Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HiúzHáz

84 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Egy kifejlett, kb. 40 cm-es páncélhosszúságú aligátorteknőst észleltek két héttel ezelőtt a Morgó-patak dunai torkolata előtt, a 12-es út hídja alatt – azt mondják nem először. Az aligátorteknős Észak-Amerikában honos, hazánkban pedig a ’80-as években jelent meg, leginkább állatkereskedések…..
Izgalmas napokat élünk, mert most érkeznek madaraink Afrikából. Aki a hegységben kirándul, vagy csak gombát szed, előbb-utóbb találkozik ezzel a rejtett életű, titokzatos madárral, amint a patakok mellől felrepül, vagy méltóságteljesen köröz a völgyek felett.  Öreg tollazatú fekete gólya (piros…..
Utolsó erejével, arany színnel vonja be a Nap alkonyi sugara a királyréti Hiúz Házat.  A fagyalsövény alatt egy fekete, karcsú árny figyel, majd egyre közelebb settenkedik a talajon csipegető énekesek népes társaságához. Egyikük finom érzékszerveivel azonban mégis megneszeli a veszélyt, az óvatos…..
Szeretett hegyünket, a Börzsönyt, nemzeti parkként ez év novemberében ünnepeltük 25. születésnapján. Természetvédőkként döntően a védett fajokat és fajgazdag társulásokat tartjuk értékesnek és fontosnak, egyedülállónak. A védetté nyilvánítás ötlete azonban nem a tudós kutatóktól származik.…..
Aki járt a Dunakanyarban az elmúlt években és bosszankodott, esetleg szitkozódott is Nagymaros és Zebegény között a lámpánál, jogosan gondolkodott azon: Hogyan jutottunk ide? Mi borította fel a varázslatos lejtő egyensúlyát? A környékbeliek által csak „Dömösi sziklákként” ismert Dunára néző…..
Talán kevesen tudják, hogy nemzeti parkunk őrszolgálatának feladata (sok más dolog mellett) a védett területeken található régészeti értékek őrzése, védelme. A Törökmező alatti Malomvölgyben a Hévkút a XIV - XV. században többször királyi vadászatok gyógyfürdőzések helyszíne volt. Sőt 1412…..
A Börzsöny egyik falujában különös, egyedi „mellékhaszonvételnek” őrzik az emlékeit. A hegység körüli falvak lakóinak majd mindnek van csúfolódó mellékneve: a nagybörzsönyiek búgerek, a kemenceiek berák, a berneceiek borókaverők vagy rigófojtogatók, a diósjenőiek patyingok, a perőcsényiek…..
HiúzHáz 2021.07.13 17:54:15
@Boar.: Köszönjük a kiegészítést!
Valóban minden fészeképítő hangyafaj által épített fészek, azaz hangyaboly védett, az ökológiai folyamatokban betöltött fontos szerepük miatt.
  A Szobot Márianosztrával összekötő egykori főút -, az úgynevezett régi Nosztrai út -  a mai napig használatos új aszfaltút megépítésével elhagyatott lett. Hosszú évtizedeken keresztül az enyészet martalékává, az autóforgalom számára szinte teljesen használhatatlanná vált. Ennek következtében…..
Manapság ritka az olyan egyenes, világos egy irányba mutató és tiszta életpálya, mint Takáts Margité. A Börzsöny hegység Szokolya falujának Királyrét nevű település részén fogant és született erdész papája és erdészeti dolgozó mamájának frigyéből. Természetes, hogy az erdő már gyermek korától…..
Esős, őszi reggel a Börzsönyben. A Hiúz Ház kertjében csüngő bekamerázott odúban gömbölyödő nagy pele szendereg. Egy jókora kupac makkot hordott már be lakhelyére, hiszen ebben az időszakban igazán nagy szüksége van a tápláló, energiadús falatokra. Hamarosan ugyanis téli álomra vonul egy földalatti…..
Csodálatos dolog a gyermeki lélek. Naiv kíváncsisággal és érdeklődéssel, feltétlen bizalommal közelít minden élőlényhez. Letérdel és figyel. Mindent megfigyel és kérdez. Kérdez a békákról és meztelencsigákról, gilisztákról és kaszáspókokról, bogarakról és ezerlábúkról. Befogadja és ismerni vágyik a…..
Az Országos Kéktúra áthalad a Börzsönyön. Nagymaros felett a Hegyes-tetőnél a Dunakanyar, hazánk egyik legszebb tája tárul a kiránduló elé. A jelzés az Ürmös-rét és a Szent Mihály-hegy gerincén körbekerített, sekélyebb és mélyebb, sötéten tátongó aknák mellett halad. A tájékozódni vágyó túrázónak…..
