Regisztráció Blogot indítok
Adatok
El Polako

112 bejegyzést írt és 198 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár napja írtuk, hogy a lengyel ellenzékben lévő PiS egyik képviselője megelégelte a Magyarország elleni támadásokat és olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely elutasítja a magyar alaptörvénnyel kapcsolatos vádakat. A támogatók sora azóta nőtt, hiszen ma a litván…..
Tegnap a lengyel pénzügyminiszter védte meg először óvatos szavakkal Magyarországot, majd az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) képviselője, Stanislaw Pieta is hazánk védelmében szólalt fel a lengyel szejmben, és egy Magyarországot támogató…..
2011 a magyar és lengyel EU elnökség éve, melynek köszönhetően egész Európa Budapestre és Varsóra összpontosít. A történelem folyamán sok-sok évszázadon keresztül Európa szemében közeli szövetségesként emlegették a lengyeleket és magyarokat. Nem ok nélkül. Közös…..
Egyik lengyel kollegánk felmérést készít. Örülnénk, ha olvasóink kitöltenék az online kérdőívet, mely az anglicizmusokat, és azok a napi nyelvbe való beépülését kutatja a magyar nyelvbe. Minden segítséget köszönünk!A kérdőívet itt lehet megtekinteni...
A magyar és a lengyel nyelvterületek soha nem érintkeztek közvetlenül és így kölcsönhatások sem keletkezhettek. A lengyelben mégis van két fogalomkör, amely igen erős magyar hatás nyomait mutatja. Az egyik a hadsereg, a másik pedig a juhpásztorkodás.A magyar-lengyei…..
El Polako 2010.12.08 23:42:24
@Kávé és cigaretta: Ott mit jelent? :)
El Polako 2011.01.20 21:06:16
@Kávé és cigaretta: Hihi, van ehhez hasonló igen, a cycek, vagy nem tudom hogy írják, de határozottan így hangzik. :)
A Mokka csudás interjút készített házi celebével, amiben Kiszel megpedzette, hogy bár az emberek szegényebbek lennének Magyarországon, ha nem ő nem adná ki minden évben a naptárját, úgy érzi, a csúcson kell abbahagyni. A videó minden pillanata nemzeti kincs. ..
El Polako 2011.01.12 18:35:23
A BKV körüli korrupciós botrányok sem tudják elterelni a figyelmet arról, hogy a vállalat, amelyik mozgásba hozza a várost, szolgáltatásainak minőségét tekintve sem áll éppen rózsásan. Az EuroTest 23 európai városéval vetette össze Budapest tömegközlekedésének minőségét.…..
A Lengyel-magyar blog ezúton szeretné megköszönni kedves olvasóinak az egész éves hűséget, és kíván kellemes, meghitt, békés karácsonyi ünnepeket Gyulától egészen Gdansk-ig. Az este fényét egy kis lengyel, karácsonyi nótával szeretnénk emelni, íme: ..
Templom a Ferenciek terén, óriási reklámhálóval. Normális dolog ez? Egyfelől nem, mert ha az lenne, nem magyaráznák egy ekkora táblán, hogy miről is van szó:   Másfelől meg persze hogy az, pénzt kell előteremteni a Belvárosi Ferences Templom renoválására. Nem…..
Jánošík becenevet is kapott Orbán Viktor keddi, pozsonyi szereplése után a szlovákiai internetes kommentelőktől. Az ATV törzsközönsége által unalomig ismételt elnevezéseken kívül jó néhány, új becenévvel is találkoztunk. Legdurvább kétségkívül az a fórumozó volt, aki…..
El Polako 2010.12.15 09:59:42
@c72: Bugár egy tetű áruló. Megosztotta a magyarságot. Kevesebb parlamenti helyet ért el így a magyarság, hogy két párt van, a vegyes párt pedig inkább szlovákokat küldött. Erről ennyit.
El Polako 2010.12.15 10:28:48
@2002: Épp az imént írtam le, miért nincs az MKP a parlamentbe. Amúgy egy magyar párt Szlovákiában nem számíthat 10%-os nál nagyobb támogatottságra.Ennyi magyar van ugyanis.
El Polako 2010.12.15 10:29:57
@Csülök: Azt nem Ady írta. Ellenben József Attila. Ülj le fiam, egyes. :D
Subba Menet az állatkert felé 2010.12.14 07:59:00
A videón látható viselkedés nem munkahelybarát.  ..
Kövér László ma újfent kinyilatkoztatott. A Fidesz fő ideológusa kilépett a parlamenti elnök szerepéből, és a lengyel szenátus elnökével folytatott megbeszélések utáni nemzetközi sajtótájékoztatón kijelölte a közeljövő főcsapását a hazai médiahatóság és a média…..
  A Wikileaks íratok között Várady Tibi talált egy érdekes bejegyzést, ami a Moszkvai amerikai nagykövetségről származik. A bejegyzést tevő amerikai külügyi alkalmazott, több különböző személlyel folytatott beszélgetésre hivatkozik, akik információkat adtak az…..
