 20:31:38
@B55: Meg az is lehet, hogy te vagy az, aki nem érti.

De ha nem csak ennyit írtál volna, akkor lenne is miről beszélni.
Simon Géza 2018.01.27 05:49:43
@commentes nikk: "miért nem jattolunk akkor a Lidl eladónak, a BKV pénztárosnak, a cipőbolti alkalmazottnak"

Esetleg mindenki adna egy tízezrest a pilótának repülés után. Vagy tizenötezret leteszel még pluszban egy 150k-s TV mellé, hogy az egész láncban, a tervezőmérnökig, mindenkinek jusson jatt.