Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ChiliHungária

35 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Szerintem, aki ezt a blogot olvassa tudja, mi a capsaicin, hallott róla, olvasott róla ….ettől csíp a paprika. Mégis számtalanszor találkozom pontatlan megfogalmazásokkal, általánosításokkal, néha még butaságokkal is, ami egy átlag fogyasztótól nem hiba! Ő fogyasztó, nem pedig kémikus. …de amikor…..
Hol is kezdjem? Hmmm…   Tehát amióta legalább két ember él a Földön, kimondva, vagy kimondatlanul versengés van köztük. Ki szerzi meg az ételt, ki eszik először, ki gyorsabb, ki tud jobban úszni, stb, stb …szóval érted.  Később ezt már szabályok közé szorították, ebből lett a sport.  Ma már…..
Uncle Chili A Meteorit paradicsom 2022.09.02 19:32:50
    Sosem rejtettem véka alá, hogy Kabán, mindennek az 1857. április 15-én becsapódott meteoritról kell szólnia! Nem maradhat ki belőle az agrárörökség sem, ezért a lentebb taglalt fajtát, erről a kabai nevezetességről neveztem el, hogy miért nem maradhat a San Marzano elnevezés, azt lejjebb,…..
Uncle Chili A Kabai Török Kápia 2022.08.21 11:48:58
  Mint már több írásomban említettem, kapok különféle magokat, jellemzően paprika és paradicsom fajtákból kipróbálásra. Önzetlenül, szívesen adják, érződik a büszkeség a növényük iránt és végre megmutathatják, milyen „kincsük” is van.   Ez a paprikafajta pont nem így került hozzám, hanem kollégám…..
  Igen, van egy ilyen hely, de nem kell a galaxisok közötti tér-idő kontínuumokra, vagy különböző időben egyszerre létező féregjáratokra gondolni, ettől sokkal egyszerűbb a megoldás! Egyszerűen csak be kell jelentkezni, a nagyjából az ország közepén található, Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési…..
 Előzmények   Amikor elmondtam barátaimnak, ismerőseimnek, hogy írnék a chilievő versenyen elfogyasztott capsaicin mennyiségekről és az így – immár sokadszorra – felbukkanó anomáliáról, le akartak beszélni róla. Nem azért, mert nem érdekes a téma, vagy lerágott csont már, hanem mert a „titokzatos…..
  A világon több mint 50 000 ehető növény található, ebből mintegy hétezer növényfajt termesztettek élelmezési céllal. A mezőgazdasági sokféleség drámai csökkenését jól érzékelteti, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései szerint élelmiszereink 90 százalékát napjainkban…..
  A helyi fajták, vagy tájfajták, olyan fajták, amelyek évtizedek alatt alakultak ki az otthoni kertekben és a gazdaságokban. A családok több generáción keresztül adták át őket, így alkalmazkodtak a helyi körülményekhez. Ennek következtében ellenállóbbá váltak a helyi kártevők és betegségekkel…..
  Az úgy volt, …. hogy mindig minden az utolsó pillanatban jut eszembe, vagy még akkor sem! Növénytermesztésnél ez nem túl előnyös. Most is valami ilyesmi történt, de az alapgondolat nem az enyém volt, egy „kertészkereskedőpalántadealerüzletasszony” kérdezte tőlem, hogy miért nem oltok krumpliba…..
Munka közben hajlamos az ember elgondolkodni, főleg, ha egyedül dolgozik! Hallgassátok meg mik jutottak eszembe az átültetés kapcsán! Mi is a mikorrhiza gomba, mire jó és mire jó még. Mennyi "talajt" használ a növény. Megosztásokat köszönöm! Diczkó László..
Nem vagyok szakember, csupán műkedvelő. Ezért aztán könnyű dolgom van, mert ha valamit nem értek, vagy unalmasnak találom, egyszerűen átugrom! Lehet, hogy ez nem helyes, de számomra nagyon praktikus!                                                                                        Diczkó…..
Immár tíz éve kertészkedek, vagyis több, de tíz éve a megtermelt zöldséget feldolgozom és értékesítem. Eleinte munka mellett, hat éve viszont főállásban, fő bevételi forrásként. Ez alatt kétszer sikerült bővíteni kertünket, ma 2.500 m2-en gazdálkodunk, intenzív termesztés technológiával és ami…..
