Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Torténetíró blog

0 bejegyzést írt és 116 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar őstörténet kérdései a mai napig erősen megosztják a hazai történész-társadalmat: több elmélet (úgynevezett "iskola") létezik ugyanis, melyek mindegyike más megközelítéssel vezeti le, hogy mikor, hogyan és hol formálódtunk néppé, illetve hogyan jutottunk el a Kárpát-medencébe. Róna-Tas…..
Torténetíró blog 2020.07.04 00:10:48
@Dev_: Igen, de még az sem pontosan tisztázott, hogy ki mit ért "néppé formálódás" alatt, illetve hogy mikor jön el az a történelmi "pillanat" mikor ez megvalósul. Az én értelmezésemben: amikor egy etnikum tagjai közös nyelvet kezdenek használni és szokásaik, hagyományaik, népművészetük illetve motívumaik, mondáik szorosabban fűzik őket össze, mint amennyire a környezetükben élő más népekhez kapcsolódnak, megtörténik a néppé formálódás. Ez valójában egy időszakot takar (a "történelmi pillanat" képletesen értendő).

Hogy ez nálunk magyaroknál mikor és hol ment végbe, sajnos nem tudjuk. A "hivatalos", vagy leginkább elfogadott nézet szerint az Ural egyik, vagy másik oldalán egy ugor etnikai közösség részeként zajlott le a folyamat. De van ettől eltérő álláspont is. Ezt próbáltuk artikulálni jelent posztban: nevezetesen NEM egy heterogén közösségben, hanem egy külön, valódi őshazában történt az egész. Ez lehetett Dzsungária.
A második világháború legfontosabb szereplői a légierő repülői mellett a páncélosok voltak. A legfontosabb csatákban a győzelem  többnyire ezeken a "gépszörnyeken" múlott. A német hadsereg két külön fegyvernembe sorolta őket: az egyik a harckocsi fegyvernemet jelentette (körben forgó toronnyal és a…..
Torténetíró blog 2020.06.15 17:43:15
@AchtungPanzer: Nincs a posztban olyan, hogy a Tavaszi ébredés " hadműveletben vetették be először a Királytigriseket. Így van a cikkben:

" ... Nálunk, Magyarországon például 1945 márciusában a "Tavaszi ébredés" hadműveletben kerültek bevetésre, mégpedig Székesfehérvár közelében..."

Ami a Királytigris elnevezést illeti: a németben a "könig" azt jelenti király. Így nem tekinthető szerintem hibának a Királytigris elnevezés. dictzone.com/nemet-magyar-szotar/k%C3%B6nig

