Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Perui utal perui ízekkel

54 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyik napról a másikra. Persze ahogy a moszkvai Zsiguliknál, itt is pontosításra szorul az értelmezési tartomány, ami kizárólag a Barbadillo büntetés végrehajtási intézményre vonatkozik, illetve annak is csak arra a részlegére, amit kimondottan bűnöző hajlamú államfők részére hoztak létre, nem túl…..
Platón szerint egy Hérakleitosz nevű mozgó büfés azt mondta valahol, hogy nem léphetsz kétszer ugyanabba az óceánba, mert semmi sem marad változatlan; vagy valami hasonlót, de víz az biztosan volt benne, mert anélkül mosogatni sem lehet, és bizony milyen igaza is volt, amire jó példa többek között a…..
Pár évvel ezelőtt Budapesten járt az Inkák Aranya vándorkiállítás, ami szemkápráztató 3D installációkkal engedett bepillantást az Inka Birodalom varázslatos világába. Most azonban egy show elemekkel kevésbé feltuningolt, de Peru történelmét és az ott szárba szökkent kultúrákat alaposabban bemutató…..
Vannak, akiknek már azóta dédelgetett álmunk Peru meglátogatása, hogy az iskolapadban először hallottak az Andok népeit egyesítő inkákról, és birodalmuk lenyűgöző központjáról, Cuzcóról. Másokat pedig az égbe törő hegycsúcsok között évszázadokig elveszettnek hitt város, Machu Picchu lenyűgöző…..
A perui hadsereg egyik jelentős történelmi egysége a huszárság. A perui szabadságharc idején, 1821-ben alakult perui huszár légió a hivatalos nevét a juníni csata során, 1824. augusztus 6 –án kapta , amikor hősies küzdelemben megfordították a küzdelem kimenetelét. A Glorious Húsares de Junín csapat…..
Peruba természetesen a legtöbben a Machu Picchu, Cuzc​o​, az inka civilizáció öröksége​, ​a Nazca vonalak misztériuma ​és az Andok természeti csodái​ miatt látogatnak el​. A főváros, Lima, nincs az 5 ​legvágyottabb látnivaló között, és ​a turisták többsége​ emiatt​ csak 1-2 éjszakát tölt a…..
86 éves korában meghalt Abimael Guzmán, a Fényes Ösvény nevű perui terrorszervezet alapítója és vezetője. És ahogy Pol Pot, Sztálin, Hitler vagy Mao esetében, Dél-Amerika legelvetemültebb terroristájának halála is inkább megkönnyebbülést váltott ki az emberek nagy részében. Guzmán távozása az élők…..
Perui utal perui ízekkel 2021.09.17 22:21:29
@Örömhernyó: ez abszolút így van, és szerintem már nem kell sokat várni, hogy Fujimoriról is írjak nemkrológot (a FARC fegyverüzletről nem hallottam még, de majd utánanézek. köszi)
  Hétvégén rendezték Peruban az ország történetének első oltási maratonját, a Vacunatónt, ami egy 36 órás, egész hétvégés közegészségügyi népünnepély keretében tűzte célul kétszázezer perui beoltását a Covid ellen. A nagyszabású rendezvény lebonyolításában sokat segített, hogy a 2019-ben…..
A spanyol hódítók perui tevékenységével kapcsolatban nem nehéz negatívumokkal előjönni, de azért azt is el kell ismerni, hogy a kiváló perui konyhához jó pár pozitívummal is hozzájárultak. A közkedvelt hétvégi perui kényelmi kaják, a latin leisure food - amiért a limaiak vasárnap hajnali fél…..
Perui utal perui ízekkel 2021.07.08 01:34:45
A régészek és történészek számára rendkívül árulkodó, hogy a különböző kultúrákban miként temetkeztek, és ápolták a holtak emlékét. A holttestek konzerválásának legismertebb módja a mumifikálás, és erről a legtöbb embernek az ókori egyiptomi fáraók jutnak az eszébe, vagy esetleg Lenin. Peruval…..
Június 24-én van az inkák újévi ünnepségének, az Inti Rayminak a fénypontja. Az inka hercegnő és spanyol konkvisztádor gyermekeként született krónikás, Garcilaso de la Vega feljegyzéseiből tudjuk, hogy az inkák a téli napéjegyenlőség idejétől számították az új év kezdetét, amit  a történetíró…..
A perui konyha valójában egy gyűjtőfogalom, amibe rengeteg minden belefér, többek között a magyar-perui fúziós gasztronómia is. Ebben a részben szóba kerül a perui rabszolgák hatása a street food reneszánszra és persze az afro-perui konyha koronagyémántja, jogara, és palástja; a különböző régiók a…..
