Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Recensor

26 bejegyzést írt és 121 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rég volt már hogy Frank Herbert 1965-ben megírta nagysikerű regény-sorozatának első kötetét Dűne címmel (mely egyébként Nebula díjat nyert). Herbert kétségtelenül egy egészen különleges fantáziavilágot teremtett akkoriban, mely inspirálóan hatott George Lucasra is, aki 12 évvel később előrukkolt a…..
USA (Allied Artists, Corona, Solar), 150 perc, Technicolor, kaland/drámaRendező: Franklin J. SchaffnerProducer: Robert DorfmannOperatőr: Fred J. KoenekampForgatókönyv: Dalton Trumbo és Lorenzo Semple Jr., Henri Charriére azonos című regénye nyománZene: Jerry GoldsmithSzereplők: Steve McQueen, Dustin…..
David Scarpa és Ridley Scott egy nagy költségvetésű és látványos történelmi filmet raktak össze idén a rajongók elkápráztatására ám egy meglehetősen sajátságos Napóleon-portré lett végeredmény, mely nem az eddig megszokott hősies és nagy formátumú hadvezért jeleníti meg előttünk hanem egy szexmániás…..
Az autóversenyzős mozik világában számomra sokáig a Mint a villám című, 1990-es Tom Cruise film volt a legjobb, Tony Scott rendezésében. Gyermekkorom egyik kedvence lett, mert az amerikai NASCAR versenyeket mutatta meg, melyek nálunk itt Európában kevésbé ismertek. (Amellett egy jó kis szerelmi…..
Kínai - amerikai akcióthrillerként tekinthető meg a Netflixen "A kimenekítési projekt", mely az első felében kicsit unalmas, átlag-akciónak tűnik egy meglehetősen bugyuta sztorival, viszont később a film második felében változik a helyzet és egy egészen szórakoztató akció-orgia kerekedik ki belőle,…..
Kémek, akciók, szövevényes rejtélyek, modern, technikai kütyük és ügynök-bevetések a világ egzotikus pontjain és nagyvárosaiban. Mindezek eddig főként a Mission impossible, James Bond illetve Bourne filmej sajátjai voltak, ám most a Netflix előállt egy hasonló stílus-világgal: ez a Rachel Stone,…..
Recensens Thor: Ragnarök (2017) 2023.07.30 12:15:18
A Marvel-világ egy egészen különleges univerzum, mely több tucat filmből és több tucat szuperhős-karakterből áll. Már a legelső általam látott Marvel-film megtekintésekor (2000-ben vetített X-Men kívülállók) megszeretem a meta-hősök világát és onnantól kezdve minden filmet megnéztem, amit csak a…..
Recensor Oppenheimer (kritika) 2023.07.28 15:31:27
Christopher Nolan kétségtelenül korunk egyik legtehetségesebb rendezője, olyan siker-filmek készítője, mint a Sötét lovag (2008), az Eredet (2010), a Csillagok között (2014), a Dunkikrk (2017) és a Tenet (2020). (Korunk legnagyobb rendezőiről itt olvashatsz.) Idén Nolan hatalmas fába vágta a…..
Recensor 2023.07.30 10:49:57
@Nietzsche.: Igen, Oppenheimer árnyalt (és nem idealizált) bemutatása a film egyik erénye. Látjuk hibáival együtt is. A hirosimai és nagaszaki bombák fordulatot hoztak a háború ázsiai színterén, Oppenheimer ENNEK köszönhette hirtelen megnövekedett népszerűségét 1945 augusztusában. Kár, hogy a film kevés időt szán a bombákra illetve annak a kérdésnek a kifejtésére, hogy vajon gondolt e az áldozatokra. De persze a film így is óriási.
A rendezők meghatározzák egy-egy film sikerét, mégpedig alapjaiban. Rajtunk és a forgatókönyv megíróján múlik a siker egyik fele, a másik felét a színészek és a technikai szakemberek adják a végeredményhez. A film végső értékét tehát egy csapat határozza meg. Mégis a főszereplők után (mellett)…..
Recensor 2023.07.29 23:37:09
@Fritz Gerlich: A Rotten Tomatoes listája engem is meglepett, főleg a sok látvány-film miatt. Nálam ez a bizonyos "25 legjobb film" listája nem így nézne ki. Viszont a legjobb rendezők közül több is szerepel rajta. :)
A Recensor egy filmes blog! Isten hozott! Ami a szerző (bloggazda) bemutatkozását illeti. Filmrajongó vagyok gyerekkoromtól kezdve és amellett grafomán is (a blogok mellett évek óta dolgozom egy regényen, mely az istennek se akar elkészülni). Elméleti munkát végzek, a szabadidőm pedig a filmeké.…..
David Leitch a tavalyi év legjobb akciófilmjét készítette el, amikor megrendezte A gyilkos járatot, olyan sztárokkal, mint Brad Pitt és Aaron Taylor-Johnson. (Utóbbi pasas a "rossz nyelvek" szerint az új James Bond lesz.) A kép forrása: whats-on-netflix.com A film stílusa a karaktereket…..
Blogunk fennállása óta jelent nagy kihívást, hogy mindössze 1000 karakterbe sűrítsük bele egy-egy film jellemzését. Ez honlapunk alap-koncepciója, mert lényeg-látásra ösztönöz (bennünket is és olvasóinkat is.) Az első film, amelynél az 1000 karakter betartása egyáltalán nem jelentett gondot, az a…..
