Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr. Nagy István Alftéd

37 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az embereknek, - a kultúrához való viszonya alapján - három fő csoportja  különböztethető meg. Az első csoportot a kultúrát alkotó, pozitív irányban alakító, - a fejlődéséhez bármilyen kicsi mozaikkal is hozzájáruló – emberek képezik. A második csoportot azok alkotják, akik élvezik, használják a…..
Be kell végre látni, hogy korunkban a természettudományok, a reáliák is alapvető és szerves részét képezik az általános műveltségnek, ugyanúgy, mint a klasszikus humaniórák. A természettudományok nélkül lehetetlen megismerni és megérteni a világot. Ezt a tényt a filoszoknak is el kell fogadni. A…..
Az aszimmetrikus elme 2018.05.04 22:18:45
      Továbbgondolva a morálfilozófusok gondolatmenetét – lám, van pozitív hozadéka is! – ezek a ditirambikus, tömjénező, magasztos emberábrázolások azt a hipotézist, elképzelést generálják, hogy az emberben lakozik egy új, az eddigieken túli szubjektív dimenzió. Az elképzelésem szemléletessége…..
Az aszimmetrikus elme 2018.05.04 22:16:43
A liberalizmus komoly sikereket könyvelhetett el a gazdaság, a politika és az ideológia területén, nem úgy a társadalmi folyamatok területén. A liberalizmus feléledése, - mivel nem érintette meg a társadalom jelentős részét, hiszen megkérdőjelezi a társadalom zömének munkát adó modern ipari…..
Laikusban, és szakemberekben egyaránt, sokszor felmerül az agykapacitás kihasználtságának kérdése, amely iránti érdeklődés jogos, annak az ismeretnek fényében, hogy - az idegkárosultak kivételével – minden ember közel azonos számú idegsejttel és közel egyenlő agymérettel születik. Ugyanakkor az…..
El kell ismerni, hogy a liberalizmus elvileg, megfelelően adagolva, egy, erre az emelt szintre felnőtt társadalom számára valóban nemes és követendő eszme lenne, ha számos alapelveit nem involválták volna más eszmerendszerek. Mint már említettem volt, ennek széles körben történő, kellő…..
Az ember rendszertani, tudományos neve: Homo sapiens. Számos érvet felsorakoz-tathatnánk eme elnevezéssel szemben, de megkérdőjelezhetetlen, mert ez dogma és tabu. Ahogy a kultúrához való viszony, úgy az értelmi képességek tekintetében is széles a skála. A sapiens (értelmes, bölcs), mint differentia…..
Amikor megfogalmazódott bennem e tanulmány megírása, a képlet, a feladat egyszerűnek tűnt - amint azt a bevezetőben írtam. „Vagyok, mint minden ember: fenség,/ Észak-fok, titok, idegenség,/ Lidérces messze fény,”/ - írta Ady. Ilyen költői túlzások elfogadhatók, sőt elvárhatók egy nagy költőtől, de…..
Az aszimmetrikus elme 2018.04.20 22:05:02
A közelmúltban már egyes korrekt politikusnak is (pl. a magyar elnök) megszólalt a lelkiismerete, és rendre felhívják a figyelmet környezetünk védelmére, a klímaváltozás súlyos következményeire, a vízzel való takarékosságra, és egyáltalán arra, hogy nagy a baj. (Reméljük, hogy ez nem csak…..
Az embereknek, - a kultúrához való viszonya alapján - három fő csoportja  különböztethető meg. Az első csoportot a kultúrát alkotó, pozitív irányban alakító, - a fejlődéséhez bármilyen kicsi mozaikkal is hozzájáruló – emberek képezik. A második csoportot azok alkotják, akik élvezik, használják a…..
Nézzük meg közelebbről a világ leggazdagabb, legliberálisabb országát, a demokrácia hazáját, az Egyesült Államokat, azt, amelyik, például élen jár a gyermek-szegénység, és a hadi kiadások terén. A pénzeszközök több mint 40%-a néhányszáz ember kezében van. Vizsgáljuk meg, hogy milyen lehetősége van…..
A szabadság végső, érett gyümölcse a bölcsesség, mértékletesség, szellemi és fizikai jólét, a jó társadalmi közérzet. Közvetlen következménye viszont, gyakran bűn, tobzódó tévelygés, társadalmi és szellemi-lelki anarchia, kétkedés a legnyilvánvalóbb, vakhit a leghomályosabb dolgokban. Ellenfelei…..
 A Nobel-díjas, Sir John Ecclestől származik a következő megállapítás: „Az élet fejlődésének, az evolúciónak egyik, ha nem a legnagyobb csodája az emberi agy, az univerzum valószínűleg legszebb, legbonyolultabb, s egyben legkifinomultabb, ugyan-akkor szinte teljes pluripotenciával rendelkező…..