Nem vagyok szakember, csupán műkedvelő. Ezért aztán könnyű dolgom van, mert ha valamit nem értek, vagy unalmasnak találom, egyszerűen átugrom! Lehet, hogy ez nem helyes, de számomra nagyon praktikus!                                                                                        Diczkó…..
Uncle Chili Attila, vagy Atilla? 2020.10.16 23:06:54
 2014-ben készítettük el az eddig legsikeresebb, legnépszerűbb termékünket, a Spirit of Attila szószt. Rögtön, bevezetése után éreztük, tapasztaltuk, hogy szeretik az emberek, szívesen vásárolják. Csupán egy gond volt vele: ha valaki vett egy üveggel, legközelebb egy év múlva találkoztunk, mert…..
Uncle Chili Szemtelen chilik 2020.08.30 13:20:02
Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra! Komolyan mondom, szája…..
Uncle Chili A Kabanéró projekt 2020.08.19 20:27:36
  A növénytermesztéssel, de főleg a chilitermesztéssel foglalkozó külföldi csoportokban rendszeres téma, a különböző otthoni keresztezések eredménye, új, „saját” fajták nemesítése. A videómegosztó oldalakon is számtalan felvétel látható ezekről a kísérletekről. Az esetek többségénél csupán a…..
Uncle Chili S, lőn világosság! 2020.08.03 20:42:09
Még a télen belebotlottam egy írásba, mely a növények növekedéséről, egészen pontosan a fény, növekedésre gyakorolt hatásáról szólt. Íme, egy részlet, amin megakadt a szemem: „A nappali fény nagyon sok faj szárának megnyúlását gátolja, de olyan megfigyelések is vannak, hogy a fény stimuláló…..
Uncle Chili A Scoville skála 2020.06.10 20:39:59
Sokan kérdezték, már amikor személyesen találkozunk, esetleg vásárolnak, vagy csak érdeklődnek a termékeim után, hogy: „Milyen erős ez a szósz, tudja, azon a skálán, ez mennyi, hányas? 5-ös, vagy 5.000?” Előre szeretném leszögezni: ezt én nem tartom bajnak, vagy hibának! Egyáltalán nem probléma! Nem…..
Uncle Chili Tápanyagmosoda 2020.03.24 20:35:01
"Minden természettudomány alapvetően empirikus. Kellő számú megfigyelés után következtetéseket vonunk le, amelyekből később általánosítások, abból törvényszerűségek, végül törvények születnek, de még ezek is hordoznak magukban némi bizonytalanságot, hiszen mindig csak a valóság részleteiből…..
  Az előző részekben taglaltuk az előkészítési munkákat, a veteményezési tennivalókat, majd a kikelt növényeink nevelését egész addig, amíg el nem érik a legalább négy lombleveles, vagy más néven négy valódi leveles állapotot.   Növényélettani szempontból nagyon veszélyes időszakon vagyunk túl.…..
Igen, én legalább két egészen különböző fázisra osztom fel a palántanevelés időszakát, melyet technológiailag a növények tálcából, palántázó pohárba történő ültetése választ ketté. Az első fázis körülbelül 2-4 lombleveles állapotig tart, a második pedig a végleges helyre telepítésig. Sokkal…..
Uncle Chili Veteményezés 2020.02.10 17:29:29
A vetés, épp úgy, mint bármely technológiai folyamat, nagyon fontos, akár a növény egész életére kiható tevékenység a növénytermesztésben. Itt kezdődik a növények élete és mint tudjuk, ki mint vet, úgy arat! Ez majdnem igaz is! Sokféleképpen lehet elvégezni ezt a műveletet, de ha tudjuk mit miért…..
Közeleg a tavasz, egyre többet gondolunk a veteményezésre. Annak ugyan még nem jött el az ideje, de néhány feladatot már elvégezhetünk. Vegyük sorra a feladatokat! Szaporító közeg.  Célszerű beszerezni jó minőségű, megfelelően homogén, aprószemcsés  szaporító földet. Én a Pindstrup Plus Blue…..
Uncle Chili 2019 - Sound of Silence 2020.01.01 15:37:04
Újra és gyorsan eltelt egy év.  Az átlagtól most csendesebb, de korán sem tétlen időszakon vagyunk túl!  A szegmensben fokozódó piaci verseny ellenére, sikerült a tervezett üzleti célokat elérni és bár nem volt elvárásunk, de több tekintetben túlteljesítettük az elvárt eredményeket.  Elsődleges…..