Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lecsós

165 bejegyzést írt és 532 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Történetem Kovács Béláról szól, aki nyugdíjas ember egy faluban valahol Dunántúlon. Béla nyugdíja kicsit kevés, ami nem teljesen az Ő hibája, de ez most nem ide tartozik, más történet. Béla szeretné nyugdíját kicsit kiegészíteni, így erősen gondolkodott, hogy mihez is kezdjen? Szakmájára…..
  We write in English at your request. We arrived to a new era in Hungary. We have a problem. The great generation wants to retire. Father and Mother want to pulls out the share transfer form from the drawer. They want to handover the responsibility. But we have a problem. The…..
  Hallva a Micimackó dalát a mézről eszembe villan 2023/2024-es évek magyar méz mizériája. Panaszkodnak a magyar méhészek, hogy forgalmuk csökken, a méz ára pedig az ukrán méz behozatala  miatt szintén csökken. Ezek szerint olcsóbban nőnek a mézelő növények Ukrajnában? Aztán egy nap kiderült, hogy…..
És valóban, a szomszéd helyiségben hosszú asztalok mentén svédasztal, végtelen sorban különféle színű, formájú, illatú ételek sorakoztak. De vajon az ízük nem egyforma? Ahogy sugallták a sci-fi novellák a jövő ételeiről. Az asztalokon melegentartó edényekben különféle levesek sorakoztak, kancsókban…..
November közepén jelent meg az Élelmiszermérnökök Gazdasági Blogján – itt a lecsón – a cikk, hogy meg kellene menteni a Szigetvári Konzervgyárat.  --- >  Hol feldolgozóipar állott, most kőhalom 2023-ban is?? Avagy hogyan is mentsük meg a Szigetvári Konzervgyárat! What to Eat with Baked Beans…..
lecsós 2024.02.09 11:03:27
@ace22:
Tehát nem az a kérdés, hogy mit lehet megcsinálni, és mit nem. A kérdés az, hogy akarjuk-e hogy legyen PBA az egyes tervezett értékesítési csatornában, vagy nem? ha igen, akkor meg hogyan legyen? Kb. ennyi a kérdés.

Te hogyan képzelnéd el a PBA fejlesztését? Hol képzelnéd el az indulást? Kellenek nagyon pengén felkészült csapattagok a tervezéshez! Meg kellene tartanunk a szakmai castingot!
Továbbá kell a kellően elszánt PBA rajongó cég, cégek, vagy ember, emberek aki rendelkeznek azzal a finanszírozási háttérrel, hogy a csapatot finanszírozza a nemzetközileg elfogadott szabályok szerint. Mert tőzsdei cég alapjait fogjuk lerakni. Elkezdjük lerakni a PBA univerzum alapjait. Lassan meg kellene keresni a megfelelő cégeket, embereket, nem gondolod? Ne csak álmodozzunk, hanem cselekedjünk!

Ehhez meg kell egy garázs is. Mert minden világcég garázsból indult, és a későbbeikben ez a garázsajtó jól fog mutatni a PBA Múzeumban.

Oh, be lehet bizonyítani, hogy a PBA nem fingatós, és ez jó. Pl. négy világhíres celeb ül a repülőn, és megy Budapestről (BUD) Hon Kong (HKG) az Emiratesel. ez 16 óra 35 perc út 1-2 átszállással. Szóval mennek, és egész úton PBA-t mindig tesznek a menübe. És nem lesz hasmenésük, nem kezdenek el rotyogtatni. Kb. olyan stílusban, hogy: 2 óra tellett el a felszállás után. Minden normális. Közben a hátsó sorokból jön a fing. Ezek meg röhögnek, és nagy kanállal kanalazzák a PBA-t. Szóval így. Erre az egész világ figyelni fog, hogy a magyarok feltalálták a nem fingós PBA-t.
lecsós 2024.02.18 11:29:12
@ace22: Annak idején a múlt század 70-es éveinek végen a Paprika Kutatóintézet harmadik emeletén nagyon valós űrétel fejlesztés történt, ami beírta magát az élelmiszeripari termékfejlesztés, és mikrobiológia nagykönyvébe. Ezek a tudományos tények a mai napig hatnak az élelmiszeripar fejlődésére, mivel van benne olyan játék, amit azóta sem tudtak megismételni, mivel mára egyszerűen szertefoszlott az az ipari- gazdasági háttér, ami lehetővé tette ezt a tudományos bravúrt. Hazai ipari - tudományos potenciálon nyugvó élelmiszertudomány sincs már, és ilyen jellegű űrprogram sincs már, ez egy letűnt történelmi korszak valós tudományos csúcsteljesítménye volt. Tehát a valós tudományos teljesítményt használta fel a propaganda, és nem fordítva. Abban az időben hittek a termelésben, - azt tudjuk elfogyasztani. amit megtermelünk -.