Bár az igaz, hogy inkább a Bengáli Tigris elnevezést használják a szakértők.
Torténetíró blog 2020.06.16 00:21:19
@benkoo: Igazad van, valahogy tényleg kimaradt. Viszont most betettük legalább egy mondat erejéig a posztba.
A magyar történelem egyik legkiemelkedőbb uralkodóját, a Hunyadi család sarját, I. Mátyás magyar királyt (ur: 1458-1490) számtalan sztereotípia övezi napjainkig, melyek jelentős része csupán a néphagyomány révén maradt fenn és többnyire tévesen rögzült "történelmi emlékezetünkben". Ilyen például…..
Torténetíró blog 2020.05.09 18:15:41
@Fritz Gerlich: Köszi az elismerést! Igen, a korszak velejárója volt a sok törvénytelen, házasságon-kívüli kapcsolat és viszony. Arról sajnos nincs információ (forrás), hogy ha voltak is a három említett hölgy mellett Mátyásnak szeretői (mondjuk a szolgálók körében, vagy egyéb közrendűek közt), akkor azok kik lehettek.
Torténetíró blog 2020.05.11 11:19:47
@Cicaszemű: @Adam Makkos: @Kovács Istvan: @SAndris: Nagyon szépen köszönjük! :)
A koronavírus (SARS-CoV-2) és a COVID-19 európai megjelenése, sőt intenzív terjedése közepette óhatatlanul fókusz kerül az orvostudomány történelmi fejlődésére is. Felmerülhet bennünk a kérdés: mióta tud az emberiség egyáltalán tudatosan szembeszállni a járványokkal? Miért volt annyira védtelen…..
Will Smith mindig is nagy kedvencem volt, már az 1993-as Made in America, az 1995-ös Bad Boys és az 1996-os Függetlenség napja óta. Bár a három nagy sikerfilm közel három évtizeddel ezelőtt készült, a néhány hete 51-et betöltő philadelphiai színész még mindig csúcson van és remek filmeket csinál.…..
MovieCops SZANDAKAN 8 2019.10.21 06:00:00
A filmtörténet vonatkozásában szóra sem érdemes, a Field-történet szempontjából viszont feltétlenül említésre méltó, hogy a japán Szandakan 8 volt életem első, csak 18 éven felülieknek vetített filmje, melyet tizenhárom évesen láttam. Igen gondosan készültem erre a nagy horderejű eseményre, melynek…..
Alig fél évvel, a 2020 április 3-ra bemutatni tervezett 25. Bond-film (No Time to Die) premierje előtt, érdekes lehet felidézni az eddig elkészült 24 epizód legszebb Bond-lányait. Összesen 37 gyönyörű színésznőt vettünk górcső alá (a 75 valaha mozivásznon szereplőből) vagyis ha a 24 részt vesszük:…..
Torténetíró blog 2019.10.23 08:14:06
@Ződ2000: A Schlumberger mint ősi francia család :) A Krovacevic meg még ősibb a Bümholzehofferekkel együtt :)))))
Morpheus Kipcsak volnék? [29.] 2019.10.17 10:12:32
Kipcsak volnék? Eddig ezt nem is tudtam. Bár igazság szerint egyetlen rokonom, szomszédom, barátom, munkatársam vagy ismerősöm sem tud arról, hogy akárcsak léteznének ilyen etnikumú emberek a környezetükben. Miniszterelnökünk mégis azt állította Bakuban, a Türk Tanács ülésén (mely a türk nyelvű…..
“Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága, és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az, ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti a gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban testvérének őrizője, és az elveszett gyermekek meglelője. Én pedig…..
A "kik a magyarok ősei?" kérdés rendszeresen felvetődik a hazai médiában és Kőrösi Csoma Sándor óta - vagyis már kerek két évszázada - hogy kiemelten foglalkoztatja a magyarságot. Kőrösi Csoma 1819 novemberében (vagyis épp most 200 éve) indult el Erdélyből gyalog-szerrel (!) Indiába és Tibetbe, hogy…..
Az első cikkben bemutattuk, hogyan vált Irán a Közel-Kelet egyik meghatározó hatalmává, illetve miért nem túlzottan népszerű az országban az USA. Ez a rész a jelenlegi iráni külpolitikát és ambíciókat térképezi fel, mik az okai és a célja a sajtóban komoly visszhangot keltett akcióknak, és hogy…..
A választókat nem lehet leváltani. Most bebizonyították, hogy a hitüket elárulókat még akkor is megbüntetik, ha ugyanazon a politikai oldalon állnak, ahol ők. A hódmezővásárhelyi példa megmutatta: a Fidesz berkein belül eluralkodott urizálás, egyes politikusok mérhetetlen harácsolása, helyenként…..
Tizennyolc évvel ezelőtt, 2001 szeptember 11. reggelén a világ TV csatornái, hírújságjai és rádióadói szörnyű, szinte sokkoló üzenetekkel illetve képekkel árasztották el a médiát, amikor arról számoltak be, hogy New Yorkot súlyos terrortámadás érte. Ezen napon ugyanis 19 géprabló 4 utasszállító…..
A középkori Európa egyik legnagyobb és legerősebb állama egy szövetségkötés révén alakult ki, a kontinens keleti részén, Krevai unió néven, éppen ma 634 éve. A lengyelek és litvánok 1385-ben döntöttek az egyesülésről, átrajzolva Európa nagyhatalmi viszonyait. A történelmi oktatásában méltatlanul…..
Mikor 2010-ben Slyék tető alá hozták a várva várt akcióhősorgiát, a Feláldozhatókat, minden létező férfi, aki egy kicsit oda volt valaha is az izomagyú akciósztárokért, kisgyermeki lelkesedéssel fogadta az öregek összeröffenését. Majd jött a folytatás, ahol szintén nem kellett csalódni a sztárokban,…..
Torténetíró blog 2019.08.12 23:12:55
@A Mester_: Nicolas Cage, Will Smith, Michael Dudikoff. Ez a trio tuti kimaradt eddig sajnos. Wesley Snipesre én sem emlékszem.
David Leitch a Deadpool 2 után nem sokáig ült a babérjain, rögtön újabb nagy vállalkozásba kezdett és idén nyárra elkészítette a 8 részesre bővült Halálos iramban sorozat új, spin-off fejezetét, a Hobbs & Shawt. A kétségtelenül látványos és akciódús rész két karaktert emel ki a franchise alakjai…..
Torténetíró blog 2019.08.12 23:06:46
Az 55 éves volt londoni főpolgármester, Boris Johnson, aki korábban külügyminiszterként és a Brexit fő támogatójaként szerzett magának világhírnevet, július 23-án kapta meg a jogot és az esélyt arra, hogy a brit konzervatívok jelöltjeként az Egyesült Királyság új miniszterelnöke legyen (Theresa Mayt…..
Torténetíró blog 2019.07.25 09:38:19
@Ballib vagyok mert rettegek: Ez de jó lesz majd. Putyin vezeti majd a világot, olyan kitűnő emberekkel, mint ez a Boris Johnson, meg a Salvini. Alig várom már én is. Szupi lesz emberek!
Torténetíró blog 2019.07.25 11:20:48
@MAXVAL bircaman közíró: A valóságot jósolod? Naná. Most akkor mikor bukik szerinted az a csunya liberalizmus, meg a gonosz EU? Mikor szerez az egész világ felett végre hatalmat a jóságos Putyin? Meddig kell még várnunk es szenvedni a rohadék EU tól meg a gonosz lipsiktől?
Finn tudósok, Maki Kaurismuki és Björn Jonagold, fantasztikus felfedezést tettek, amikor egy isten háta mögötti Északi-tengeri szigeten Antasklaskirun-on kutatták a helyi élővilágot. A sziget teljesen elzárt a külvilágtól, ezért is nyújt a tudománynak végtelen tárházát az ott élő fajok…..
Torténetíró blog 2019.07.25 09:34:08
Éppen 50 évvel ezelőtt, 1969 július 20-án Neil Armstrong és Edwin Aldrin amerikai űrhajósok, az Apollo-11 űrprogram keretében Eagle nevű űrkompjukkal leszálltak a Hold felszínére, melyre néhány órával később (már július 21-re "átcsúszva") Armstrong, első emberként ki is léphetett. A közel két és fél…..
Torténetíró blog 2019.07.25 00:30:03
@Big Blaster: @Veszéjben a lyogállamiság !: Valójában ti is csak találgattok. Simán lehetnek a Marson pépdául olyan szénszerkezetű kristályok, mint a gyémánt, rendkívül magas értéket képviselve.