Ha Peru leghíresebb kortárs alkotóiról van szó, akkor nem készülhet portré sorozat Gastón Acurio nélkül. Nincs olyan perui, aki nem hallott volna róla, és ne lenne rajongója. Még a gasztro-univerzum legfelületesebb szemlélőinek figyelmét sem kerülhette el Peru látványos szárnyalása az elmúlt…..
Az általános választás utáni első exit poll eredmények nem éppen kellemes meglepetést okoztak a kiszámítható, stabil, szélsőségektől mentes kormányzás kialakításában reménykedő perui többségnek. És a döbbeneten az első hivatalos részeredmények sem enyhítettek. A szélsőbalos jelölt győzelmét valahogy…..
Általában nem jellemző, hogy egy nappal az általános választások előtt is lehetetlen megjósolni, ki az a jelölt, aki biztosan bekerül majd a második fordulóba. Peruban viszont éppen ez a helyzet, mivel az tényleg csoda lenne, ha a 18 elnökjelölt közül bármelyik megszerezné a szavazatok felét, na meg…..
Ha valaki Limában jár, és a ceviche is a kedvencei közé tartozik, akkor érdemes a városnézést összekapcsolni egy ebéddel a Chez Wongban. A kettőt összekeverni amúgy sem lehet, mert ahol Wong mester cevicheriája található, ott aztán tényleg nincs semmi más látnivaló. Wong mester a limai ceviche…..
Sokan hozzák fel a paprika indokoltan gyakori használatát, mint a magyar konyha egyik fő jellegzetességét. Ha eltekintünk attól, hogy nálunk leginkább az őrölt, és piros színű paprika kerül a levesektől a savanyúságon át a legkülönfélébb ételekbe, akkor azt is mondhatnánk, hogy a paprika a…..
Lima egyik legnépszerűbb pontja a mirafloresi sziklapart tetején futó, az óceánra pazar kilátást nyújtó Malecon sétány.  Az itt található maroknyi étterem egyike a klasszikus Perui “criollo” fogások gourmet változatát kínáló El Señorio del Sulco. A Peruban gyűjtőnéven criollo-nak nevezett…..
  Peru többek között az az ország is, aminek van hivatalos nemzeti koktélja is. És nem, nem Machu Pucchu koktélnak hívják. Az Eduardo Iriarte Jiménez által jegyzett  044-2003 számú miniszteri rendelet kijelölte az évnek azt a napját, amikor a perui állam hivatalosan is egy szőlő pálinka alapú…..
Peruban sok van mi csodálatos, és az Inca Kolánál is van csodálatosabb, mégsem lehet szó nélkül elmenni e különleges ital mellett, miképpen nem érdemes úgy hazajönni Peruból sem, hogy legalább egyszer meg ne kóstolnánk ezt a színét tekintve enyhén bizarr, ízét tekintve viszont meglehetősen bizarr…..
Választási kampány közepén nem sokan gondolnák, hogy vezető hír lehet abból, hogy egy volt köztársasági elnök titokban beadatta magának az akkor még tesztelés alatt lévő kínai vakcinát. Talán annyival el is lehetne intézni, hogy bátor. Peruban ráadásul ez a kettővel korábbi elnök volt, aki a kínai…..
Az utolsó pápalátogatás óta nem volt egy repülőnek az érkezése sem ennyire az érdeklődés középpontjában, mint a 300,000 kínai vakcinát szállító járat. Először én is azt hittem, hogy csak egy újabb internetes vicc, hogy hirtelen egy több tízezres perui FB csoport verődött össze kimondottan arra,…..
Erre ugye teljesen jogos a válasz, hogy az attól függ. Ami döntően mégis csak azt jelenti, hogy mennyi időre, és milyen színvonalon szeretne utazni valaki. Az azért tiszta sor, hogy Peruba nem tipikusan strandolni megy az ember (bár nem elhanyagolható a szörfös turizmus sem), és az emberek túlnyomó…..
Mi, magyarok is büszkén adtuk a világnak a hat kontinen minden szegletében jól ismer gulyás szót, az étellel együtt; miközben az inkák nemzetközi nyelvi örökségét képezik olyan jól ismert szavak, mint a láma, a poncsó, a pampa, a puma (beleértve Kilgore Trout szélesre tárt változatát is), és persze…..
Limában a lassan háromnegyed éve húzódó egészségügyi válsághelyzet alatt egyre többen gondolkodnak el azon, hogy milyen eredetű és tisztaságú szerekkel pusztítják magukat nap mint nap. A nemzetközi kereskedelem összeomlásával egyre több, megkérdőjelezhető minőségű export áru ragad Peru kikötőiben,…..