Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pető Piroska

19 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Balaton-felvidék szőlőhegyein – a borkészítés itteni hagyományait nézve – természetes, hogy pincéket, présházakat látunk, napjainkban nyaralókkal, nagyobb pincészetekkel egyetemben. Balatonfüred szomszédságában felfedezhetünk egy olyan helyet, ami országos jelentőségű műemlékektől hemzseg. A…..
Születésemtől kezdve magától értetődő volt a természet szeretete és az értékek iránti vonzalom, szüleimmel az ország számos táján kirándultunk. A Balaton-felvidék illatos levegőjét, a gyönyörű szőlőhegyi látképeket gyakran szívhattam magamba. Nagyobb koromra a felfedezés öröme, a táj megismerése…..
A Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület évzáró rendezvénye a falu civil szervezeteinek és az önkormányzat képviselőinek részvételével zajlott. A borászok mellett egy helyi apartmanház tulajdonosai is jelen voltak tegnap este.  Indító képünk beszédes: a település kiemelkedően értékes…..
-Mi ez a hang? Érkezett a kérdés újdonsült óvodás kislányom szájából. Felettünk hatalmas suhogással húzott át egy madárraj.  - Seregélyek! Kiáltotta a testvére. Megismerte őket, hiszen tavaly ősszel a Sabar-hegy tetején értek el minket a madarak.  A Halom-hegyen szívtuk magunkba az őszi…..
A Balaton-felvidéki táj minden évszakban magával ragadó, mégis a nyár a legforgalmasabb időszak. A látogatók főszezonon kívüli vonzására erősödő törekvések alakulnak, részben sikerrel. Hatékony eszköz lehet a cél elérése érdekében értékeink tudatosítása, széles körű bemutatása és a tájképi,…..
Sajkod áprilisban, Örvényes felől Rendkívüli gyorsasággal, ugyanakkor varázslatos szépséggel suhant át a tavasz a Balaton-felvidéken. A március végéig nyúló télnek a húsvéti hangulat vetett véget, ekkortól indult a természet látványos újra éledése.  A Balaton-felvidék környezeti feltételei több…..
Egy emlékképpel indítok: két éve felfokozott hangulatban alakítottam a kompozíciót az óriási mandulavirágok és a Pintér családhoz kapcsolódó műemlék présház részvételével, számomra fontos pillanat volt ez és mára a jelentősége is megnőtt, mert a pince felújítás alatt áll... Az idei Akali Bor Napja…..
Borkóstolás, ízletes falatok, érdekes előadások, látványos kiállítások, túrák, remek társaság és mandulavirágos szőlőhegyi táj: ezt kínálja Balatonakali március 23-24-én.    2011 tavaszán a borász képzés szombati óráinak végeztével indultam nagy lelkesedéssel Balatonakaliba, hogy az izgalmasnak…..
A rózsaszínbe-fehérbe öltözött szőlőhegyek megkapó látványa a kezdetektől kedvenc évszakommá teszi a tavaszt. A Balaton-felvidéken tapasztalt csodálatos mandulavirágzás megörökítését évek óta elsődleges feladatnak érzem, terveket szövök, átgondolom, melyek azok a helyszínek, épületek, fák, ahol…..
Káptalantóti vonzó és értékekkel teli, rohamosan fejlődő falu a Tapolcai-medence szívében.  A község keleti felén emelkedő Sabar-hegyen nagy múltú a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya, egykor a hegy egészét művelték, az előnytelenebb fekvésekben is, a hegytetőig. A hegy képe a…..
Káptalantóti vallással kapcsolatos műemlékei, egyedi tájértékei színes és tág halmazt képeznek. A védett római katolikus templom a község központi részén, a templomdombon helyezkedik el példamutatóan gondozott, virágokkal telehintett környezetben. A szőlőhegyi kápolnák körét gazdagítja a Bács-hegyen…..
A Káli-medence felől közúton érkezve a Szűcs-domb magasságában fogad be minket a tanúhegyekkel fodrozott Tapolcai-medence. A Mindszentkálla-Káptalantóti határvonal a dombtetőn húzódik, a salföldi elágazó közelében indulnak a Fekete-Bács és az egykori Szűcs nevű birtokosról elnevezett domb pincéi,…..
A Dörgicsei-medencébe a vízpart felől érkezve tekintetünket az erdőfoltokon, szőlőterületeken, templomtornyokon keresztül a térséget uraló Halom-hegy erőteljesen vonzza magához. A környezetéből kimagasló szőlőhegy, tetején a kilátóval büszke tekintetű, koronát viselő királyként hat…..
A természeti és kultúrtörténeti értékekben igen gazdag Pécselyi-medence a Balaton-felvidék egyik jellegzetes kismedencéje. A medence szívében települt falut többnyire önálló, mészkő és dolomit alkotta hegyvonulatok zárják körbe. Pécsely területének jelentős része szőlőkataszterbe tartozik,…..
A festői Dörgicse képe, a Halom-hegy felől Dörgicse kiemelt fontossággal bír számomra, természetszerető szüleim jóvoltából életutam kezdetétől elmerülhettem e páratlan település tengernyi szépségében. A mi hegyünk, a Becce-hegy adta a hétvégi, nyári élményeim nagy részét, és hívott magához újra,…..
Mindannyiunk kedvence, a Csobánci Szent Donát kápolna, mandulavirágzás idején A szőlőhegyi kápolnákra fókuszáló felfedező utunkat a Csobánc irányába folytatjuk tovább. A hegy déli lejtőjén érkezünk meg az egykoron esküvői helyszínként is funkcionáló, műemléki védettséget élvező Szent Donát…..
A számunkra különösen kedves és fontos Bács-hegyi kápolna (Káptalantóti) Elfogultság nélkül is megállja a helyét az a megállapítás, hogy szeretett hazánk tájegységei közül a Balaton-felvidék kiemelkedik változatos természeti és kultúrtörténeti értékeivel. A látnivalók, megőrzendő értékek gazdag…..
Az örvényesi Öreg-hegy egyik legöregebb, védelemre érdemes pincéje A Balaton északi partján, Balatonfüredtől nyugatra fekvő Örvényesen gyerekkoromban rengetegszer átgurultunk, a 71-es főút mentén elterülő falu a kirándulók körében elsősorban vízimalmáról ismert. Az Aszófő és Balatonudvari közötti…..
Lenyűgöző látkép a Vászolyi Öreg-hegyről: a műemlék présházak mögött a Tihanyi-félsziget húzódik Már a mandulavirágzás lázában égtünk, de február végére megérkezett a tél. A régóta várt havazás kicsiknek és nagyoknak is örömet okozott, a valódi hideg beálltával pedig a hótakaró nem engedett a…..