Másrészt lehet urán is, vagy egyéb, nálunk ritka hasadóanyag.

Azonkívül temérdek olyan tudományos felfedezést is szerezhet a Marsról az emberiség, mely később vagyonokat érhet.
A tavaly és idén megjelent Marvel-produkciók -- A Fekete Párduc (2018), Venom (2018), A Hangya és a Darázs (2018), Marvel kapitány (2019), Bosszúállók Végtelen háború (2018) illetve Végjáték (2019) -- hatalmas sikereket arattak világszerte a mozikban sőt némelyik bevételi rekordokat is döntött a…..
Johan Renck és Craig Mazin az HBO és a Sky megbízásából egy öt részes, sokkoló dráma-sorozatot készített a 33 évvel ezelőtt, 1986 április 26-án bekövetkezett csernobili atomkatasztrófáról, melynek vetítése június 4-én ért véget. A tragédia Budapesttől 1125 km-re keletre, a ma Ukrajnához (akkoriban a…..
Torténetíró blog 2019.06.08 14:00:44
@mentorosh lecsó: Ha egy valós eseményt többen feldolgoznak, nyilván a végeredmények hasonlítani fognak, hisz ugyanarról kell hogy szóljanak.
A HBO csatornán 2019 tavaszán futó öt részes minisorozat, melynek címe "Chernobyl" óriási népszerűségnek örvend és újra fókusz alá helyezi a csernobili atomkatasztrófa részleteit. Úgy tűnik az emberek érdeklődése ma sem csökkent az 1986-ban történt tragédiát illetően. A filmsorozat, melyről a…..