Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rcsa

84 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon egyszerűen, csak kell hozzájuk találni egy közös nevezőt. Ez lehet például a Twickel Szőlőbirtok is. A szekszárdi pincészet Liszt névre keresztelt borcsaládjának Cabernet Sauvignonja ugyanis tökéletesen passzol ahhoz a különleges fogáshoz, mely nem véletlenül vált az ünnepi asztalok díszévé,…..
Ha valaki úgy érzi, őt már sehol és semmivel nem lehet zavarba hozni, tudok ajánlani egy jó helyszínt. Nincs messze, Budapesttől csupán három órányi autókázásra. El kell indulni az M7-esen délnyugat felé, majd Ormož-nál letérni jobbra. A kisebb utak aztán olyan helyre viszik az embert, ahol…..
Borosként részt venni egy sörkóstolón elég különleges élményt jelent. A minap volt lehetőségem elmenni egy sörös bemutatóra, ahol szinte kétpercenként tanultam valami újat. Itt szembesültem például azzal is életemben először, hogy létezik direkt savanyított sör, sőt, törköly alapon, spontán…..
A Hölgyek kastélyának is nevezett Chenonceau minden évben rengeteg turistát vonz. Nem véletlenül tartják az egyik legnépszerűbb Loire-völgyi kastélynak. Különleges építészeti megoldása - ahogy átível a Cher folyó fölött -, egyedülálló. Hatalmas kertjei bámulatosak, szobái, lakosztályai ma is úgy…..
Olaszország legnagyobb tava régóta népszerű úti cél a magyar turisták körében is. Gyönyörű hegyei csak úgy vonzzák a bringásokat és a kirándulókat, hatalmas víztükre pedig a vitorlások és a szörfösök Mekkája. Festői kisvárosai és hangulatos éttermei azokat is rabul ejti, akik nem az aktív turizmusra…..
BorvidékMánia Debrecen ízei 2019.06.18 15:25:12
Debrecenben és környékén az elmúlt időszakban annyi jó étterem és cukrászda nyílt, hogy már akár gasztrotúrát is lehetne szervezni oda. Városnézés közben, termálfürdőzés után már nem kell fél napokat azon gondolkodnunk, hol ehetünk házias ételeket, merre találunk hangulatos kávézót vagy hogy hol…..
Boros kirándulások tervezésekor sokszor vetődik fel a kérdés, hogy vajon mit lehet még csinálni egy borvidéken a kóstolásokon, pincelátogatásokon kívül. Dél-Burgenland tipikusan az a hely, ahol a problémát inkább az jelenti, hogy a sok látnivalót és programot hogyan sűrítsük bele egyetlen hétvégébe…..
Zefír, Zengő, Zenit, Zeusz, Zéta – az öt szőlőfajtában sokkal több a közös, mint azt elsőre gondolnánk. Kezdőbetűjükön túl, no meg azt leszámítva, hogy ezeket kevésbé ismerjük, leginkább az köti össze őket, hogy mindegyik Király Ferenc szőlőnemesítő munkájának eredménye. A nemesítésnek a célja az…..
Ha létezhet a 19. század végi, szőlőket sújtó filoxéravésznek nyertese, akkor az minden bizonnyal a Gönci barack. A zempléni területen - vagyis az akkori Abaúj-Torna vármegyében - a gyökértetű pusztítása után vett lendületet a baracktermesztés. A fertőző járvány következtében a szőlők 95 százaléka…..
Képzeljük el, hogy a filoxéra-vész után nem parcellázzák fel a legjobb budai területeket ingatlanok számára, hanem újratelepítik a szőlőket. Akkor most a Tabánban, a Gellért-hegyen és a Sas-hegyen nem lakóházak, középületek és villaépületek sorakoznának, hanem szőlősorok apró présházakkal,…..
Talán nincs még egy olyan szőlőfajta a világon, melyet több jelzővel illettek volna, melyre változatosabb neveket aggattak volna gazdái. Hívták már hisztis hercegnőnek, makrancos hölgynek, a szőlők királykisasszonyának. Nem véletlenül persze. Vékony héjú, érzékeny, sérülékeny, törékeny, a…..
Eger városa pezsgő kulturális és gasztronómiai helyszín, ahol lépten-nyomon a történelembe botlunk, és persze – mint az egyik legkedveltebb magyar borvidék – jócskán akad borélmény is. A tavasz folyamán a városba érkezőket gasztroesemények, koncertek, fesztiválok várják. Az Egri Borműhely tagjai is…..
Van egy síterep Ausztriában, mely nemcsak a téli sport szerelmeseinek nyújthat kellemes kikapcsolódást, hanem bárkinek, aki különleges kulináris élményekre vágyik. Nehéz ezt elképzelni azoknak, akik rendszeresen síelnek és tisztában vannak a hütték kínálatával, de Sölden 3048 méteres csúcsán, a…..