Ma meg azt sem deklaráltuk, hogy milyen kapitalizmus felfogásban élünk kis hazánkban. Igy mivel nem tudjuk - nincs keretbe foglalva a kapitalizmus felfogásunk- 35 éve, ezért nem is tudjuk meghatározni benne az élelmiszergazdaság szerepét. Erről írtam már a lecsón, pl. ebben a lét cikkben, feszegetve a témát:

A világ, amiben élünk.. Válság? Nem! Paradigmaváltás közepén vagyunk, csak nem vettük még észre..
a_vilag_amiben_elunk_valsag_nem_paradigmavaltas_kozepen_vagyunk_csak_nem_vettuk_meg_eszre

A kapitalizmus szelleme, és a hazai élelmiszergazdaság 2023-ban
lecsos.blog.hu/2023/08/06/a_kapitalizmus_szelleme_es_a_hazai_elelmiszergazdasag_2023-ban

Szóval gondjaink vannak az alapokkal, és ez most kezd nagyon komoly kérdéssé válni valóságunkban. Ha nem tudjuk azt,. hogy érdemes-e babot termelni, és ráhúzni egy komplex feldolgozási potenciált, akkor felteszem a kérdést, hogy eddig mit is csináltunk bab, meg babfeldolgozás ügyben? Nagyon úgy néz ki, hogy ebben a gondolkodásban gyerekcipőben járunk, mivel elhelyezni sem tudjuk azt a valóságban, hogy ez most micsoda. Innováció, vagy egy egyszerű célpiaci termékfejlesztés, ami lokalizálva van, vagy micsoda?
Amúgy azt gondolom, hogy itthon van 40 éve egy zsigeri bekattanás, amikor iparpolitikai fejlesztésekről van szó. Ez pedig ne más, mint egy "leányvállalati szintű" gondolkodás. Ahogy azt El sem tudjuk képzelni azt, hogy hogyan is nézne ki egy másfajta, független iparpolitikai rendszerfejlesztés, pl. az élelmiszergazdaságban. Ha lenne ilyen elképzelés - vagy lett volna - akkor megtalálnám a hazai mainstream gazdaságtani szakirodalomban ezt a tudományszálat azonnal az elmúlt 35 év szakkönyvtárában, de nem találom. Szóval, ilyen szakirodalom nincs, és nem is volt, a pisztácia meg elfogyott., csokoládé meg nem is volt. Mégis miért van ez? Ezt az alapkérdést fel kellene tenni nagyon gyorsan, mivel úgy gondolom, hogy e kérdések megválaszolása nélkül problémáink lesznek, ezt mutatja a varázsgömböm.

Nekem kicsit több kellene, mint egy megvalósíthatósági tanulmány a témában. Sokkal több kellene, és én nem érném be egy egyszerű megvalósíthatósági tanulmánnyal. Kellene egy csapat, amit meg kellene tudni finanszírozni azoknak, akik a Paradicsomos Bab Álomból szeretnének profitálni, mondjuk úgy, hogy rendelkeznek részvényekkel, amire azért fizettek be, hogy osztalékot fizessen. Tehát mennyi pénz kellene a Paradicsomos Bab Álom csapatának ahhoz, hogy megcsinálják a csodát, megváltsák a világot, felrázzák a nihilből pl. Somogy, vagy Borsod vármegyét? Ezen kellene gondolkozni. Szépen leírni az üzleti tervet, ahogy az a nagy üzleti terv mesekönyvben szokás. Összerakni a teljes történetet, és megkeresni egy céget, aki csinált már IPO-t kis hazánkban. Majd Ő előkészíti a játékot a bevezetés előtti angyal befektetői tárgyalásokra. Persze addig vért fogunk izzadni veled - mint Paradicsomos Bab Álom marketing igazgatója - meg a csapat többi gurujával, hogy kiizzadjuk az időszakra legoptimálisabb üzleti modellt, amire azt mondja az IPO-t szervező cég: Fú bazzeg, ebből nem lehet kimaradni, mert a Paradicsomos Bab Álom a legjobb dolog a világon! Ez egy nagyon jó business! Itt a csekkönyvem, mennyit is írjak rá?
- Írom is a számot a csekkre, mivel a PBA sokkal többet hoz ahogy látom, mint egy átlagos felkapott ingatlan alap :) :) -
Szóval így kellene ezt. Nekem tetszik Veszprém, mert a város hét dombra épült., és szép a viadukt a város közepén. Bérelünk egy garázst, és indulunk onnan, ennyi ez.
Amúgy mi a bajod a garázzsal? A Fulton Beer garázsból indult, az Old Dutch Food is garázsból indult, soroljam tovább a példákat? Nagyon sokáig lehetne sorolni a példákat...
Szóval az van, hogy kis hazánkban ez úttörő munka lesz, mivel egyszerűen nincs meg hozzá a szakirodalom, hogyan is kell csinálni, de az látszik a PBA minden porcikáján, hogy sikeres üzleti terv alkotható belőle. Innentől kezdve az a kérdés, hogy hogy nekiállunk-e és ha igen, hogyan?
lecsós 2024.02.18 11:29:57
@ace22:
Az összes dolog, amiről beszéltünk eddig, semmi másról nem szólt, csak arról, hogy mit is tekintünk minőségnek, amikor PBA-t fogunk gyártani? Hogy néz ki ez a történet a teljes értéklánc mentén? Mivel azt tudjuk, hogy képesek vagyunk minőségi terméket előállítani, - annak a gyártási átterét megteremteni - azért képesek vagyunk profitot is termelni, mivel képesek vagyunk arra, hogy megkérjük a minőségi termék ellenértékét. A vásárló meg nagyon szívesen fogja kifizetni a minőségi PBA ellenértékét. Tudva azt, hogy nagyon jó minőséget kap a pénzéért.
Az hogy a PBA gyártási környezetét a legmodernebb technológiákkal valósítjuk meg, az alap szint. Ez nem kérdés. A legmodernebb zöld energia lejárásokat használjuk, a legmodernebb bio termesztési eljárásokat használjuk az alapanyag termelés során. Azt is meg tudom kockáztatni, hogy a teljes logisztika terén minimalizáljuk- és felkészülünk hogy 3 éven belül - a legminimálisabb környezetterhelés mellett működünk a teljes értéklánc mentén, minden érdeklődő számára transzparens, valós időben nyomon követhető, ellenőrizhető módon tesszük ezt - A többi jön magától.