Július második hetében zárult le az Állatorvostudományi Egyetem biológus hallgatóinak nyári gyakorlata. Az öt napos állatrendszertani terepgyakorlat alatt a csoport tagjai a Hiúz-Házban szálltak meg, ahonnan naponta indultak csillagtúra-szerűen a környék felfedezésére. Árnyas patakvölgyekben,…..
A Foltán-keresztet körülölelő tisztás nem csak az emlékhely miatt fontos, nem csak a turistautak csomópontja, hanem természetvédelemi szempontból is szívdobogtató hely. Börzsönyünkben a botanikusok mára több mint 1200 virágos növényfajt találtak. Döntő részük a saját szabályai szerint éli életét.…..
A Börzsöny „életében” az elmúlt néhány évtized izgalmasan telt. Szeretett hegyünkben a röpke idő  alatt hét új nagytestű emlős faj (hiúz újra, farkas, hód, aranysakál, dám, mosómedve, nyestkutya az Ipoly parton Dejtár-Drégelypalánkpalánk között) jelent meg! Amíg a titokzatos hiúzzal, a farkassal…..
   Egy XIX. századi kegyetlen gyilkosság valós története - Foltán János emlékére -   A Börzsönyt járó turisták bizonyára jól ismerik a Csóványos 938 méteren magasodó csúcsától délkeleti irányban két kilométerre található Fultán-keresztet. Aki túrabotot ragad, az legegyszerűbben Nógrád…..
HiúzHáz 2020.04.29 09:05:00
@Bagolybukk: Köszönjük a helyesbítést!
A Börzsöny gerinceit és árnyas völgyeit évszázadokon át az itt élő, a tájat intenzíven vagy csak külterjesen használó ember nevezte el. A helynevek öröklődtek, fennmaradtak, s szálltak apáról fiúra. A XVIII. századtól megjelentek a térképészek, uradalmi földmérők és ezeket az elnevezéseket saját…..
Kora tavasz az ártéri erdőben: a napokban hazaérkezett énekes rigó hangosan ismételgeti strófáit, a lágyan éneklő vörösbeggyel és a flótázó fekete rigóval ők hárman alkotják március legszebb hangversenyét. A fák és cserjék még kopaszak, ugyanakkor rügyeik már pattanásig feszülnek, a…..
De vajon miért olyan fontos ez a nap és pontosan kiknek a védelmére hívjuk fel a figyelmet március 10-én, a Beporzók napján? Bogáncslepke sürgölődik egy út menti hársfán.  Az európai állomány ősz vége felé délre, egészen Afrikáig vándorol, s tavasszal, április-május táján onnan érkeznek…..
A hosszú tél után már mindenki várja a tavaszt és ennek első hírnökét, a hóvirágot. Az egyik legismertebb vadvirágunk, amely nem csak a kertekbe „lopódzott be”. Ott van az óvodákban, ahol sok gyereknek a jele, az iskolákban, a számtan munkafüzetekben, a női magazinok aktuális számaiban. A kiránduló,…..
Ilyentájt a tavaszt várva kevesen gondolják, hogy a február utolsó napjával fejeződik be a vadászati év és március első napján kezdődik az új. Érzelmi és racionális alapon mindenkinek van véleménye erről a tevékenységről, tényként azonban meg kell állapítani, hogy sokkal-sokkal korábban volt/van,…..
Hiúz Ház Királyréten Nagy-Inóc 2020.02.07 10:44:57
A naptár ugyan téli hónapokat mutat, de ebből keveset érzünk. Azonban ahogy Szokolyát elhagyva közeledünk  Királyrét felé a  bal oldali horizonton egy méltóságteljes hegy vonja magára a tekintetünket. A tetején fehér koronával, az Inóc. A Börzsöny térképe, a településekkel és a főbb csúcsokkal,…..
Több hete nem láttuk a Napot. A hegy lábánál is lehangoló az időjárás: a nyirkos, párás levegő hőmérséklete 1-2°C, a látótávolság csupán néhány kilométer, a hegyvonulatok pedig eltűnnek a homogén szürke felhőzetben. A legtöbb kiránduló nagyon meggondolja, hogy egyáltalán útnak induljon-e ebben az…..
November van, szürke nyirok fed mindent. A fák szinte kopaszak, néhány levél kapaszkodik már csak erőtlenül a vékony ágacskákba. Lassacskán minden elcsendesül. November végén a puha "levélpaplan" már a talajt melengeti, a dér pedig reggelente gyönyörűen csipkézi a levélszéleket. A vastag…..
A nappalok rövidülnek, a hajnalok egyre hidegebbek, késő délután pedig már szinte sötét van. Ezek a barátságtalan körülmények azonban nem csak nekünk okoznak nehézséget, a kisebb és nagyobb tollasoknak is meggyűlik a baja a téli, zord időszakkal. A vonuló, költöző madaraink már hetekkel, hónapokkal…..