A liberális baloldali értelmiség vesszőparipája a szabadság, ami szerintük az emberek számára a legfontosabb. Némely pszichológus szerint (Feldmár  Intézet): „A szabadság őrjítő és félelmetes, mert ha szabad vagyok, akkor mindenért én vagyok a felelős. Pedig mindannyian szabadságra vagyunk ítélve,…..
dr. Nagy István Alftéd 2018.03.30 13:18:22
@tireless treehugger: Köszönöm, hogy megosztottad velem véleményed magas szintű, kultúrált formában! Ez annak a tipikus esete, hogy nem lehet megmagyarázni a pontnak, hogy mi a gömb. További szép napot kívánok"......"
Nem kívánom az olvasót terhelni a genetika rejtelmeivel, de az erkölcs biológiai megközelítéséhez elengedhetetlen némi genetikai ismeret. Számtalan olyan helyzet van, amelyben az egyes szervezet fennmaradása kedvez az általa hordozott gén fennmaradásának. A különböző feltételek, különböző taktikákat…..
A legújabb szociológiai felmérések szerint tragikusan csökkent a fiatalok olvasottsága és szövegértése. A liberális oktatás „sikerének” könyvelhető el, hogy funkcionális analfabéták tömegét zúdította és zúdítja a társadalomra. (Buta, műveletlen embereket könnyen lehet manipulálni, tehát felvetődik a…..
Az erkölcs mibenlétének kérdésével nemcsak filozófusok, moralisták, teológusok foglalkoztak, de a téma a természettudósokat is megérintette. Egyelőre nincs bizonyítva, de nagyon valószínű, és a várakozásunkkal egybecseng, hogy az agyunkba ugyanúgy be van építve az erkölcsi érzék, mint a magasságtól…..
 A klasszikus liberálisok kedvenc szlogene a következőképpen hangzik: ”Gyűlölöm, megvetem, amit mond, de mindent megteszek, hogy elmondhassa.” A liberalizmus napjainkra lelepleződött, kimutatta foga fehérét: amint hatalomra kerülnek, zsarnokká válnak, manipulálják a médiát, korlátozzák a…..
Vessük össze az ’56-os forradalmárok morálját, (akik biztosították pl. a betört kirakatokban lévő áruk biztonságát,) az etnikai és anarchista, vagy öncélú villongások résztvevőinek öncélú rongálásaival, vandál pusztításával. Vagy gondoljunk az extrém helyek és helyzetek (háborúk, munka,- és egyéb…..
Ahol emberi populáció létezik, ott bármilyen szintű is legyen, de kialakul egy társadalom. Ahol társadalom van, ott szabályokat alkotnak, ott törvény kell, és ott, ahol törvény van, ott feltámad az igazság igénye…És, ahol igazság van, ott megszületik az igazságtalanság is. Az emberek – eltúlzott…..
Az emberek erkölcsi világrendet szeretnének. Hiú ábrándként, olyan világot, ahol az embereknek nem vak szeszély, vagy szerencse alapján jut balsors vagy boldogság, hanem vétkeiknek, illetve morális érdemeiknek megfelelően. A halál általában félelemmel tölt el bennünket, és ez a félelem minden vallás…..
Napjainkban a terjeszkedő, a globálissá váló tőkével, a demokrácia, a szabadságjogok terjesztésének ürügyével a fejletlen országokban felkeléseket, polgárháborúkat, puccsokat provokáltak gazdasági céljaik érdekében. Ezeknek – érdekes módon – csak a céljaikat keresztező országok váltak áldozatul.…..
Ha betekintünk az írott, vagy az elektronikus sajtó híradásaiba, a következő lehangoló hírek tömkelegével találkozunk: feldarabolta, megkéselte, agyonlőtte, felgyújtotta, direkt elgázolta, agyonütötte, szembe ment a forgalommal, nem állt meg a sorompónál, halálra verte, éheztette apját, anyját,…..
                                                                                                                                           Mint minden ideológiának, a liberalizmusnak is vannak dogmái. Vegyük sorra ezeket az elveket, tegyük a gyakorlat górcsöve alá, vizsgáljuk meg, hogy mennyiben…..
          A mindennapok butaságaira még visszatérünk. Tettenéréséhez nem kell nagy utat tenni, elég, ha nyitva tartjuk szemünket-fülünket. Lehangoló példákkal, sajnos a „packázó” hivatalok, intézmények világa is bővelkedik. Az „igazságszolgáltatás” képes felülírni az érzeteinket is: „Felszólítom az…..