Szerintem érdemes lenne felkérni a potenciális befektetőket, vagy termelőket, üzletembereket, leendő vásárlókat, mindenkit, aki a PBA-ban fantáziát lát dobjon egy e-mailt a

lecsomernok@gmail.com

- ra nem gondolod?
  Gyümölcsfogyasztásunk sajnos messze elmarad a 77,3 kg/fő/év körüli uniós átlagtól. Zöldségfogyasztás tekintetében a legutolsók vagyunk, ugyanis a hazai lakosság mindössze 30%-a fogyaszt naponta zöldséget. Az első Írország 84%-kal, de öt ország kivételével szinte mindegyik Európai Uniós állam…..
  Mick Mars – Undone –   Hungary’s brain drain: young and highly-educated leaving in droves (2015......---- > ) Elmennek az élelmiszermérnökök....  Kedves Naplóm, Az elmúlt két hétben három nagyon tapasztalt élelmiszermérnök gondolta úgy, hogy felszámolja az életét itthon, és elfogadja…..
A WHO és az ENSZ Élelmiszer és Mezőgazdasági szekciója felnőttek részére napi 5 adag zöldséget, gyümölcsöt ajánl, amiben a burgonya nem is foglaltatik benne. Napi zöldség- gyümölcs fogyasztás ajánlása, recept példák - thekitchn.com -  Illusztrálva a fenti ajánlást lássanak néhány képet az…..
  Ismerős a kedves kis gyermek dalocska ? Hallgassa csak meg. És még tekintse csak meg az Égig érő paszulyról szóló magyar mesét. És egy kevéssé mosolyra fakasztó adat. Hazánkban alig egy kg-nyi száraz babot fogyasztunk fejenként. Ez bizony nem sok, tekintve, hogy egy tápláló, egészséges,…..
lecsós 2024.01.12 14:21:11
@fkv.119: Látod, bement a kajütbe, és tessék. Már főzte is a babot. :)
A hagymás bab nagy király :) :)

www.youtube.com/watch?v=iQkjIG-V9Ds
30:45- nél kezdődik egy nagyon szép jelenet, amit nem lehet elégszer megnézni. :)

www.youtube.com/watch?v=SgAlcqrHD7Q
Ebben meg 5:32- nél kezdődik a legjobb jelenet, ami érdeklődésre tarthat számot :)