Olyan nagy azért biztos nem - vághatnánk rá azonnal, de tényleg ilyen egyszerű lenne rá a válasz? Mert gondoljunk csak bele. Ha megkérnénk néhány háziasszonyt, hogy készítsenek nekünk borsófőzeléket a jól bevált receptjük alapján, kapnánk-e két egyformát? Ugye, hogy nem. Még akkor sem, ha egyetlen…..
Az ember nem is gondolná, hogy egyetlen délután alatt mennyi új információhoz juthat egy olyan területről, amelyet elvileg ismer. Jártam már többször Székesfehérváron, akár koncerten, akár turistaként a centrumban, de legkülönlegesebb étterméről most hallottam először. Szinte minden nyáron pancsolok…..
Valljuk be őszintén: Szerbia nem az az ország, ami elsőként eszünkbe jut, amikor bortúra-helyszíneket keresünk, vagy amikor azon gondolkodunk, hogy hova szervezzük a következő boros hétvégénket. Pedig az igazi borkedvelőknek minden okuk meg lenne arra, hogy kutakodjanak kicsit azon a környéken, ahol…..
Rcsa 2019.01.06 15:24:38
@burbion: Valóban nincs benne Oszkár, de nincs benne Sagmeister Ernő sem. Egész egyszerűen azért, mert náluk most nem jártam. Szerencsére Oszkár boraival lehet találkozni Magyarországon, sokszor ráadásul ő maga tartja a kóstolókat is. Ez a cikk inkább kedvcsinálóként készült egy szerémségi utazáshoz, olyan borászok és borok ajánlásával, amelyeket itthon nem lehet elérni.
A tokaji aszúról tudjuk, hogy ünnepi bor. Karácsonyra is tökéletes választás lehet. Nemcsak egyedisége és magas minősége révén, hanem azért is, mert ünnepi süteményeink tele vannak aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, és így remekül illenek ehhez a bortípushoz. Egy aszú igazán jó kísérője lehet…..
Aki járt már Villányban, annak valószínűleg nem kell bemutatni a Szársomlyót, a borvidék ikonikus hegyét, mely ott magasodik a település határában. A Villányi hegység különálló tömbje nagyon sok szempontból különleges. Déli oldala – a szőlősorok kivételével – teljesen kopár, északi felét azonban…..
Néhány héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Fill the Winebox borbár a Ferencváros szívében, a IX. kerület egyik legbarátságosabb pontján, a Ferenc téren. Ritkán járok azon a környéken, de amikor arra visz az utam, mindig elcsodálkozom, milyen élhető teret alakítottak ki Budapestnek ezen a részén.…..
A kérdésre én már megkaptam a választ: volt szerencsém belekortyolni egy olyan borba, melyhez a szőlőt 1867-ben szüretelték. Bár még most, néhány nappal később is lúdbőrzök a tudattól, hogy amit kóstoltam, az Kanadával egy idős, akkor született, mikor az Egyesült Államok megvásárolta Alaszkát,…..
A borászatok kimeríthetetlen témaforrást jelentenek A borokon kívül ugyanis számos más dolog is érdekli az embereket. Vannak, akiket a technológia és a különböző műhelytitkok foglalkoztatnak, mások a háttérben lévő családi történetekre kíváncsiak, az élelmesebbeket pedig a gazdasági kérdések…..
Rcsa 2018.10.29 18:02:37
@Hungarian Geographic: A Twickelnél például 23-an dolgoznak főállásban, és mintegy 100-120 főt alkalmaznak idényjelleggel a szőlőben szükséges munkafolyamatokhoz. A kisebb pincészeteknél arányosan kevesebbet persze.
Ha a Móri borvidéken járunk, muszáj beterveznünk a borkóstolók közé néhány kirándulást, hiszen a Vértes elég egyértelműen kínálja magát. Tanösvények, túraútvonalak, bicikliutak kanyarognak a szőlőföldek közelében, olyan attrakciókkal, amelyeket vétek kihagyni. Gánt és egykori bauxitbányája…..
Bizonyára mindenki olvasott már olyan borleírást, amely különféle fűszerek és gyümölcsök aromáival jellemezte a bort, élénk és vibráló savakról, krémes textúráról mesélt. Sokan persze minderre csak legyintenek, mondván, hogyan kerülhetne málna, áfonya, vanília vagy akár vajasság a borba? Arról, hogy…..
Van egy kedvenc almatorta receptem. Egy százezer évvel ezelőtti Nők Lapjából származik, abból a korból, amikor még szinte minden szakácskönyvet és főzőcskézős rovatot Lajos Mari és Hemző Károly jegyzett. Ott van a sok másik, jól bevált recept mellett. Nincs digitalizálva, szkennelve, a megsárgult…..
BorvidékMánia Mit igyunk Egerben? 2018.09.11 22:17:22
Könnyűnek tűnhet erre a kérdésre a válasz. Hiszen ha valaki vöröset kíván, akkor ott a bikavér, ha pedig fehéret, akkor az Egri csillag. Ennél azonban jóval szerteágazóbb a kép. Ahány pincészet, annyi irány, annyiféle lehetőség, annyi különböző borstílus. Hogy a hatalmas paletta jó vagy rossz,…..