Recensor 2023.07.25 13:20:42
@Nietzsche.: Teljesen egyetértek. Röviden - tömören ezt fejezi ki a poszt is. :)
A film különlegessége miatt most az 1500-as karakterszám volt a keret Christopher Nolan életrajzi drámája az atombomba atyjáról, Robert Oppenheimerről, egyértelműen az év legjobb filmes alkotása. Cillian Murphy óriási alakítást nyújt az atom-tudós bőrébe bújva, mint ahogyan filmbeli feleségét…..
Recensor 2023.07.24 23:51:22
@Fritz Gerlich: Egyetértünk. A Barbie -ról is lesz posztunk amúgy.
A 65 című film Scott Beck és Bryan Woods rendezésében egy érdekes elképzelést vet fel: nevezetesen azt, hogy a dinoszauruszok kihalásának idején - vagyis épp 65 millió évvel ezelőtt - már létezett modern eszközökkel rendelkező ember, aki teljesen véletlenül landolt a Földön (voltaképp "hajótörést"…..
Ezer karakter 8 milliméter 2023.07.23 16:01:07
A 90-es évek legjobb filmjei rovatunk A 90-es évek egyik különlegessége Robert Elswit 1999-es rendezése, Nicolas Cage főszereplésével: a 8 mm, mely a Netflixen jelenleg az egyik legnézettebb film. A téma: a deviáns szexualitás, mely ezúttal egy köztiszteletben álló családban bukkan fel, amikor a…..
Christopher McQuarrie harmadszor vállalta rendezőként, hogy Mission Impossible filmet készít és most már kijelenthetjük, hogy van érzéke hozzá, hiszen az ötödik fejezet (Titkos Nemzet) és a hatodik is (Utóhatás) zseniális lett. Forrás: indianexpress.com A mostani, legújabb részben Tom Cruise…..
Recensor 2023.07.22 15:03:23
@Fritz Gerlich: A sztorin kellett volna többet dolgozniuk. Ezt leszámítva nagyon jó film! A legjobbak között a helye.
Bár a Cinematrix lehúzza ezt a filmet, nekem nagyon tetszett; mondjuk úgy: ellenvélemény-poszt következik. Az eredeti, 2018-as Sandra Bullock főszereplésével készült Bird Box alapötletben és látványban volt erős, gyengécske alakításokkal. Aztán jöttek a spanyolok (Alex és David Pastor rendezők) és…..
Ezer karakter Kandahár 2023.07.21 12:54:28
A modern időkben játszódó és napjaink háborús övezeteiben zajló kémes - kommandós sztorik, mindig is a gyengéim voltak. Gerard Butler neve pedig nálam mindig a gyors és kemény akció-jelenetekhez kapcsolódott. A két dolgot összekötve egy csihi-puhi akció-orgiára számítottam, ám a Kandahár kicsit több…..
Filmbook OPPENHEIMER - IMAX 2023.07.20 06:00:00
Először is tisztázzunk pár dolgot. Ebben a filmben, bármennyire is hiszitek, nem Christopher Walken játszik, hanem Cillian Murpy. A filmben nem szerepel Jeremy Irons, akármennyire is hasonlítson rá az egyik szereplő, az ott bizony Robert Downey Jr. Valamint ez a legújabb filmje Christopher Nolannek,…..
Gene Stupnitsky filmje, a Barátnőt felveszünk akár a "szép új világ" címkét is megkaphatta volna, hiszen egy olyan új értékrendet vázol fel, mely teljesen eltér az eddig megszokottól. Ebben az új világban a szülők keresnek partnert kamasz fiaik számára, mégpedig pénzért (a filmben egy autóért) és a…..
Ogre Mad Max - A harag útja (2015) 2023.07.20 17:36:52
Gerge Miller a zseniális ausztrál filmrendező 34 volt, amikor 1979-ben leforgatta a legelső Mad Max filmet (a röhejesen fiatal, alig 21 éves Mel Gibsonnal) és kereken 70 lett, amikor 2015-ben megrendezte az Oscar díjas Harag útját (Fury Road) a hajdani karakterének (Max Rockatansky) egy teljesen új…..
Ezer karakter A galaxis őrzői 3. 2023.07.20 15:19:24
Az eredeti, 2014-es Galaxis őrzői (James Gunn rendezésében) azonnal hatalmas kedvencem lett, már a megjelenésekor. Nem csak a sajátos jövőbeni és kicsit meseszerű Marvel-világ nyerte el a tetszésem rögtön, hanem a színes, szórakoztató karakterek egész sora is: főleg a Peter Quill (Chris Pratt) -…..
Filmekről írunk alig ezer karakterben vagyis röviden és lényegre-törően plusz a végén értékelést adva. Az 1000 azért nem teljesen kőbevésett szám, mondjuk úgy, hogy 1000 és 1300 közötti karakterszámmal íródnak posztjaink. Azt reméljük, hogy a tömörség  talán "piacképes" törekvés a mai rohanó…..
Ogre Üdvözöllek az Ogre blogon! 2023.07.20 13:56:28
Filmes véleményblog kb a hatezredik, de tele reménnyel, hogy valami újat így is nyújtani tud. Az ogrék nem mindig rosszak (lásd Shrek), viszont többnyire nagyok, erősek, szőrösek (like me), sőt határozottak, ugyanakkor kicsit magányosak, viszont kitartóak, mint a skandináv mitológia és a filmvilág…..