Ez sem rossz, amikor is... "lakmározának sós ringlit babbal....":
www.youtube.com/watch?v=bPA6kqwqZgI
  Zsigmond házigazdámmal és most már barátommal is visszaverekedjük magunkat a Központi Irodába. Valódi zsibongás van a standok, bemutató pavilonok, külső téren elhelyezkedő berendezések körül. Elhaladunk egy tér mellett, ahol medencékben zöld levelek úszkálnak, a medence körül a 2023-as…..
  Zsigmond barátom írt a minap egy cikket a bor exportjáról-  Reagálás Rókusfalvi Pál –Elvesztették a fiatalokat a magyar borászok– Nincs olyan, hogy magyar bor?- Hungarian Wine! UK- Magyar Bor? Olyan nem volt, Wokingban sem, míg oda nem vittük!  (2023. december 03.) Ehhez szeretnék szólni. No,…..
  Pár FAO kiadvány mára, erről lesz még szó a közeljövőben:    2023 The State of Food and Agriculture  REVEALING THE TRUE COST OF FOOD TO TRANSFORM AGRIFOOD SYSTEMS  (PDF)   2023 The State of Food and Agriculture  REVEALING THE TRUE COST OF FOOD TO TRANSFORM AGRIFOOD SYSTEMS…..
    A.) A fiatalok szeretik a jó bort!  Jól emlékszem 2015 májusára. Akkor tartottam borkóstolót a Royal College of Art –RCAFE – Kensingtonban, Angliában, Londonban. – Hungarian Wine Tasting A cél az volt, hogy a bemutatott tételekből kiválassza a közönség, hogy milyen bort szeretne inni.…..
  Egy körben gyerekeknek meséltek. Szépen beöltözött színészek adták elő Andersen: Mindent a maga helyére című meséjét. Az önfeledten hallgató gyerekek liofilizált zöldséget, gyümölcsöt ropogtatnak a hallgatás közben. A mese arról szól, hogy senki ne akarjon többnek mutatkozni annál, amennyit…..
  Üdvözlöm a kedves olvasókat. Gondosan elolvastam Zsigmond barátom cikkét, de én bizony csak technológiai és üzemi gyakorlati ismeretekkel rendelkezem, nekem kicsit idegen némely kifejezés, gondolat. Mire is gondolok ? Pl. átmeneti strukturális probléma, „jóárasítani” a paradicsomot,…..
- Szia Ziggy! - Hogy vagy?- Megvagyok, köszi ---- > Itt személyes rész következik a beszélgetésben, amit nem kívánok leírni – 30 perc sípolás – - Szóval csak azért hívtalak, hogy elmondjam, a jövő héten költözünk a barátnőmmel (……………. ebbe az országba) mert ott kaptam munkát. ---- >…..
Álmot láttam. Álmot bizony. Ismét gyermek voltam, s édesanyám elküldött a Bocskai úti nagy KÖZÉRT-be. Hozz Ferikém egy liter tejet, egy kiló kenyeret. Az összesen 3.60 Ft + 3.60 Ft = 7.20 forint. Vegyél magadnak egy Pozsonyi Kiflit, az 1.50 - ért. És tényleg annyi volt! Fortepan - 1959, …..
    Zsebők barátom nagyon szépen összefoglalta cikkében a hitelről, pénzről való gondolatait. - Az élelmiszermérnök elmegy hitelért a bankba - reagálás Hollósi Dáviddal készült Index interjúra az élelmiszergazdaság jövőjéről -   Pont ezért vannak hozzáfűzni való gondolataim. Elhangzik a…..
Nézzünk egy kicsit a mélyre ennek a kapitalizmus játéknak, mivel tegnapelőtt megjelent az indexen egy nagyon jó interjú Hollósi Dáviddal, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával. Az interjút Ferkó Nikolett készítette.  Nem egymásra kell mutogatni, hanem olcsóbb…..
--- > Foglalás: kattints a képre! ---- >    Co-organized by IFPRI, the CGIAR and Germany’s Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ) Globally, five out of six farms are operated by smallholder farmers who produce around one-third of the world’s food. These farms…..
Balatonfüred, nyáridőn  Élvezzük ki augusztus utolsó napjait, nyomjuk az Ibiza Summer Mix 2023-at, itt a betakarítási szezon előtt. Persze mondhatod, hogy a szántóföldön már rég befejeződtek a betakarítási munkák, ebben igazad van, ámbátor a szüret még előttünk van, rakok ide egy elég jó kis érési…..
  Ferenc vitára hív! A képen látható szerzők könyvei mind arról szónak, hogy milyen is lehet a kapitalizmus, meg hogyan is lehetne megvalósítani. Érdemes belelapozni a művekbe. Nézzünk mögé, hogy hogyan is függ össze a kor kapitalizmus felfogása az élelmiszergazdasággal. Ez egy nagyon ritkán…..
Augusztus közepétől már minden vadőr jobban odafigyel az ígéretes szarvasbikákra. Egy esti lesen, ha jó a széljárás, akkor lehet hallani az erdőben a szarvasokat, hogy merre járnak, sok esetben lehet hallani az agancsok csattogását az erdőben. A szarvasok – így a bikák is – előszeretettel járnak ki…..