Nem igazán szép dolog a lengyel főkonzulátus őrbódéjának az ablakát beverni debreceni futballistaként, pláne nem, ha abban őr is van....Mit érdemel Kabát Péter? Talán egy atyai pofont.Nem szeretném, ha valaki azt hinné, hogy mindenből nemzeti ügyet csinálok, de rigolyám, hogy…..
Hibrid buszra írt ki tendert Neuss és a manchesteri repülőtér. München csuklós buszokat vesz, Varsó lehagyott minket, nem is kicsit... A németországi Neuss városának közlekedési vállalata 10db hibrid buszra írt ki tendert. A tíz busz három kategóriára oszlik: -1 : 2db szóló…..
Omnibusz Bécsi buszkavalkád 2010.11.21 21:10:00
Mától új rovatot indítunk blogunkon. Ezentúl úti beszámolókat is közzé teszünk; természetesen az autóbuszos közlekedésre kihegyezve. Az első "áldozatunk" Bécs. Sok évvel ezelőtt jártam utoljára Bécsben és emlékeimből kiindulva azóta igencsak megváltozott a…..
El Polako 2010.11.22 08:38:39
Az eddig top bejegyzéseket nézegetve arra jutottam, hogy érdemes tovább ásni a magyar vonatkozások tekintetében Lengyelországban, hiszen ez (is) az, ami a Lengyel-magyar blog olvasóit  fogalkoztatja. Vegyük most elő a "magyar" városokat! Előjáróban mindenképpen…..
El Polako 2010.11.15 13:09:10
@FAQlyás Menyét: Lehet a cím egy kicsit félrevezető, de igazad van, ők is megérdemelnének egy nagyobb hangvételű írást. A cél igazából az volt, hogy rávilágítsak, alapból nagyon sok magyar vonatkozású község van, van ahol ez csak név szintjén, van ahol pedig más egyéb miatt is.
Múlt héten írtam arról, hogy a Kiskörút széttúrásának konkrét oka van: nemcsak azért bontották fel az aszfaltot, mert volt néhány felesleges munkagép-kapacitás, vagy mert feladatot kellett adni a válság idején tétlenségre ítélt építőipari dolgozóknak, nem: egy…..
1956-ban a lengyelek és a magyarok felforgatták Közép-Európát. A két bátor nép szabadságharca, vérverejtéke, és szenvedése örök mementó a történelem színpadán. '56 üzenetét soha nem szabad elfelejtenünk, és az év többi, 395 napján is emlékeznünk kell arra, melyik volt…..
"Ez nem terület átcsatolás, ez nem határkiigazítás hanem a két testvérnemzetnek a vágya, hogy egyszer már átnyújthassa egymásnak a kezit!"-hangott el a tüntetésen, melyet most felidézünk. 1938-ban, a második világháború végén Közép-Európa olyan volt, mint egy…..
A BKV-s bérletvásárlásra várva volt időm átolvasni a kiírtakat, és megakadt a szemem a "Díjmentesen utazhatnak" plakát egyik pontján: Ez a pont nemcsak a BKV-nál aktuális, hanem a MÁV-nál és a Volánnál is. Ezek szerint az 500 millió európai uniós állampolgárok…..
Egyszerűen érthetetlen, hogy amikor zúdúl ránk az amcsi, és nyugat-európai mainstream, addig a lengyel zenéket szinte csak szűk, elszánt, önjáró fanok ismerik idehaza, ha ismerik. Éppen ezért szántam el magam arra, hogy interjút készítsek Gosia Andrzejewiczel, a babaarcú lengyel…..
Némán hallgatták a Bem térre érkező fiatalok és idősek, családosok százai Mozart Requiemjének hangjait, egy lengyel zászló és számtalan virág is megjelent a szobor talapzatánál. A megemlékezésen jelen voltak a politikai élet vezető személyiségei, a rövid ünnepségen…..
El Polako 2010.08.09 08:49:04
@Petrássy: kitehetem a hírt a blogra?
Szerintem még most se késo. Ha tudom, személyesen is elmentem volna.:)

üdvözlettel, Aranyi Péter
El Polako 2010.10.10 18:38:22
@Petrássy: Köszönjük!
Omnibusz Új trolik Pesten 2010.10.05 08:00:00
No nem kell megijedni, ezek a Belkommunmash AKSM-321 típusú járművek csak átutazóban voltak fővárosunkban, a végső úticéljuk Belgrád: az ottani közlekedési vállalat 83 darabot rendelt belőlük még tavasszal, az első példányok a nyáron álltak forgalomba. A trolikról nagy…..
A címben szereplő mondatot nem én találtam ki, egy szegedi szájából hangzott el a Széchenyi téren kiállított leendő szegedi villamos gusztálása közben. Nem hangzik rosszul,  ugye? Szánt szándékkal figyeltem, hogy vajon mi a véleménye a helyieknek, miket mondanak egymásnak a…..